Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 15
Like Tree26Likes

tema: Manufacture Royale Opera Timepiece Watch

 1. #1
  Saradnik Avatar korisnika anbeast
  Član od
  31.7.2010.
  Lokacija
  Zaječar
  Poruke
  2.531
  Lajkovi
  6258
  Reputacioni uticaj
  250

  Određen forumom Manufacture Royale Opera Timepiece Watch

  Manufacture Royale Opera Timepiece Watch-mr_opera%2520yellow%2520gold.jpg  Pre nego se posvetimo njihovom satu sa vrha ponude, moramo kazati par prigodnih reči o ovoj mladoj kompaniji. Dva imena su temelj ovog horološkog poduhvata: Arno Fevr (Airnaud Faivre), pokretač i direktor firme, i Šarl Grobeti (Charles Grosbety) glavni dizajner. Arno je, radeći za najveća imena časovničarstva, stekao veliko iskustvo u proizvodnji delikatnih, ručno rađenih delova. To iskustvo je potom poželeo da pretoči u sopstveni brend i Manufacture Royale je rođen. Sedište kompanije je u mirnom gradiću Valorb (Vallorbe) u švajcarskoj regiji Jura.

  Koja je misao vodilja ove manufakture? Najbolje da nam to sami kažu: "Manufacture Royale je mladi, pomalo drski i dinamični stvaralac izuzetnih satova, koji ima nameru da ostavi trag u savremenom časovničarskom svetu. Besramno elitistička, kompanija je sebi zadala cilj pomeranje granica u časovničarstvu kako bi poznavaocima ponudila satove koji će preživeti test vremena i postati referentna tačka prema kojoj će se svi ostali ravnati." Prilično hrabre reči, mora se priznati.
  Ime kompanije je inspirisano, ni manje ni više nego čuvenim Volterom, divom Prosvetiteljstva. Volter nije bio samo veliki filozof i pisac, bio je i veoma sposoban biznismen. Malo je poznata činjenica da je svojevremeno u Ferneju, blizu Ženeve, imao uspešnu proizvodnju satova za tadašnju društvenu elitu. Radionica se zvala: "Manufacture Royale de montres de Ferney", otuda ime Arnoovoj kompaniji. I današnji, vaskrsli, Manufacture Royale proizvodi satove za socijalnu elitu. U svojoj ponudi za sada imaju samo dva modela: jeftiniji, unisex model veoma prikladnog imena "Androgyne" i sat u limitiranoj seriji od 12 primeraka i sa cenom od 1.200.000$ (nije greška, cena je milion i dve stotine hiljada dolara): Opera Time-piece.
  Upravo će o Operi biti više reči u nastavku.
  Čujmo šta o svome čedu kazuju sami tvorci: "Kreativni duhovi posvetili su sav svoj talenat, veštine i strast stvaranju Opere, sata koji umetnost časovničarstva uznosi do prethodno nezamislivih visina.
  INOVATIVNO: Svojim veoma originalnim mehanizmom Opera je prvi sat koji kombinuje "Minute repeater" sa turbijonom, uz rezervu snage od 108 časova.
  GENIJALNO: Patentirano, artikulisano kućište se otvara i zatvara poput meha starih orgulja pružajući čiste i snažne tonove". Volter, genijalna, inovativna resenja, referentna tačka celokupne industrije...sve je to krasno i jako lepo zvuči, no pogledajmo da li je to sve samo lepa priča ili te fraze imaju nekog uporišta u realnosti.


  Mehanizam:


  Manufacture Royale Opera Timepiece Watch-mr_back_2.jpgManufacture Royale Opera Timepiece Watch-mr_calibremr01%2520.jpg

  Kalibar MR01 se ručno navija, sastoji se od 319 delova, ima 29 rubina i jako lepo izgleda usled kombinacije boja čelika i bronze. Nije ni potrebno naglašavati da je mehanizam ručno, vrhunski obrađen i ukrašen. Mostovi su brušeni u vidu sunčevih zraka, "anglaž" je poliran, ploče su ukrašene "perlažom". MR01 se još može pohvaliti i silicijumskim zaprečnim sklopom. Od funkcija nudi prikaz sata, minuta i "minut ripiter". Gongovi sate "sviraju" notom A (La) a minute visokim C (Do). Tu je i standardni turbijon koji se vrti standardnom brzinom od jednog obrtaja u minuti. Iako je sve u vezi mehanizma vrhunskog kvaliteta i mi žarko želimo da poverujemo u priču da je ovo nešto do sada neviđeno - ne možemo. U supstanci ovog mehanizma nema ničega što ga na neki poseban način izdvaja iz mase. S obzirom na cenovni rang kome ovaj sat pripada, on ne pruža ništa što nije manje-više standardna ponuda. No, za utehu valja nagasiti da mehanizam i nije “glavna zvezda” ovog sata. U vrhunskom časovničarstvu mehanizam i komplikacije obično jesu centralna tema sata, međutim, ovde je to kućište. I to kakvo…


  "Harmonika" kućište:

  Manufacture Royale Opera Timepiece Watch-mr%2520opera%2520watch.jpgManufacture Royale Opera Timepiece Watch-lorica-segmentata.jpg Manufacture Royale Opera Timepiece Watch-mr_opera_back.jpg


  Jedan od glavnih izazova pri izradi "minit ripitera" je dobijanje što boljeg kvaliteta zvuka. Kućišta satova su skučena i ne predstavljaju idealne rezonantne kutije. Pri tom često su izradjena od zlata koje takođe nije optimalno kada je postizanje boljeg i čistijeg zvuka u pitanju. Dizajneri Opere potrudili su se da ovom satu, u skladu sa imenom, podare rezonantnu komoru dostojnu prave koncertne dvorane. Ovo kućište je jedno od najkompleksnijih ikada napravljenih. Sastoji se iz čitavih 60, što pomičnih, što fiksnih, delova i 3 safirna stakla. Kućište je na jednoj strani fiksirano klinom, dok se druga strana izvlači poput meha harmonike. Kada je otvoreno, njegovih 5 segmenata neodoljivo podseća na oklop rimskih legionara - "Lorica Segmentata". Dijametar Operinog kućišta je čitavih 50mm. Ono je izrađeno u kombinaciji 18 karatnog žutog i belog zlata i upotpunjeno ručno šivenim crnim kaišem od kože misisipijskog aligatora.
  O brojčaniku i markerima nismo pisali jer ih Opera Timepiece praktično i nema. Ulogu brojčanika preuzima veoma lepi mehanizam. Od uobičajene "opreme" satova, Opera poseduje samo dve zlatne masivne kazaljke.

  Utisak:


  Kada razvejemo dimnu zavesu velikih reči kojom nas je obavila marketinška sekcija MR i pokušamo da racionalno sagledamo i vrednujemo “MR Opera Timepiece Watch”. On se može okarakterisati kao sat sa dobrim i lepim mehanizmom, koji se ne može toliko izdvojiti koliko i kućište. Kao centralni element sata rasklopivo kućište predstavlja rezonantnu komoru „minit ripitera“ - hrabro i pomalo suludo zamišljeno. Za kraj, da ne bude zabune, Opera je ekskluzivan, dobar i kvalitetan sat. Liga u kojoj je zaigrao je elitna i najmanja sitnica se pomno odmerava. Tu nema mesta za koncepcijske nedorečenosti.

  IZVOR


  SPECIFIKACIJE
  Opera- žuto zlato
  Mehanizam:
  Tip: Kalibar MR01, mehanički, ručno navijanje
  Dimenzije: Dijametar: 32mm/ debljina: 5.45mm
  Broj delova: 319
  Broj rubina: 29
  Rezerva snage: 108 h
  Frekvencija: 3Hz, 21 600vph
  Ploča: Bronza sa sunray brushing, polirane ivice (anglaž)
  Mostovi: Bronza sa sunray brushing, polirane ivice (anglaž)
  Potpuno ručno finiširan
  Zupčanici: Counter gears and sound system NIHS 20-02
  Spirala: Ravna (pljosnata)
  Balansa: Sa šrafovima
  Turbijon: Zaprečni sklop turbijona od silicijuma, jedna rotacija u minuti
  Funkcije: Sati, minuti,“minit ripiter”, sati izbijaju notom A /minuti visokim C

  Kućište:
  sklopivo / rasklopivo
  Materijal: 18K žuto zlato, 3 safirna stakla, polirani šrafovi od18K zlata
  Dijametar: 50mm
  Zadnji poklopac: Pokretno safirno staklo
  Broj komponenata: 60
  Krunica: 18K žuto zlato, Manufacture Royale logo, ručno polirana površina
  Kaiš: Ručno šivena, braon aligatorova koža, kopča od 18K žutog zlata
  Cena: 1.200.000$
  RUS, Larosa, VLADAN P and 5 others like this.
  I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

 2. #2
  Moderator Avatar korisnika VLADAN P
  Član od
  18.10.2010.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  8.625
  Lajkovi
  18032
  Reputacioni uticaj
  281

  Određen forumom re: Manufacture Royale Opera Timepiece Watch

  Jako lepo napisan tekst
  Toliko dobro da bi jedina mana bila jezička nedoumica (polno-titularnog tipa) u koju bi nas mogao dovesti sledeći citat-
  ni manje ni više nego čuvenim Volterom, divom Prosvetiteljstva
  Volter je diva prosvetiteljstva?
  anbeast and Serb like this.
  ZAJEDNO SMO SKUPA!

 3. #3
  Stariji član Avatar korisnika vlajo
  Član od
  15.6.2011.
  Lokacija
  Čačak
  Poruke
  1.973
  Lajkovi
  4899
  Reputacioni uticaj
  50

  Određen forumom re: Manufacture Royale Opera Timepiece Watch

  Div tj. džin...
  anbeast likes this.
  "Well, it's nothing very special. Uh, try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations...."- Monty Python's The Meaning of Life


 4. #4
  Moderator Avatar korisnika VLADAN P
  Član od
  18.10.2010.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  8.625
  Lajkovi
  18032
  Reputacioni uticaj
  281

  Određen forumom Re: Manufacture Royale Opera Timepiece Watch

  Gorostas,bre..to je prava reč
  anbeast and vlajo like this.
  ZAJEDNO SMO SKUPA!

 5. #5
  Stariji član
  Član od
  9.12.2011.
  Lokacija
  Stuttgart
  Poruke
  1.430
  Lajkovi
  3274
  Blogovi
  1
  Reputacioni uticaj
  57

  Određen forumom Re: Manufacture Royale Opera Timepiece Watch

  Shmizla likes this.

 6. #6
  RUS
  RUS je offline
  Moderator Avatar korisnika RUS
  Član od
  17.4.2009.
  Lokacija
  PA
  Poruke
  12.495
  Lajkovi
  43550
  Reputacioni uticaj
  576

  Određen forumom Re: Manufacture Royale Opera Timepiece Watch

  Bravo na odlicnom tekstu
  Kupujes?
  anbeast likes this.
  "I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna

 7. #7
  Administrator Avatar korisnika Shmizla
  Član od
  25.2.2008.
  Lokacija
  Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
  Poruke
  7.360
  Lajkovi
  11832
  Reputacioni uticaj
  250

  Određen forumom Re: Manufacture Royale Opera Timepiece Watch

  Ma ja mu poklanjam!

 8. #8
  Saradnik Avatar korisnika anbeast
  Član od
  31.7.2010.
  Lokacija
  Zaječar
  Poruke
  2.531
  Lajkovi
  6258
  Reputacioni uticaj
  250

  Određen forumom Re: Manufacture Royale Opera Timepiece Watch

  Hvala Vam!
  Ako nastavi da se neslano sali sa anbeastom, Vladan P ce zavrsiti kao Jozef K

  Meni se osim kucista nista ne dopada na ovom cudu Prevelik, ne bas jasnog koncepta,stilski leluja izmedju SteamPunka i Art Decoa (bar mi lugovi na to vuku)... Kakve, dodjavola, veze imaju: Opera, Volter i izgled sprave koja bi se mogla naci u Nautilusu Kapetana Nema ili na ruci Vila Smita u "Wild wild West"?!?! A i taj Volter je tu kao ukras, nigde ne vidim dublju vezu. Da su stavili da je inspirisan Baruhom de Spinozom - nikakve razlike ne bi bilo.
  Ali kuciste, kuciste je VRH! Stvarno treba da budes opicen pa da stavis transformers kuciste da bi dobio vecu rezonantnu komoru. Za to imaju sve pohvale (ko da ih briga, nego eto).

  Prihvaticu poklon samo jer je od Shmizz, ali necu ga nositi. Stajace u vitrini (za drugo i nije).
  vlajo likes this.
  I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

 9. #9
  Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
  Član od
  27.10.2009.
  Lokacija
  Doboj,R.SRPSKA
  Poruke
  4.981
  Lajkovi
  4375
  Reputacioni uticaj
  139

  Određen forumom

  Hvala na tekstu- odličan je!
  Sat od 1.2M $,pa puno je(a kada nije?) ali mi je realnije nego ista cijena sata sa gomilom dijamanata! Ovaj je barem originalan mada,realno,nikakve koristi od toga.
  anbeast likes this.

 10. #10
  Stariji član Avatar korisnika vlajo
  Član od
  15.6.2011.
  Lokacija
  Čačak
  Poruke
  1.973
  Lajkovi
  4899
  Reputacioni uticaj
  50

  Određen forumom Re: Manufacture Royale Opera Timepiece Watch

  Citat anbeast kaže: Pregled poruke
  Meni se osim kucista nista ne dopada na ovom cudu Prevelik, ne bas jasnog koncepta,stilski leluja izmedju SteamPunka i Art Decoa (bar mi lugovi na to vuku)... Kakve, dodjavola, veze imaju: Opera, Volter i izgled sprave koja bi se mogla naci u Nautilusu Kapetana Nema ili na ruci Vila Smita u "Wild wild West"?!?! A i taj Volter je tu kao ukras, nigde ne vidim dublju vezu. Da su stavili da je inspirisan Baruhom de Spinozom - nikakve razlike ne bi bilo.
  Vidiš, slažem se za Voltera, prosvetitelj i Royal opera.... Možda da pošalje pod giljotinu upravnika
  Sa druge strane Spinoza se bavio mehanikom, čak je verovao u biološki mehanicizam gde je ljudsko biće ustvari mehanika prirode, dualizam u filozofiji....uhhh ovo sam izvukao iz malog mozga, čitao sam pre sto godina.
  anbeast likes this.
  "Well, it's nothing very special. Uh, try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations...."- Monty Python's The Meaning of Life


Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Slične teme

 1. Manufacture Rodolphe Cattin @ Baselworld
  By Pifpaf in forum Swiss-Made luksuzni satovi
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 16.7.2012., 9:37
 2. Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 26.3.2011., 10:27
 3. Royale debuts $1.2 million Opera accordion watch
  By tolarbo in forum Opšti forum
  Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 29.11.2010., 17:34

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

 • Ne možete postavljati teme
 • Ne možete odgovarati na poruke
 • Ne možete slati priloge uz poruke
 • Ne možete prepravljati svoje poruke
 •