Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 11
Like Tree13Likes

tema: Kupovina sata - velika dilema :)

  1. #1
    Novi član
    Član od
    31.1.2022.
    Poruke
    4
    Lajkovi
    0
    Reputacioni uticaj
    0

    Lightbulb Kupovina sata - velika dilema :)

    Pozdrav svima,

    želim da sebe "počastim" jednim kvalitetnim satom Do sada sam imao par Festina, jedan Candino (quartz) ali mislim da je došlo vreme za jedan "pravi" mehanički sat - automatik (ne kažem da ostali nisu pravi ili mehanički ali ). Pošto sam potpuni laik, a to sam shvatio tek kada sam počeo da se informišem u čemu mi je i forum dosta pomogao - nakon puno postova i XY video snimaka, shvatio sam da se radi o svojevrsnoj nauci i da tek sada ništa neznam (in house mehanizni, safirna stakla sa premazima, itd.) Uglavnom izbor je sveden na tri modela ispod a preporuka bi mi bila od pomoći (vaša lična iskustva sa satovima ovih proizvođača, mehanizmi, kvalitet finalne obrade, itd.)

    https://bomar.rs/tag-heuer-carrera-car2110ba0724-1

    https://bomar.rs/longines-master-collection-l28594926

    https://bomar.rs/longines-master-collection-l28594516

  2. #2
    eee
    eee je offline
    Moderator Avatar korisnika eee
    Član od
    27.1.2009.
    Lokacija
    privremeno u Beogradu :)
    Poruke
    3.647
    Lajkovi
    7472
    Reputacioni uticaj
    162

    Određen forumom Re: Kupovina sata - velika dilema :)

    Tah Heuer je više sportski model, Longines koje si naveo mi više vuku na dress sat.

    Meni, lično, na oko, Tag lepše izgleda. Što se tiče ostalih pitanja, nadam se da će se javiti kolege sa više znanja.

    Možeš i da pretražiš forum, ne za ove modele, već generalno, Longines i Tag, ima sigurno nekoliko postova vezanih za kvalitet tih marki

    Sent from my RMX2155 using Tapatalk

  3. #3
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.911
    Lajkovi
    13196
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Kupovina sata - velika dilema :)

    Kao što je već kolega naglasio, radi se različitim vrstama satova. Oba modela Longinesa dolaze iz Masters serije, koja je orijentisana u dress smeru, što se vidi iz niske vodootpornosti (3 ATM), jedan sa čak rimskim indeksima, odsustvo tahimetra i bezela, dok je Carrera sportski orijentisana (10 ATM) i sadržava tahimetar skalu. Uprkos tome, ovaj model je ipak malo više konvencionalniji (odsustvo bezela), pa se može sasvim lepo nositi i u formalnijim prilikama, za razliku od većine Tag Heuer hronografa, koji predstavljaju definiciju sportskog hronografa. U nekom širom kontekstu, Carrera je univerzalniji od Longinesa.

    O završnoj obradi ne bi trošio previše reči - satovi su na sličnom nivou. Obe linije predstavljaju vrh ponude svojih brendova i primetna je veća posvećenost u odnosu na modele iz nižih (jeftinijih) sopstvenih linija. Upozorio bih na različitu veličinu satova. Longines je sa 44,0 mm prečnika za sat sa dress usmerenjem (pre)velik i sa prilično niskom visinom za moderan hronograf (14,0 mm), deluje još veće. Sa druge strane, Carrera je sa 41,0 mm i 16,0 mm visine, sa manirom sportskog sata ipak nešto simetričnija. Ali ono što je najzanimljivije, oba imaju iste mere dužine kompletnog kućišta (lug to lug 49,0 mm), pa bih zaista preporučio, da se probaju uživo, gde će se lakše doći do realnog učinka.

