Prikaz rezultata 1 do 2 od ukupno 2
  1. #1
    Istaknuti član Avatar korisnika dragon
    Član od
    27.8.2008.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    4.195
    Lajkovi
    1419
    Reputacioni uticaj
    53

    Određen forumom Sellita SW500 Chronograph

    Već je izvesno vreme poznato da će švajcarski proizvođač Eta do kraja 2010. godine prestati sa prodajom eboš mehanizama kompanijama koje nisu u sklopu Swatch grupe. Od kada je pre nekoliko godina ova vest objavljena, počele su da kruže priče kako ostali švajcarski proizvođači mehanizama streme ka tome da popune rupu koja će ostati nakon što Eta mehanizmi postanu nedostupni. Imena kao što su Ronda i ISA se bore za tržište kvarcnih mehanizama dok se Sellita često spominje po pitanju mehaničkih mehanizama. Mnogi proizvođači satova koji se svrstavaju u srednju i nižu klasu počeli su da koriste mehanizme ova dva proizvođača u iščekivanju prestanka isporuke Eta proizvoda. SW200 koji predstavlja Sellitinu verziju popularnog ETA 2824-2, počeo je sve češće da se pojavljuje na tržištu.
    Svi očekuju da Sellita preuzme deo kolača od Ete, svesni ove činjenice povećali su proizvodnju i izgleda da su spremni da urade sve što mogu kako bi obezbedili čvrsu poziciju na tržištu. Sellita ima nekoliko popularnih automatskih mehanizama sa 3 kazaljke koji su prilično poznati ali oduvek se javljalo pitanje; šta činiti sa hronograf mehanizmima? Naveliko cenjeni ETA 7750 ima toliko jak uticaj na tržištu i nalazi se u tako velikom broju satova da je skoro nemoguće zamisliti upotrebu nekog drugog mehanizma. Njegova svestranost i mogućnost da se lako modifikuje su ga učinili omiljenim eboš mehanizmom kod velikog broja proizvođača luksuznih satova.

    Sellita SW500 hronograf automatski mehanizam:



    Sa izjavom da Sellita SW500 ima isti nivo kvaliteta i preciznosti kao i 7750 mehanizam, ovaj mehanizam će se pred javnošću po prvi put pojaviti na ovogodišnjem BaselWorld sajmu. Za one koji sumnjaju u sposobnost Sellite da jednostavno uskoči i napravi robustan, kvalitetan mehanizam trebalo bi da znaju da je Eta godinama slala Selliti svoje mehanizme zarad određenih prepravki i modifikacija na mehanizmima zahtevanim od strane kupaca.
    SW500 mehanizam ima 25 rubina i broj otkucaja u satu iznosi 28800 kako bi sekundara imala podjednako glatku pokretljivost kao što je to slučaj kod 7750 mehanizma. Kao i kod daljeg rođaka, mogućnost funkcije za prikaz dana i datuma je takođe dostupna. Sudeći prema početnim procenama, izgleda da će SW500 biti direktna zamena za 7750. Na osnovu onoga što se može videti, veličina mehanizama je identična, prečnik iznosi 30mm dok je debljina 7.90mm. Ovo je prednost za sve proizvođače satova koji ne žele da potroše dodatna sredstva na redizajn kućišta i novu konfiguraciju brojčanika. Verovatno da će, sa boljim upoznavanjem SW500, druge varijacije ovog mehanizma biti veoma brzo dostupne.



    Vreme će reći, bukvalno, da li je SW500 suđeno da postane favorit među proizvođačima luksuznih satova ili nije, ali na tržištu na kojem će uskoro da nastupi grabež za automatskim mehanizmima Sellita deluje kao održiva opcija.
    Postoje teorije među posetiocima foruma satova da će Swatch grupa ili odložiti ili u potpunosti povući odluku o zaustavljanju prodaje eboš mehanizama i delova kada se suoče sa gnevom industrije. Nicolas Hayek često tvrdi da je ovu odluku doneo kako bi podstakao razvoj inovacija u industriji časovničarstva. Može se reći da je njegova zasluga što je, nakon zvaničnog obaveštenja o prestanku isporuke, nekoliko proizvođača satova počelo sa proizvodnjom svojih (tzv. in-house) mehanizama a sami proizvođači mehanizama su polako počeli da napreduju. Ukoliko ETA donese odluku da nastavi sa prodajom mehanizama i nakon 2010. godine, jedna veoma pozitivna stvar bi se nametnula u celoj priči a to je širok izbor i različite cene... Što nikada ne predstavlja lošu stvar.
    Pretpostavlja se ipak da će Swatch grupa prestati sa prodajom obzirom da se tržište, nakon njihove objave, već godinama prilagođava i priprema za ovu situaciju.

    Izvor: blog.perpetuelle.com

    Pozdrav
    PRAVILNIK FORUMA :: PRAVILNIK ZA BERZU SATOVA :: VODIČ ZA POSTAVLjANjE SLIKA

    "Never look back, look forward, step forward even if only half a step at a time, knowing how to be flexible in order to accept changes, be sincere"

    Men invented time. Seiko perfected it.


  2. #2
    Časovničar Avatar korisnika watchmag01
    Član od
    7.8.2008.
    Lokacija
    karlovac
    Poruke
    708
    Lajkovi
    750
    Reputacioni uticaj
    47

    Određen forumom Re: Sellita SW500 Hronograf

    Jedna od loših strana globalizacije u urarstvu je i taj gubitak raznovrsnosti proizviđača mehanizama tako da su sa širom paletom mehanizama ostali samo eta, ronda, miyota i isa. Premda Haykova odluka i obrazloženje ima smisla mislim da stari ima sigurno neke tajne planove.Prije je bilo puno dobrih mehanizama čije se varijacije i danas koriste i sa novim tehnologijama proizvodnje si gurno bi se podigla kvaliteta za ne tako veliku cjenu.Sadašje manufakture koje kompletno razvijaju satove imaju preveliku cjenu za obične ljude čak i one boljeg imovinskog stanja.No vreme će pokazati oće li se razvijati nowi werkovi ili reciklirati dizajni starih AS, FHF.FEF.UT.FE,P.PUW....
    CUBUS ORIENT CASIO ROMANSON SEIKO PULSAR LORUS
    MEEX KENNETH COLE MAREA POLICE

Slične teme

  1. Odgovora: 10
    Poslednja poruka: 13.8.2010., 18:39
  2. Sellita SW500 Hronograf mehanizam
    By dragon in forum Satni Mehanizmi
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 9.2.2010., 14:38

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •