6Likes
-
Mlađi član
- Reputacioni uticaj
- 10
Re: Navijaći za satove (winderi)
Buduci da sam se susreo sa istim "problemom", malo sam se bio posvetio istrazivanju po internetu na tu temu.
Inicijalno sam hteo takodje da prepravljam postojeci jeftini navijac, tako sto bih ubacio kontrolu broja rotacija mikrokontrolerom.
Onda sam naisao na par clanaka koji se bave uticajem ugla pod kojim se nalazi sat u navijacu- sto je mnogo bitnije od broja rotacija.
Da skratim pricu (a mozes naci te tekstove na netu, mislim da su sa WUS-a), ako je sat u navijacu postavljen na cca 30-40° u odnosu na horizontalnu osu, opruga nikad nece biti maksimalno navijena (tj. bice negde oko 50%-60% rezerve, ugrubo ), ma koliko dugo navijac bude napravio rotacija, jer se u jednom momentu izjednace sila opruge i sila kojom deluje teg rotora (zbog ugla je ta sila upola manja nego kad je sat u vertikalnom polozaju, gde se te dve sile ne mogu nikad izjednaciti, tj. sila kojom deluje opruga ce uvek biti manja)
Sa druge strane, navijaci koji drze sat u vertikalnoj poziciji mogu vrlo lako da sat "prenaviju" ako se ne nadje idealan broj rotacija.
Licno sam testirao na dva automatika (sa 6R15 i SW300 mehanizmima) i posle 24h na navijacu, pod uglom od 30°, sa navijacem koji ima 2000tpd, preostala rezerva je na satu sa 6R15 bila nekih 27-28h, a na SW300 nekih 23-24h, sto znaci da su daleko od prenavijanja, iako je broj rotacija 2.5x veci od potrebnog , po specifikaciji proizvodjaca (800tpd).
Vaš status
- Ne možete postavljati teme
- Ne možete odgovarati na poruke
- Ne možete slati priloge uz poruke
- Ne možete prepravljati svoje poruke
-
Pravila foruma
Bookmarks sajtovi