U borbi protiv falsifikovanih švajcarskih satova, luksuzna marka Vaceheron Constantin okrenula se bezbednosnoj tehnologiji koju koriste emiteri banknota i pasoša.

Na godišnjoj izložbi luksuznih marki satova u Ženevi navedena kuća je pozvala dva poznata švajcarska dizajnera Orela Fislija i Rožea Pfunda, koji su učestvovali u dizajniranju švajcarskih banknota i pasoša, da pokušaju da razviju bezbednosno rešenje i kada su u pitanju njene marke.

Izrada bezbednosnih rešenja podrazumeva kompleksnu tehniku i zahteva skupe mašine. Pri grafičkim rešenjima se koriste šare koje su vidljive samo pod ultraviolentnom svetlošću, čime se detektuju eventualno falsifikovani primerci novca, odnosno pasoša. Za korišćenje slogana na brojčanicima već se koristi isključivo lasersko graviranje. Ono se, takođe, koristi i kod brojeva, datuma i oznake firme, Vacheron Constatin Geneve.

Površina brojčanika se, pak, prevlači finim belim zlatom. Navedenim procesom se štampani tekst nanosi na brojčanik, pa se on može identifikovati isključivo uvećavajućim staklom. Da bi se pojedini časovnik opskrbio bezbednosnim elementima potrebno je, procenjuje se, oko 16 sati rada.

Izvor: http://www.ekonomist.co.yu/