-
IWC 30110 mehanizam???
Ako mogu malo upućeniji članovi da iznesu svoje mišljenje o ovom mehanizmu?
Dosta me impresionirao Mark XVI svojom jednostavnošću, pa između ostalog "bunarih" i o mehanizmu koji se nalazi u njemu i pročitah relativno mnogo "loših" komentara na stranim forumima. Ne u pogledu kvaliteta, već autontičnosti koju sa sobom treba da nosi jedan in house mehanizam?
Sve se svelo na to da je manje više u njemu ETA 2892A2.
Koliko je ona zaista modifikovana i da li je IWC-ov mehanizam 30110 vredan reputacije koju taj proizvođač nosi sa sobom?
Može li on da parira Zenith-ovom Elite 670 mehanizmu?
-
Re: IWC 30110 mehanizam???
jeste modifikovana ETA2892-2
ugradjuje se i u aquatimer isti mehaizam....
-
Modifikovani mehanizmi znaju i te kako da budi odlično urađeni i dovedeni do savršenstva, pritom da koštaju dosta. Imaš jako lep primer u Damasko satovima gde je celokupni mehanizam izmenjen. Novim šrafovima, oprukama, rotorom bukvalno celosno izmenjen mehanizam i kao tako modifikovan nosi naziv kalibra proizvođača u ovom slučaju IWC 30110. Postoje satovi sa Etinim mehanizmima koji su zaista odlični ali su ne dorađeni ili vrlo malo da ne navodim primer u kojim satovima jer ima loše da se protumači.
Kod IWC-a je svakako jedna od najboljih dorada mehanizama ali ne možeš ga upoređivati sa mehanizmom koji je potekao iz kuće brenda jer su se svi nacrti, patenti pravili u toj kući i tu je taj mehanizam nastao i kao takav nosi pobedu medju ljudima koje vole satove jer ti mehanizmi nisu dorađeni već napravljeni u istoj kući.
Ovo naravno ne menja ništa, IWC Mark serija satova ima svoju istoriju, a ETA 2892A2 je Etin najbolji mehanizam i zaslužno može da ga nosi svaki brend sa svojom manufakturom.
-
I jos da dodam, ovaj mehanizam je doradjivan i kod nekih mnogo skupljih i prestiznijih proizvodjaca satova, kao sto je: UlysseNardin, Girard Perregaux... tako da ta cinjenica sto je u osnovi ETA nemoj da te brine, jer i IWC je do uradio i doradio perfektno.
-
Baš to me interesovalo Angel...:)
Jer u ovom slučaju IWC i ako je konkurencija Zenithu nekako mi deluje bliže Omegi koja bi trebalo da je ispod njega na nekoj lestvici proizvođača satova... Na forumu je stavljen u grupa kojoj je možda pripadao ali je vremenom počeo da gubi na pravoj ekskluzivnosti ili mi se samo čini... Još uvek nisam dovoljno upućen, ali pokušavam da stvorim neku hijerarhiju u svetu satovu, kakvu recimo imam kada se radi o automobilima...:D
Moguće da su neki drugi manje upućeni članovi stranih foruma mi probudili tu sumnju u IWC, zato sam i postavio ovo pitanje.
-
Krsticu pogresno si zakljucio. Nije bas lako napraviti takvu hijerarhiju, a posebno kada govorimo o ova tri proizvodjaca. Zenith i IWC su definitivno rame uz rame, posebno ako se uzme celokupan opus. Omega jeste malo slabija, ali ima i ona sjajne modele, a sada i novi sopstveni mehanizam koji se odlicno pokazao. S druge strane tu uticu jos mnogobrojni faktori, a kod luksuznih stvari znacajno mesto zauzima i vrednost brenda.. U svakom slucaju nemoj da se brines kad je u pitanju IWC, prave one mnogo dobre satove!
