Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 21
Like Tree54Likes

tema: Silicijum - revolucija ili seme propasti?

  1. #1
    Saradnik Avatar korisnika anbeast
    Član od
    31.7.2010.
    Lokacija
    Zaječar
    Poruke
    2.531
    Lajkovi
    6258
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Silicijum - revolucija ili seme propasti?

    Silicijum - revolucija ili seme propasti?-omega-co-axial-escapement-silicium-balance-spring.jpg

    Desetak godina slušamo priče o Etinom prestanku isporuke mehanizama i "ebošea" firmama van Swatch grupe. Isprva je sve zvučalo kao da sledi armagedon, međutim, vremenom, mnoge su se kompanije pripremile da popune upražnjeni deo tržišta. Sellita, Technotime, Concepto, Soprod, ponudili su tržištu kvalitetne alternative ETA mehanizmima. Međutim drugi, manje pominjani problem je: nepostojanje alternativnog dobavljača spirala. Spirala je mali ali vitalan deo za proizvodnju mehanizama. Danas je oko 80% spirala proizvod Nivarox-a, koji je takodje pod Swatch-ovom kapom. Švajcarski konkurenti Nivarox-u, Atokalpa i Technotime nemaju dovoljan kapacitet da podrže proizvođače veličine Tag Hojera (TAG Heuer) ili, recimo, Brajtlinga (Breitling). Dakle, iako proizvođača mehanizama ima, proizvođača spirala - nema.

    Silicijum - revolucija ili seme propasti?-patek-silicijum.jpg

    Zanimljivo je da, recept za leguru Elnivar (koja se koristi za izradu spirala), nije tajna. Njega svi znaju, međutim, problem je u nedostatku "glavnog kuvara" i mašina. Stručnjaka za proizvodnju metalnih spirala nema. Morate ih školovati sami, in-house, takoreći. Mašine za laminiranje, izvlačenje žice, i brojanje spirala ne postoje. Uništene su tokom "Kvarcne krize". Technotime je čak morao kupiti mašine iz bivšeg SSSR-a koje su nekada su služile proizvodnji spirala za Poljot i ostale SSSR proizvođače. Vreme neophodno za osvajanje, uspostavljanje i potpuno integrisanje procesa proizvodnje metalnih spirala je nekih 5 do 10 godina, a nijedan brend ne može toliko ostati bez snabdevanja. Koje je onda rešenje? Rešenje je ili uvoz iz Azije (Kina i Japan) ili korišćenje silicijuma. Nevolja je u tome što oba rešenja "ETA jednačine" mogu imati nesagledive posledice na renome znaka: "Swiss Made". Švajcarski brendovi bi traženjem rešenja svog problema u Aziji, simbolički urušili "Swiss made" etiketu, a upotreba silicijuma umanjuje ili pak sasvim uklanja potrebu za preciznim i tradicionalnim ručnim radom, koji je jedna od osnovnih karakteristika i ponos švajcarskih proizvođača. Bilo kako bilo, neki Švajcarci su se ipak okrenuli Japancima (Tag Hojer je naručio spirale od Seika), a neki su izabrali put silicijuma.

    Silicijum - revolucija ili seme propasti?-proizvodnja-silicijumskih-delova.jpg

    Proizvodnja silicijumskih komponenti je najveća tema u časovničarskoj industriji od dolaska kvarca.


    Silicijum - revolucija ili seme propasti?-silicon-wafers.jpg

    Ako posmatramo mehaničke i hemijske karakteristike silicijuma kao materijala za proizvodnju komponenata satnog mehanizma - on je u gotovo svakoj oblasti superioran u odnosu na metale. Silicijum ima nisku frikciju čime se eliminiše potreba za podmazivanjem, uz dodatni tretman otporan je na temperaturne promene, rezistentan je na koroziju, u skoro svakom, za časovničarstvo relevantnom, pogledu apsolutno je superioran u odnosu na metal. Još jedna ogromna prednost silicijuma je prilično jednostavan postupak proizvodnje komponenata. Komponente se praktično "štampaju" u laboratorijama. LIGA tehnikom dobijaju se savršene komponente koje se ne moraju dorađivati. Ovaj proces omogućava uniforman i standardizovan kvalitet. Proizvodni lanac je moguće mnogo brže uspostaviti. Tehnologija izrade silicijumskih kompjuterskih čipova je slična te se Intel, AMD i ostali "igrači" iz te oblasti lako mogu kvalifikovati za izradu spirala, ankera i ostalih delova satnog mehanizma. Time bi ove strateške komponente mogle biti proizvođene u dovoljnim količinama.