    Mehanizmi - i ovde smo na sličnoj razini. Imamo dva hronografa, integrisana column wheela, koji predstavljaju najviši kvalitetni strukturni razred za takvu vrstu sata.
    Oba dolaze iz 2010 godine. L688 je ETA A08.231, dok je Tag Heuer kalibar 1887 nešto, čiju osnovu je proizvođač kupio od Seika u vidu kalibra 6S37. Razlika je u tome, što je prvi generički mehanizam, kojeg ETA proizvodi za veći broj sastavljača satova, dok je kalibar 1887, TH In House kalibar i u tom smislu predstavlja onu veoma poštovanu varijantu, kada pričamo o prozvođačima a ne sastavljačima. Preciznost im je slična i ide u jako dobrim specifikacijama sa maksimalnim dnevnim odstupanjem od 5 do 15 sekundi. Ovde bih posebno napomenuo, da je Carrera sa linka, koji si postavio prozvedena najkasnije 2015 godine, jer od kraja te godine, Tag Heuer je kalibar 1887 preimenovao u TH Calibre 01. Verovatno je i to uzrok za prilično sniženje ovog sata ali to ne predstavlja ništa loše, jer su današanja ulja visokog kvaliteta i mehanizam nije ništa inferiorniji u odnosu na neku noviju varijantu. Možda će mu trebati malo više vremena, da se razradi.

    Što se tiče komparacije samih brendova Longines vs Tag Heuer. Ovde nastaju veće razlike i one idu u korist Tag Heura. Tag Heuer je član elitnog društva Haute Horlogerie, dok je Longines ostao bez tog epiteta. Jedan od razloga je u činjenici, da je Tag Heuer, kao što sam pre napomenuo prozvođač satova sa priličnim udelom In House produkcije mehanizama, dok je Longines sastavaljač satova, čije mehanizme mu opskrbljuje ETA i naziva ih eksluzivnim imenima (kao što je npr. L688), jer je takođe član Swatch grupacije. Osim toga, Tag Heuer za viši razred svojih satova sam proizvodi kućišta, bezele i narukvice, dok je Longines zavisan od dobavljača unutar ili izvan Swatch Groupa.
    Jedan od ključnih razloga, da je Tag Heuer član Haute Horlogerie je i to, što u svojoj strukturi sadrži posebno odeljenje, koje je zaduženo za servis svih vintage modela pre 1985 godine, kao i modela nakon toga. To znači, da kupac kupovinom njihovog sata nema problema, da li će njegovi potomci imati problema sa servisiranjem sata, kojeg je ostavio iza sebe.
    Još jedan veliki razlog, zašto je Tag Huere u tom elitnom razredu, jer pored navedenih standarda takozvane Bele knjige, koja predstavlja diplomu ovog elitnog društva, ispunjuje i kriterijum Kolekcionarstvo. To znači, da njegovi satovi imaju veliki uticaj na kompletnu vintage scenu i da su modeli proizvedeni pre 1985 godine cenovno komparativni sa novim modelima i da im je cena u porastu, a da se modelima proizvedenim nakon pomenute godine, vrednost održava u očekivanim granicama.
    Poslednja dva kriterijuma (garnatovano servisiranje & održavanje vintage modela i vrednostni uticaj na tržište vintage satova) je na primer uzrok, zašto Grand Seiko nije član Haute Horlogerie razreda jer iako su njegovi moderni satovi izuzetno visokog kvaliteta na pomenutim segmentima predstavljaju horološkog invalida.
    Longines je takođe ovde inferioran u odnosu na Tag Heuer, pa u nekom daljnosežnom vidiku, kupovina TH sata predstavlja bolju soluciju iako u samim tehničkim detaljima ta prednost u danom trenutku nije tako očigledna.
    Uzevši u obzir, da Tag Heuer sve manje i manje proizvodi kalibar 01 (nekadašnji 1887) - ako se ne varam, u trenutnoj ponudi linije Carrera nemaju nijedan model sa ovim mehanizmom, onda je izbor sata sa ovim mehanizmom još privlačnija opcija ako se u kriterijum odluke uključi buduće vreme.
    Još samo dve tri godine unazad, troškovi servisiranja bi u komparaciji između Longinesa i Tag Heura znatno išli u korist Longinesa zbog generičkih kalibara ali pošto se ETA već praktično zatvorila i njihovi kalibri nisu više dostupi na slobodnom tržištu, sada ni to više ne predstavlja prednost za Longines, jer je vlasnik u oba slučaja primoran na usluge ovlaštenog servisa.

