Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 21
Like Tree29Likes

tema: Rado Captain Cook VS Longines Hydroconquest

  1. #1
    Mlađi član
    Član od
    10.6.2014.
    Poruke
    31
    Lajkovi
    14
    Reputacioni uticaj
    10

    Određen forumom Rado Captain Cook VS Longines Hydroconquest

    Zdravo svima forumasima,

    Vec duze vreme se meracim da kupim neki bolji sat,na kraju sam kao suzio izbor na dole navedena dva.

    https://bomar.rs/rado-captain-cook-r32105208
    https://bomar.rs/longines-hydroconquest-l37814966

    E sad, iskreno mi je lepsi Rado,po dizajnu s tim da ga gledam samo sa celicnom narukvicom. Ali Longines ima svoju prednost sa stanovista brenda kao i sutra ako mi dosadi mogu ga pretpostavljam lakse prodati nego Rado. Cak celicna narukvica od rado izgleda bolje nego kod longinesa.Posto nisam veliki poznavalac satova sa stanovista mehanizama (iako mi se cini da je mehanizam bolji u Logines) molim vas vase sugestije i komentare. Unapred hvala!

  2. #2
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.911
    Lajkovi
    13196
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Rado Captain Cook VS Longines Hydroconquest

    Dva sata, dva brenda iz iste grupacije, koji su u vrlo sličnom tretmanu komandnog štaba Swatch grupe.
    Shvatam, da je vrlo teška odluka.

    Prednost Longinesa je jači Heritage (istorija & tradicija), koja će na duži rok malo bolje održati cenu sata. Sa druge strane Captain Cook nije toliko prisutan sat i on može brzo naći put do potencijalnog kupca, posebno uzevši u obzir simpatije, sa kojima je primljen u zvaničnoj javnosti.
    Prednost Captain Cooka je kvalitetnija narukvica od HC. Sve ostalo je na vrlo sličnom nivou. L888 bazira na ETA 2892-A2 sa 3,5 Hz i 64 sati rezerve rada. Mehanizam Captain Cooka je metalni powermatic sa 80 sati rezerve rada i sa nešto nižom frekvencijom (3Hz), koja je u performansu klizenja kazaljke neprimetna golom oku. Preciznost oba kalibara je vrlo slična i ide u granicama od -12 do + 5 sec/d. Teško je precizirati, koji je bolji. Dolaze sa istog mesta (ETA s.a) i napravljeni su od istih materijala. ETA 2892-A2 ima jaču reputaciju, jer hronometarsku verziju upotrebljavaju takva imena kao što je IWC. Metalni Powermatic, koji bazira na ETA 2824-2 je izuzetno robustan i donosi 16 sati veću rezerve snage.
    Sve ostalo je na približnom nivou i nema detalja, koji bi jedan sat pozicionirao ispred drugoga. Captain Cook ima nešto jače istorijsko uporište, jer se radi o reizdanju poznatog modela iz 1962 godine, dok je Longines liniju HC pokrenuo 2007 godine i danas je jedna od uporišta brenda u entry levelu.
    Moje lično mišljenje, koje ne sme da bude merodavno, je da je Captain Cook bolje sklopljen sat i da je na Hydroconqust primetnija masovnija količina u kojoj se taj model pravi.
    Poslednja ispravka: Haifisch23 (24.11.2021. u 20:52)

  3. #3
    Član Avatar korisnika sasa14
    Član od
    17.3.2013.
    Poruke
    338
    Lajkovi
    1175
    Reputacioni uticaj
    13

    Određen forumom Re: Rado Captain Cook VS Longines Hydroconquest

    Gde bi medju njih pozicionirao recimo Mido ocean star ili Tag Heuer Aquaracer calibre 5 posto sam i ovakvim dilemama

  4. #4
    Stariji član
    Član od
    2.10.2019.
    Lokacija
    Nis
    Poruke
    659
    Lajkovi
    2502
    Reputacioni uticaj
    18

    Određen forumom Re: Rado Captain Cook VS Longines Hydroconquest

    Si ih video uzivo? Meni rado ostavio vise utisak sljasteceg sata uzivo nego longi koji je nekako malo diskretniji u poredjenju. Cool mi je ono rotirajuce sidro na logou rado satova, pogotovo na diver modelima. Mislim da bih se igrao time kao fidget sve vreme.

    Longines verovatno jeste vise hronoloski ekvivalent volksvagenu, postoji dugo, svi ih znaju, ima potraznja, solidni su, malo sta im se moze zameriti ali su i (meni) cesto malo sterilni.

    Rado je vise karakteristican i nije za svakoga. Meni nisu legli ali kontam da ima ljudi kojima ce se jako dopasti, takvi su im satovi da vise polarisu ljude nego longi.

    Uzmi za koji ti vise merak
    BucaJr. likes this.

