Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 25
Like Tree68Likes

tema: Vostok mehanizmi - lična zapažanja

  1. #1
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Vostok mehanizmi - lična zapažanja

    Vostok mehanizmi - lična zapažanja

    U ovom tekstu ću izneti svoja lična zapažanja vezana za Vostok mehanizme. Testiranja nisu rađena u laboratorijskim uslovima, niti su merenja savršeno precizna, niti su satovi nošeni, recimo, tačno 12 sati pa onda tačno 12 sati stajali na polici u različitim položajima. Bilo kako bilo utisci su zasnovani na satovima koje posedujem i na višemesečnim zapažanjima kreirajući ukupan utisak koji želim ovom prilikom da iznesem. Napominjem da sam zapažanja za neke mehanizme već iznosio, ali ću ih ovde ponoviti kako bi bilo sve objedinjeno.


    Mehanizam 2414, ručni navijač,
    Komandirski tip 34x ( maslinasto zelen brojčanik )

    Vostok mehanizmi - lična zapažanja-2414.jpgVostok mehanizmi - lična zapažanja-3.jpg


    Odmah da naglasim da će performanse izazvati nevericu ( mada mi to nije cilj ). Sat sam prvo navijao, ostavljao u kutiji ( dakle nisam nosio ) i pratio odstupanja. Sat je u toku dana žurio 10 sekundi ( što je odličan rezultat ) i u toku noći to nisam mogao korigovati. Sa krunicom na gore sat je ostajao na +10 sekundi, sa krunicom na dole u toku noći dobijao je još +4 sekunde, a sa staklom na dole je takođe ostajao na +10 sekundi. Dakle, u toku 24 sata može bez problema da održi +10 sekundi što je odličan rezultat. Da bi se dobili realni rezultati potrebni su realni uslovi eksploatacije - sat treba nositi. Kada sam sat nosio, dnevna odstupanja su bila 0 sekundi. Sat niti je žurio, niti je kasnio. Sat sam ostavljao na ruci u toku noći, čisto da vidim šta će se desiti i sat je ili ostajao savršeno tačan, dakle 0 sekundi odstupanja ili je kasnio 2-3 sekunde ( očigledno zavisi od položaja ruke u toku noći ). Potpuno svestan tehničkih karakteristika mehanizma, njegove namene, starosti i cene mogu ponosno reći, perfekcija.

    Napomena: sat je kupljen od Sime Hrabrog i sat je servisirao poznati zemunski časovničar.



    Mehanizam 2414, ručni navijač, Komandirski tip 34x ( crni brojčanik )

    Vostok mehanizmi - lična zapažanja-2vvwftl.jpg


    Da se nebi stekao utisak da svaki 2414 mehanizam postiže ovakve performanse izneću zapažanja i za ovaj Komandirski. Sat je servisiran kod Simovića i nakon podešavanja ( na aparatu ) dnevna odstupanja mehanizma su oko + 15 sekundi ( noću sam korigovao za koju sekundu ). Ne radi se tu o tome da je časovničar koji je servisirao prvi mehanizam bolji od časovničara koji je servisirao drugi mehanizam, nego se radi o tome da je svaki časovničar izvukao maksimum iz konkretnog mehanizma.


    Mehanizam 2409, ručni navijač, Amfibija tip 470

    Vostok mehanizmi - lična zapažanja-2409.jpgVostok mehanizmi - lična zapažanja-2cgecsx.jpg


    Dnevno odstupanje je oko -15 sekundi, kada je sat nošen i noću to nisam mogao da korigujem. Bez obzira na položaj u kome je sat ostavljan noću je kasnio za dodatnih 10-tak sekundi. Tako da je odstupanje u toku 24 sata oko 25 sekundi. Rezultat nije spektakularan, ali je solidan i skoro u okviru fabričkih odstupanja koja iznose -20 do + 60 sekundi. S obzirom da mi ovo nije jedina Amfibija znam da odstupanja mogu biti bolja, recimo +/- 15 sekundi dnevno. Svaki časovničar to može da reguliše. Sat je servisiran ( nije Simović servisirao ).


    Mehanizam 2409, Amfibija tip 020

    Vostok mehanizmi - lična zapažanja-hukaz5.jpg


    Sat je servisiran kod Simovića. Dnevna odstupanja su +16 sekundi, nisam pokušavao noću to da korigujem. Da sam pokušao lako moguće da bi rezultat bio nešto bolji. Ono što ovaj sat izdvaja od drugih, jeste rezerva snage. Svi Vostokovi mehanizmi imaju veću rezervu snage nego što to proizvođač deklariše. Ona obično u praksi iznosi malo preko 40 sati. Međutim, kod ovog primerka rezerva snage iznosi neverovatnih 51 sat. Što bi majstor koji je servisirao sat rekao: Sat puca od snage.


    Mehanizam 2209, ručni navijač, Amfibija tonneau case

    Vostok mehanizmi - lična zapažanja-2209.jpgVostok mehanizmi - lična zapažanja-21851d1333150885-vostok-amfibija-119-tonneau-case-img_7791.jpg


    Ovaj sat tj. mehanizam nije servisiran tako da rezultati nisu previše merodavni. Ono što mogu reći jeste da su odstupanja oko 20 sekundi dnevno ( čini mi se u minusu ). Za sat koji ima oko 25 godina i čiji mehanizam vrlo verovatno nikad nije servisiran, je ovo odličan rezultat i sigurno bi posle servisa i finog podešavanja bio znatno bolji.


    Mehanizam 2416 B, automatik, Amfibija 710 , ministy case

    Vostok mehanizmi - lična zapažanja-2416.jpgVostok mehanizmi - lična zapažanja-2qc87.jpg


    Sat koji me je i naveo da uopšte pišem ovaj tekst jeste Amfibija 710. tj. njegov čuveni 2416 B, mehanizam. Sat je nov, proizveden u martu mesecu, i to je moj prvi Vostok automatik. Nekoliko stvari kod njega je specifično: Promena datuma, recimo. Znamo da ruska ( sovjetska ) brza promena datuma podrazumeva pomeranje kazaljki ( za sate ) od 8 do 12 i nazad pa ponovo od 8 do 12. Kod mojih Komandirskih datum se menja 2-3 min pre ponoći. Kada je u pitanju promena datuma kod Amfibije 710 moram reći sledeće. U početku datum se nije menjao tačno u ponoć nego je promena počinjala u ponoć, a završavala se u 2:45. Dakle poprilično duga promena datuma. Nesvakidašnje dugo, rekao bih. Nije mi to smetalo, ali sam primetio. S obzirom da mi je datum žurio, odnosno pokazivao je recimo 25. u mesecu, a bio je 20. morao sam ručno pomoću brze promene datuma to da korigujem ( po ovoj računici to je 26 dana - milina ). Krenem ja da menjam datum pomerajući kazaljke od 8 do 3 i nazad, pa ponovo od 8 do 3 ( jer se promena završava u 2:45 ) i tamo negde posle 20. dana tj. posle pet minuta okretanja krunice datum počne da se menja tačno u ponoć. Kao da je bilo potrebno da se mehanizam malo razradi pa da sve legne na svoje mesto. Evo i danas, par nedelja posle, datum se menja tačno u ponoć. Druga interesantna stvar jeste tačnost. Sat je imao dnevno odstupanje od – 20 sekundi ( Znam za slučajeve kada je nov sat išao + 45 sekundi dnevno, doduše nakon razrađivanja to bi se donekle korigovalo. U oba slučaja to je u okviru fabričkih odstupanja ) . Međutim verujući da to može mnogo bolje, navratio sam do Simovića i pitao ga da li bi mogao malo da koriguje tačnost. Čovek reče : Nema problema.. Stavi on sat na aparat i dok sam ja obavio kratak telefonski razgovor, vraća mi sat i kaže da je gotovo i da će sat ići malo u plus. Još smo malo popričali, a o čemu nego o satovima. Kada sam došao kući podesio sam sat ( sinhronizovao ) u odnosu na Casio i evo pratim Amfibiju već nekoliko dana. Rezultat, neverovatan. U zavisnosti od toga koliko sat nosim na ruci, a koliko stoji na polici, sat ide ili u sekund tačno ili dobija +1 ili gubi jednu sekundu. Dakle, odstupanje je 0, +1 ili -1 sekunda. Noću nisam ni pokušavao da korigujem, jer šta da korigujem. Pretpostavljam da što je opruga navijenija odstupanje je bliže 0 i obrnuto.
    Ja neću da tvrdim da svaki 2416 B mehanizam može da se podesi da ima ovakva odstupanja jer bi to bilo neozbiljno i vrlo verovatno netačno. Ono što tvrdim, jeste da svi Vostok mehanizmi imaju ogroman potencijal po pitanju tačnosti, rezerve snage i dugovečnosti. Taj potencijal je po pravilu veći ili bolji od onoga što proizvođač tvrdi. U ostalom, mehanizam 2416 B ima svog rođaka 2432 koji se razlikuje od 2416 B po dan - noć komplikaciji, dvadesetčetvoročasovnom prikazu vremena i dekorisanosti. Fabrički deklarisana odstupanja 2416 B iznose -20 do +60 sekundi, a mehanizma 2432 -10 do +30 sek ( mada postoji podatak da su ima odstupanja identična ). Zašto je to tako? Zato što se 2416 B uglavnom ugrađuje u jeftinije Vostokove satove kao što su stari tip Amfibija ( 60-tak $ ) ili stari tip Komandirskih koji su još jeftiniji, a 2432 se uglavnom ugrađuje u Vostok Europe satove koji su znatno skuplji i pripadaju drugom cenovnom razredu pa i tržištu. Vostoku se očigledno ne isplati da vrši fina podešavanja mehanizama koji se ugrađuju u satove koji koštaju šaku dolara. Ono što svaki vlasnik takvih satova treba da zna jeste da svaki vičniji i opremljeniji časovničar može čudo da uradi po pitanju tačnosti i da se odstupanje može svesti na 10 ili 15 sekundi dnevno. Ako imate malo sreće, nije potrebno mnogo samo malo sreće, očuvan ili nov mehanizam i dobrog časovničara onda vam se može dogoditi da vaš sat ima zapanjujuće dobra odstupanja, odnosno da ih gotovo nema. To nije pravilo, ali je itekako moguće.

    Lako vam se može desiti da ako imate više satova sa identičnim Vostok mehanizmima ( a rekao bih da to važi za sve ruske mehanizme ) oni imaju različite performanse. Da vam jedan žuri 10 sekundi, a drugi kasni 15 sekundi. Da prvi kada stane i kada ga navijete neće da krene dok ga malo ne prodrmate, dok onaj drugi kreće kao metak i na najmanji okret krunice. Da vam prvi ima rezervu 40 sati, a drugi 50 sati ( što bi činimi se iznenadilo i proizvođača ). Sve to može da vam se desi i na to morate biti spremni. U suprotnom to nisu satovi za vas. A zašto je to tako? Neko će reći da ruski satovi imaju dušu, neko da je u pitanju loša kontrola kvaliteta, a neko da su to jednostavno Rusi . Izaberite razlog koji vam odgovara, ali jedno je bitno a to je da za neverovatno malo novca dobijate doživotnog saputnika čije održavanje je jednostavno i jeftino.



    Vostokovi mehanizmi ne predstavljaju stvar luksuza i prestiža, njihovi satovi takođe. O njima se ne snimaju skupe reklame sa holivudskim glumcima ili vrhunskim sportistima, čiji budžet prevazilazi ukupnu godišnju zaradu svih zaposlenih u Vostoku. Oni ne sponzorišu Olimpijske igre niti Svetska prvenstva i za šire narodne mase su više-manje potpuno nepoznati. Oni samo prave satove čiji mehanizmi u miru i tišini, često decenijama neservisirani i zanemarivani ili različitim predrasudama osporavani, mere vreme. Kada se crta podvuče to je jedino i bitno.



    Kraj
    Poslednja ispravka: skydrummer (17.6.2012. u 22:11)

  2. #2
    Moderator Avatar korisnika VLADAN P
    Član od
    18.10.2010.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.626
    Lajkovi
    18033
    Reputacioni uticaj
    281

    Određen forumom re: Vostok mehanizmi - lična zapažanja

    Lep,precizan i pre svega tačan tekst.
    Moja iskustva sa ovim mehanizmima su ,maltene,identična.
    Osnovna činjenica je da se svi oni mogu podesiti tako da neupućene zadive preciznošću.
    Serb likes this.
    ZAJEDNO SMO SKUPA!

  3. #3
    Istaknuti član Avatar korisnika Serb
    Član od
    14.2.2012.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.460
    Lajkovi
    3723
    Reputacioni uticaj
    189

    Određen forumom re: Vostok mehanizmi - lična zapažanja

    Kao i uvek sky, odlican tekst
    Valseki likes this.