    Silicijum - revolucija ili seme propasti?-silicon_balance_wheel.jpg


    Jedna od retkih zamerki silicijumu, s obzirom da mu se sa tehnološke ne mogu naći, tiče se tradicije i pomalo zadire u filozofiju. Površinu silicijumskih delova ne možemo dodatno obrađivati kao što je to slučaj sa metalima. To znači da sa silicijumskim delovima dobijamo na performansama, preciznosti, lakoći proizvodnje ali gubimo tradiciju, zanatsku ekspertizu i ponos koji je ugrađivan u svaki ručno obrađeni mehanizam. Švajcarsko časovničarstvo, upravo živi na dodatnoj vrednosti koju stvara velika količina izuzetno stručnog ručnog rada i tradicija. Silicijum može pomoći određenim proizvođačima da prevaziđu efekte "ETAgedona", ali istodobno može predstavljati sejanje semena sopstvene propasti.

    Silicijum - revolucija ili seme propasti?-silicijum-u-mehanizmima.jpg

    Kvarcna kriza je umalo dokusurila švajcarsku industriju mehaničkih satova, silicijum kao, gotovo savršeni materijal, ali bez duše i "ružan" (istovetno kao kvarcni satovi) mogao bi na kraju imati isti ili sličan efekat. Možda marketinška odeljenja mogu upakovati priču i još pospešiti prodaju, a možda će silicijum, posle početnog "Hype-a" završiti na polici zajedno sa drugim tehnologijama koje su pomerale granice i mnogo obećavale, ali su možda bile ispred svog vremena ili iz raznih razloga neželjene? Svedoci smo najveće revolucije od kraja šezdesetih i nadolaska kvarcne plime. Sada jedino zasigurno znamo da je kao i kod svake revolucije, ishod nesiguran.

    Silicijum - revolucija ili seme propasti?-omega-silicium-movement-1.jpg

    Poslednja ispravka: Shmizla (9.11.2012. u 8:45) Razlog: Dodate slike
    I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

  2. #2
    RUS
    RUS je offline
    Moderator Avatar korisnika RUS
    Član od
    17.4.2009.
    Lokacija
    PA
    Poruke
    12.495
    Lajkovi
    43550
    Reputacioni uticaj
    577

    Određen forumom Re: Silicijum - revolucija ili seme propasti?

    Svaka cast na odlicnom tekstu
    Ostaje nam da vidimo, kako ce se casovnicarska industrija razvijati u buducnosti.
    "I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna

  3. #3
    Istaknuti član Avatar korisnika tolarbo
    Član od
    11.11.2008.
    Poruke
    4.529
    Lajkovi
    30323
    Reputacioni uticaj
    83

    Određen forumom Re: Silicijum - revolucija ili seme propasti?

    Odlicna tema, i ovde treba da bude fine rasprave. Bez obzira na sve, moje misljenje je da je silicijum ipak materijal buducnosti, i da ce se sve vise koristiti za izradu spirala. Same osobine ovog materijala su gotovo idealne za proizvodnju vec pomenutih spirala. Hocu ovom prilikom da napomenem da kada se pomene silicijum svi ga odmah povezuju sa Omeginim co-axial-om i problemima koje ima taj mehanizam, ali to nije do silicijuma kao materijala, vec mislim do lose konstrukcije samog mehanizma.
    milan zmaj, marko14 and RUS like this.

  4. #4
    Moderator Avatar korisnika VLADAN P
    Član od
    18.10.2010.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.629
    Lajkovi
    18036
    Reputacioni uticaj
    281

    Određen forumom Re: Silicijum - revolucija ili seme propasti?

    Nesumljivo će u budućnosti biti mesta za obe varijante.
    I jedni i drugi će umeti da naplate svoja rešenja.
    ZAJEDNO SMO SKUPA!

  5. #5
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Silicijum - revolucija ili seme propasti?

    Odličan tekst, koji će po svoj prilici otvoriti diskusiju, kao što je Tolarbo već primetio.

    Ima li među forumašima nekoga ko se stručno bavi otpornošću i kvalitetom materijala? Ukoliko postoje još neki podaci vezani za ove njihove osobine, mislim da bi to bilo veoma korisno za nastavak diskusije.
    anbeast likes this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  6. #6
    Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    26.10.2009.
    Lokacija
    Doboj,R.SRPSKA
    Poruke
    4.981
    Lajkovi
    4375
    Reputacioni uticaj
    139

    Određen forumom

    Ne vidim razlog zašto bi Si bio propast za industriju satova! Bolji od metala u svakom pogledu i kao takav je za mene dobrodošao. Odavno se mehanizmi ne prave ručno pa zato ni to nije stavka protiv Si.
    tolarbo and anbeast like this.

  7. #7
    RUS
    RUS je offline
    Moderator Avatar korisnika RUS
    Član od
    17.4.2009.
    Lokacija
    PA
    Poruke
    12.495
    Lajkovi
    43550
    Reputacioni uticaj
    577

    Određen forumom Re: Silicijum - revolucija ili seme propasti?

    A kako ce se upotreba Si, odraziti na cenu sata?
    "I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna

  8. #8
    Saradnik Avatar korisnika anbeast
    Član od
    31.7.2010.
    Lokacija
    Zaječar
    Poruke
    2.531
    Lajkovi
    6258
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: Silicijum - revolucija ili seme propasti?

    Nisam to uspeo da valjano uokvirim. Silicijum je gotovo idealan materijal jer mu je i cena kud i kamo niza a proizvodnja jeftina. U odnosu na delove od metalnih legura koje mogu uporediti sa manufakturom obuce, proizvodnja silicijumskih delova je - Najk (Nike) ili Adidas. Po logici, satovi bi cak trebalo da budu jeftiniji - naravno, taj film necemo gledati
    Ima, doduse, tu i pricica o pouzadnosti. Mora ipak proci neko vreme da bi se ona utvrdila i eventualno, cela stvar optimizovala. Omega ima tu i tamo koji problemcic sa 8500, a Rolex je dobrovoljno sahranio silicijum (kao i mnoge nove tehnologije) jer mu je pouzdanost i niski troskovi "afterservice-a" mnogo vazna. (Pomaze i to sto sami prave spirale (Parahrom))
    RUS likes this.
    I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

  9. #9
    Saradnik Avatar korisnika anbeast
    Član od
    31.7.2010.
    Lokacija
    Zaječar
    Poruke
    2.531
    Lajkovi
    6258
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: Silicijum - revolucija ili seme propasti?

    Citat HADzI DALIBOR kaže: Pregled poruke
    Ne vidim razlog zašto bi Si bio propast za industriju satova! Bolji od metala u svakom pogledu i kao takav je za mene dobrodošao. Odavno se mehanizmi ne prave ručno pa zato ni to nije stavka protiv Si.
    Pa otprilike i ja mislim isto, medjutim, ako uzmemo da veliki deo dodatne vrednosti svajcarskih satova cini tradicija i minuciozni rad vestih majstora, onda koriscenje silicijuma , koji to cini neepotrebnim (a i nemogucim), zaista moze voditi ka problemu. Nema ekskluzive.. silicijumki delovi se mogu stancati u milijardama bez po muke. Savrseni su pa ni dodatni rad na uparivanju spirala i balansi nije potreban....
    Mislim, cela prica o propasti je vise dobra podloga za diskusiju, ali, treba razmisljati o svim aspektima.

  10. #10
    Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    26.10.2009.
    Lokacija
    Doboj,R.SRPSKA
    Poruke
    4.981
    Lajkovi
    4375
    Reputacioni uticaj
    139

    Određen forumom

    Za sada se pravi spirala i balans od Si. Ostalo je od metala pa se tu mogu igrati do mile volje!
    anbeast likes this.

Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja

Slične teme

  1. Odgovora: 13
    Poslednja poruka: 4.8.2012., 0:38

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •