Strana 74 od 96 PrvaPrva ... 246470717273747576777884 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 731 do 740 od ukupno 953
Like Tree2588Likes

tema: Kozni kaisevi za satove

  1. #731
    Član Avatar korisnika Joker
    Član od
    10.1.2011.
    Lokacija
    Subotica
    Poruke
    133
    Lajkovi
    297
    Reputacioni uticaj
    20

    Određen forumom Re: Kozni kaisevi za satove

    Eto meni još jedne potvrde onog što sam napisao, kao što se i u fudbal svi razumemo
    Kakve veze ima tekstilna industrija i sarački zanat? U kojoj se tekstilnoj industriji ručno šije?
    Niko nije ni tvrdio da je to komplikovan proces, ako pročitaš moj post #724 videćeš da sam napisao

    Mislim ništa to nije nuklerna fizika, svako može da napravi pa prema tome svako može za male pare da ima ručno rađeni kožni kaiš za sat.
    Samim tim svako može uz malo truda sebi da napravi kaiš za sat a ne da ga kupuje.

    Citat druškan kaže: Pregled poruke
    To si u pravu, cene tih kaišića su nerealne, za tako malo parče kože. Hteo sam isto spomenuti, koliki je kais za pantalone, veličina, rad i kopča, i imas ekstra kais za 2000 i više, takodje i novčanici.
    Stoji to da će većina kupiti kožni kais/narukvicu srazmerno ceni sata.
    Uporediti izradu kaiša za pantalone i kaiša za sat, nije adekvatno. Čak ni ako je kaiš za pantalone ručno prošiven, a takav sigurno nećeš kupiti za 2000 dinara. Isto važi i za novčanike.
    RUS, taunus, Zagor and 2 others like this.

  2. #732
    Stariji član Avatar korisnika Uros GT
    Član od
    23.5.2010.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    929
    Lajkovi
    3355
    Reputacioni uticaj
    18

    Određen forumom Re: Kozni kaisevi za satove

    Pripjat, pusti mi broj u pp da se čujemo, treba mi jedno 3 bunda minimum.

  3. #733
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Kozni kaisevi za satove

    Pripijat odličan kaiš. Svaka čast.

    Kožne kaiševe za pantalone za oko 2000 dinara ,pa čak i manje, od pune kože ( bez kartona i sl) nije nikakav problem naći. Da li su ručno šiveni ili nisu ne čini ih manje ili više ručnim radom, niti manje ili više kvalitetnim. Svaki tašnar, kožar, saračlija, krznar, obućar i sl. ima i šivaću mašinu i svi se bave ručnim radom i svi su u stanju ili bi trebali biti u stanju da izrade kožne kaiševe računajući i kaiševe za satove. Za nekoga ko izrađuje kožne jakne, tašne ili sedla izrada kaiša za sat je trivijalan posao, verovatno ni na nivou maturskog rada (bez ikakve namere da omalovažavam bilo koga) . Zašto kožni kaiš za pantalone koji ima tri puta više kože i konca i zahteva istu ili sličnu količinu znanja i veštine pri izradi, košta isto (a neretko i manje) koliko i kožni kaiš za sat to meni nikada neće biti jasno.

    Čisto kao dodatak, pre dve godine kupio sam dva kožna kaiša za pantalone, boks koža, 4 mm debela, 38 mm široka, dužina oko 115 cm, ručni rad manje kožarske radionice, koštali su 1200 dinara (svaki). Ako će neko reći ma nema šanse, u pitanju je kožar Vaske na Futoškoj pijaci u Novom Sadu (i danas je tamo). Verovatno danas nije ista cena (nisam proveravao) ali i u to vreme (pre dve godine) viđao sam kožne kaiševe za satove za 20 evra koji su izrađeni od iste vrste kože, dakle ne krokodilska, ajkulina itd.

