Re: Pomoć oko info i procene starih džepnih satova
Hvala ivan 87 na pomoći,sad kad si rekao da je to Omega stvarno sam prepoznao taj njihov dizajn.Doista Kanada je koristila švicarce (Omega,Zenith) ali i američke brendove tipa Hamilton i slično.
Što reći za ovu Omegu već da je sam mehanizam cijenjen i fantastičan. Kod Omege malo je bilo mehanizama s nemirnicom koja ima precizno namještanje.Po tom detalju odmah se dalo naslutit da su takvi Omegini mehanizmi za niansu bolji od običnih a time i kvalitetniji i cjenjeniji.Sličan mehanizam s takvom nemirnicom imao sam u Omegi koja je bila cijela u zlatu,te sam vidio u još nekoliko Omega željezničarskih.
Hvala druze na informaciji, iskreno nisam ni planirao da ga prodam vec iz znatizelje da znam sta imam. hvala puno i svako dobro. pozdrav
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Evo i s prednje strane, puno hvala cenjeni kolega
Ivan 87 ima lepu kolekciju dzepnih i nikako da ih uslika..sto je i bitnije svaki ima svoju pricu.
Prilog 84867
Nadam se da cu i ja imati jedan...kad se smiluje :))(
Milane sajeo za poželjet,pazi ako bude na prodaju da ne ode za ništa,vrijedna stvarčica,mogu slobodno reći u rangu s vojnim omegama.
A što reći za Ivana 87 već nek poslika satove i pohvali se čim prije.
15 Priloženi(h) fajl(ova)
Kolega fotopetar, trebala bi mi pomoc oko identifikacije dzepnog sata. Koliko sam ja mogo da zakljucim na osnovu mehanizma i tipa kucista rekao bih da je sat otprilike 1860, 1870 god. Interesantno mi je sto je mehanizam jako kvalitetan za vreme, kad mislim da je napravljen (15 rubina) i navija se na krunicu a ne na kljuc. Problem je sto mu nedosaje unutrasnji poklopac sa zadnje strane na kom je verovano bila neka informacija o proizvodjacu. Da li imate neku informaciju koja bi mogla da pomogne oko datiranja sata, da li na osnovu konstrukcije mehanizma moze da se pretpostavi ko bi mogo da bude proizvodjac i da li sam bar blizu bio sa godinom. Prilog 84954Prilog 84955Prilog 84956Prilog 84957Prilog 84958Prilog 84959Prilog 84960
************************************************** *****************************
i evo jedan mehanizam, koji je po meni jako zanimljiv, a ujedno i prvi mehanizam potpisan sa international watch company (iwc). U to vreme (1875, 1876) mehanizam koji se i navijao i podesavao preko krunice i dan danas radi tacno u sekundu.Mehanizam ima 16 rubina , sto je malo redja varijanta. Konstruktor mehanizma je F.A Jones, Tako da je ovaj mehanizam poznat i kao iwc kalibar jones. Na osnovu ovog mehanizma je napravljena serija rucnih satova IWC Portugieser F.A Jones. Prilog 84961Prilog 84962Prilog 84963Prilog 84964Prilog 84965Prilog 84966 Mozda je nekom zanimljiv
Ivane pa to je fakticki moj sat ;)
Ivane, postavi neku sliku cifera
Sve što ti mogu reći jest da je sat prekrasan i da ga čuvaš!Pošto nema nikakvih pečata ni oznaka ni na ciferu nit na mehanizmu teško je reći tko je to proizveo vjerojatno neka od mnogih tada urarskih manufaktura.To je čudo od sata samo za prave ljubitelje takvih stvari,lijepo je očuvan.