-
To sam se i nadao da ću pročitati od vas, svega ima na internetu... U svakom slučaju ste mi pomogli da raščistim neke sumnje koje su se javile...:)
-
Inace kada hoces da uporedis dva proizvodjaca, sto je nekada vrlo nezahvalno, onda tu mogu da ti daj moj recept. Izaberes deset najboljis satova konkretnog prizvodjaca, i uporedis ih sa takodje deset najboljih satova drugog proizvodjaca. Ovo je onako uz pomoc stapa i motike, ali daje rezultate ;)
-
Citat:
ANGEL II kaže:
Modifikovani mehanizmi znaju i te kako da budi odlično urađeni i dovedeni do savršenstva, pritom da koštaju dosta. Imaš jako lep primer u Damasko satovima gde je celokupni mehanizam izmenjen. Novim šrafovima, oprukama, rotorom bukvalno celosno izmenjen mehanizam i kao tako modifikovan nosi naziv kalibra proizvođača u ovom slučaju IWC 30110. Postoje satovi sa Etinim mehanizmima koji su zaista odlični ali su ne dorađeni ili vrlo malo da ne navodim primer u kojim satovima jer ima loše da se protumači.
Kod IWC-a je svakako jedna od najboljih dorada mehanizama ali ne možeš ga upoređivati sa mehanizmom koji je potekao iz kuće brenda jer su se svi nacrti, patenti pravili u toj kući i tu je taj mehanizam nastao i kao takav nosi pobedu medju ljudima koje vole satove jer ti mehanizmi nisu dorađeni već napravljeni u istoj kući.
Ovo naravno ne menja ništa, IWC Mark serija satova ima svoju istoriju, a ETA 2892A2 je Etin najbolji mehanizam i zaslužno može da ga nosi svaki brend sa svojom manufakturom.
upravo tako. nisam strucan da pisem o kvalitetu samih mehanizama i da uporedjujem jednog sa drugim. mogu samo da kazem da niko ne dovodi u pitanje pouzdanost i kvalitet ETA 2892A2 mehanizma, ali sve svodi na to da pravi ljubetlji satova mnogo vise cene mehanizme koji su od glave do pete napravljeni u jednoj firmi a ne sklepani iz vise delova iliti kupljeni od strane druge firme pa do besvesti modifikovani. jednostavno ja (a i mnogi drugi) kad kupim sat, recimo IWC, zelim da on bude 100% IWC a ne 80% IWC i 20% ETA.
druga stvar je sto ja mislim sve firme (tu jedino mozda ne spada rolex) koje imaju svoje in-house mehanizme imaju ETA ili Lemania mehanizme u svojim, uglavnom nize cenovnim, satovima. kad sam video da recimo breget stavlja in house mehanizme jedno u satove koji su 50 000e ili vise nisam mogao da verujem...onda, ulysse u svoje divere takodje stavlja etu...
Citat:
Don_Krstic kaže:
Još uvek nisam dovoljno upućen, ali pokušavam da stvorim neku hijerarhiju u svetu satovu, kakvu recimo imam kada se radi o automobilima...:D
Moguće da su neki drugi manje upućeni članovi stranih foruma mi probudili tu sumnju u IWC, zato sam i postavio ovo pitanje.
rang listu proizvodjaca je jako tesko sastaviti, zato sto ima vise kriterijuma po kojima se neki brend ceni, neka opsta lista po meni on glasi ovako (izostavicu mladje firme poput richard millea, franck mullera, roger dubuisa...):
1) Vacheron, Patek
2) Jager LeCoultre, Breguet, Audemars, Lange Sohne
3) Girard-Perregaux, Ulysse, Blancpain
(u druge dve kategorije sigurno fali 2-3 proizvidjaca)
4) Zenith, IWC, Chopard
5) Rolex, Panerai
6) Hublot
7) Breitling
8) Omega
9) Cartier
10) Tag Heuer
.....
-
Citat:
Don_Krstic kaže:
To sam se i nadao da ću pročitati od vas, svega ima na internetu... U svakom slučaju ste mi pomogli da raščistim neke sumnje koje su se javile...:)
Ne treba da imaš nikakvu sumlju u Schaffhausen. Svuda pa čak i ovde su negodovali Etine mehanizma baš iz razloga što ćeš navodno isti mehanizam platiti 500€, 1000€ ili 10000€ i na to dodati naziv brenda ali nije tako, svako od proizvođača doradi svoj mehanizam kako želi i kako je zaista moguće doraditi ako je dorastao tome. Takav dorađeni mehanizam dobija i COSC sertifikat što zaista nije mala stvar jer su skoro svi delovi izvađeni i ponovo sastavljeni od drugih legura koji podležu ISO standardima.
Od pristupanijih brendova imaš jako lepe dorade celokupnih mehanizama od strane Oris-a, Ball-a, Longines-a, Omege.
Schaffhausen je Schaffhausen i kao takav ostaje uvek na samom vrhu časovničarstva, poput Chopard-a, Piaget, BlancPain, Breguet.
milospinkfloyd, tek sam sada video da smo pisali u isto vreme!;)
-
Citat:
Don_Krstic kaže:
Ako mogu malo upućeniji članovi da iznesu svoje mišljenje o ovom mehanizmu?
Dosta me impresionirao Mark XVI svojom jednostavnošću, pa između ostalog "bunarih" i o mehanizmu koji se nalazi u njemu i pročitah relativno mnogo "loših" komentara na stranim forumima. Ne u pogledu kvaliteta, već autontičnosti koju sa sobom treba da nosi jedan in house mehanizam?
Sve se svelo na to da je manje više u njemu ETA 2892A2.
Koliko je ona zaista modifikovana i da li je IWC-ov mehanizam 30110 vredan reputacije koju taj proizvođač nosi sa sobom?
Može li on da parira Zenith-ovom Elite 670 mehanizmu?
Don,ne znam sta te buni i sta ti stvara neudomice pi pitanju Mark XVI,to skoro da i nije ETA jer je toliko doradjena da je samo osnov ETA...
In hause mehanizam sa sobom donosi i skuplju cenu...pa su oni ovde odradili da ne izgube na kvalitetu samog meniznam ma ETU mislim...To je toliko doradjeno da je samo je pitanje koliko je originalnih delova ETA ostalo u njemu..
-
Citat:
milospinkfloyd kaže:
5) Rolex, Panerai
6) Hublot
7) Breitling
8) Omega
9) Cartier
10) Tag Heuer
.....
Sto mi podceni Tag :cray:Bar je rame uz rame sa Breitling-om
-
@Don_Krstic - Nikola Mark XVI i mehanizam 30110 su definitivno odlicni i IWC je definitivno "udahnuo dusu" toj ETA-i ;). Ja mislim da je u pitanju vise "snobovska" rasprava na nekim stranim forumima. Stoji da je Mark XII imao bolji mehanizam (JLC ako se secam) - ali to i dalje nije bio in-house IWC mehanizam. Ako ti se svidja sat - slobodno ga uzmi i uzivaj u kvalitetu jednog Schaffhausen-a :top:.
Kad si vec pomenuo - ipak bih blagu prednost dao Zenithovom Elite-u, ali Zenith-ovi satovi sa ovim mehanizmom ipak imaju drugaciji dizajn... Moraces sam da odlucis!
Samo da napomenem - na forumu postoje vec teme - tipa 5 najboljih proizvodjaca satova, i nemojte ici u off topic!
-
Hvala vam momci dosta učim uz vas...:)
Vladas ne planiram ja još ništa od toga da kupim, više me onako informativno interesovalo... Ali se nadam da ću se u nekoj skorijoj budućnosti troumiti između IWC Mark XVI, Omege 3570.50.00 i Zenith Elite Captain kao poklona za diplomiranje...:D
-
ta ETA 2892-A2 ide i u breitling for bently mulliner tourbilllon (najskuplji breitlingov sat)
http://www.breitlingsource.com/image...ments/b18b.jpg
ALI me jako zanima ko u nju ugradjuje tourbillon? ljudi iz breitlinga ili narucuju pre modifikovane iz ETA-e?
-
^ Mislim da ga ne proizvode već da dobiju kompletan mehanizam koji samo ubace u kućište sata.
Pozdrav
-
Miloše ako može da ne idemo u off...;)
Evo jednog texta preuzetog sa sledećeg linka:
"Like the Ocean 2000, the GST Aquatimer movement was based on an ETA 2892 base. This time, the movement was IWC calibre 37524 and significantly enhanced by IWC. One magazine, WatchTime, reports that "IWCs changes to the base movement were such that you could almost describe it as a total revision... Nearly all critical components along the path from the escapement to the mainspring are removed from the movement and replaced with corresponding components from IWCs own manufacture." In 2003, the GST Aquatimers movement was redesignated as IWC calibre 30110, due to significant changes in finishing, including changing from gold plating to nickel plating as traditionally used in many of IWCs classic movements."