    Još jedan primer, drugar je imao (i još uvek ima) ručni sat na kome je pukao kožni kaiš, navratio je do jedne kožarske radnje (koja ne izrađuje kaiševe za satove ali izrađuju između ostalog i kožne predmete koji su višestruko složeniji za izradu) i pitao je kožara da li može napraviti kaiš. Čovek je pogledao, rekao nema problema i napravio kaiš od čiste i pune kože. Naplatio je oko 1000 dinara. Čak mislim da je naplatio i manje od te cifre ali bilo je pre godinu i po pa se ne mogu setiti tačne cifre. Znam samo da nisam mogao da verujem znajući koliko drugi naplaćuju taj posao. Više od 1000 din nije bilo 100% . Ne treba da napominjem da kaiš nije bio izrađen od kože starih i iznošenih cipela, čizama, pocepanih kožnih jakni, bakine stare iznošene tašne i sl, čija su kožna vlakna decenijama upijala vodu, so, znoj, dim, razne kreme, a što je često (ne uvek) izvor materijala kada amateri izrađuju iste predmete.
    Još jedan primer za razmišljanje koji su svi mogli primetiti i koji nikome nije jasan a koji je analogan ovoj diskusiji. Muške kožne cipele ( i ženske, samo njih slabo gledam na policama ), recimo duboke, mada nije bitno, broj 45, postavljene ili ne, cena 5000 din. Dečije kožne cipele istog tipa, broj 33, cena 6000 din. Mnogo manje, materijala, kože,gume,postave,konca, ma i pertle su kraće, a skuplje su.

    Zaključak, to što nešto košta koliko košta ne znači da je to normala cena i da se zasniva na zdravoj ekonomskoj logici,uloženom trudu, materijalu itd.
    Poslednja ispravka: skydrummer (22.1.2016. u 13:12)

  4. #734
    Moderator Avatar korisnika VLADAN P
    Član od
    18.10.2010.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.628
    Lajkovi
    18033
    Reputacioni uticaj
    281

    Određen forumom Re: Kozni kaisevi za satove

    I kaiš za sat i dečje cipele koštaju toliko jer mogu da koštaju toliko.
    U oba slučaja klijentela je specifična i (iz različitih razloga) cena im ne predstavlja problem.
    skydrummer, Bluesky and piksi like this.
    ZAJEDNO SMO SKUPA!

  5. #735
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Kozni kaisevi za satove

    Upravo to, ključ je u reči "mogu" a ne u uloženom trudu, ručnom radu, materijalu i da ne citiram zaključak iz prethodne poruke.
    Pritom su dečije cipele samo usput pomenute kao jedan u nizu nelogičnosti.
    Poslednja ispravka: skydrummer (22.1.2016. u 13:38)
    VLADAN P likes this.

  6. #736
    Istaknuti član Avatar korisnika piksi
    Član od
    9.7.2014.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.287
    Lajkovi
    29467
    Reputacioni uticaj
    691

    Određen forumom Re: Kozni kaisevi za satove

    Nikakav problem ne vidim u tome što su kaiševi za satove nesrazmerno (utrošenom materijalu) skuplji od kaiševa, jakni, cipela itd...
    Jednostavno, to je odnos ponude i potražnje za tim proizvodima. Naime, jakne, cipele... mogu se smatrati robom široke potrošnje, i kao takvi, svi (veliki broj potrošača) ih kupuje, stoga se na njih može i primeniti ekonomija obima. Prodaju se tako reći svuda uključujući i bolje snabdevene super markete. Samim tim i njihova prodajna cena mora biti koliko toliko približnija proizvodnoj.
    Za razliku od njih kožni kaiš za sat, posebno ručno rađen, može se smatrati za specijalizovan, a moglo bi se reći i luksuzan proizvod. Ne pravi se u velikim količinama, za poznatog kupca, ne prodaje u tržnim centrima i mestima koja su masovno posećena.
    Kada je bilo ko od nas otvorio deset ili više sajtova da bi kupio kaiš za pantalone? Verovatno nikada. Ode do Mone, Manuela, komšije zanatlije, pijace ili slično. I uvek će pronaći crni ili braon kaiš za pantalone ili farmerke, po relativno prihvatljivoj ceni.
    Kada treba kupiti kaiš za sat, i ovo se može relativno lako uraditi kod lokalnog sajdžije po cenama 10-20 evra. Naravno da je to relativno skuplje, srazmerno utrošenom materijalu, od kaiša za pantalone, jer je i mnogo manja ponuda a i potražnja za njima.
    Posebna je priča oko ručno pravljenih kaiševa za satove po porudžbini. Ovo bi se moglo smatrati i za neku vrstu hira, luksuza, jer u većini slučajeva postoji supstitut za njih koji je pravljen masovno, industrijski, koji je shodno tome i značajno jeftiniji. Ne verujem da zanatlije prave ručno kaiševe na veliko, za nepoznatog kupca, već čekaju da im neko uđe u radnju (ili elektronski) i naruči. Zbog toga što su rađeni na nečiji lični zahtev su i skuplji.
    Ukratko, satovi i oprema za satove odbacuju veći profit od robe široke potrošnje, prvenstveno iz razloga što su kupci specifični i spremni da plate ovakve, moglo bi se reći, luksuzne proizvode.
    eee, VLADAN P, Joker and 6 others like this.

  7. #737
    Član Avatar korisnika Joker
    Član od
    10.1.2011.
    Lokacija
    Subotica
    Poruke
    133
    Lajkovi
    297
    Reputacioni uticaj
    20

    Određen forumom Re: Kozni kaisevi za satove

    @skydrummer
    Cene kožnih kaiševa za pantalone se tako i kreću, u maloprodaji 10-12€ a u veleprodaji se mogu naći i za 7-8€. Svi su mašinski prošiveni. To nikakva tajna nije, zna se koliko iz jedne kože se može iseći kaiševa, doda se cena kopče, zaračunaju se ruke itd. Mašinom prošiveni kaiš ga ne čini manje ručnim radom, ali ga čini mnogo jefitnijim proizvodom. Mašinom ćeš prošiti jedan kaiš za par minuta, a za ručno šivenje ti treba par sati, sve ostale operacije su identične na oba kaiša. Ne možeš nikako izjednačiti ta dva proizvoda po ceni.

    U ceni kaiša za sat je možda najmanji udeo vrednost same kože, veći deo je cena samog rada i naravno brenda kojeg je neko uspeo da stvori. Pa se zato skoro identični kaiševi za sat mogu naći za 20-30€ ali i za preko 100€ od ljudi koji su stvorili "ime" u toj delatnosti. Isto kao i kod ostalih proizvoda.

    Ali ipak ja ne bi da branim (a nemam ni razloga) neodbranjivo, svako kupuje ono što mu odgovara, što smatra da zadovoljava njegove kriterijume kvaliteta i za čega ima para.

    Edit:
    @piksi odlično napisano.
    Poslednja ispravka: Joker (22.1.2016. u 14:32)
    eee, mizzy, Orf and 4 others like this.

  8. #738
    Banned
    Član od
    26.1.2011.
    Lokacija
    Свилајнац, Поморавље
    Poruke
    2.322
    Lajkovi
    2316
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Kozni kaisevi za satove

    sad vidim diskusiju tek

    pa dobro Joker ako se većina složila sa tobom u redu, nemam šta više da dodam, uz dužno poštovanje ne shvati lično i neka ti sujeta ne bude povređena, tema je klizava, što tera da se stavovi prećute, svako ko ulaže veliki trud u ručni rad je osetljiv na kritike i nekad sklon projekcijama, dakle mogu da razumem

    svestan sam i ekonomije obima, elastičnosti tražnje i ponude itd no nema veze, da se ne protivim većini koja je ipak rekla svoje

    neko će da kupuje condor kaiš za 800dinara, neko će da plaća kaiš od malo bolje kože 30evra, neko će da plaća kaiš od još bolje kože 100evra, stvar ličnih preferencija i mogućnosti
    Poslednja ispravka: Милан Милановић (22.1.2016. u 17:14)

  9. #739
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Kozni kaisevi za satove