  4. #4
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom re: Vostok mehanizmi - lična zapažanja

    Odličan i veoma koristan tekst. Bravo, Skydrummeru!
    Serb likes this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  5. #5
    Stariji član
    Član od
    2.10.2011.
    Poruke
    659
    Lajkovi
    2390
    Reputacioni uticaj
    69

    Određen forumom re: Vostok mehanizmi - lična zapažanja

    Lep, objektivan i veoma edukativan tekst. Sky, svaka čast
    Serb likes this.

  6. #6
    Istaknuti član Avatar korisnika backarelli
    Član od
    27.11.2011.
    Lokacija
    Bg-Lipovačka Šuma
    Poruke
    3.045
    Lajkovi
    10895
    Blogovi
    1
    Reputacioni uticaj
    137

    Određen forumom re: Vostok mehanizmi - lična zapažanja

    Pa mislim da su po tom pitanju svi ruski mehanizmi slični. Sa Vostokom nikad nisam imao iskustva. Već gledam po Poljot-u 3133 koji imam.
    Najme, od jagoša sam na poklon dobio uz sat (SS-18) njegovo servisiranje i zamenu dihtunga (bila me je malo sramota, ali šta ću, jagoš je insistirao) . Pre obavljenog servisa kod jagoševog provereno dobrog časnovničara ,sat je odstupao i po 2 minuta dnevno (24h) . Posle obavljenog servisa, vremena odstupanja su promenljiva i kreću se u rasponu od +2 , 0 i -2 sekunde . Znači, veoma slično ponašanje Vostokovim mehanizmima.

    Eto, skydrummer je napisao odličan (da nazovem) test preciznosti različitih mehanizama i sva izmerena vremena odstupanja su zajsta za svako poštovanje, sudeći da se radi o mehaničkim satovima. Uz veoma skromnu i novčano-povoljnu pažnju, nagrada je višestruko veća, kako i reče naš drugar sky .

    Znam da pomenuti satovi nekima i ne ostavljaju nikakav utisak zbog njihove cene, što najiskrenije osudjujem. Pa uz malo pažnje i minimalna ulaganja, isti taj ruja može dočekati i vaše pra-unuke uz isto tako zapanjujuću tačnost. Sve što treba je, izabrati pravi dizajn u čeličnom kućištu .
    Dobro... i ja sam jedan od onih što za ruski sat kažu da ima neku čudnu duševnost i da me to kod njih najviše privlači, ali... da se ne lažemo, ima tu i tog "čudnog" ruskog kvaliteta u celoj priči , što dokazuje i taj rad od više decenija (kako reče skay) .
    Poslednja ispravka: backarelli (18.6.2012. u 17:26)
    jagos, VLADAN P and Serb like this.

  7. #7
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom re: Vostok mehanizmi - lična zapažanja

    Hvala svima na lepim komentarima ! Zadovoljstvo je moje !
    backarelli likes this.

  8. #8
    Administrator Avatar korisnika Shmizla
    Član od
    25.2.2008.
    Lokacija
    Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
    Poruke
    7.360
    Lajkovi
    11832
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: Vostok mehanizmi - lična zapažanja

    Sky, sva čast za autorski tekst. Uvek me oduševljavaju tekstovi zasnovani na ličnom iskustvu. Ali bih mogla istaći jedan deo iz teksta koji mi se posebno dopada, a to je poslednji pasus tj. zaključak. Jako lepo rečeno.

    Pozz!

  9. #9
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Vostok mehanizmi - lična zapažanja

    ^ Hvala !

  10. #10
    Istaknuti član Avatar korisnika jagos
    Član od
    4.11.2009.
    Poruke
    2.683
    Lajkovi
    5664
    Reputacioni uticaj
    53

    Određen forumom Re: Vostok mehanizmi - lična zapažanja

    sky odlican i konkretan tekst.prava stvar za forum.cestitam i hvala na trudu.
    skydrummer likes this.

Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja

Slične teme

  1. Odgovora: 597
    Poslednja poruka: 6.6.2022., 6:55
  2. Odgovora: 40
    Poslednja poruka: 9.11.2021., 22:47
  3. Odgovora: 40
    Poslednja poruka: 3.3.2016., 7:23
  4. Odgovora: 4
    Poslednja poruka: 18.6.2011., 23:28
  5. Odgovora: 11
    Poslednja poruka: 11.12.2009., 18:04

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •