Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 12
Like Tree41Likes

tema: Victorinox Swiss Army Timepieces - kratka istorija

  1. #1
    Član
    Član od
    22.9.2012.
    Poruke
    221
    Lajkovi
    1138
    Reputacioni uticaj
    42

    Određen forumom Victorinox Swiss Army Timepieces - kratka istorija

    Kliknite za sliku za veću verziju

Ime:	logo.jpg
Viđeno:	1642
Veličina:	63,6 KB
ID:	51723
    Victorinox Swiss Army je jedan od najpoznatijih svetskih brendova i zaštićenih žigova. Stilizovani beli krst u štitu I univerzalni nožić na kome se nalaze teško da će biti iznenadjenje za bilo koga od Aljaske do Australije bilo da je učenik, profesor, radnik ili avanturista.

    Poznat koliko i Švajcarska, isto toliko i cenjen.

    Godine 1884, preduzetnik Karl Elsener otvorio je radnju i malu zanatsku proizvodnju noževa u Švajcarskom gradu Ibach-Schwyz i započeo uspešnu priču.


    Početak...


    Naziv brenda kombinuje ime majke osnivača Karla Elsener-a, Viktorije, sa francuskim nazivom za nerđajući čelik "inox" (zapravo skraćenica za acier inoxydable). Victorinox je počeo snabdevanje švajcarske vojske noževima 1891. godine i registrovao beli krst na crvenoj pozadini švajcarske zastave u svom dizajnu, pre svega da bi se razikovao od lošijih nemačkih kopija. Postoje zapravo dva zvanična proizvođača švajcarskih vojnih noževa i to ponekad izaziva zabunu među potrošačima. U 2005, Victorinox je postao vlasnik najvećeg konkurenta kompanije Wenger koja je nastavila da posluje kao poseban entitet, a Victorinox je jedini originalni proizvođač proizvoda sa žigom Swiss Army. Satovi koje pravi Wenger i dalje nose to ime.

    U poslednjoj deceniji Victorinox gradi prisustvo u više kategorija proizvoda, od odeće do opreme za putovanja. Otvaraju sopstvene radnje i outlete, te povećavaju prisustvo u multiband prodavnicama.
    Vremenom je vlasništvo koncentrisano u rukama porodice preko direktnog učešća i vezanih fondova, a danas je četvrta generacija za redom na čelu ove kompanije.

    Ali hajde da se u nastavku prevashodno fokusiramo na satove ...


    Victorinox satovi, prve godine...


    Victorinox je započeo proizvodnju satova znatno posle ostalih konkurenata, uspešnih i prepoznatljivih švajcarskih brendova. Početak je vezan za akviziciju američke kompanije Swiss Army brand Inc. koja je bila i glavni distributer Victorinoxa na tom tržištu od ranih 1900-ih. U osamdesetim godinama prošlog veka, kada su se pojavili prvi Swiss Army satovi na njima nije bilo naziva Victorinox. Prvi put se naziv Victorinox Swiss Army pojavljuje 1989. godine. Prvi satovi su predstavljeni sa jakim akcentom na američko tržište i oslikavali su iste rigorozne standarde upotrebljivosti, estetskog dizajna, trajnog kvaliteta i preciznosti kao i ostali Victorinox proizvodi. Ovi satovi su dizajnirani i proizvedeni da budu favorit među avanturistima, ali da su jednako upotebljivi i kod kuće, u kancelariji ili pak za izlazak.
    Kompanija je počela proizvodnju (više sklapanje, jer nisu nikada imali in-house mehanizme) sa jeftinim modelima ispod 200,oo $ , zamišljenim da izdrže rigorozne uslove aktivnog korišćenja. Ovi originalni modeli su i dalje se proizvodnji u u okviru Original kolekcije. NATO kaiš , vodootporna kompozitna kućišta, veoma čitljivi ciferi su i dalje obeležje kolekcije. Kamperski san...
    Slika jednog od prvih modela, sa crvenim logom koji se prodavao duže vreme i još uvek se može kupiti skoro nov. Kvarcni mehnaizam i mineralno staklo za početak. Posle mnogo godina, novi Victorinox Original ima Ronda i ETA mehanizme, ali još uvek mineralno staklo Konkurentna cena je ovde stavljena u prvi plan.