    Piksi sve je to tačno, ja se slažem sa napisanim. Jasno je meni šta sve formira i utiče cenu i da se ti proizvodi prodaju uglavnom preko interneta, a ne u tržnim centrima i sl, pri čemu bi "on-line" prodaja trebala da pojeftini proizvod jer nema troškova kirije, režijskih troškova, troškova radne snage (plate, porezi, doprinosi prodavaca), itd. Kod kupovine kaiševa kod časovničara ( koji često nisu od čiste kože i koji se masovno proizvode) a koji koštaju najčešće od 800-1500 din treba imati u vidu da su časovničari bar treća ruka. Hoću da kažem da je duža lista troškova odnosno onih koji treba da se namire (računajući i državu-carina, porez ) pri čemu nažalost uvek više zarađuju trgovci nego proizvođači.

    Rekao sam svoje mišljenje i obrazložio ga, i dalje mislim isto pri čemu ne kažem da neću kupiti ručno rađen kaiš za sat ali ću biti svestan činjenice da taj proizvod ne vredi toliko.

    Takođe ne mislim da ručno šivenje treba toliko da utiče na cenu (ako utiče) kožnog kaiša za sat pa da se tim faktorom pravda razlika u ceni u odnosu na recimo kaiš za pantalone a da se sve ostalo zanemari. Odnosno da ručno šivenje pretekne i činjenicu da u takvom kaišu ima bar tri puta manje kože,farbe, konca, lepka i sl. u odnosu na kaiš za pantalone.
    U ostalom ko kupcu garantuje da je kaiš ručno šiven. Meni to recimo nije bitno niti presudno. Mašinski šiven kaiš nije manje kvalitetan niti je manje ručni rad od ručno šivenog. Uostalom sve pomenute zanatlije imaju i šivaće mašine, niti to kriju, niti beže od toga a ko se kako izborio na tržištu i koja mu je ciljna grupa, to je druga stvar. Ključ svega je ono što je Vladan P rekao, koštaju toliko jer mogu, što je otprilike ono što sam naveo u pretposlednjoj poruci u zaključku.Dakle, može im se.

    Naveo sam primer drugara kome je majstor za male pare napravio kožni kaiš za sat. Čovek je pogledao, procenio, ukalkulisao materijal, rad, vreme i naplatio bez da objašnjava šta tu sve treba i koliko će mu vremena trebati da šije ovako ili onako.

    Ovo su moja razmišljnja na tu temu.
    Poslednja ispravka: skydrummer (22.1.2016. u 17:57)

  10. #740
    Mlađi član Avatar korisnika pripijat
    Član od
    22.6.2013.
    Lokacija
    Zajecar
    Poruke
    56
    Lajkovi
    278
    Reputacioni uticaj
    11

    Određen forumom Re: Kozni kaisevi za satove

    Hvala vam na lepim recima.Vasa iskrena kritika,u ovom slucaju pozitivna,je znak da nesto radim kako valja.
    U mom kraju se kaze ` Merak nema cenu` . Svaka diskusija i uporedjivanje odnosa materijala i velicine i nemam pojma cega je suvisna. Ko voli rucno radjene predmete,neka odvoji pare.
    Kozni kaisevi za satove-10422922_1039382769446986_6506851075897899713_n.jpg
    eee likes this.

Slične teme

  1. Kozni kais za sat
    By div in forum Oprema za satove - narukvice, kaiševi, delovi...
    Odgovora: 9
    Poslednja poruka: 3.11.2014., 23:09
  2. Diaboliq kaisevi
    By nikola0406 in forum Oprema za satove - narukvice, kaiševi, delovi...
    Odgovora: 13
    Poslednja poruka: 21.4.2012., 10:46
  3. Rios kaisevi za satove
    By sofronije in forum Prodaja dodatne opreme za satove
    Odgovora: 4
    Poslednja poruka: 18.1.2012., 7:59
  4. kozni kais
    By raketa-paketa in forum Oprema za satove - narukvice, kaiševi, delovi...
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 9.7.2011., 15:52
  5. IWC kozni kaisevi
    By milan zmaj in forum Kafić
    Odgovora: 7
    Poslednja poruka: 27.3.2011., 9:49

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •