Ili prost pogled bez predrasuda :)
Printable View
Ili prost pogled bez predrasuda :)
.....pa ogromna borba za tržište za niži cenovni rang (čitaj do 300-400e) utiče da se natpis swiss i germany potpis štampa po difaultu, a go golcijat kinez
To važi za celu industriju, ne znam zašto bi za satove bilo drugačije, veći problem je kontrola kvaliteta.
Rus je potpuno u pravu za Made in Germany. Koliko se sećam na osnovu nekog prevoda, ako je firma registrovana u Nemačkoj i bukvalno samo zavrnu šrafove na proizvodu iz Kine i stave ga u kutiju, imaju zakonsko pravo da ga potpišu kao nemački proizvod.
Postoji još jedan štos kako se nešto može predstaviti kao nemačko, a to je da se u naziv brenda stavi Germany. Znam da sam i kod nas video neku belu tehniku, čije se marke ne sećam, ali je bila u formatu NAZIV FIRME Germany. Iako pozadi kulturno piše Made in China, takav naziv brenda je namenjen obmani kupca, otprilike kao kada bi se Insini satovi zvali Insa Germany, a ne samo Insa.
Edit: kako reče Vlajo, i kontrola kvaliteta je bitna. Niko ne može da garantuje da i nemački prozivod neće kvrcnuti posle dva dana korišćenja.
Made in Germany kod satova je postalo skoro sinonim za kineza, osim naravno kod vrhunskih nemačkih brendova. Moram dodati da i većina nemačkih mikrobrendova koja i koristi npr. eta , selita, miyota ili seiko mehanizme, gotovo je kompletno su urađeni u Kini, tako da od njihove selekcije i qq zavisi kvalitet.
Podsetio si me i na natpis koji je Insa stavljala na svoje ručne satove, a mehanizam je bio Luč. Na satovima je pisalo Assembled in Yugoslavia, odnosno skraćeno ASSD IN YUG. Koliko mi se čini, veoma pošteno. Nažalost, kod mnogih proizvoda je slučaj ovo što opisuješ.
Prilog 95159
Baš ovako :) Assd in YUG
Nosi se sa ponosom i u posebnim prilikama :)
Aaaaa,respekt!!!
Evo i mog zemunca sa istim natpisom:
Prilog 95160
Missim - š'a da ti kažem, tebra? Munze - konza :D
Aaaaaaa :) kako je doooobar!
evo i ja da pokazem zemunca kvarcnog starog 40 godina :)
http://i59.tinypic.com/aqhkw.jpg
http://i59.tinypic.com/4pzgad.jpg
Već nas je trojica, pa nešto razmišljam da osnujemo forumski zemunski klan... ;)
evo trazim na kp jedan da kupim, retki su jako
The Prestige Family is a special segment of Stuhrling Prestige, which includes the highest quality timepieces that are manufactured in Switzerland; every member of this incredible collection is Swiss made! Using the finest equipment and materials, these watches are assembled, inspected, and certified by master Swiss watchmakers.
Summary of Features
• Movement: Swiss Made Manual/Self-Winding Automatic Movement
Ne mogu da posaljem sliku odavde ali ce te ga naci na amazonu
po brojem 171B2.3345K54 Prestige Classic Swiss Made
Pa ocenite dali je Kineski ili Svajcarski......na forumima nigde
ne pise da je kinaz nego da je original svajcarac
I ovde se prodaju Rolex Tag-Hauer i ostali satovi vrhunske
vrednosti ali su sve falsifikat..na nijednom ne pise Swiss made
.....ne smeju....ajde nek u Kini proizvedu neka kola i nek stave
znak Mercedes ili BMW i neka ih javno prodaju kao takve
malo morgen...mozda se nekad radilo tako ali vise ne........
proizvodjac je zastitio svoj proizvod...ako pise Swis made stvarno
je Svajcarac ako ne pise nista poreklo mu se nezna......
A sto se tice Seiko 5....made in indonezija ili malezija kje ne pisu
nije isto sto i made in japan narocito Seiko za Japansko trziste
mrvi je 50$ a drugi 250$...pa sad vidi...i ovde je Rolex 300$
a Swis made nekoliko hiljada
Jambo,
U njemu je Claro-Semag cl888 ili ti Seagull st16 kineski mehanizam. Isto tako je i kućište iz Kine.
Mogu oni na sajtu napisati da koriste i Patek mašine ali džaba im kada slike govore drugačije.
