Znaci opisani kvar bi se mogao resiti servisom. Nema onda druge nego odneti ga casovnicaru
Printable View
Znaci opisani kvar bi se mogao resiti servisom. Nema onda druge nego odneti ga casovnicaru
Oprostićete mi, ali pošto u temi o kaiševima niko ne odgovara, da probam da pitam i ovde: čime da ofarbam kaiš koji ima podlogu od kože a u osnovi je platno?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Dugena Festa navijac. Radi bez stajanja, lepo navija. Medjutim iako je podesen maksimalno u minus (ne moze vise jer je onaj deo za podesavanje do kraja u minus) i dalje zuri 5 minuta na 24h.
Da li je nesto oko spirale, ciscenja...
pazi,moze biti da je spirala ostecena ,ali moze biti i da je glavna opruga oslabela i nema potrebnu snagu da okrece bubnjic i ostali sklop zupcanika dovoljno,kao sto i poluoscilacije balanse nece biti dovoljne. i to moze biti razlog da sat zuri. ako imas cime da slikas u mikro planu balansu sa spiralom-mogu ti reci koji je problem....
sve ovo sto sam ti naveo je moguci uzrok. spirala se moze srediti samo pod uslovom da nije bas mnogo ostecena (ekscentricna).
naarvno da se na polugu ne može štelovati sat, to je samo za neka fina podešavanja, do minut, možda i malko preko, sve preko toga poluga nema nikakav značaj, a uzroci mogu biti brojni, štaviše sasvim je moguće i da u satu ima više ulja ako žuri pet minuta dnevno recimo
ja isto mislim odradi dobar servis i to ima da bude tačno
EDIT: sad sam pročitao temu, taj sat je vrv suv i zato zastaje, nema tu nikakvih podešavanja, samo rasklapanje i podmazivanje
Kako to mislis Milane da se na poluzi za podesavanje rada mehanizma ne podesava rad?
Nisam ništa slično radio; ali što bi pravnici kazali prima faciae ili onako narodski na prvu, ja bi recimo pokušao sa kanom (služi za bojanje kose i neka vrsta tetovaže, ne znam kako se to stručno kaže). Kana daje lijepu boju i vjerujem da bi dobro djelovala i na platno i na kožu; moderno 2 u 1.
Poslano sa mog SM-J710F koristeći Tapatalk
Hvala na ideji, probaću nešto svakako.
Sad sam ulovio sta se desava sa Rotaryjem o kome sam pisao da hoce da zakasni.
Dakle, sekundara koja je inace centralna ne stoji. Problem je sto prestane da se krece minutna kazaljka a sa njom sinhronizovano stoji i satna.
To je ranije radio kratko u toku 24 sata pa je kasnjenje bilo nekad 20 minuta na 24, a evo od sinoc od ponoci skoro kako je krenuo da okrece datum sekundara vrti a ostale kazaljke ostale u mestu i jos pokazuje 23-32. Kad bi ga mrdnuo kljucem pokrenuo bi se.
Buljio sam u njega deset minuta i minutna kazaljka nije makla a ni satna.
i ti druze mogu biti vise uzroka. mozda je proklizala minutna cev,sto se cesto desava. sekundara radi a sve stoji. pokrene se malo kljucem i onda krene .ali moze da kasni jako puno. to nije nista komplikovano,ali sam svakako ne mozes to da sredis. mora kod majstora pa ce on videti sta je konkretno u pitanju.
somy lepo sam napisao, ne mogu se podešavati odstupanja od deset minuta, već do minut i po
stvarno neznam odakle ti takav podatak da se moze samo podesavati do minut i po???????????
Eto mene sa još jednim pitanjem:
Na Seiko Monsteru mi je geknuo bezel. Skinuo sam ga i potvrdio da su na onom limenom prstenu unutra otišli zupci koji drže bezel odozdo, odnosno regulišu kretanje po klikovima. Kupio sam novi prsten, sve zamenio i vratio bezel nazad, ali on sada uopšte ne može da se rotira.
Ima li neko ideju šta da pokušam?
Da napomenem: pošto bezel treba dobro pritisnuti nazad na mesto, probao sam i da ga skinem, pa probam hoće li da se rotira dok je negde na pola namešten. Tada sve radi, ali naravno labavo se vrti jer ulegnuća na donjoj strani bezela slabo hvataju zupce tog prstena ispod. Kad ga skucam skroz dole u njegovo ležište, opet neće da ide.
Hm, ako je unutrašnji prsten kao na skx, ona dva zupca pritisni na dole, od bezela, da smanjiš otpor. Samo lagano, ne možeš da pokvariš.
Sent from my Mi-4c using Tapatalk
pogledaj ponovo malo bolje onaj donji prsten da li je dobro namesten...
to mi je rekao jedan od najcenjenijih časvničara u beogradu kad sam mu odneo novi seiko sa najboljim mehanizmom na svetu, 4r36, koji je odstupao 5 minuta, naravno dobio sam odgovor da je to sasvim uobičajeno za seiko i da mu često takvi komadi dolaze, sa malo previše ulja u mehanizmu i da se to ne može rešiti mikroregulacijom, nego rasklapanjem i pranjem čitavog sklopa od viška ulja !!!!
druze nemora da uzimas sve zdravo za gotovo od masjtora jer i medju njima ima podeljenih misljenja. ja se oviim poslom bavim 7 godina i moje iskustvo uopste ne kaze tako kako ti je taj majstor rekao. ako mehanizam zuri vise od 10-tak minuta to moze biti pokazatelj da je nesto sa spitalom -balansom lose. to je ono sta odmah uocavas. ako nije do nje onda sledece sto gledas je glavna opruga. to je zajednicko gotovo kod svih casovnika. sto se tice ulja kojim je podmazan mehanizam,tacno je da moze da se stavi povise ulja,ali i samo ulje se raznese po mehanizmu pa zato i izgleda da je mehanizam sav umascen. najcesce se to desi kad se vise podmazu lezajevi nabalansi pa se ono spusti do spirale pa je ulepi,i onda pocene sat da zuri... Ukrtko...
Na forumu sam citao kako su drugima casovnicari govorili da Seiko mehanizmi dolaze suvi iz fabrike. Sada citam kako pojedini casovnicari govore da dolaze sa viskom ulja. Sledece je pretpostavljam da dolaze namagnetisani ili delimicno sklopljeni.
Doduse citao sam na forumu i da se Seiko satovi sklapaju u fabrikama sa zemljanim podovima. :blink:
Zakljucak, svasta se moze cuti i procitati ali treba znati filtrirati.
Ja juče pržio jaja na oko, i vidim nema ulja; mrzelo me da odem do prodavnice nego nacedio malo iz Monstera u tiganj
somy znam ja to i to se i desilo ovom satu, a to je sat našeg forumaša koji sam nosio na popravku jer on nije iz beograda
sky, naravno ti ćeš sve da uradiš da opovrgneš bilo kakvu kritiku vezanu za svemoćni seiko i još svemoćniju amfibiju, mislim da preteruješ u odbrani nečeg što se dokazalo kao relativno korektna roba bez daljnjeg, izdržljiva ali apsolutno ništa više od toga, treba biti realan i reći da u određenim cenovnim rangovima postoje satovi koji šiju seiko za pet koplja
a ti Petre, ne pravi se pametan, nego ajde reci forumašima koliko si feleričnih seika video do sada, da ne kažem imao
ja ne znam kako da tumačim činjenicu da svaki peti sat, a možda i češće sa creationa ima neku falinku, a tek kako da tumačim to da oni nesrećni kinezi prodaju iste i bez kutije, garancije i papira, pa o čemu mi onda pričamo ljudi !!!
Da skratim pricu posto se zbog moje Dugene digla prasina. Nosio sam majstoru i napravio je za dva minuta. Podigla se bila spirala i zakacala malo u klamfu kako mi je rekao i zato je zurio iako je regulator bio u minusu skroz. Spustio je spiralu i regulator vratio na sredinu. Sad zuri 1 min na 24h i necu da ga diram. Inace na tom regulatoru moze da se podesi do desetak minuta kako mi je majstor rekao.
Nije bio strasan kvar.
Tema u kojoj se raspravlja o Seiku je preseljena OVDE.
Pozdrav drugari pazario sam ovaj sat seiko 6138-3002 , staklo je izgrebano , da li moze da se zameni to , i koja je cena.takodje da li neko moze da mi kaze vrednost ovog sata . Unapred hvala
kojaje cena sata bila? napisi mi serijski broj koji je na poklopcu sata.
Mozda bi moglo da se ispolira? Ovako, laicki, na prvu, mislim da moze da se zameni. Zamena mineralnog stakla je oko 2000 dinara koliko se ja secam.
Doduse, ne znam da li je na tvom satu mineralno, safirno ili nesto trece. Ali generalno, mislim da mozes da zamenis to koje je sa mineralnim za par hiljada ako vec ne moze da se ispolira.
Ne moze se zamjeniti bilo kojim staklom. Ko da na vintage mercedes 300 SL GullWing stavis alu felge.
Treba ici originalno staklo gore. Potrazi na bayu,ide ti staklo sa reinforced rubom i odgovarajuca brtva ispod njega. Cijela konstrukcija se upresa i drzi unutarnji rub cifera na mjestu.
Seiko 6138 ovisno o seriji znaju imati poprilicno egzoticne konstrukcije sa ringovima koji drze staklo na mjestu,bezelima koji drze stakla i staklima koja drze unutarnje lunete.
Doduse ako se raspitujes za cijenu onda zasto bi ga uopce uredjivao? Manji je problem staklo,servis mehanizma i poliranje i brusenje kucista,tj.restauracija je sata problem.
Ne znam ni ja sta hocu ... ima li nekog zainteresovanog kupca ovde mozda za ovaj sat , nosio sam ga kod casovnicara kaze da mu je mehanizam odlican , jedino sto je staklo malo u losem stanju...
Mare
Kvalitetne fotografije sata postavi (radi procene) u sledećoj temi-
http://www.svetsatova.com/forum/f64/...-2155-242.html
Ako rešiš da sat prodaješ i za to postoji mesto-http://-http://www.svetsatova.com/polovni-satovi
Drugari pomoć. Devojka iskopala staru Čajku. Časovničar u Požarevcu rekao da je nepopravljiv. Kad okrenem krunicu u suprotnom smeru od smera navijanja, mehanizam se pokrene na kratko i stane. Pri tom sekundara miruje. Mišljenja? Hvala
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...26138e3b8c.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...60cb98d021.jpg
a sta je jos rekao casovnicaar kad je mislio da je nepopravljiv,jel rekao sta je problem?
Ne znam, to je bilo devedesetih. Možda je tehnologija napredovala i sad može :)
ma sve moze da se sredi,treba pogledati mehanizam...
Imam Chopard sat i zeleo bi da utvrdim njegovu cenu. Sat je razbijen od napred, automatski je, sekundara idalje radi. Najslicniji njemu koji sam nasao je Chopard Mille Miglia GMT 8992 CHRONO. Prilog 130437
Koji god da je model,mene bi više zabrinulo što na rotoru u Chopard fali A.
Mislim da si jedna takva firma ne bi to dopustila...
Sent from my ALE-L21 using Tapatalk