"IWC buys at ETA no complete movements. The movements are only bought in its components, never assembled. In addition, only the best possible version is purchased - the so-called Chronometer version. Some components of the original ETA calibre's are immediately eliminated and are never used by IWC. They are replaced by usually more expensive and better ones.
The main parts IWC replaces are:
A. the mainspring
B. the barrel
C. the escape wheel
D. the pallet fork
E. the complete balance including the balance spring
The entire escapement is a good example. It is ordered separately with different, more exact technical IWC specifications and is only fitted into the calibre at the end of the assembly.
The only difference between the movement 37524 and the movement 30110 is, that the first one 37524 is gold plated and the second one 30110 is nickel plated.
From those two I understand that the 30110 is the same as the 35724, only refinished in decoration."
http://watchotaku.com/download/attac...0152/movt3.jpg
P.S.
Na sajtu sa linka ima još dosta zanimljivih podataka i o drugim mehanizmima...
-
Citat:
milospinkfloyd kaže:
1) Vacheron, Patek
2) Jager LeCoultre, Breguet, Audemars, Lange Sohne
3) Girard-Perregaux, Ulysse, Blancpain
(u druge dve kategorije sigurno fali 2-3 proizvidjaca)
4) Zenith, IWC, Chopard
5) Rolex, Panerai
6) Hublot
7) Breitling
8) Omega
9) Cartier
10) Tag Heuer
.....
Uf ne valja ti lista :)
Lange nikako da drugom mestu,Zenith i mozda IWC nikako na cetvrtom pogledaj malo njihove Top satove,nista oni ne zaostaju ni za jednim proizvodjacem na svetu a izostavio si i Glashutte Original naravno :dirol:
Breitling,Omega i Tag su rame uz rame po meni,mada je Breitling tu zadnji na listi.
Ma nije dobra lista nikako :lol:
-
Dosta ,ba, sa listom !!!
Zar moram da i ja opominjem, a kolega vladas je to već uradio!?
Što se tiče 30110 mehanizma,zadnju informaciju koju sam pročitao je da je ETA kompletnu sklapa po zahtjevima i specifikacijama IWC-a i da se takva ugrađuje u njihove satove. Faktički je IWC možda dotjera na njihove granice odstupanja ali više ne modifikuje mehanizam.
-
Meni je jako zanimljiva diskusija oko 30110 mehanizma, da li je na kraju 90% izradjena u ETA-i ili je toliko modifikovana da je IWC uradio vecinu zadatka?
-
^ Ovakve informacije ne otkrivaju ni ETA ni IWC, ali prema sadasnjoj politici ETA-e, vise nije moguce nabaviti mehanizam u delovima pa ga modifikovati.
Jedino sto ETA dopusta je da narucilac definise izmene i dorade koje je potrebno uraditi a onda ih sama ETA primenjuje i isporucuje. Mislim da ovo vazi i za IWC, inace bi im ETA uskratila nove mehanizme!
-
Dizajneri fabrike zamisle mehanizam, sprovedu ga u delo i takvim nacrtom zatraže, naruče željeni mehanizam. Upoređivali smo na poslednjem okupljanju Markov Chopard sa 7754 i moj tadašnji Fortis sa 7750 sa komplikacijom manje ali se jasno videla mnogo jača modifikacije od mog mehanizma plus znatno je bio lepše ukrašeniji!
Postoje jako lepi primeri modifikovanih mehanizam gde se iz obične elabore klasa mehanizma postigne prfektan Top mehanizam, Stowa je recimo ukrasila i modifikovala 2824-2 na ovaj način
Citat:
Mehanizam Automatic 2824-2 COSC Chronometer ukrašenim plavim šrafovima ''Cotes de Geneve'' dekoracija rotora ''Colimaconnee" pozlaćen logo brenda "perlage" dekoracijom ostalih delova.
Ili Damasko, kod Orisa je primer sa ISO 764 magnetic resistant watches standard. Sve ovo navodim iz razloga da pojasnim da nije uvek isti slučaj kada se plati iznos sata sa istim mehanizmom 400 i 4000€, a verujem da IWC znatno bolje modifikuje od pomenutih brendova.
-
Citat:
vladas kaže:
^ Ovakve informacije ne otkrivaju ni ETA ni IWC, ali prema sadasnjoj politici ETA-e, vise nije moguce nabaviti mehanizam u delovima pa ga modifikovati.