Za razlike,tj nepostojanje istih, kod Seiko modela za Japan i ostatak svijeta ima već tema na forumu pa ti preporučujem da ih malo pregledaš prije nego se upustiš u diskusiju.
Već u ovoj rečenici možeš naslutiti problem:... these watches are assembled, inspected, and certified by master Swiss watchmakers. Ovi satovi su sklopljeni, prekontrolisani i sertifikovani od strane švajcarskih časovničara. Lepo, a gde se proizvodi to što oni sklopiše, prekontrolisaše i sertifikovaše. Gde ? Mislim na bročanik, kazaljke, kućište, kaiš, staklo ( mehanizam neću pominjati ). Uostalom da se u Švajcarskoj proizvede 100% švajcarski mehanički sat za 305 dolara ( koliko je na Amazonu ) to mi zvuči isuviše dobro. Nije švajcarska radna snaga baš toliko jeftina.
Što se Seika tiče, gde god da se proizvodi proizvodi se u Seikovoj fabrici. Imam nekoliko Seiko "ne japanskih" modela i odlično rade i nema nikakve razlike u odnosu na japanske modele. Govorim o Monsteru, 007-ci.
Sve ovo tebe ne treba da te sprečava da uživaš u satovima koje imaš.
Što se automobila tiče, ne stavljaju znak Mercedesa, BMW-a itd. ali ih prekopiraju do detalja:Top On Day � Trending Pictures On Internet TodayCars Copied By Chinese � Top On Day
@jambo - nisam hteo da se nadovezujem na tvoj prethodni post, mada sam već u njemu video grešku. Naime - Stuhrling Prestige je kolekcija Stuhrilng Original-a a sve ukupno se radi o proizvođaču koji ipak nema baš istu filozofiju kao što ga imaju klasični švajcarski proizvođači (mada ovo može da nas odvede u čudne rasprave pa ću ovde stati). Hadži Dalibor i Sky su ti lepo već odgovorili - Claro Semag je Sea Gull kome finiširanjem i sklapanjem u švajcarskoj pokušavaju da podignu vrednost i da time dovedu do Swiss Made etikete.
Krivo mi je da ti razbijam iluziju o "čistokrvnom" švajcarcu i naravno - ako već imaš njihov sat - ovo sve ne treba da umanji tvoje uživanje u istom!
Ja ne bih bas Stuhrling toliko napadao... Slazem se da se takav sat ne moze nazvati svajcarskim, ali opet verujem da nije bas toliko los.
Niko nije ni rekao da je loš ili dobar niti napao sat ( ili još gore vlasnika ). Govori se o poreklu, o tome šta je ispod haube i sl.
Apsolutno netačno. Što se tiče automobila, Mercedesova vozila se sasvim legalno proizvode ili sklapaju npr. u Rusiji, mnoga japanska se prave i u Kini, a da ne govorimo o tome da se i FIAT 500L sklapa u Kragujevcu. Sve su to legalna vozila, koja se proizvode sa dozvolom vlasnika i mogu se legalno kupiti širom sveta.
Što se tiče definicije švajcarskog sata, evo linka za švajcarski zakon koji to reguliše:
SR 232.119 Verordnung vom 23. Dezember 1971 �ber die Ben�tzung des Schweizer Namens f�r Uhren
Ukratko, da bi sat imao oznaku Swiss Made, potrebno je da mehanizam bude švajcarski (o ovome nešto kasnije, jer tu je glavna caka), da se u Švajcarskoj postavi u kućište i da proizvođač izvrši konačnu kontrolu kvaliteta u Švajcarskoj. Ovo reguliše član 1 a.
Glavna caka je definicija švajcarskog mehanizma, gde stoji da on treba da bude sklopljen u Švajcarskoj, da ga je prekontrolisao proizvođač u Švajcarskoj i da švajcarske komponente mehanizma imaju bar 50% od vrednosti, izuzimajući troškove sklapanja. Ovaj deo je regulisan u članu 2 dokumenta koji sam linkovao.
U boldovanom je sadržana cela suština. Ako jedan zupčanik košta 50 evra, a ceo mehanizam bez njega košta 49, onda je stvar jasna. Naravno, ne kažem da koriste ovaj štos, već samo ilustrujem kako se računa.
Dakle, sat jeste švajcarski prema navedenom zakonu, ali nema sve delove iz te zemlje. Ovo je sasvim normalno za svaki proizvod, jer sirovine i delovi teško mogu da budu iz jedne zemlje. Ako uzmeš najskuplju švajcarsku čokoladu koju su pravili njihovi najbolji majstori, kakao i šećer ne rastu na Alpima, ali je to ipak švajcarska čokolada.
Evo i ilustracije za jedan proizvod odavde:
RTS :: Bronza za srpski džem od pomorandže
Vest počinje ovako:
Ovaj proizvod je dobio nagradu na velikom međunarodnom takmičenju, a ni novinari nisu lagali, jer se džem zaista prodaje pod ovakvim opisom. Ostaje jedino pitanje gde se u Srbiji gaje pomorandže.Citat:
Domaći džem od pomorandže „Bakina Tajna“ osvojio je bronzanu medalju na najprestižnijem svetskom festivalu marmelade - „Dejlmejn“ u Velikoj Britaniji, saopštila je kompanija „Fudlend“.
Mislim da je Neša objasnio :thumbup:
Bilo bi interesantno videti koje su to švajcarske komponente u tom mehanizmu.
Možda pomogne: http://forums.watchuseek.com/f72/cla...wn-312588.html
I ja bih to voleo da znam, tj. da pronađem podatak o detaljima, mada mi se čini da su Hadžija i Vladas sasvim dobro opisali situaciju. Zakonski gledano, sat može da ima oznaku da je švajcarski, ali se postavlja pitanje o onih 50% vrednosti. Cela priča me podseća na situaciju Renault vs. Dacia, s tim što ovde imamo drugačiju priču, tj. da se lepi ona skuplja etiketa. Ne ulazim u ocenu kvaliteta ni pomenutih satova niti automobila, samo upoređujem.
Neka bude tako....al pitam se zasto bi Svajcaraci podizali
Kineze???? Zasto im daju pravo da napisu logo????
Zasto Svajcarci uzimaju kineske mehanizma pa posle
kaze da je Svajcarski>> Zasto idu na svoju stetu ugradjujuci
kineske mehanizme??? Jel zbog para?????..Ne verujem
Sve u svemu dosta je jeftinije,kontrola kvaliteta je jača a i sami kineski mehanizmi nisu opšte loši,oni mehanizmi koji nisu u kopijama
Istina, Stuhrling nije los brend, ali definitivno nije pravi svajcarac. To sto mu oni daju pecat "Swiss Made" je rezultat preciznog koriscenja tzv. "loophole", iliti rupa u zakonu. Sto se mene licno tice, kod luksuzne robe poput satova, ako je deo makar jednom izasao van granica Svajcarske to vise nije pravi svajcarski sat.
Može da se pročita poredjenje, dobar je link.
Zajedničko je skoro sve, osim balansa i spirale, i male modifikacije kod cannon pinion, i najverovatnije pogonske opruge(nije potvrdjeno). Postoji jedan rubin više na Swiss modelu ali na totalno nebitnoj lokaciji.
Što se tiče Swiss made oznake, već dodavanje samog balansa i custom made rotora donosi prevagu od 50%.
Ono što je evidentno je to da ovaj mehanizam zakonski ispunjava uslove za Swiss made.
Što se mog ličnog razmišljanja tiče, volim jasnu situaciju. Ne volim kićenje tudjim perjem...
Ono što je meni interesantno jeste kako nešto što je "assembled, inspected, and certified by..." a nije "produced" može biti Swiss made više nego China made. Eto recimo da mehanizam zaista ima neke komponente koje su proizvedene u Švajcarskoj ( tih 50% , mada zaista je pitanje koji je interes Švajcarcima da pomažući kineske mehanizme potkopavaju sopstvenu industriju ) ali šta je sa drugih 50% mehanizma koji nisu iz Švajcarske i šta je sa ostalih 100% sata ( kućište, kaiš, staklo ) za koje nigde ne piše da su proizvedeni u Švajcarskoj nego su assembled ... Pri tom ne komentarišem kvalitet sata.
Čini mi se da ono što zakonodavac može da ozakoni to zdravoj logici neretko ostaje misterija.
Mada možda je rešenje negde na tabli :):
Prilog 95475
I ja neznam zasto bi Svjcarci zakopavali
sami sebe podizuci Kineze.Kinezi jos nisu
u mercedes,BMW,Citroen,Pezo,reno,Porse....
WV ima dve fabrike u Kini ne jednu..audi se
tamo pravi..Tuareg,Skoda octvia,fabia
Znaju Svajcarci koja je pretnja od zutih mrava
Kako ce na to reagovati Rolex,Tag-Hauer,Tissot
da se prodaje nesto sto nosi oznaku Swiss made
a nije Svajcarsko....mislim da ovde nesto nije u redu
Ne razumem u čemu je problem. Ne daje švajcarski proizvođač Kinezima da pišu logo, jer ako je firma registrovana u Švajcarskoj, vodi se kao švajcarska, sat se sklapa tamo i ima i švajcarskih i kineskih delova. I famozni BMW, Mercedes ili Audi imaju dosta stranih delova, uključujući i kineske , čak i kada izađu ispod čekića u fabrici koja je iz srca Nemačke. Proizvodi sa poreklom iz više država postoje otkako postoji i industrija. Bilo koji proizvod koji sadrži gumu zavisi od kaučuka, koji ne raste po Nemačkoj ili Švajcarskoj. Sve što sadrži čokoladu, kafu ili šećer opet sadrži bilje koje ne rastu svuda u Evropi. A metal? Pa, ruda gvožđa se ne ekspolatiše baš u svakoj državi, što važi za bakar, cink, aluminijum i mnoge druge metale.
I za pomenute proizvođače kao što su Tissot, Rolex ili Tag Heuer nisi u pravu - oni svakako imaju u sebi delova koji nisu švajcarski. Otkako postoji pojam države, odnosno industrije, postoji i kupovina sirovina ili delova za proizvode u drugim državama. Uostalom, ne postoji nijedan proizvod gde će pisati da je po vrednosti/komponentama/sirovinama npr. 23% japanski, 34% kineski, a 43% malezijski.
Pravilnik foruma strogo zabranjuje rasizam. Nadam se da toga više neće biti.
Izvinjavam se....to sam rekao cisto iz miloste
nisam hteo nikoga uvrediti
A sada ozbiljno....
Ja se u potpunosti slazem sa Nesom, covek je vrlo jednostavno objasnio kako to funcionise od kako je pocela moderna industrija.
A sto se Kine tice oni su jos '85 ili '86 potpuno izbacili iz njihovog zakona sustav kazne za plagijat, kopiju ili falsifikat. (nemojte me hvatati za rec sto se godine tice jer sam taj podatak procitao pre vise od 10-tak godina)
Prema ovome sta je napisano dolazimo
do zakljucka da ne postoji ni jedan Svajcarski
sat.Svi sadrze kineske elemente..kakav Tissot
kakav ROLEX.samo nas lazu....ili se varam???
Ne bih da te razocaram ali vecina ima djelove koji stizu iz Kine i sklapaju se u Svici, ali mene to ne brine ukoliko je kontrola kvaliteta na vrhunskom nivou, to da li u fabrici za masinama sjedi Kinez ili Svajcarac je po meni manje bitno. Recimo koliko znam da se Rolex od prvog do zadnjeg dijela pravi u istoj kuci, e sad za ostale ne bih da lupam. Znam da bi svi mi voljeli da se svi Swiss made satovi od prvog do zadnjeg dijela sklpapaju u Svajcarskoj ali ipak nije tako
Assd in Swiss bi bio lep naziv i prikladan.
Tako je Darko...znaci ne samo Stuhrling nego
skoro svi Svajcarci sadrze Kineske delove....
neko vise neko manje ali sadrze......
sto bi drugi satovi bili izuzetak?????
Ne znam za SEIKO 5 made in Japan???????
U planu sam da uzmem jedan ORIENT
Jel i on ima nesto KInesko u njemu????
100% si u pravu.....
Da nije samo u pitanju Stuhrling ali opet nije isto ako se djelovi proizvode u recimo Tissot fabrici u Kini i ugradjuju dobro poznati ETA mehanizmi i situacija kada je u pitanju Stuhrling za koji se maltene ne zna ko i gdje ga sastavlja i kakvi su mehanizmi u njemu. Stuhrling se prodaje na Amazonu sa velikim popustima kao i Invicta koja ima neke ok modele ali ima i prilicno lose da ne kazem nesto gore, tako da po meni ne treba mijesati stvari, sa tim Stuhrling-om ja ne znam sta dobijam za razliku od swiss brendova koje smo naveli
jambo, naravno da ni Orient i Seiko nisu izuzeci. Sta mislis, kao Japanci su mnogo posteni, pa nece da iskoriste jeftinu kinesku radnu snagu?;)
E sad, sve receno o ovome se odavno zna, i jedino sto je bitno je kao sto su rekle kolege pre mene kontrola kvaliteta.
E sad, sve receno o ovome se odavno zna, i jedino sto je bitno je kao sto su rekle kolege pre mene kontrola kvaliteta.[/QUOTE]
+1....