Lepo napisano, konacno da se razbiju neke zablude o baterijama.![]()
37Likes
Lepo napisano, konacno da se razbiju neke zablude o baterijama.![]()
"I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna
Svaka cast, upravo me podseti da izvadim baterije iz Luceva i Slave koje ne nosim.![]()
Jako intetesantan i bez prevelikog komplikovanja i okolisanha napisan tekst!
Vjerujem da su i oni koji, poput mene, ne furaju kvarcne satove, uzivali citajuci. Hvala puno!![]()
Он сказал: "Поехали!"
Zaboravio sam da napišem: obratite pažnju prilikom menjanja da li je baterija "hi" ili "low" drain... Dešavalo mi se da u sat sa Hi-drain baterijom stave ovu drugu, pa posle što mi je fabrička baterija trajala mnogo duže
Bio sam kadar da verujem da u servisima čiji je krajnji domet nevešto menjanje kaiševa na satu neko ume da razlikuje baterije i po tipu a ne samo po veličini. Za nauk: ako se neko zove serviserom ne znači da on to i jeste, jer svuda ima svakakvih. Što je domen misteriozniji, a satovi, pogotovo mehanički, imaju tu notu "duše", tu se nauka često meša sa alhemijom, što nikako nije dobroiako nosi određeni šmek zbog koga svi mi volimo satove
![]()
Poslednja ispravka: DrAgod (6.10.2015. u 13:05)
Being an engineer is a state of mind and therefore cannot be learned or forgotten!
Bateriju treba menjati tacno onom kakva je bila originalna - ne mora isti proizvodjac ali treba ekvivalent po svim parametrima, ne samo velicina/napon. Npr SR626SW je je low-drain a SR626W je high-drain. Low-drain baterije krace traju ako se koriste umesto high-drain, a high-drain krace traju kada se ne koriste i imaju vece sanse da iscure ako se koriste umesto low-drain (mada to verovatno vise zavisi od proizvodjaca). Navodno novija tehnologija kod vecine proizvodjaca (osim Renate) omogucava proizvodnju univerzalnih (multi-drain) baterija tako da nema potrebe za podelu na high i low drain
Poslednja ispravka: tiha (6.10.2015. u 13:39)
Bravo...
E sad da Vas vidim teoretičari...
Naime neki dan mi je časovničar zamenio bateriju u vremešnom Seiku A159-5009, posle čega je sat počeo da blica u "time" modu... A indikator baterije (gornji desni ugao je prazan)... Vreme drži tačno, ali očigledno nešto ne valja jer i određeni deo cifre posvetli... U ostalim modovima je sve normalno...
Ovde je snimak Zippyshare.com - Seiko problem.mp4
A ovako je izgledao displej pre problema (indikator baterije pun, bez blinkanja)...
Dvojica su gledala, tri su baterije probavane, uvek isto...
Ovde sam naišao na identičan problem sa ovim modelom, ali ne i na rešenje, čak šta više ova dvojica ni neznaju gde je to famozno "reset" dugme iz teksta koje treba prespojiti sa baterijom, a ceo sat su dva puta rastavljali...
http://www.thewatchsite.com/21-japan...o-digital.html
Možda je to ova varijanta low-drain i high-drain, možda o tome nije vođeno računa, a fakt je da ovi starovremenski LCD satovi troše kao elektrana...
Ajde ako iko ima ikakav savet, ne bih tek tako da dignem ruke od starine...
Kure
Ako ti niko ne pomogne probaj da kontaktiraš našeg bivšeg člana koji je stručnjak za ta pitanja - http://www.svetsatova.com/forum/members/iggy-tee/
Poslednja ispravka: VLADAN P (7.10.2015. u 0:16)
ZAJEDNO SMO SKUPA!
Bookmarks sajtovi