    Victorinox Swiss Army Timepieces - kratka istorija-victorinox-original-2011.jpgVictorinox Swiss Army Timepieces - kratka istorija-victorinox-original1989.jpg

    Prekretnica za kompaniju i odluka da ojača posao sa satovima je doneta 11. septembar 2001. godine. Promenom sigurnosnih procedura na aerodromima – nema prodaje na aerodromima i zabrana nošenja nožića u ličnom prtljagu urušila je 35% prodaje, što takođe donosi da je tržište SAD u fokusu kao tržište na kome kompanija najviše gubi.
    U tim ranim godinama satove su sklapali podizvodjači (kontraktori) i oni su takođe i bili zaduženi za sprovođenje kontrole kvaliteta. Vremenom se popravljaju uslovi sklapanja i proizvodnje, te dolazi do velike prekretnice, otvaranja sopstvene fabrike 2007. u malom mestu Porrentruiy, udaljeno sat vremena od Bienne, gde se nalazi sedište kompanije.

    Počinje potpuno nova faza razvoja kompanije, da nije te fabrike I svih sjajnih satova koje su tamo napravili ne bi ni bilo ovog teksta.


    Victorinox satovi, sadašnjost...


    Od ranih početaka linije satova su se razgranale u više različitih stilova i tipova: od satova namenjenih vojsci i boravku u prirodi, sve do specijalnih ronilačkih satova, satova za poslovne prilike ili večernje izlaske, pa sve do ženske kolekcije satova sa kristalima i dijamantima. Mehanizmi koji se ugrađuju su prešli veliki put od jeftinih kvacnih mehanizama do ozbiljnih mehaničkih koji se ugradjuju u profesionalne satove po ceni od 2.000,oo $. Vremenom kompanija koja je proizvodila milion komada godišnje, smanjuje obim prodaje za pola, ali udvostručuje promet u isto vreme. Fokus se pomera van do tada dominantnog tržista SAD, sa 85% značaja Severne Amerike u ranim godinama, do procenta od 45% za značaj Azije poslednjih godina. Pogledajte ko su sve ambasadori brenda i videćete fokus.

    Evo nekoliko sjajnih predstavnika aktuelnih kolekcija, a takođe i prekretnica u razvoju brenda, detalji se mogu naći na veoma dobrom zvaničnom internet sajtu:
    www.victorinox.com

    Victorinox Swiss Army Timepieces - kratka istorija-victorinox-classic-chrono-4-thumb-450x337-3939.jpgVictorinox Swiss Army Timepieces - kratka istorija-victorinox-swiss-army-max-2-airboss-mach-8-special-edition-watch.jpgVictorinox Swiss Army Timepieces - kratka istorija-victorinox-swiss-army-infantry-watch-jubilee-edition.jpgVictorinox Swiss Army Timepieces - kratka istorija-victorinox-vintage-chrono.jpgVictorinox Swiss Army Timepieces - kratka istorija-victorinox-officers-black.jpg

    Najnoviji junak je relansirani Night Vision (original iz 2003), potpuno oslikava srž srenda, nešto ste ćete poneti u pustinji kao obavezan deo kompleta za preživljavanje, ali ga mozete nositi na posao i uz odelo.


    Victorinox Swiss Army Timepieces - kratka istorija-victorinox-nightvision.jpg


    Većina Victorinox Swiss Army satova imaju ETA mehaničke i kvarcne mehanizme. Ovi mehanizmi se smatraju izuzetno kvalitetnim i mogu se naći u većem broju švajcarskih satova srednjeg cenovnog ranga pa naviše, uključujući I brendove kao Omega i Tag Heuer. Kada posedujete Victorinox Swiss Army sat bilo koji bolji časovničar koji servisira ove mehanizme može uraditi servis, a delovi su lako dostupni.
    Iako Victorinox brend često ne svrstavaju u luskuznije i prestižno društvo poznatijih švajcaraca možete biti sigurni da je kvalitet izrade I mehanizama koji dobijate je u rangu sa švajcarskim satovima sa mnogo većim cenama. Ono sto je oko mehanizma, a to su safirno staklo i hirurši čelik su sastavni deo većine aktuelnih modela.
    Sve skuplja limitirana izdanja i noviteti u višem cenovnom rangu jesu pokazatelj kuda kompanija namerava da ide. Jednostavan iskaz o kvalitetu i vrednosti je taj koji omogućava svakom Victorinox satu da napravi moćan utisak o svom vlasniku. Cene su najbolje u USA online prodavnicama dok je nama najbliza prodavnica u Becu, skromnijeg asortimana.
    Poslednja ispravka: RUS (29.12.2012. u 14:26) Razlog: Dodate slike
    Shmizla, RUS, vladas and 15 others like this.

  2. #2
    Istaknuti član Avatar korisnika Serb
    Član od
    14.2.2012.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.460
    Lajkovi
    3723
    Reputacioni uticaj
    189

    Određen forumom Re: Victorinox Swiss Army Timepieces - kratka istorija

    Hvala na tekstu

  3. #3
    RUS
    RUS je offline
    Moderator Avatar korisnika RUS
    Član od
    17.4.2009.
    Lokacija
    PA
    Poruke
    12.495
    Lajkovi
    43550
    Reputacioni uticaj
    577

    Određen forumom Re: Victorinox Swiss Army Timepieces - kratka istorija

    Bravo Vanja, odlican tekst
    Serb likes this.
    "I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna

  4. #4
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Victorinox Swiss Army Timepieces - kratka istorija

    Lep tekst, čestitke. Mislim da će Baki suzu pustiti kada pročita tekst .
    RUS, anbeast, Zenith and 1 others like this.

  5. #5
    Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    26.10.2009.
    Lokacija
    Doboj,R.SRPSKA
    Poruke
    4.981
    Lajkovi
    4375
    Reputacioni uticaj
    139

    Određen forumom

    Odlična firma,a satovi im spadaju u ono "best bang for buck" (mada tako ne izgleda po preporučenim maloprodajnim cijenama)!
    Skoro sam čitao nekakav intervju menadžera Cold Steel-a, a jedno pitanje je bilo ko će preživjeti krizu? Odgovor: Victorinox!
    Kvalitet je neosporan za sve proizvode.
    anbeast and backarelli like this.

  6. #6
    Banned
    Član od
    27.10.2009.
    Poruke
    279
    Lajkovi
    72
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Victorinox Swiss Army Timepieces - kratka istorija

    Upravo tako, satovi su im odlican proizvod kao i sve drugo. Ono gde su puno postigli je stil i dizajn, mozda ne deluje tako na prvi pogled, ali po meni su uboli dobar sklad izmedju estetike i robusnosti. I nije ni cudo da su sve popularniji.
    anbeast, backarelli and Serb like this.

  7. #7
    Stariji član
    Član od
    13.9.2011.
    Lokacija
    Zrenjanin
    Poruke
    986
    Lajkovi
    4298
    Reputacioni uticaj
    27

    Određen forumom Re: Victorinox Swiss Army Timepieces - kratka istorija

    Odlican tekst

  8. #8
    Član
    Član od
    22.9.2012.
    Poruke
    221
    Lajkovi
    1138
    Reputacioni uticaj
    42

    Određen forumom Re: Victorinox Swiss Army Timepieces - kratka istorija

    Hvala svima....bar malo da vratim koliko sam ovde dobrih stvari procitao...

  9. #9
    Član
    Član od
    22.9.2012.
    Poruke
    221
    Lajkovi
    1138
    Reputacioni uticaj
    42

    Određen forumom Re: Victorinox Swiss Army Timepieces - kratka istorija

    Ko voli da ucestvuje u nagradnim igrama...

    Victorinox Night Vision

    Victorinox Swiss Army Timepieces - kratka istorija-victorinox-contest.jpg
    HADzI DALIBOR and Serb like this.

  10. #10
    Mlađi član Avatar korisnika aresMD
    Član od
    14.6.2012.
    Lokacija
    Podgorica - MNE
    Poruke
    31
    Lajkovi
    17
    Reputacioni uticaj
    12

    Određen forumom Re: Victorinox Swiss Army Timepieces - kratka istorija

    Nesto cemu se divim! Znao sam po nekoliko sati da posmatram moju kolekciju nozeva (od Victorinox-a naravno) i da uzivam. Nadjem neki svoj mir.... Najkvalitetnije parce metala na svijetu koje mozes da drzis u dzepu Victorinox i Zippo (i sve to za male pare). Imao sam nekih dvadesetak nozeva u kolekciji, razdao negdje 8 i ostalo mi 12. Sjajni su kao poklon (bar je originalan) i naravno za koriscenje! O satovima necu ni da zborim jer su stvarno SAVRSENI!!!!!!!! Kad bih birao izmedju Tissot-a, Hamiltona, Certine, Oris-a, Tag-a, Raymond W, Citizena, Edox-a, Seika, Bulove, Movada u rangu do 1000 dolara uvijek bih izabrao Victorinox jer je na polju dizajna (po meni) daleko ispred navedenih. SATOVI SU PRAVA BOLESTINA
    Sent from my Galaxy Note

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •