ANALIZA
Nakon višednevnog proučavanja sata došao sam do sledećeg zaključka, sat je tačan a štoperica radi bez greške, što znači da bar odokativno mehanizam je ispravan to jest u dobrom radnom stanju. Cifer je tako da kažem ukrašen naknadnim dodavanjem iluminacije i to nestručno što se vidi kada se zagledate u cifer. Takodje cifer je ogreban na jednom mestu, i vidi se metalna podloga. Ja pretpostavljam da je sat imao jedan ozbiljan pad, prilikom čega je kazaljka minutara pukla i tom prilikom ogrebala cifer. Takodje je indikativno i to što staklo na satu nema ni jedne ogrebotine, što navodi na zaključak da je menjano, a što opet potvrdjuje moju teoriju. Takodje pregledom fotografija na internetu modela satova Seiko 6139-7002, sam uočio da kazaljke na satu nisu originalne. Samo čelično kućište pored očekivanih ogrebotina od redovnog korišćenja ima i par ozbiljnijih ogrebotina izazvanih jačim udarcima ili padovima.
=slika=
PLAN RESTAURACIJE
1. Kao prvi korak rešio sam da kupim novi set kazaljki za model 6139 i to Belo-Crvene sa iluminacijom. Našao sam na ebay još samo da skontam kako da ih platim i dopremim do majčice Srbije. +link+
2. Mašinu ću dati časovničaru da je očisti, podmaže, našteluje, promeni dihtung gumicu ...
3. Čelično kućište planiram da dam na poliranje i to u mat varijantu sa vidljivim šarama a zadnji poklopac kao i prsten oko samog stakla u sjajnu varijantu.
4. Sa cifera planiram da uklonim nestručno nanetu iluminaciju i eventualno je ponovo nanesem, ovaj put kako treba. (Dajte mi savet kod kog časovničara da idem u Beogradu, na pm podrazumeva se)
5. Što se tiče cifera, tu je situacija sledeća, pošto je plavi premaz ogreban i vidi se čelična podloga, planiram da kupim svetlo plavu mat boju za farbanje maketa i jednu ultra tanku četkicu i da jednim potezom predjem preko zareza, pa šta mi bog da. (I ovde očekujem neki predlog, sugestiju)
I na kraju, svestam sam da će ovaj poduhvat biti skupa zabava, al šta ću kad nevolim pecanje ...
Evo jednog interesantnog linka za one koji bi da malo osveže svoj Seiko satić.
Registracija
Help

446Likes
LinkBack URL
About LinkBacks

Odgovor sa citatom

Bookmarks sajtovi