    Na kraju, biraš između tehničko vrlo sličnih satova. Nemoguće je eksplicitno tvrditi, da je jedan bolji od drugoga. Ali sat nije samo zbir fizičkih specifikacija - ako se na njega gleda sa šireg aspekta. Longines garancija je 5 godina, dok je TH dvogodišnja. Sa sniženom cenom Carrere, satovi su u istom cenovnom razredu. Ali ipak, Tag Huer dolazi iz luksuznog razreda proizvođača, na koji utiče ono što sam napisao gore.
    Poslednja ispravka: Haifisch23 (1.2.2022. u 19:34)
    popovac 76, eee, dule bg and 6 others like this.

  4. #4
    Stariji član
    Član od
    2.10.2019.
    Lokacija
    Nis
    Poruke
    659
    Lajkovi
    2502
    Reputacioni uticaj
    18

    Određen forumom Re: Kupovina sata - velika dilema :)

    Taj konkretni Tag godinama stoji u radnji. Nije fer zvati ga novim satom i porediti sa cenom novog. Ako se gleda servisni interval preporucen od strane proizvodjaca, verovatno mu je uskoro i vreme da se radi servis...a ti ga kupujes kao nov. Stavljen je na ruku verovatno hiljadama puta i verovatno je pun mikroogrebotina ako se zagleda bolje. Ne znam koliko ti je to faktor, meni bi bio, pogotovo da se radi o toj cifri. Vec se priblizavas rangu da mozes da uzmes neku Omegu i da imas stvarno epski sat, npr speedmastera. Ili za nesto manje novca aqua terra model koji nije chronograph ili seamaster professional.

  5. #5
    Novi član
    Član od
    31.1.2022.
    Poruke
    4
    Lajkovi
    0
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Kupovina sata - velika dilema :)

    @haifisch23 - Hvala puno na izdvojenom vremenu i iscrnom i detaljnom odgovoru. Stvari su sada dosta jasnije - sve čega sam se u međuvremeni setio da pitam i nisam u jednom postu


    Longines sam isprobao i iako je prilično velik iznenađujuće dobro "leži" na ruci; videću i TAG uživo pa će onda sve biti jasnije, ali zbog svega navedenog već polako više naginjem ka TAG-u

  6. #6
    Novi član
    Član od
    31.1.2022.
    Poruke
    4
    Lajkovi
    0
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Kupovina sata - velika dilema :)

    @bancika - hvala, definitivno nešto što treba uzeti u obzir

    Da li neko možda ima iskustva sa redovnim servisom - koliko sam uspeo da se informišem na TAG-ovom sajtu - redovni servis je reda veličina ~200EUR a kompletni ~600EUR. Na period od 5-6god. koliko je verovatno sada već star ovaj model preporuka je kompletni servis.

    U RS, zvanični servis je časovničarska radnja Mihajlović.

  7. #7
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.911
    Lajkovi
    13196
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Kupovina sata - velika dilema :)

    Nema još nikakve panike za redovnim servisom na ovom Tagu. Satovi nisu jogurt, pa da imaju rok trajanja i da će se nakon propisanog vremena pokvariti. Nisam video dotičan sat ali znam, da se trgovci obično drže dobre poslovne prakse i satove na automatski pogon u radnjama drže sa izvučenom krunicom, koja sprečava da mehanizam radi za vreme isprobavanja sa strane eventualnih mušterija. Obično ih na 4 do 6 nedelja naviju, toliko da se mehanizam probudi i da ulje u tom vremenu vrši svoju osnovnu funkciju.
    Jedina "neprijatna" okolnost (ako se to uopšte može tako nazvati) je, da u teoriji ulje vremenom gubi na viskoznosti. Ali moderna maziva su po tom pitanju znatno napredovala nego u prošlosti, tako da i na tom polju nema problema. Obično je osobina takvog sata, da je mehanizmu potrebno malo više vremena, da se razradi ali i to je više pitanje teorije nego prakse.
    Takve satove nazivamo NOS (New old stock) i ako novog vlasnika puno brine stanje mehanizma, može ga odneti na ovlašten servis (namerno pišem na ovlašten servis, jer je sat još u garanciji), gde će osoblje samo podmazati mehanizam i nikako neće izvršiti neku veću intervenciju, jer nema nikakve potrebe za njom, pošto mehanizam nije radio, pa se komponente nisu ni habale. Takvi troškovi su nekoliko puta niži od redovnog servisa i još jednom ponavljam, u 99 % slučajeva nema nikakve potrebe za time. Ionako je čak i toliko "stara" Carrera u garanciji dve godine, nakon kupovine.

