Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 34
Like Tree79Likes

tema: Custom ili Franken?

Hybrid View

Stariji član
    Član od
    15.3.2011.
    Lajkovi
    2181
    Reputacioni uticaj
    80

Određen forumom Custom ili Franken?

Već neko vreme okupira me određena vrsta "petljanja" sa satovima, što je čini mi se nekim kolegama i poznato, i polako prerasta u nekakav hobi. Pokušavam da se oslobodim toga, ali moraće postepeno. U pitanju je prepravka sata bliska "popularnoj" franken kategoriji. Konkretno: naiđe sat sa solidnim čeličnim kućištem, za male novce, sa nekom kvarcnom nebulozom koja onda ustupa mesto mehaničkom pogonu iz, opet, nekog jeftinijeg zapuštenog sata tipa Poljot, Slava, Nivada, nešto Japansko... Ili ceo set iz džepnog sata (mašina, cifer, skazaljke, krunica), po mogućstvu Unitas sa Incabloc zaštitom, prelazi u neko veće kućište i postaje ručni sat. To, kao što znamo, Ukrajinci masovno rade. Caka je što ponekad prikriju.
    Gde prestaje Custom ove vrste a počinje Franken? Ako neko npr sklopi Seiko 6139 od tri različita, napravi neki mešpajz, pusti ga u prodaju i to prećuti... frankenštajn, jasno je. I u principu, kad se odradi "neadekvatna" ili divljačka intervencija na satu tako da je on udaljen od originalne, fabričke verzije, sat postaje značajno obezvređena mutacija, naročito uz prikrivanje poduhvata. Kako se odnositi prema ovome što ja radim? Iz džepnog u ručni, iz kvarcnog u mehanički, u jednom primerku, ne za prodaju (bar za sada), iz ličnog zadovoljstva i bez racionalnog razloga. Opet, čistokrvne custom varijante su nešto drugo, ipak tu ima pravila i o tome imamo odličan elaborat u tekućem poduhvatu ovog portala. Ne sviđa mi se pomisao da se bavim nečim što bi možda trebalo da krijem, nisam ilegalac. Sa druge strane, meni je izuzetno zadovoljstvo nositi upgraded Slavu (koju inače verovatno ne bih stavljao na ruku) u čeliku, ozbiljnijih dimenzija od originala, sa Pugovim kaišem. Sledeće što planiram sa tih sedam, osam komada je potpuno uklanjanje svih oznaka i brenda uz izmene cifera i skazaljki, tako da epitet Custom možda bude opravdan.
    Da sumiram sopstveno mišljenje: ako je kreativno, unikat i sa ukusom - može. Ako je zbog zarade, prikriva se i "fingira" original - ne može.
    Šta mislite?

Moderator Avatar korisnika VLADAN P
    Član od
    18.10.2010.
    Lajkovi
    18041
    Reputacioni uticaj
    283

Određen forumom Re: Custom ili Franken?

Citat Vukas kaže: Pregled poruke
    .
    Šta mislite?
    O čemu?

Potpuno se slažem sa tvojim zaključkom
    backarelli and Serb like this.
    ZAJEDNO SMO SKUPA!

Počasni član Avatar korisnika milan zmaj
    Član od
    20.12.2008.
    Lajkovi
    36959
    Blogovi
    2
    Reputacioni uticaj
    160

Znaci dolazi novi limited brend Vuk-as hehehe
    Ma to kad Vladan P smisli zakopa..
    Vukas likes this.

next year at this time I'll be a millionaire

Stariji član Avatar korisnika bezbi
    Član od
    19.9.2010.
    Lajkovi
    1897
    Reputacioni uticaj
    42

Po meni to zavisi i od komada do komada sata...Ja volim da mi sat bude u potpunosti auntetican i jednina stvar koju bi menjao na njim jeste sjaj poliranjem(ovo mi vazi za Certinu)...sa druge strane pre nekoliko dana sam ubacio mehanizam iz dzepnog sata u kuciste koje sam kupio za tu namenu i drago mi je sto sam uspeo i volecu ga kao neki auntetican...sa trece strane cale je skroz unistio jednog Citizena sa 8200 miyom, tipa puklo staklo i zardjao cifer, skazaljke, spala pozlata...E sad iako volim autenticnost meni je bilo zao da gledam taj Citizen kako je unistren i zamenio sam staklo, skinuo rdju sa cifera i ofarbao ga sprejom ponovo, skinuo pozlatu smirglom i ispolirao sat...tako da sad izgleda kao nov i po meni u lepoj kombinaciji boja i volim da ga uzmem sa police i da ga stavim na ruku. Da rezumiram po meni zavisi od komada do komada, na nekim satu ne zelim nista da pipam a na nekim zelim da bi ga doveo u ok stanje, tako da je po meni u potpunosti opravdano da ukoliko sat zelis da zadrzis za sebe a u losem je stanju- mozes mu menjati nesto.
    Vukas likes this.

Istaknuti član Avatar korisnika jagos
    Član od
    5.11.2009.
    Lajkovi
    5664
    Reputacioni uticaj
    55

u potpunosti se slazem sa tobom.pogotovu za tvoje licno zadovoljstvo potpuno opravdano i zanimljivo.cak i nekom prijatelju tako nesto da napravis opet izuzetno zanimljiva stvar.
    Serb likes this.

Banned
    Član od
    5.8.2008.
    Lajkovi
    2006
    Reputacioni uticaj
    0

Lajkujemo.
    Serb likes this.

Član Avatar korisnika zare
    Član od
    18.5.2011.
    Lajkovi
    885
    Reputacioni uticaj
    54

Ok mi je da se u blanko kućišta ubacuju različite mašine, ali ništa dalje od toga!

Stariji član Avatar korisnika bezbi
    Član od
    19.9.2010.
    Lajkovi
    1897
    Reputacioni uticaj
    42

^
    Naravno podrazumeva se da se ubaci odgovarajuca masina, npr. neubaciti unitasa u diver sat, ili u vintage sat 7s36

Stariji član
    Član od
    15.3.2011.
    Lajkovi
    2181
    Reputacioni uticaj
    80

Citat zare kaže: Pregled poruke
    Ok mi je da se u blanko kućišta ubacuju različite mašine, ali ništa dalje od toga!
    Da, sad je samo stvar definicije. Imam jedan TCM od 39mm, čelik i ravno mineralno staklo, poklopac na navoj, kao lutka. Em je to budibogsnama brend, em je unutra mehanizam nedostojan ručnog sata. Sam sebe je kandidovao da bude "unapređen" u blanko kućište. Inače bi naručivanje sličnog kućiša koštalo tri puta više nego dotični sat. Na kraju, kad se obrusi brend sa poklopca i bukvalno je blankiran.

Član Avatar korisnika zare
    Član od
    18.5.2011.
    Lajkovi
    885
    Reputacioni uticaj
    54

Citat Vukas kaže: Pregled poruke
    Da, sad je samo stvar definicije. Imam jedan TCM od 39mm, čelik i ravno mineralno staklo, poklopac na navoj, kao lutka. Em je to budibogsnama brend, em je unutra mehanizam nedostojan ručnog sata. Sam sebe je kandidovao da bude "unapređen" u blanko kućište. Inače bi naručivanje sličnog kućiša koštalo tri puta više nego dotični sat. Na kraju, kad se obrusi brend sa poklopca i bukvalno je blankiran.
    Da, na istoj smo liniji, u potpunosti podržavam projekat!
    Vukas likes this.

Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja

Slične teme

1. "Svet Satova" custom made limited edition sat
    By Vladan Stevanovic in forum Opšti forum
    Odgovora: 98
    Poslednja poruka: 8.10.2012., 20:13

Bookmarks sajtovi

Vaš status

• Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke