Šta vi mislite o ovoj sličnosti? Mene bi to odbilo od kupovine ovog Fortis modela, i ako se radi o dosta dobrom satu.
Šta vi mislite o ovoj sličnosti? Mene bi to odbilo od kupovine ovog Fortis modela, i ako se radi o dosta dobrom satu.
Mislim da se radi o, uslovno rečeno, univerzalnom - pilotskom dizajnu koji nije izmislio samo IWC.
Doduše, IWC je bio u velikoj petorci:
A. Lange & Söhne
Laco (Lacher & Co)
Stowa (Walter Storz)
Wempe (Chronometerwerke Hamburg)
IWC
Ovih 5 proizvođača su pravili WW II B-Uhr (Beobachtungsuhr) Flieger satove. Fortis, kao i mnogi drugi (Steinhart, Archimede, Aristo) samo pravi "homage" prvobitnim pilotskim satovima.
Poslednja ispravka: vladas (9.3.2011. u 11:04) Razlog: slovne greske
No time to lose
To su pilotski satovi iz drugog svetskog rata, Nemci su ih nazivali skraćeno B-UHR ili puni naziv B-UHREN.
Pogledaj sličnosti satova iz tih godina link
Kada uporedim ova dva sata sve je jasno, IWC daleko bolji. To se i ocekuje s' obzirom na cenu,
Zanimljivo, kad smo kod dizajna, kazaljke na Fortisu su mi lepse nego na IWC-u.
Ne želim ništa loše o Fortisu da kažem, čak naprotiv veliki broj njihovih satova mi se sviđaju.... Nego eto samo taj jedan njihov model B42 Flieger me mnogo podsetio na Mark XVI što je meni malo glupo, jer uvek bih težio da kupim pre njega nego Fortisa zato što mi deluje autentičnije... Inače taj IWC mi je mnogo lep i kako patek kaže dedinski izgled mi i jeste njegov najveći plus jer ima bezvremenski dizajn...
Slično Steinhart pristupa dizajnu svojih satova koji su skoro pa identični nekim Rolexovim modelima, ali razlika u ceni je dosta izraženija nego u ovom slučaju pa to donekle ima smisla, ali eto i u tom slučaju me to odvraća od kupovine bilo kog njihovog sata i ako imaju dobar odnos cena kvalitet...
Ja se ne bih lepo osećao noseći takav sat koji je preslikan model nekog skupljeg i kvalitetnijeg...
Ja te razumem, slicno je i sa mnom. Mada imas mnogo proizvodjaca koji prave varijacije na temu. E sada, meni ovah Fortis ne lici na ovaj IWC. Cak mi Fortis vise lici na originalni sat iz II sv rata, tj B-UHR.
IWC-jeva Mark serija počinje još iz I s.rata ako se ne varam i ako me pamćenje služi, to je kopija izgleda baš iz tog vremena, kod Fortisa je modernizovano, današnjica!
Slika pozajmljena sa googla
br.1. Mark XI 1948.
br.2. Fliegeruhr W.W.W. der Royal Air Force "Mark X" 1944.
br.3. Spezialuhr für Flieger "Mark IX" 1936-40.
br.4. Big Pilot Watch cal.52 SC. 1940.
Poslednja ispravka: ANGEL II (8.3.2011. u 22:53)
Izgleda da sam ja to malo preozbiljno shvatio, jer sad kad iščitah ove tekstove i malo više prošnjurah na netu videh i potvrdih ono što mi Angel, Vlada i Milan rekoše da u stvari svi oni kopiraju taj jedan dizajn... Dok Steinhart bukvalno i namerno kopira Rolexa...
Pa onda onda uzmi ga onda i dobices popust...
next year at this time I'll be a millionaire
Fortisov 595.10.46. je identičan onom LANGE & SOHNE sa linka koji si postavio...
Moje neko zapažanje se odnosi samo na preterano sličan dizajan Fortisa IWC-u, što bi meni predstavljalo veliki minus za sat od 800 evra... Inače mnogo mi se sviđa taj WW II izgled satova...
Preteče me Angel...
To je prava kolekcija...![]()
Bookmarks sajtovi