  5. #5
    Stariji član Avatar korisnika Baron
    Član od
    19.3.2009.
    Lokacija
    Podgorica
    Poruke
    1.587
    Lajkovi
    5192
    Reputacioni uticaj
    23

    Određen forumom Re: Rado Captain Cook VS Longines Hydroconquest

    S obzirom da ti se više sviđa Rado ja nebih pravio veliku dilemu. Sat i onako nije racionalna kategorija.

    Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

  6. #6
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.911
    Lajkovi
    13196
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Rado Captain Cook VS Longines Hydroconquest

    Hierarhija brendova u Swatch grupi od dole prema gore je sledeća:

    Tissot
    Certina
    Hamilton
    Mido
    Rado
    Longines....dalje nećemo, jer ulazimo u Haute Horlogerie razred.

    Tag Heuer je član LVMH grupacije i on je član Haute Horlogerie razreda.

    Time smo uglavnom pokrili generalni pogled na navedene brendove, a što se tiče pojedinosti, to je druga priča. Tag Heuer svakako nije član Haute Horlogerie zbog kalibra 5, pa čak i zbog kalibra 16, nego zbog toga što ispunjava svih 5 kriterijuma takozvane Bele knjige, koji su potrebni, da se postane član ovog prestižnog društva: od razvoja i In House produkcije (Calibre 02, calibre 01), preko istorije i DNA (kako je naveden ovaj kriterijum u tom dokumentu), pa čak sve do pitanja kolekcioniranja brenda, koja za uslov postavlja veliku bazu ovog segmenta, koji se ogleda u velikoj potražnji njegovih satova nastalih pre 1985 godine, njihovom rasti cena na aukcijama a slično važi i za produkciju nakon 1985 godine, gde je uslov uvećana potražnja i jačanje uticaja brenda preko vintage tržišta.
    Sve napisano, donosi veću moć (čitaj viši nivo) tržišnog pozicioniranja. Zato je sat pod brendom Tag Heuer (ne samo on, nego sat svakog pripadnika HH razreda) skuplji na ulazu u tržište nego sličan kvalitet konkurencije sa manje zvučnim imenom. To je jedan od zakona tržišta i ne treba ga tražiti samo u horologiji nego u čitavom segmentu gde postoje pojmov ponuda / potražnja.

    Postavio si malo široko pitanje u kojem nisi precizirao model Ocean Stara i Aquaracera. Što se tiče usporedbe u osnovnom razredu - Ocean Star dolazi sa 20 ATM, inferiornijom narukvicom i kopčom, te slabijom luminacijom u odnosu na Aquaracer, koji je osim navedenog, ipak nešto bolje sklopljen sat, sa kvalitetnije urađenom i finiširanom krunicom. Postoji i Aquaracer sa klasičnim Alu bezelom i on je inferiorniji u odnosu na Midov keramički bezel.
    Ako idemo dalje u pojedinosti, brojčanik Aquaracera je takođe upečatljiviji nego kod Mida. Više je nijansiran, dublje postavljen, markeri su izrazitije aplicirani. Uopšteno rečeno - napravljen je sa nešto više ukusa i pažnje.
    Mašina - Calibre 5 u liniji Aquaracer je uglavnom Sellita u Elabore gradeu. Dobar mehanizam, ništa uzbudljivo, samo 38 sati rezerve snage. Svakako bi bilo bolje, da sat za 2,2 k € pokreće Top ili COSC grade ili bar ETA Top Grade 2824-2. Mido pokreće metalni Powermatic sa 80 sati rezerve rada, sa jednakom preciznošću kao pomenuti TH. Tu je svakako Mido u prednosti, uzevši u obzir cene jednog i drugog modela. I to je baš ono što SWATCH uzdiže pred ostalima: u entry levelu mehanizam sa silicijum spiralom, više nego trodnevnom rezervom snage, finiš mehanizma u ženevskoj šari i perlagom.
    Ako se uzme u obzir, da Mido nudi model u Ocean Star liniji sa 60 ATM i COSC hronometrom sa 600 € nižom cenom od Aquaracera, šta tek onda reći?
    Iz takvih i onakvih razloga, će se nakon 5 godina Aquaracer lakše, brže i bolje prodati od Ocean Stara. Ali ako uzmemo u obzir početnu cenu i gubitak vrednosti oba modela u %, ne možemo tvrditi, da će biti reč o boljem pazaru. Ali sa druge strane, sve što vreme više teče, ta razlika će sve više ići u korist Aquaracera. To je snaga brenda a ne samog sata. I time se ponovo vraćamo na početak ovog posta i na nepisano pravilo na sceni. Niži brend u svom najvišem razredu uvek više nudi od višeg brenda u svom početnom razredu. Od Festine, Jacques Lemansa u usporedbi sa Citizenom, Seikom, do gore pomenutog primera, kao i Rolexov Sub u usporedbi sa JLC Polarisom itd.
    Zbog svega navedenog, vrlo je teško dati eksplicitan odgovor, šta je bolje. Ako se sat gleda strogo u svojoj osnovnoj funkciji, onda je za komad čelika koji meri vreme, greh dati više od 100 €, a ako se otvore oči i dopusti dražima da dostignu mozak i zagreju srce, onda 0 vrlo brzo prelazi u ∞.



    Citat sasa14 kaže: Pregled poruke
    Gde bi medju njih pozicionirao recimo Mido ocean star ili Tag Heuer Aquaracer calibre 5 posto sam i ovakvim dilemama

  7. #7
    Mlađi član
    Član od
    10.6.2014.
    Poruke
    31
    Lajkovi
    14
    Reputacioni uticaj
    10

    Određen forumom Re: Rado Captain Cook VS Longines Hydroconquest

    Hvala svima na odgovorima!
    Oba sata sam video uzivo i probao. Iskreno, Rado kao brend tj.njihovi satovi nikada mi se nisu svidjali a onda mi je zapao za oko Captain cook i on je jedini model sata koji mi sve svidja po dizajnu od svih Rado modela jer cini mi se da je sat malo drugaciji po dizajnu i ne uklapa se u klasicni diver dizajn koji je pristutan kod svih ostalih brendova uopste. Ono sto sam iscitao na netu vidim da je Longines kao brend svuda prisutniji i hvaljeniji nego Rado ..a sad da li je to pitanje bolje komercijalizacije ,marketinga,trzisnog pozicioniranja itd Longinesa u odnosu na Radu ne znam ili je stvarno pitanje kvaliteta...jer cinjenica je da je Longines mnogo komercijalniji i prodajniji brend nego Rado.Kada pricamo o Longines kao brendu ja kao amater,uvek sam preferirao njihove satove (iako do sada nisam imao ni jedan....malo cudno reci cete!),i najvise sto mi je zasmetalo na hydroconqestu je narukvica koja mi nije na nivo ostalih delova sata,deluje mi malo labavo, tanko...da ne kazem malo jeftino za takav sat! Narukvica moze da se menja naravno, ali mislim da nije to za takav sat....i uvek sam zagovornik da je bolje kupiti sat sa celicnom narukvicom jer lakse je kasnije dokupiti koznu ili silikon narukvicu...
    Dalje, "otvorili ste mi pandorinu kutiju" jbg.... ha,ha... i doveli u razmisljanje u tom cenovnom rangu da se mogu naći i "bolji",kvalitetniji satovi (40-42mm jer nemam velik zglob)!!! Tako da kad smo vec tu...i ako Vas ne mrzi molim dajte neke Vase predloge i sugestije!
    Unapred hvala!

  8. #8
    Stariji član
    Član od
    2.10.2019.
    Lokacija
    Nis
    Poruke
    659
    Lajkovi
    2502
    Reputacioni uticaj
    18

    Određen forumom Re: Rado Captain Cook VS Longines Hydroconquest

    Ako gledas nesto kvalitetno, zanimljivo i drugacije, Christopher Ward pravi dobre satove za korektne cene, npr ovako nesto...mada ima i svedenijih modela bez transparentnog brojcanika https://www.christopherward.com/dive...S0BB1-TBW.html



    Stalno ima nekih popusta i kupona, pa moze da se uzme i nesto povoljnije od toga. Kvalitet izrade ne zaostaje za longines, narukvica je bolja nego longi (a i vecine drugih proizvodjaca), ovako su specs odlicne - keramika, safir, itd...jedino je mehanizam sellita ali je COSC sertifikovan.

    Naravno, preprodaja bi isla teze, a i nemas gde da ih vidis osim ako neko koga znas ima...

  9. #9
    Stariji član Avatar korisnika Baron
    Član od
    19.3.2009.
    Lokacija
    Podgorica
    Poruke
    1.587
    Lajkovi
    5192
    Reputacioni uticaj
    23

    Određen forumom Re: Rado Captain Cook VS Longines Hydroconquest

    Milane, po meni se sat kupuje srcem, tako da treba izabrati onaj koji se sviđa. Što se tiče kvaliteta, teško da ćeš kupiti kvalitetniji od Hydroconquesta u tom cjenovnom razredu. Mehanizam L888 odnosno eta2892-2 je mehanizam koji je veoma pecizan a i trajan. Možda nije robusan kao eta2824-2 ali je zato sofisticiraniji i tačniji, kod mene je ostupanje blizu COSC standarda već godinama.
    Narukvica- često je na meti kritika, ali je trajna i funkcionalna, kao i udobna. Longines je ne mijenja od samog izlaska HQ modela, a i zašto bi, broj prodatih primjeraka se ne smanjuje. Longines proda najviše satova od svih švajcarskih midle class brendova, a daleko najtraženiji model je HQ. Mislim da sam ti dosta rekao.


    Послато са SM-G960F помоћу Тапатока
    Poslednja ispravka: Baron (26.11.2021. u 15:32)

  10. #10
    Istaknuti član
    Član od
    1.8.2013.
    Lokacija
    Kragujevac
    Poruke
    2.615
    Lajkovi
    23614
    Reputacioni uticaj
    24

    Određen forumom Re: Rado Captain Cook VS Longines Hydroconquest

    Video sam uzivo kolegin HQ sa sivim ciferom, prelep sat.

Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •