Hvala kolega sky:top:
Printable View
Hvala kolega sky:top:
Postovani,
Radi se o ruskom navijacu ZIM. Radi prilicno tacno medjutim sekundara vrlo cesto udara u mestu i ne ide iako satni mehanizam vrlo fino radi i minutna i satna kazaljka rade besprekorno.
O cemu se radi sa ovom sekundarom, nije li labava na osovini ili je nesto drugo. Desava se da udara u mestu pa cak i nazad da krene a onda poludi i krene prebrzo napred. Kao da je magnet neki, ne razumem. Sat pokazuje tacno vreme i ne utice mu ovo na tacnost
zaprljan je step motor
Hvala ti puno.
Послато са GT-I9060 уз помоћ Тапатока
Postovani, imam nekoliko pitanja -
baterija mi se na Festini 16488/5 brzo prazni, 7-9 meseci traje. Da li je to normalno? Takodje dodatno pitanje - sam sat je hronograf, ali sekundara klasicna ne okrece se vec radi unutrasnja stoperica, ona kao mala? Da li je kojim slucajem kod ovog sata zapravo to normalno, a da ja veliku sekundaru pokreceklm kao stopericu zapravo, tj da je to zapravo stoperica?
Medicinar
Manje-više dobro si shvatio.
Sekundara je u malom podbrojčaniku i ona stalno radi a velika pripada hronografu i radi samo kada je aktiviraš.
Ako u sat stavljaš kvalitetne baterije i ne igraš se po ceo dan sa hronografom baterija bi trebalo da traje bar duplo duže.
Sa kineskim baterijama to je očekivano vreme rada.
Ma ne igram se, a baterije sam kupovao u lokalnoj zlatari po relativno visokoj ceni, izmedju 300-500 dinara(na internetu nasao sam da su oko 130 u nabavci). Ne bih se usudio da u sat stavim kineske baterije.
Imate li neko provereno mesto za kupovinu i zamenu baterije u Novom Sadu, bas bih voleo videti da li zapravo doticni zlatar vara ljude? Cena baterije mi nije bitna. P.S. Hvala na brzom odgovoru 😊
...navijanje mehanickih satova... jednom davno moj je deda kupio dzepni sat. Doneo iz nemacke dedin komsija, tanis, nista narocito preskupo ali ipak dovoljno da spada u prvoklasne satove srednje kategorije. Prodavac nemac je napisao na papiru da se sat samo jednom u mesec dana navije do kraja i to tako da se broje obrtaji krunice. Ostalih trideset dana navijati za tri obrtaja manje od punog. Tako se cuva opruga u ono vreme skup deo. Danas iako pukne vest majstor je promeni za deset minuta bez vadjenja mehanizma.
@ Medicinar
Možda malo kasnim sa odgovorom, ali imaš spisak časovničara na sajtu, pa okreni telefone. Ne znam kako zlatar vara, ali ako misliš na cene, to ti je klasična trgovina gde postoji nešto što se zove marža. Časovničari svakako nemaju posla kao i ranije, ne mogu da adekvatno naplate svoj rad, pa je sasvim logično da prodaju baterije po tim cenama, a iste su kao i u Beogradu. Od kvalitetnih baterija možeš uzeti Renatu ili Vartu, a ako si već našao na internetu za 130 dinara, ona je kupi ako rade maloprodaju. Veleprodaja uvek podrazumeva nižu cenu, što važi za svaki predmet.
Kog casovnicara preporucujete da proveri da li je jedan tissot sat original? Zvao sam Absolut time, ali oni to ne rade, garantuju da su samo njihovi sajtovi original. Neki provereni casovnicar sa iskustvom ako je moguce...
Hvala 😀
Nije ti to neki sat da gubis toliko energije i vremena na istrazivanje, pogotovu sto ima mehanizam koji ne vredi dve pare (eta G10), procitaj malo na forumu o njemu.Uz sve to, danasnje Tissot replike se skoro pa ne razlikuju od originala, to govori mnogo i o kvalitetu samoga sata...za te pare ti je mnogo bolji izbor bilo koji japanac.
Postovanje, ima li neko preporuku za servis u Novom Sadu u kojem moze da se izvrsi zamena punjive baterije na G Shock Risemanu? Bomar ne radi....
Probaj kod Simovica. Imas podatke u rubrici Servisi.
Nisam časovničar, ali malo razonode sa Miyotom OS20 prilikom redovne martovske promene vremena... vraćanje krunice.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...e6814f2201.jpg
Pozdrav ekipi .
Od kako sam kupio ovaj Dr Oetker sat nije radio kako treba .
Sto kaze nas narod radi radi pa stane .
Radi se u stvari o ovom uredjaju za merenje vremena u kuhinji
Kuciste je plasticno , pa cak i ceo mehanizam unutra .
Prilog 136517Prilog 136518Prilog 136519Prilog 136520Prilog 136521
Mozda nije mesto da ovde pitam jer nije klasican sat ali nesto mislim ipak je satni mehanizam .
Kostaoje 480.00 din , i reci ce neko koliko para toliko muzike ali ipak iako je kinez trebalo bi da radi bar
jedno vreme dobro .
Da li bi ovde pomoglo neko podmazivanje i sl , jer da napomenem kad ga navijem on radi jedno vreme pa stane
onda ga doobro prodrmam pa on nastavi i tako u krug .
Ne bih isao do majstora , ili bi mi se smejao ili mi se ne bi isplatila popravka .
Hvala
Sve je ovo druze plastika i nema tu nekog kvalitetnog rada. Podmazivanje se iskljucuje jer se plasticni delovi ne podmazuju. Ovde je u pitanju neka pohabanost delova,a verovatno je i fabricka zezalica.
Hvala , tako nesto sam i predpostavljao . . . ide u djubre . . . a i jeste djubre .
Xxbo ih Dr Oetker sat
Dobar dan, imam verujem jednostavno pitanje u vezi sledećeg, pa se izvinjavam ukoliko je u nekoj temi već odgovoreno:
Radi se o kineskom (Hofea) mehaničkom stonom budilniku iz perioda verovatno 1980.-1990.
Kako/čime/kojom_silom se uklanjaju ključići za navijanje vremena i zvonjave?
Naime, zavrtanjem u suprotnom pravcu se ovi ključići ne odvijaju, pa pretpostavljam da ih treba "iščupati" na gore nekakvim alatom/kleštima, kako bi mogao da se skine zaštitni lim sa zadnje strane?
Koliko vidim, na netu ima slika takvog/identičnog sata:
Prilog 136567
Prilog 136568
Ja se izvinjavam ako sam pitao nešto glupo ili očigledno, ali se ipak nadam da će mi neko bar ukazati tu glupost ili eventualno postaviti dodatno pitanje u vezi pomenutog.
Dakle pitanje je jednostavno - kako ukloniti ključeve (da bi se uklonilo zaštitno kućište sa zadnje strane. Dva šrafa koja učvršćuju to kućište se jednostavno odvijaju pa jedino što sprečava uklanjanje kućišta su ključevi za najvijanje).
Hvala
Vidi na kojoj strani se odvijaju ili se cupaju.
Mislim da mnogi nisu odgovorili jer nisu sigurni, što važi i za mene, jer zaista je neprijatno kada nekome indirektno uništiš sat ukoliko daš loš savet. Ukoliko se niko od časovničara ne pojavi na temi, evo jedne slične sa WUS-a:
Opening an alarm clock...
Čovek ima sat na kome se ključe odvija tako što se okreće u smeru suprotnom od smera kazaljki na satu. Iako postoji i ovaj drugi sistem koji spominje kolega, mislim da je bezbednije da ga odneseš kod časovničara.
Neso ja se bavim casovnicarstvom 10 godina i zato mu i pricam na koji nacim moze da se izvadi. Naravno da ce da pokusa ovako ili onako da ih skine sto ne znaci da ce po svaku cenu da ih makne ako oni nece da se na jedan od ova dva nacina uklone.
Pardon, moja greška, nisam gledao ko piše. Upravo zato se i kaže rasejani profesor :)
Nešo, možeš odmah u redovne profesore, ako već nisi. Ako jesi, onda je to normalno stanje.
Ma nisam, ima vremena.
A šta je normalno stanje?
Ko je to rekao?
Ko sam ja?
:D :D :D
Pa Neso ,po svemu sudeci normalno je ono cega ima u vecini. Na zalost danas preovladava sve ono sto je bilo nekada nenormalno...
Ono što je u većini je uobičajeno a normalno je relativno i u stalnoj mjeni,kao što je i moda..najlošiji način odijevanja pa se stalno mijenja ;-)
Hvala Vam vrlo svima na odgovorima.
Mislim da mi je veoma značajan savet "...ili se čupaju" jer nisam bio siguran da je i to moguće. Okretanje ključeva u suprotnu stranu se oni ne odvijaju pa je najverovatnije da se čupaju, ali to čupanje izgleda zahteva popriličnu silu uz koju bi neadekvatnim alatom ključevi verovatno bili oštećeni.. Ipak će taj sat doći u ruke časovničara.
Još jednom, veoma hvala.
P.S. Možda bi bilo zgodno zaokružiti celu stvar oko ovoga, pa ako je neko raspoložen da odgovori - kako se ključevi koji se čupaju vraćaju. Čekićem? :blushing: Da li postoji nekakav graničnik ili sl.?
Hvala
Nisam te pitao prosli put,da li si probao da odvrnes kljucice na jednu ili na drugu stranu? A,sto se tice cupanja,odnosno bracanja ,ne vraca se cekicem vec odredjenim pritiskom na osovinu...
Hvala ti na pitanju. Okretanjem ključa za navijanje sata u suprotnu stranu se ne može odviti ključ samo počinje ubrzano da radi (sad, nisam baš hteo iz sve snage da zapinjem jer kod satova kod kojih se ovakvi ključevi odvrću to ne zahteva toliki napor, bar ono što sam ja video), dok okretanjem ključa za navijanje alarma se postiže zvonjenje sve vreme dok se okreće ključ.
ako ne uspes da ih skines,najbolje je da odes do casovnicara pa neka on to uradi. Odakle si?
Hvla, iz Beograda, piše ispod imena korisnika.
Na amfbiji mi je bio labav bezel pa pošto imam par novih žica za isti rekoh da zamenim to (nije mi prvi put).
Elem skidam bezel bez problema i ispod je čelična žica (ne bakarna kao uvek), i sada ja imam te bakarne (ili od čega su već).
Sad nema šanse da vratim nazad :( jel zna neko neki hak, trik, šifru?
Uspeo sam da vratim staru čeličnu žicu. Malo mašinskog ulja i prošlo je. Malo veći otpor sada ima bezel ali nedovoljno da budem zadovoljan.
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Zica treba da ima nabazelu svoje leziste,kad skines zicu pogledaj sa unutarnje strane i videces jedan kruzni zleb. Sada ide malo teze jer verovatno nije dobro upao u taj zleb.
Znam to, radio sam bezbroj puta. Ali izgleda da je čelična žica za dlaku tanja od bakarne, a ovo je limitirana serija sa custom bezelom koji se možda razlikuje od fabričkog. Deluje mi da ga je Vostok nabavio sa strane pa moguće da ima nekih odstupanja.
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Pozdrav drugari, jucer zamjenih bateriju na svom PRC200 i kada stegnem poklopac onaj poklopac ispod zvecka pri pomjeranju sata. Dakle vanjski poklopac je max utegnut, ali unutra onaj koji pokriva mehanizam zvecka. U cemu grijesim?
Sent from my SM-G950F using Tapatalk