za No42:
ja mislim da kod amfibije kuciste nikako nije od mesinga.
ovo drugo sto si napisao ima smisla.
Printable View
za No42:
ja mislim da kod amfibije kuciste nikako nije od mesinga.
ovo drugo sto si napisao ima smisla.
skydrummer
Pogledao na netu, to je tacno. Onda je Komandirskie od mesinga, a ima modele kao Amfibija?! Mislim da se pod "blagim zatezanjem" misli upravo na normalno zatezanje sa osecajem.
Moze mala pomoc, casovnicar mi je u guzvi a ja imam slobodnog vremena i los sat...:D
Kako skinuti krunicu na ovom Seiku i cime najlakse ocistiti ovo zeleno/crno prljavo po ciferu?...jel neko to radio u kucnoj radinosti? :)
Prilog 132808Prilog 132809Prilog 132810
Skinuti prvo taj kao "sabot" zeleni, pa onda gledati sta se pomera kada izvucete i vratite krunicu. To sto se pomera pritisnuti najbolje vrhom cackalice (posto je mekana) i povuci krunicu (veoma blago, ako je potrebna sila onda kljuc nije otkacen). Tako ce se skinuti 99% krunica, ne znam da li ste to probali i da li je nesto specificno sa ovim satom. Sto se cifera tice, tesko da to mozete skinuti a da ne ostetite premaz i doradu na ciferu. Slova na primer su ostampana kao tanka folija, a tu gde je oksidisano tu je svakako pozlata vec skinuta.
da amfibija je tipičan slučaj, isto kao i komandirac jer ona ima drugačiji dihtung i ima prsten, ta gumica se vrlo teško može oštetiti i nisam nijednom još naleteo da je istrošena bila, samo je menjala boju
ima i tema na wus forumu, mislim beše i ovde čak o tome koliko je taj sistem zatvaranja bolji i skuplji nego konvencionalni, ja nisam inženjer, pa ne znam tačno
otvorio sam puno satova koji su bili krvnički zategnuti i koji su imali spljoskanu tanku dihtung gumicu
ččitao sam da je najbolji sistem dihtovanja onaj srafovima na svim uglovima, ali ne kaoo kod g shock modela, nego sa više šrafova, on je neprevaziđen, a potom sledi ovaj sa poklopcem sa navojem
ne znam zašto je napušten, ili barem nije primenjen sistem amfibije
Милан Милановић
Pogledao sam kako to izgleda na Amfibijia-i, svakako je skuplji a i bolji sistem od samo poklopca na zavrtanje. Vise delova, vise geometrije, vise posla, vise para. A i gumica je zanimljiva, donekle slican princip se koristi na podmornicama
Prilog 132817
Da, to sa srafovima je (naj)bolje, opet u brodogradnji ili sudovima sa pritiskom koriste one ploce sa zavrtnjima gde god mogu. Cilj je da se izbegnu sile koje u najboljem slucaju ne pomazu, a da sto vise sila deluje perpendikularno (ili kako smo mi ucili u skoli, normalno, sto naravno implicira da su neki uglovi bolji od drugih, a jedan bolji od svih - cist uglizam ;)) na povrsinu poklopca (posto zelimo da povrsina pritisne dihtung prsten, i nista vise).
pogledaj ako imas cime kroz ovu rupicu desno od kljucica-obicno pise puch. ako tako pise uhvati noktima krunicu i necim tankim pritisni blago kroz taj otvor i onda povuci krunicu. kod kvarca se prvo pritisne pa onda izvlaci krunica...
Milane,ni jedan sat se ne preteze,vec zategne blago (do onog prvog opterecenja) i jos 5-10 posto preko toga .Ako je sat noviji,poklopac je dobar i on lepo leze i zaptiva sa gumicom,a ako je sat star onda bi mozda moralo malo vise da se zategne nego obicno jer je sam po sebi malo pojeden i hoce da puste i vlagu i prasinu. Kasnije ,tokom nosenja se on zakuca od znoja i prasine pa bude bukvalno zavaren. Nije dobro pretezanje zbog dihtunga,to znamo...
Gde u Beogradu uraditi kvalitetno/kvalitetnu reluminaciju sata po mogucstvu u plavoj/plavicastoj boji . podrazumeva se da posle toga sat mora da izgleda fabricki , da se ne vide potezi ruke po brojkama i slicno.
na satu mi je slaba luminacija, pa mislim da je red da ga malo osvezim .
Da li može neko da mi preporuči dobar servis za Certinu u Beogradu? Sat mi je prestao da radi, ja ga imam 7 godina, do sada je radio normalno. Mihajlović mi je tražio 150 evra za servis. Neki savet? Hvala.
Časovničarska radnja Kostić-Dojčinović
Kostic-Dojcinovic
Mihajlović se totalno pogubio
najsmešnije mi je bilo što on prodaje neke vintage satove koji su pre bili kao iz tenkovske bitke da su izašli, a onda su ispolirani, izdeformisanog oblika, prejakog sjaja i sa gomilom zaostalih dubokih ogrebotina, a cena skoro kao novi longines, on da je majstor kako valja, nikad ne bi prodavao taj otpad
Da li neko može da mi preporuči časovničara u Nišu koji može da mi pogleda amfibiju ili ako neko od članova može da pogleda bio bih voljan da mu pošaljem.
Jedan poznati niški "časovničar" je uspeo da mi popravi trivijalan problem ali pokvari ostalo. Pitao sam na još jednom mestu, kaže da šaljem u ovlašćeni servis?!?
Koliko sam ja mogao da vidim, jer sam sam otvorio sat, rotor ne pravi pun krug i čini mi se da je iskrivljen jedan deo u satu koji ga sprečava... Kada se navije sat radi ok.
Nadam se da nisam promašio temu, ako jesam molim moderatore da je stave gde treba.
sve moze da se resi. ja sam iz nisa pa mogu da ti pogledam
Deluje mi da prsten koji drži mehanizam samo nije lepo nalegao pre nego što je ušrafljen.
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
@Uros ne znam da li se može zaključiti nešto sa slike, obeležio sam crveno šta ja mislim da je problem. Možda i nije sve lepo ušrafljeno, stvarno ne znam
Prilog 133181
Moze li mi neko reci da li se radi o replici ili originalu,mogu dostaviti jos slika ako je potrebno
https://imgur.com/a/7FYh5
https://imgur.com/a/4Ww2J
https://imgur.com/a/SQ0xZ
https://imgur.com/a/51mtW
https://imgur.com/a/TGWCi
https://imgur.com/a/jXk6C
https://imgur.com/a/8veKD
Meni se cini kopija. Potrazi sky moon tourbillon pa uporedi.
http://www.chrono24.com/patekphilipp...-id5373651.htm
Sent from my SM-T310 using Tapatalk
za Orf:
dragi kolega,da li mozes konkretno da imenujes tog poznatog "casovnicara" kako bi ga clanovi(posebno oni iz Nis☺) ubuduce obratili vise paznje ukoliko zele da nose sat na popravku kod istog.
ukoliko ne zelis javno da ga imenujes zamolio bih te da mi posaljes u pp.
izvinjavam se clanovima ako je odgovor na temu off.
problem resen....
Moze li mala pomoc. Moze li mi neko reci cemu sluzi dio na satu posto ga nisam mogao slikati isti sam nacrtao. Nisam bas neki umjetnik u crtanju... dimenzzije navedenog dijela su otprilike 3 mm x 1 mmPrilog 133752Prilog 133752
sa kog ssata ti je ovaj deo
Edox grand ocean chronograph
koji mehanizam ima ,Valjoux 7750?
Ne ovaj model je quartz a mehanizam je ronda 5030.
pretpostavljam da je neki utvrdjivac. jel ti to ispalo?
Ne razumijem sta je li mi ispalo? Primjetio sam da sekundara chronographa stoju na poziciji 58 umjesto na 00 iako ga nisam koristio. Vratio sam kazaljku sekundare na nulti polozaj i posle nekog vremena sam primjetio taj djelic slucajno stojao je tacno na datumu i ja kako sam malo mrdnuo sat primjetio sam da se pomjera. Izvukao sam kljuc i sat poslao na servis. Samo me je zanimalo cemu aluzi taj dio jer je sat sasvim normalno radio cak sam isprobao i stopericu i sve je normalno radilo ali posto je sat skoro kupljen poslao sam ga na servis da utvrde sta se desilo
Pozdrav svima, imam jedno malo pitanje.
Baterija na satu mi se istršila i moja draga žena je odnela da se zameni. Časovničar koji je zamenio bateriju je izgubi kazaljku za sekund i još to on nije ni primetio. Ja sam tek video kada sam dobio sat u svoje ruke. Da li je moguće da se ovo dogodilo? Gledam sad u sat i ne vidim nigde procep ili otvor kroz koj ije mogla da ispade. Da li je potrebno ceo mehanizam izvaditi radi zamene baterije? Inače sat koji je u pitanju je Emporio Armani AR-0645. Da li je moguće doći do rezervnog dela?
Hvala na razumevanju. Verujem da bi se svako iznervirao da mu se ovako nešto dogodi.
Za početak pogledaj dobro ceo brojčanik da vidiš da nije negde zapala jer je sasvim moguće da se otkačila.
Baterija se obično menja tako što se samo otvori kućište, izbaci stara i ubaci nova. Što se tiče kazaljke, časovničar je dužan da ti je nabavi ukoliko je njemu ispala. Uvoznik za ove satove je BPM, a verujem da se kazaljka može naći i preko e-baya ili sličnih sajtova. Mislim da je najpametnije da tražiš od časovničara da ti nabavi kazaljku ukoliko je njemu ispala ili da dobro prekontroliše da nije npr. na dnu brojčanika, što ume da se desi.
Hvala puno na brzom odgovoru. Ja ću odneti danas sat do njega, i nadam se da će se on prihvatiti te odgovornosti jer nikome drugom nije mogla ispasti, a ja nemam ni jedan fizički dokaz koji će dokazati da se baš njemu to dogodilo iako niko drugi nije otvarao sat. Pogledao sam svuda gde je vidljivo i nigde se ne nazire kazaljka. Moguće da je negde unutra i da se nije izbubila nego se prosto otkačila pri nekom cimanju tokom menjanja baterije.
Moj drug ima problema sa ovim Seikom. Kada ga nosi na ruci sve je u redu, skine ga, sat poslije nekog vremena prestane sa radom. Prodrma ga, opet dotera vrijeme, datum... sve je ok i radi bez problema. Dakle problem nastaje samo kada sat odlozi na neko vrijeme. Baterija nije, dvije je zamijenio i isto.
Zna li mozda neko u cemu moze biti problem?https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...f92f09a073.jpg
Послато са 8050D уз помоћ Тапатока
kolega Daković je pisao na ovu temu, izuzetno retka pojava i vrlo verovatno čak individualna i nedovoljno istražena, neka proba neko drugi da nosi taj sat
Zamisli odneseš sat u neki servis a oni ti kažu "To je izuzetno retka pojava i vrlo verovatno čak individualna i nedovoljno istražena " :blink: ( kao da je neka kosmička pojava :)).
Kakve veze ima ko nosi sat kada je sat kvarcni. Ako je ispravan i baterija ok mora raditi i na polici i na ruci.
reci mi kako se ponasa sekundara kada ga nosi? da li pravilno radi ili ima preskakanja?
Ne bih znao da ti kazem Somy. Pitacu ga pa cu javiti ako Bog da.
Послато са GT-I9060 уз помоћ Тапатока
pitam jer to moze biti mehanicki kvar nekog zuba na zupcaniku ili da je ostecena iglica na step motoru ,ako mu je padao ili ga je omlatio negde...
Prenijecu mu pa neka vidi sta mu je za ciniti. Mi ovde imamo jednog casovnicara kojem je mucno da radi i jos dvojicu koji su bas nestrucni. Ti bese iz Nisa ukoliko se ne varam, imamo druga dobrog tamo pa neka on odluci sta ce. Hvala tebi na brzim odgovorima.
da,iz nisa sam. ok,ali mi reci samo ono sto samte pitao jer me bas zanima kako radi?
Ok. Pitacu ga pa cu javiti ovde.
zvuči kao ezoterija ali pisalo se ovde, naime kvarcni sat na ruci jednog čoveka ne radi, kad ga skine on krene da radi, kad ga stavi opet prestane sa radom
nismo znali zašto, verovatno neki magnetizam