15Likes
-
Re: Rolex Oyster Quartz DateJust ref 17000
Drugi pod-metod - forced constant frequency method - ovaj metod koristi Voltage Controlled Crystal Oscillator (VCXO). Ovaj specijalni kvarcni kristal je dizajniran tako da se frekvenicja može podešavati putem napona . Dizajneri naknadno prave analogno kolo u kojem napon varira u zavisnosti promene temperature, i zbog toga frekvencija je stabilna bez obzira na promene temperature. Ovakav sklop se naziva Temperature Compensated Voltage Controlled Crystal Oscillator (TCVCXO). Ovaj sistem koristi čiste anlogne tehnike da postigne termo-kompenzaciju, mogao je da se koristi u dobu pre digitalnog doba. Rolex 5035 i njegove varijante koriste Oysterquartz koji radi bas po ovom principu. Mada jako dobar metod i on ima mane. Na prvom mestu, temperaturne razlike izmedju analognog kola i kristala moraju biti savršeno precizno uklopljene. U slučaju disbalansa , pa makar i u malim procentima, može da izazove greške u radu mehanizma. Takvo precizno uklapanje je jako komplikovana operacija. Druga mana je to što trimer kondenzator menja krivu oscilatora, što dovodi do disbalansa analognog kola i kristala. Ipak i pored ovih mana ovaj metod se jako dobro pokazao.Evo citat iz mog teksta. Ja mislim da je to jedan od boljih temokompenzovanih mehanizama napravljenih. Ali dado ce verovatno imati da kaze vise.
P.S Ne znam zasto bold ne mogu da iskljucim
Poslednja ispravka: RUS (21.3.2013. u 17:50)
Razlog: Isključen Bold
Vaš status
- Ne možete postavljati teme
- Ne možete odgovarati na poruke
- Ne možete slati priloge uz poruke
- Ne možete prepravljati svoje poruke
-
Pravila foruma
Bookmarks sajtovi