Prilično dobro poznajem situaciju sa Tag Heuerom, tako da mogu napisati nekoliko komentara, na gore napisano, koje je kao i po običaju potpuno generalisano.
Tag Heuer na godišnjem nivou proizvede oko 600.000 satova, od čega je 350.000 mehaničkih a 250.000 kvarčnih. To znači, da pokriva širok cenovni razed ponude. Prosečna cena prodanog Tag Heuer sata u 2020 godini iznosi 2.400 €, što je 4 puta manje od Rolexa, 2,5 puta manje od Omege, 3 x manje od IWC, 1,3 x manje od Breitlinga, čak i za 150 € manje od Rado, ali i 1x više od Longinesa, koji na godišnjem nivou proizvede 2,5 puta više satova, od kojih je samo 300.000 kvarčnih satova.
Svi koji nešto više kupuju nove satove, znaju da se kod kvarčnih satova može postići nešto veći nivo popusta, jer je njihova produkcija znatno jeftinija. AD Tag Heuera se ne razlikuju ni u čemu nego većina AD drugih proizvođača u tom luksuznom razredu: uobičajen popust je oko 10 %, za kupce sa većom frekvencijom kupovine ide do 20 %. Možda se za neki kvarčni model može doći na 30 % ako stoje godinu ili dve u radnji, ali i to je izuzetno retko.
Cifra, koju ti navodiš se odnosi na Outlet salone, gde se mogu naći satovi u tom rasponu. Ali i to uglavnom važi za kvarčne satove ili tek za poneki mehanički, koji ime manje oštećenje na sebi u vidu ogrebotine na kućištu. Evo primera jednog britanskog outleta, gde se može naći čak i reizdanje Autavie po 20 % nižoj ceni ili Aquaracer sa Calibre 5 po 30 % nižoj ceni, baš zbog pomenutih razloga.

https://www.tbvsc.com/las-rozas-vill...ands/tag-heuer

Nigde u Evropi nisam naišao, da mi neko novi mehanički sat Tag Heura nudi po više od 20 %. Čak i ovaj broj sam doživeo samo jednom, kada se radilo o Aquaraceru sa čeličnim kućištem, koji je u radnji stajao više od 2 godine.

Da ne ostanemo na već poznatom vokabularu u stilu priča se, kažu, čuo sam, možemo pogledati konkretnu situaciju na sivom tržištu, koje je znatno jeftinije od cena kod AD. Na Chrono 24 može svako preko filtera ukucati novi TH mehanički sat sa godištem od 2019 do 2022 i videće, da nema modela, koji su jeftiniji više od 30 % od preporučene MRSP osim retkih slučajeva, gde nema originalnih papira i originalne embalaže. Naravno na cenu sa tržišta u EU, SAD je potrebno dodati i procenat PDV i carine. I da, radi se o sivom tržištu, gde su cene novih satova niže od onih kod AD osim ako nismo u Rolex, Patek i AP priči.