Par novih fotki je na mom Flickr. Nadam se da vam se svidjaju jer sam se smrzao fotografisuciPozz
Flickr: nikola0406's Photostream
Par novih fotki je na mom Flickr. Nadam se da vam se svidjaju jer sam se smrzao fotografisuciPozz
Flickr: nikola0406's Photostream
Restauracija maximalno dobro napravljena.Sat izgleda nevjerovatno.Stvarno je majstor tvoj urar!
Hvala ti. Inace sat je ogroman, veci je od Speedy Pro ali je mnogo laksi, mnogo. Verovatno zbog safirnih stakala na Omegi.
Iz mog iskustva, reparacija cifera je skoro nemoguca, a luminacija nebi trebalo da je problem. Na slici je bas lep sat, mozda da nadajes drugi cifer,mislim da probas. Znam da se uvek kod vintage satova gleda kakav je cifer jer njegova ostecenja je najteze otkloniti. Zato sam i odlucio da repariram Heuer, jer je samo cifer bio ok.Pa zato prvo ipak probaj da ga neko uradi ako moze, a ako ne, probaj kupiti drugi, nije dragon tu da nam kaze dal je tesko naci taj plavi. Pozz
Ne, nije, već onaj sa slike
Dosla plavusa kod casovnicara da promeni bateriju. On ljubazno odgovara
da je to sat na navijanje.
Plavusa izlazi iz radnje i poce navijati "Aleeeee-aleeeee, aleeeeee-aleeeeee..."
Evo jednog linka sa strava reparacijom legende. Majstor mu je skoro dobar kao moj
Reproduction of Pre-moon Cal.321 OMEGA Speedmaster | Workshop | TOKEI ZANMAI
Pozdrav svima!
Na kraju nisam izlicitirao Raketu "televizorku" za rezervne delove na limundu. Još uvek čekam da se pojavi neka pokvarena, sa dobrim kazaljkama, a za male pare. Problem izgrebanog stakla rešio sam u DIY stilu... Opis sledi...
Siguran sam da ste svi ranije polirali staklo nekog sata, ali ovo je dalo najdramatičnije (pozitivne) rezultate do sada, pa sam hteo da opišem postupak i rezultate. Da se razumemo, ovo verovatno ne bih pokušavao da je u pitanju vredniji sat, a i ohrabrilo me je to što ovih polovnih satova ima dosta na tržištu, i najgore što je moglo da se desi jeste da moram da kupim jedan zbog stakla.
Za ovaj recept biće Vam potrebno:
-1 sat sa vidno izgrebanim staklom
-1 list brusnog papira (u narodu poznatiji kao "šmirgla") granulacije 1500
-1 list brusnog papira granulacije 2000
-1 selotejp traka
-1 pasta za zube
-1 mikrofiber krpa
Za početak evo jedne "before" fotografije.
Izvinjavam se zbog lošeg kvaliteta fotografija u ovom postu, ali koristim obični Point and Shoot digitalni aparat sa lošom macro funkcijom, tako da bolje nije moglo. Ovo sam namerno slikao sa blicem kako bi se jasno videla dubina "ožiljaka" na pleksiju.
Za početak sam uz pomoć selotejpa zaštitio kućište oko pleksija od grebanja, kao i poklopac kućišta kako prašina ne bi prodirala unutra.
Grublju šmirglu sam postavio preko krpe na sto i brusio površinu pleksija tako što sam vršio pritisak i ujednačenim pokretima pomerao sat po papiru. U ovom slučaju bilo je prilično jednostavno jer je staklo četvrtastog oblika i nije mnogo konveksno.
Posle 10-ak minuta pažljivog šmirglanja nestala je i najdublja ogrebotina sa pleksija. Na sledećoj slici možete videti kako je staklo izgledalo u tom momentu. Dobilo je zamagljeni , "matiran" izgled.
Na ovoj slici možete videti da postoje vertikalne crtice na staklu. Nažalost, nisu u pitanju ogrebotine, već naprsline, i tu leka nema... Osim novog stakla. Ipak, dobra stvar je da se ove naprsline zaista ne vide golim okom. Na slici se vide zahvaljujući blicu.
Ponovio sam istu proceduru sa šmirglom finije granulacije. Pretpostavljam da sam ovaj korak mogao i da preskočim.
Nakon toga prešao sam na poliranje starom dobrom pastom za zube. Neverovatno je da je posle samo par pokreta krpom i pastom staklo postalo kristalno čisto.
Par minuta poliranja, čišćenje ostataka paste, skidanje zaštitne trake, i evo finalnih rezultata:
Sve u svemu - ja sam prezadovoljan. Jedina loša strana je to što se kroz ispolirano staklo još bolje vidi koliko su kazaljke korodirale.Ali doći će i to na red...
Na kraju, zanima me da li neko ima iskustva sa poliranjem SS kućišta u kućnoj radinosti. Da li je to neko pokušao? Da li bi sličan postupak kao sa staklom dao rezultate?
Hvala i pozdrav!
Super sto si se odlucio na to. A ja bih ti savetovao da posto nisu jako skupi,kupis jos jedan,da bi za sad imao skazaljke,a i cifer,a posle ti opet mozda nesto zatreba. A i mislim da bi te to jeftinije izaslo nego da kupujes samo skazaljke,farbas cifer i stavljas lum novi. A i dal ce to sve dobro ispasti. Moj savet. Pozz i sretno,bices zadovoljan kad ga zavrsis
Dosla plavusa kod casovnicara da promeni bateriju. On ljubazno odgovara
da je to sat na navijanje.
Plavusa izlazi iz radnje i poce navijati "Aleeeee-aleeeee, aleeeeee-aleeeeee..."
Bookmarks sajtovi