Glashütte Original - Nova fabrika za izradu brojčanika-impressions-dials-2_original_7728.jpg

Nakon nedavno otvorene nove fabrike u Nemačkom gradu Glashütte, prošlog meseca otvorena je i nova fabrika za proizvodnju brojčanika u gradu Pforzheim(Nemačka). Mnogi High-end proizvođači satova prave svoje in-house mehanizme, ali izrada brojčanika je sasvim druga vrsta umetnosti, te se mnogi odlučuju da za ovo angažuju druge kompanije.

Glashütte Original - Nova fabrika za izradu brojčanika-impressions-dials-4_original_7730.jpg

Ono što je zanimljivo u vezi sa ovom fabrikom je što se ona ne nalazi u nekom od velikih Švajcarskih časovničarskih centara, već u malom Nemačkom gradu u središtu Saksonije, koji se nalazi na svega par sati vožnje od grada Glashütte, centra Nemačke časovničarske industrije.

Glashütte Original - Nova fabrika za izradu brojčanika-impressions-dials-1_original_7727.jpg

Swatch grupa je kupila manufakturu brojčanika 2006 godine i izrađivali su brojčanike ekskluzivno za Glashütte Original sve do početka 2012. godine, ali bilo je potrebno renoviranje i dosta poboljšanja, kako bi ispunila standarde i očekivanja ovog proizvođača.

Glashütte Original - Nova fabrika za izradu brojčanika-go-dial-manufactory-3_original_7723.jpg

Fabrika zapošljava 48 radnika, raspoređenih na prostoru od 1.300 m2. Planovi Nemačkog proizvođača su da se u godinama koje dolaze, taj broj udvostruči. U fabrici se takođe nalazi i pet pripravničkih pozicija, gde se vrši obuka novih radnika. Radnici u ovoj fabrici rade sve, od proizvodnje 0.8 mm debelih brojčanika do završne obrade i postavljanja merkera.
Lepo je videti proizvođače ovog kalibra kako ulažu sredstva i napore u proširenje svojih proizvodnih procesa, u cilju što veće proizvodnje i što samostalnije izrade satova...
Izvor