Jedino sto ETA dopusta je da narucilac definise izmene i dorade koje je potrebno uraditi a onda ih sama ETA primenjuje i isporucuje. Mislim da ovo vazi i za IWC, inace bi im ETA uskratila nove mehanizme!
Baš tako...:)
Evo ga jedan deo iz topika na sličnu temu sa WUS-a:
"IWC is no longer receiving ebauches and modifying them to their specs. It seems since sometime around 2007 ETA delivers fully assembled movements to IWC now made with their specs."
Kao što sam rekao i u prvom postu, ne sporim niti dovodim u pitanje kvalitet IWC satova, ali ipak mi se čini da su izgubili na ekskluzivnosti koju je Zenith zadržao sa svojim mehanizmima, a po ceni su jako približni... Jer u čemu je onda poenta in house mehanizma ako je on samo prepravljen, koja je suštinska prednost npr IWC 30110 u odnosu na recimo Oris-ov 733, kad se pouzdanost i kvalitet koju IWC nudi može dobiti i za mnogo manje novce, jer ipak veliki udeo u formiranju cene ima i ta ekskluzivnost koju sa sobom nosi pravi in house mehanizam. Realno bilo koja ETA 2824-2 u top grade izdanju koja se može naći u nekim znatno jeftinijim satovima nudi će isti kvalitet, pouzdanost i izdržljivost kao i 30110... Dok npr. kod Zenith-a cal. 670 sa sobom nosi pravu eksluzivnost jer je zaista in house mehanizam...
-
^ Sasvim si u pravu, i licno mi se i Zenith Elite Captain i Cal. 670 vise svidjaju kao elegantnije i unikatnije resenje, ali ima odredjene mudrosti i u kupovini IWC Mark XVI sa pomenutim 30110 mehanizmom - imas i dalje ekskluzivan i lep sat, svi mu se dive, a moze lako i jeftino da se servisira ;). Da ne pominjem legendarni Moonwatch, koji ti je treci izbor :).
Mislim da Zenith mozes da ostavis za "kasnije", recimo kad se budes zenio... Deluje suvise ozbiljno da bi ga nosio svaki dan. Cini mi se da bi IWC bio prava mera. Pitanje je samo - kad se odluciti za Omegu 3570 :top:
-
U pravu si Vlado Zenith jeste malo ozbiljniji sat pogotovu za nekog mojih godina...:)
Još samo da diplomiram...:D A svadba ko zna kad, možda za 10 godina...:)
A Omegu kad se zaposlim, ima da ne jedem dva tri meseca ali ću da je kupim od treće plate...:D
-
Citat:
vladas kaže:
^ ....ima odredjene mudrosti i u kupovini IWC Mark XVI sa pomenutim 30110 mehanizmom - imas i dalje ekskluzivan i lep sat, svi mu se dive, a moze lako i jeftino da se servisira ;)......
^ eh... ovo sam i ja mislio do pre neki dan (mislim na jeftin servis). Mozda konstatacija stoji ake se servis obavlja van servisne mreze IWC-a, inace servis svih satova, bez obzira koji je mehanizam u pitanju, je preterano skup. Na jednom stranom forumu sam zapazio lep Porsche design by IWC sa kraja osamdesetih proslog veka, koji u sebi ima "standardni" 7750, vlasnik ga je poslao u neki servis iz mreze IWC servisa na redovno ciscenje i podmazivanje koje mu je naplaceno "skromnih" 640 eura!
-
Koliko??? :D Pa to je bezobrazluk onaj najgori...
-
Citat:
d1d kaže:
...Mozda konstatacija stoji ake se servis obavlja van servisne mreze IWC-a...
Da, da, mislio sam na servis nakon 5-10, pa i vise godina. Jos dugo ce postojati rezervni delovi za 2892A2 a i svaki casovnicar ce znati da ga podmaze...
Inace - servisi svih jacih firmi su poprilicno skupi, tu ni IWC ne odskace :(
-
pa krsticu ja jedino da ti pozelim da ti taj zenith zatreba sto pre.:dancing2:
-
Sve je to jošš uvek tamo negde... Temu sam kao što već rekoh pokrenuo više onako što je mene to malo mučilu u nekim mojim maštarijama...:D A sad neka realnostu su mi SKX007, eventualno neki DS1 i ovaj Orient... Ali to u nekoj drugoj temi...
Ovde ćemo nastaviti o "sumnjivom" 30110...:D
-
znaci sad su stvari jasne kao 2+2=4. IWC nema mnogo posla oko 30110 mehanizma, sem sto ga predstavi na papiru ETA-i koja ga lepo napravi. tu onda dolazi do izrazaja jedan od najjacih kriterijuma pri izboru sata, a to je 100% od glave do pete in house mehanizam koji IWC kod mark XVI NEMA. po meni onda ladno gubi bitku sa zenithom elite-om. sem ako i za zenith nismo u zabludi da ga pravi kuci :D
a sto se tice toga da za manje para mozes kupiti oris nego iwc to je istina. znaci podjednako kvalitetne satove samo sto je oris 3 puta jeftiniji. SAMO je razlika u tome sto na ciferu jednog sata pise oris a drugom IWC, eto samo to.
in house mehanizam nosi ekskluzivnost u odnosu na "kupljen" mehanizam i isto tako IWC kao ime nosi oreol ekskluzivnosti za razliku od orisa
-
Ja bih recimo, po ovom pitanju, voleo da čujem mišljenja časovničara koji su radili na ovim i sličnim IWC mehanizmima. U kojoj meri su oni zaista modifikovani i da li je eta u jednom IWC-u i dalje samo ETA ili je ipak reč o drugom mehanizmu kao što se piše po stranim forumima.
Ja mislim da je i pored "silnih" izmena koje IWC navodi u pitanju i dalje običan 2892a2 mehanizam.
Oris NE modifikuje svoje mehanizme.
-
Kako misliš ne modifikuje?
-
Citiracu komentar Orisovog insider-a (skinuto sa Oris-ovog zvanicnog Foruma):
Citat:
"All movements in the Oris current range are produced by ETA. Balance wheels, escapements and finishes are produced by ETA to accommodate Oris specifications.
Several movements have modifications which are specific to Oris and are based on developments made by Oris
581 calendar mechanism
644 seconds at 9 o’clock, calendar mechanism
645 seconds at 9 o’clock, calendar mechanism
649 regulator arrangement of hands
654 calendar mechanism
690 World timer mechanisms
Note: the alarm clock 7320 is not made by ETA the base is Pontifa 7320 but I believe that these are old stock movements"
Dakle - Oris stvarno ne radi dorade, a one koje narucuje od ETA-e su vezani za raspored kazaljki i za izmene na kalendaru. Iz prilozenog linka se da videti da su se i sami clanovi foruma slozili da obim modifikacija nije preveliki. Cini mi se da IWC ulazi u ozbiljnije prepravke - laksa balansvila, drugacija spirala i opruga, zbog promene tezine delova mehanizma. Jedno iskustvo koje sam cuo od casovnicara koji je servisirao IWC sa doradjivanim 7750 je da su pasovali svi delovi sa serijske Valjoux 7750 :dontknow:.
-
Manje više sam zbog toga i pokrenuo ovu temu, jer koliko mi kao krajnji korisnici imamo koristi od tih modifikacija???
Eta ih kako sam ja razumeo u tom citatu radi da zadovolji Orisove specifikacija, a to isto rade i za IWC...
Zašto bi Oris u npr. Chronorisu naveo da je Oris 672 a baza Eta 7750 ili za Oris 668 a baza Eta 2893-2, zar ne bi trebalo onda da navede da je Eta 7750 ili 2893-2 ako nema izmena, eta bi mogla da ih tuži... Kako ostali proizvođači navedu Eta 2824-2 ili Eta 7750...
Možda je kod IWC-a malo više modifikacija izvršeno, ali koliko će se to odraziti na nas, šta nama znači ako će jedan da traje 100 a drugi 150 godina...:D
-
pa menjaju ih verovatno da bi mogli da se pohvale da su to, u neku ruku, "njihovi" mehanizmi a ne bukvalno kupljeni od ETA-e i stavljeni u sat.
-
Citat:
milospinkfloyd kaže:
pa menjaju ih verovatno da bi mogli da se pohvale da su to, u neku ruku, "njihovi" mehanizmi a ne bukvalno kupljeni od ETA-e i stavljeni u sat.