    Što se tiče mikro ogrebotina nakon toliko različitih isprobavanja - takvo stanje ćeš dobiiti i na satu, koji je upravo došao ispod mašine nakon mesec dana vlastitog nošenja. Ako ti ne smeta, što je po nekoliko minuta bio na različitim rukama, onda se time nema svrhe opterećivati. Uostalom, to je i cena 30 % snižene početne vrednosti. Ljudi daju puno više sume za satove, koji su decenijama upijali znoj i ko zna šta još sa ruku bivših vlasnika, pa ne kukaju.

    Što se tiče pojma Novi sat - to je vrlo široko polje, posebno u slučajevima, kada se radi o generičkim mehanizmima ili o proizvođačima, čiji modeli nisu predmet ekspresnog nestanka iz prodavnica. ETA ne pravi svaki dan gore navedeni A08.231, kao ni bilo koji drugi mehanizam. Osnovni zakon racionalizacije proizvodnje - troškovi na jedinicu mere. Više je manje. Tako se desi, da iz prodavnice izađemo sa potpuno novim satom, koji je upravo stigao iz Švajcarske ili Japana a u njemu kuca nekoliko godina star mehanizam. Sa tog stanovišta - najbolje je kupiti Rolex, Patek Philippe i Audemars Piguet. Ti satovi ne stignu ni da se stave u izlog. Prodani su znatno ranije nego što su nastali.
    Poslednja ispravka: Haifisch23 (4.2.2022. u 20:58)
    piksi likes this.

  8. #8
    Stariji član
    Član od
    2.10.2019.
    Lokacija
    Nis
    Poruke
    659
    Lajkovi
    2502
    Reputacioni uticaj
    18

    Određen forumom Re: Kupovina sata - velika dilema :)

    30% zvuci kao puno ali za Tag ne mora da bude. Nije neobicno u EU naci i aktuelne modele za taj popust. Skoro sam gledao nove carrere 3 handere. Fabricka cena 2550. Na c24 ih bilo za 1900. Od nove godine digli na oko 2k. Verovatno se moze proci i bolje od toga uz malo truda.

    A pojam novi sat...u kutiji, sa folijama. Da, bice posle mesec dana nosenja tragova koriscenja ali ce mu i cena dodatno pasti jer vise nije nov. Kod nas sve ide kao novo, a dobije vise upotrebe (ne mislim na mehanizam) za to vreme u radnji nego da sedi kod nekoga u rotaciji kao deo kolekcije. Kao sto test vozilo nije novo, nije ni izlozeni sat. Samo sto nema kilometar sat pa prolazi

  9. #9
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.911
    Lajkovi
    13196
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Kupovina sata - velika dilema :)

    Chrono 24 je svakako dobra opcija za kupovinu sata. Ali sve ima svoju cenu. Chrono 24 deluje po sistemu kvota. Ukratko: zvanični dealeri kupuju veće količine od firmi čiji su zastupnici. Sa većim količinama dobivaju povoljnije uslove (nabavna cena, odloženi rokove plaćanja, prednost kod nabave....). Pošto te količine ne mogu prodati, onda satove po nabavnoj ili samo nešto višoj ceni prodaju prodavačima, koji posluju preko Chrona 24, koji dodaju svoju proviziju a cene satova još uvek ostaju ispod preporučene prodajne cene proizvođača. To je za kupca povoljna vest. Manje je povoljna činjenica, što kupovina sata od nekoga, koji nije zvaničan dealer, ne pokriva garanciju na taj sat. Sada, ako imamo sat sa 24 mesečnom garancijom onda to i ne predstavlja neki problem ali sve sviše firmi ide na 5 i čak do 8 godina (IWC).
    Na kupcu je da odluči, šta mu je bliže.

  10. #10
    Stariji član
    Član od
    2.10.2019.
    Lokacija
    Nis
    Poruke
    659
    Lajkovi
    2502
    Reputacioni uticaj
    18

    Određen forumom Re: Kupovina sata - velika dilema :)

    Da, tako je na sivom trzistu. Ovo sto sam gledao je sa proizvodjavoj garanciji. Za Tag se prica da i kod AD ima prostora za dobro cenkanje i video sam par puta da se hvale ljudi da su dobili i 40%. Tag je dobio reputaciju da mu cena pada brzo, cak i pre prve kupovine.

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •