Posto elektromotor radi na principu elektromagnetike, on evidentno stvara magnetno polje. Idealni motor ne bi imao gubitaka pa tako ni rasipanja magnetnog polja. E sad, sumnjam da je motor iz mikrotalasne pecnice od one idealnije sorte. Pitanje je i koliko je zasenjen. To bi se dalo izmeriti sa induktometrom
Magnetno polje se medjutim da zaseniti "izolirati" ako postavis magnetnoprovodan materijal (npr. celicnu plocu). Linije magnetnog polja ce se tako "kratkospojiti" kroz zastitnu plocu a ne kroz tvoje satove.
Drugo resenje koje mi pada na pamet je da postavis malo duzu osovinu kako magnetno polje ne bi dopiralo do satova, tj na toj nekoj razdaljini bi bilo zanemarljivo.
Sve ovo gore je teoretsko mudrovanje, ne znamo koliko magnetno polje zraci motor, trebalo bi meriti, ne znamo ni koliki intenzitet magnetnog polja je "podnosljiv" za satove. da ne s...m dalje, stavi gvozdeni lim debljine recimo 1mm izmedju motora i satova, osovini probusi odgovarajucu rupu i bice ok.
Dok sam ovo pisao, shvatio sam koliko sam zaboravio strucne izraze ovih poslednjih 24 godine. A skoro sve skole sam zavrsio na s-h jeziku Onda sam pre 24 godine poceo opet da ucim neke druge izraze, a ono staro se nazalost zaboravi ...