Tacno tako Milose :congrats:!
Firme koje nisu navodile da su im u osnovi mehanizma ETA mehanizmi i koje su se "kitile tudjim perjem" a nisu radile izmene na originalnim mehanizmima su i prve izgubile pravo na nabavku ETA mehanizama...
EDIT: Zato i ozbiljnije firme, kao sto su Oris i Fortis, na primer, polako prelaze na Sellita mehanizme. Cak se pominjalo da se ovo moze desiti i sa mehanizmima za entry-level IWC modele.
-
-
Citat:
ANGEL II kaže:
Vladas jel svaki Etin mehanizam podleže DIN 8309 or ISO 764 standardima? Šta je u stvari modifikacija mehanizma?
Angele, vecina ETA mehanizama koji imaju balansvilu od Glucydur-a i spiralu od Nivarox-a podleze ISO 764 standardu. Standard je i donet zbog materijala koji su do 60-tih godina korisceni u tadasnjim mehanizmima.
Probacu da postavim jos linkova, ali za pocetak - vredi pogledati clanak na Wikipediji. I ovde se vidi da vecina svajcarskih mehanizama od 60-ih godina proslog veka, pa na ovamo, postuje standard ISO 764...
EDIT: Nasao sam jos jedan link na TZ-u gde se raspravljalo o ISO 764 standardu.
-
^^
Upravo tako, ISO 764 predstavlja standard koji mehanizam odnosno sat treba da ispuni, nikako modifikaciju. Danas gotovo svi, ako ne i svi mehanizmi ispunjavaju ovaj (zastareli) standard jer se prilikom njihove izrade koriste materijali koji u određenoj meri imaju anti-magnetska svojstva, recimo navedeni Glucydur i Nivarox. Oris, kao i mnogi drugi proizvođači, navodi ovaj podatak na svom sajtu čisto u marketinške svrhe. Nisu prvi niti jedini koji se služe ovim trikom ne bi li upecali kupca (cilj opravdava sredstvo) dok ozbiljni proizvođači odavno rade na uvođenju novih, savremenijih materijala kojima, između ostalog, pokušavaju u potpunosti da otklone uticaje magnetnih polja.
Oris kao proizvođač nema tehničkih mogućnosti a ni ljudstva da bi izvodio opsežne modifikacije na mehanizmima, još manje da naprave nešto revolucionarno in-house. Oni, kao i mnogi drugi proizvođači, dobijaju gotove mehanizme ili ebauche od proizvođača kao što su Sellita i ETA i kao takve ih ugrađuju u satove. U "kući" eventualno rade dekoraciju, sklapanje i detaljniju kontrolu kvaliteta ali to bi otprilike bilo sve. Ne želim da omalovažavam proizvođača kao što je Oris, u suštini i to što rade nije mali posao i zaista imaju interesantnih satova ali nemojmo da pričamo o modifikacijama mehanizama kada iste ne postoje tj. Oris ih ne radi.
Pitate kako mogu da stave na mehanizam svoju internu oznaku? Pa lepo, obzirom da kalibar predstavlja jednu seriju mehanizma koja ne mora da podrazumeva in-house izradu niti neku posebnu ili opsežnu modifikaciju a koja opet mora da se razlikuje od stock-a koji su dobili od proizvođača (recimo, postavljanje crvenog ugraviranog zamajca :laugh:) oni imaju pravo da jednu eta 2893-2 prekrste u kalibar 668. Uostalom, Oris nigde ne krije da su im mehanizmi došli iz ETA/Sellita fabrika.
Citat:
Don Krstić kaže:
Možda je kod IWC-a malo više modifikacija izvršeno, ali koliko će se to odraziti na nas, šta nama znači ako će jedan da traje 100 a drugi 150 godina...
U suštini, na nas se neće odraziti nikako niti će nam nešto posebno značiti, ako se svede na osnovu. I u jednom i u drugom slučaju dobijaš mehanizam tj. sat koji radi svoju osnovnu funkciju, pokazuje vreme, i koji će te uz adekvatno održavanje gotovo sigurno nadživeti ili barem služiti veći deo tvog života. Razlika ipak postoji... kod IWC-a pored sata kupuješ ime, prestiž, klasu dok kod jednog Fortisa ili Orisa u suštini uzimaš sat.