jsphotomorgana kaže:
Nisam poznavalac časovničarstva i bilo bi neozbiljno da dajem bilo kakve preporuke ali neka mi bude dozvoljeno da dam bar neki komentar bez namere da to bude shvaćeno kritički. Priča o izboru između mehaničkog i kvarcnog sata (sa svim njihovim varijantama) pomalo me podseća na priču o izboru između gramofona i cd plejera. Uvek će biti pobornika koji će zastupati jednu ili drugu stranu iznoseći argumenta za svoj izbor. U tom sukobljavanju mišljenja često se zaboravlja na ono najvažnije - uživanje u muzici bez obzira na izvor zvuka. Sat je odavno prestao da bude ono što zapravo jeste - instrument za merenje proticanja vremena ili ako ćemo filozofski, za naše proticanje kroz vreme koje je tu bilo i pre nas, a biće i posle nas. Taj instrument je postao modni detalj, statusni simbol, eksponent časovničarskog umeća... Ja imam obične mehaničke satove (Precilux, Emka), automatike (Nivada, Seiko), obične kvarcne satove (Casio), solarne (Casio, Citzen)i solarne radio kontrolisane (Casio, Citizen)... Uopšte mi nije važno koliko će trajati baterija, da li će kapacitor izdržati 5, 10 ili 20 godina. Svejedno mi je da li će mehanički sat raditi bez potrebe servisiranja 2 godine ili 5. Ako se ukaže potreba za odlaskom u servis, obavim to i sat nastavlja svoj život. Neki od satova su obeleženi kao wr, drugi kao wr 100m, wr 200m, diver's 300m, diver's 300m for mixed gas diving... Mislite li da me je briga na koliku dubinu sat može da ide pre nego se "udavi"? Nije, zato što kad idem u vodu nosim samo kupaće gaće, a sat ostavim tamo gde ne moram da brinem o njemu. Uostalom, kad idem na kupanje vreme mi uopšte nije bitno:-) Čemu ovolika priča? Želim da kažem da je sa izborom sata kao i sa izborom vina. Jedan enolog je lepo rekao:"Ne obazirite se na mudrovanja enologa i ne nasedajte na njihovu elokvenciju. Pijte ono vino koje vam se sviđa i koje vam prija". Mislim da je tako i sa izborom sata. Kupi onaj koji ti se sviđa i koji sebi možeš da priuštiš. Kad ga kupiš uživaj u njemu i ne opterećuj se koliko će ti trajati. Pa ni piramide nisu večne:-)
Bookmarks sajtovi