Poštovani budući kolega AlexaM, fasciniran sam Vašim entuzijazmom i voljom da uđete u ovaj čarobni svijet satova, mehanizama, servisa i općenito finomehanike.
Sve što su vam ljudi pisali, apsolutno potpisujem. i Neša i Tolarbo i Watchmag sve su Vam objasnili.
Osim volje, morate imati smisla za mikromehaniku, koordinaciju pokreta, dobar vid. Morate imati bazu ili osnove gdje će te s nekim koji ima volje i strpljenja, polako ulaziti u svijet satova. To znači da barem 2 godine morate provesti uz nekoga koji svakodnevno radi popravke, mijenja baterije, remene, koji se bavi ne teoretskim, nego praktičnim radom i da Vam ta osoba polako prenosi svoje znanje i otkriva čari ovog našeg posla.
Kada steknete praktično i teoretsko znanje onda možete razmišljati o nekoj nadogradnji svojih viještina i znanja.
Znate, nekada su postojali majstori koji su šegrtima to znanje prenosili. bili ste šegrt 4 godine, da bi nakon toga došli do statusa kalfe, pa ste tek onda mogli nakon 2 godine pristupiti majstorskom ispitu. Što u našem poslu prevedeno znači, prvu godinu čišćenje i poliranje vanjskih dijelova kućišta sata, izrada štiftova i pomoćnog materijala i upoznavanje sa specifičnim alatima.
Nakon toga u drugoj godini polako rastavljanje i sastavljanje vekerica i jednostavnijih zidnih satova. Nakon toga možete krenuti sa jednostavnijim ručnim satovima.
Da ne duljim, vidite po ovom malom opisu da je to puno kompliciranije, nego što izgleda.
Osvrnuo bih se još samo o Vašoj ideji školovanja u inozemstvu.
Da postoje, specijalizirane škole koje traju 4 godine, od 22 miliona stanovnika bivše SFRJ poznam samo 3 osobe koje su završile te škole 1 u Sloveniji i 2 u Srbiji.
Prvi je razlog taj, što nitko Vam neće dati stipendiju. Sve sami Vi ili Vaša obitelj morate platiti, a to su enormni novci za nas u regionu.
Drugi je razlog što Vam je Watchmag napisao, perfektno znanje francuskog i njemačkog ili engleskog, 2 jezika u svakom slučaju.
Treći razlog, ajmo reći i predpostaviti da znate jezike, da Vi ili obitelj možete izdvojiti 100.000 eura za 4 godine školovanja i da završite Wostep ili ETVJ, ili CEPT i onda....
Treba Vam još 50.000 eura da opremite radionicu, a razmišljati o tome da će te možda trebati nekom uvozniku, i ako ćete mu i trebati, dali će te moći valorizirati svoje znanje i vještine kroz plaću....čisto sumnjam.
Ostati raditi vani? To je neka opcija, ali vrlo nesigurna...
I još samo ovo, o nekim tečajevima, kursevima i sminarima možete razmišljati, ali samo ako imate praksu i radno iskustvo i ako Vas firme za koje radite procjene da se isplati u Vas i u Vaše znanje ulagati.....
A do tada morate napraviti vagon servisa....
No, zbilja smatram da sve ove prepreke možete preskočiti, da se možete ostvariti u ovom poslu. Da, možete postati majstor, vrhunski ako Vi to želite...a volju koliko vidim imate....
Sretno!
Nadam se da sam bio od koristi...
Ivo, majstor urar.