Danas sam uspeo da nekako prenavijem jednog svog rucnog Marvina iz sesdesetih godina. Culo se kvrc i sada kljuc ide u prazno. Sta se desilo, pretpostavljam da je pukao feder. Moze li to casovnicar da sredi jer mi je vrlo drag casovnik.
Printable View
Danas sam uspeo da nekako prenavijem jednog svog rucnog Marvina iz sesdesetih godina. Culo se kvrc i sada kljuc ide u prazno. Sta se desilo, pretpostavljam da je pukao feder. Moze li to casovnicar da sredi jer mi je vrlo drag casovnik.
..moze. ako je pukao feder, promjeni ga...feder nije ni skup. A moze se desiti i da je zub samo preskocio, mada mislim da je ono prvo verovatnije.
..ne mora original...moze bilo koji priblizne duzine, debljine....
Samo kao update: prosle sedmice je preko FedEx-a stigla metalna narukvica za moj Hamilton.
Bez nikakve naknade su je postavili na sat u ovlascenom servisnom (od pre mesec dana i oficijalni diler za Makedoniju) - Bozinovski. Hvala im :)
Fotke:
Prilog 126393Prilog 126394Prilog 126395
Pozdrav. Da li je neko od Vas imao problem sa sekundarom na hronografu? Naime kada sam izvukao krunicu na treći stepen kako bih podesio vreme sekundara je normalno stala ali kad sam vratio krunicu na prvi, nije se pokrenula. Inače ostali moduli su pre nedelju dana servisirani i rade bez ikakvih smetnji. Da li neko zna u čemu je problem? Postoji li neko rešenje ili ću opet morati da plaćam servis? U pitanju je eta 251.272 mehanizam. Hvala
Darwil cal 7066, nije originalna krunica. Normalno navija, kada se izvuce na prvo koleno da se podesi vreme sama se vraca, nece da stoji izvucena. Moze da se podesi vreme ali moras da je drzis jer se inace sama vrati na pocetni polozaj. Hoce li promena krunice resiti problem ili je nesto slomljeno? Inace sat radi bez problema.
Nista cudno. Hebl ima malo koljeno koje ga inace drzi u vanjskom polozaju dok se stima vrijeme koji se potrosi poslije nekog vremena. Ako normalno stima kazaljke I navija se nema potrebe za zamjenom. Inace ti to moze bilo koji Urar zamijeniti.
sent from my LV using Gucci
druze to se izlizao tiret,deo koji je prikacen za navojnu osovinu koju izvlacis pri stelovanju vremena. to se menja...
Krunica je samo vanjski dio.. stem je osovina koja ide nutra u sat. Hebl je maleni trokutasti komad lima koji kod izvlacenja stema drzi komplet spoj krunica - stem na "koljeno" da se moze stimati vrijeme.
E sad...ili je potrosen taj zub na heblu ili koljeno na stemu.
Stogod da je,kvar je banalan,7066 mehanizama ima na tone kod svakog urara. Nije problem
Prilog 126548Prilog 126549Prilog 126550Kakav je ovo sat i koja je vrednost? Marka sata je Egon von Furstenberg.
Germanasian mushroom eBay two tone sub homage. Tu I tamo se pojave na bayu ,proda ih se par tisuca po cijeni od "80% off MRSP" pa ostane par stotina na 30$ with free shipping.
Enivej ak ti se svidja I nije preko 30$ kupi. Obicno dobijes celik,swiss parts mehanizam (dakle..kineski) i nula WR i QC.
EDIT: pardon...postojala je marka obleke pod tim nazivom.
Ista stvar. Rang Boss,Diesel,Armani...obleka ajde placas time al satovi boze sacuvaj.
Pojasnite malo jednostavnije i detaljnije.
Ja ga nisam imao prilike videti ali ,po pravilu, satovi koji na sebi imaju ime nekog modnog brenda su nižeg kvaliteta i redovno skuplji nego što vrede.
Prevedeno-uvek se za taj novac može kupiti kvalitetniji sat.
Otpriliko je to rekao i sin.er :)
To ti ovako ide: imas managera za ACC (carape,pisaci pribor,remeni,satovi) koji ode u Kinu I iz kataloga odabere 20 modela generickih kucista koja kostaju u izradi 5-10$. Odabere custom natpis,koji dodaje jos 2 centa po komadu i naruci lot od 10000 komada za pocetak.
Kad dodje u trgovinu,zbog naziva branda ima cijenu od 100-300$, ovisno o jacini I cijeni ostatka ponude.
I dalje sat vrijedi 5-10$...
Sin.er ; Alal ti vera za objasnjenje,ko zna koje jos marke satova se tako "proizvode",a lupaju cene samo tako.Posebno me Diesel satovi odusevljavaju,astronomske cene za neki bzvz quartz.
Giovani,pre bih kupio polovan Casio,nego nesto nalik ovom homage-u.Sve to lepo izgleda,koliko je to moguce,ali je kvalitet za otpad.Zaobidji ti ovo,veruj nam.[emoji4][emoji4][emoji4]
Koje? Sve. Osim jacih brandova tipa LV koji rade ozbiljne satove
Ovaj Rgon vov Furstenberg je iz 1998. god. kupljen u maloprodajnoj radnji satova u Italiji. Ne znam za koju cenu. Dakle, ima 18 godina. Nije mnogo nosen. Niti je servisiran. Da li shodno ovim podacima imate jos neko misljenje o ovom satu. Hvala na svim komentarima...
Pa i dalje isto. Homage Rolexu sa kvarcnim mehanizmom.
Imam svajcarca sa mehanizmom st-96. Odlicno radi ali zuri pet minuta na 24. Otvorio sam da ga podesim i video da je vec skoro maksimalno u minusu tj. moze jos malo, po tome bi trebao da kasni a ne da zuri. Gurnuo sam malo onaj pipak za podesavanje jos u minus i sad zuri 3 minuta na 24. Da li da ga jos malo poguram jer se bojim da se ne izjednaci skoro sa onim fiksnim delom iznad na balansu. Nelogicno mi sto nije ni blizu sredine. Da li je problem sa spiralom nesto, da nije kratka?
Mogu vrlo dobru sliku mehanizma da posaljem na mail ako treba da neko vidi. Ne umem ovde da je postavim. Hvala unapred.
Pošalji na registratorbeg@gmail.com
Igorkarbus, kada je poslednji put rađen servis tog mehanizma? Ako je to bilo davno mislim da je prioritet rastaviti, očistiti i podmazati mehanizam pa tek onda podešavati.
PS-Da li je to isti onaj mehanizam iz kojeg je ispao jedan deo pa si se raspitivao čemu služi taj deo?
..pa vrati ga sada na pola puta od pomeranja....ako je pre bio u - a sada ide u +
..gle taj ST(^skraceno od Standard je dosta solidan navijac....i koliko me pamcenje jos sluzi on uopste nema oznaku, tj., marker koji se odredjuje koliko trebas pomicati u levo ili desno prolani reg na balansi. Prema tome nije ni bitan toliko polozaj vec razlika izmedju fiksnog i pomicnog dela na vrhu balanse....slobodno ga pomakni jos malo u -....
..pogledaj i ovde je pomaknut u stranu dosta...isti meh je u pitanju ST 96
Prilog 127016
Ne podešava se tačnost mehanizma samo pomeranjem regulatora. Treba videti da li je opruga između "stud screw" (ne znam izraz na srpskom) i regulatora pravi pravilan ciklični luk kada se poredi sa ostatkom opruge. Dakle, taj luk mora pratiti ostatak balansne opruge, mora biti cikličan tj. u svakoj tački paralelan sa ostatkom opruge. Ako nije, džaba pomeraš regulator.
Ovde se vidi ta cikličnost, paralelnost (deo balansne opruge obojen u crveno je cikličan sa zelenim delom balansne opruge). Zanemari crvenu strelicu, nisam je ja nacrtao :D.
Prilog 127017
Ovde to nije slučaj:
Prilog 127018
To se može popraviti ali ti ne preporučujem da se sa tim igraš. Bolje daj nekom dobrom časovničaru.
Uzmi dobru lupu i pogledaj da li je kod tebe prvi (dobar) slučaj ili drugi (loš) slučaj sa fotke.
--------------------------------------------------------
PS- To o čemu sam pisao možeš pogledati na ovom videu. Pogledaj i odslušaj pažljivo. Prikazano je i kako se taj problem necikličnosti rešava. Kao što već napisah, ako je to problem bolje to prepusti časovničaru.
https://www.youtube.com/watch?v=4EYk787sjAM
Prilog 127025
Ovo je moj mehanizam. Vidi se koliko je regulator vec u minus a trebalo bi jos malo jer jos uvek zuri tri minuta. Spirala izgleda sasvim u redu koliko se ja razumem.
ako dodje do kraja regulator ,i ako i dalje zuri to mozes resiti da malo pomeris polugu za regulisanje beat error ili po naski poluga za regulisanje ugla oscilovanja balanse... to je sve pod uslovom da je spirala dobra i da ravnomerno osciluje...
Gurnuo sam regulator lagano do kraja. Vise ne zuri, sad kasni pola minute :).
Onda je ok. Nosi ga malo pa ces videti kako se ponasa pa ces da korigujes rad.
Marvin navijac je u pitanju iz sedamdesetih. Pre nekog vremena mu je pukla opruga prilikom navijanja, postavljao sam ovde pitanja u vezi toga. Posle zamene opruge (ucinio je to jedan casovnicar u Kg) situacija je sledeca.
Radi nekih sedamnaest sati i stane. Mislio sam da je neki kvar ali casovnicar ga je navodno i cistio. Medjutim kada je danas ponovo stao protresao sam ga i nastavio je da radi svega nekoliko sekundi i to je bilo to. Tresenje vise nije pomagalo. Cim sam jednom zavio krunicu krenuo je bez problema. Ukapirao sam da je iscrpeo svu rezervu snage. Ranije mi je pre pucanja opruge radio preko 30 sati i vise sa jednim navijanjem, sada ispod 20. U cemu je fora, neodgovarajuca velicina opruge koja je zamenjena ili sta? Casovnicar kaze da je stavio oprugu iz istoga takvog Marvina, dakle originalnu, zato sam i slao casovnik u Kg.
Potrebna mi je pomoc. Imam musku Slavu, model 2427/913702 iz 1983., sa slomljenim stakolm. Menjao sam staklo vise puta, ali su mi cesto pucala posle nekoliko dana. Zna li neko gde mogu da zamenim staklo i trajno resim problem?
Da staviš možda plastiku?
RN3 Pro via TT
Pozdrav,
da li neko zna gde mogu da popravim sat Timex TW2P75000, ispala mu je krunica?
Prilog 127360
naj verovatnije da je kraca opruga postavljena...