Do sada nije bilo reči o proizvođaču satova March LA.B. Pitam se kako su promakli ostalim ljubiteljima, jer se po mom mišljenju ističu od drugih proizvođača novije generacije.

U duhu sedamdesetih - March LA.B AM3-march-la.b-am3-2.jpg

Fokusirali su svoju proizvodnju na satove koji su inspirisani sedamdesetim godinama prošlog veka. Zanimljivom periodu, u kojem je umalo došlo do propasti mnogih proizvođača satova, ali i u kojima su se iznedrila mnoga zanimljiva i za to vreme hrabra dizajnerska rešenja.

U duhu sedamdesetih - March LA.B AM3-march-la.b-am3-cobra3.jpg

Pri samom pisanju teksta imao sam trilemu u koju sekciju ga postaviti. Naime sedište kompanije March LA.B nalazi se u Los Anđelesu - Kalifornija, i Biaricu - Francuska. S druge strane, satovi na sebi nose oznaku "Swiss-made". Kako navode, proizvodnja je smeštena u Bjen - Švajcarska. Tako da se ipak radi o švajcarskim satovima. I to verovatno iz marketinških razloga, ali zar ne bi bilo lepše da na brojčaniku piše "Made in France"?

U duhu sedamdesetih - March LA.B AM3-march-la.b-am3-cobra1.jpgU duhu sedamdesetih - March LA.B AM3-march-la.b-am3-cobra.jpg
Shelby Cobra 50th Anniversary verzija

Da pređemo na samu AM3 liniju satova. Odlikuju je bezvremenska elegancija i duh nekog jednostavnijeg vremena, iskombinovani u luksuznom pakovanju. Kolekcija se sastoji od deset varijacija na temu. A izmene podrazumevaju različite boje brojčanika, materijale kućišta i kaiševe/narukvicu.

U duhu sedamdesetih - March LA.B AM3-march-la.b-am3.jpg

Nisu se zadržali samo na dizajnu, vrednost sata je upotpunjena sa vrhunskom obradom i posvećenošću detaljima. Kompleksna geometrija kućišta i kombinacija poliranih i brušenih površina samo pojačavaju utisak luksuza. Dimenzije kućišta od 38 x 42 x 12,4mm doprinose da sat na ruci ne izgleda suviše malo za današnje standarde, ali ni da drastično odskače od nekadašnjih standarda. Zanimljiv detalj je i izdignuto safirno staklo. Vodootpornost iznosi 100 metara.

U duhu sedamdesetih - March LA.B AM3-march-la.b-am3-4.jpg

Sama krunica je priča za sebe. Pozicionirana je na poziciji "4h". Sa lakoćom se vidi da je u njen dizajn uloženo puno truda. Sa svojim prečnikom od 7,5mm prilično je velikih dimenzija. Međutim, kada je potpuno ušrafljena samo malim delom viri iz kućišta. Njena složena tekstura pruža odličan oslonac za prste, a pri tom i simbolizuje logotip brenda. Pored toga krunica je i potpisana sa slovom "M", koje je postavljeno u lakirani crni okvir.

U duhu sedamdesetih - March LA.B AM3-march-la.b-am3-crown.jpg

Neko bi možda pomislio zašto toliko pažnje posvetiti samoj krunici, ali ovo je upravo jedan od onih detalja po kojima neki brend odskače od mora mikro proizvođača koji se bave sastavljanjem komponenata proizvedenih u Kini. Da ne bude zabune, nemam ništa protiv poslovne filozofije koja podrazumeva nuđenje solidnog kvaliteta po konkurentnoj ceni, ali na taj način se ne dolazi do napretka u časovničarskoj industriji i satova koji će za deset, dvadeset i trideset godina imati neku vrednost.

U duhu sedamdesetih - March LA.B AM3-march-la.b-am3-manufacture.jpg

Kao i svemu ostalom, velika pažnja posvećena je brojčaniku i kazaljkama. Brojčanik se izrađuje u tri verzije. Pored tradicionalne crne, ističu se plava i tamno siva sa efektom prelamanja sunčeve svetlosti. Metalni markeri su masivni i izdignuti. Takođe su izrađeni u kombinaciji visokog sjaja i brušenih površina. Praktičnost nije bila po strani, te se ispred markera nalaze diskretne luminescente linije. Na poziciji "3h" nalazi se luksuzno izveden prozor za datum. Inače kao bela slova na crnoj podlozi, međutim treći u mesecu izrađen je u zelenoj boji na crnoj podlozi. To je samo jedan detalj koji simbolizuje treći mesec u godini, odnosno mart, što je vezano za samo ime kompanije (March LA.B). Na "9h" nalazi se izdignuti logotip kompanije i propratni tekst.

U duhu sedamdesetih - March LA.B AM3-march-la.b-am3-3.jpg

Satnu i minutnu kazaljku odlikuje vintažni stil, oblik zvučne viljuške, sa luminescentnim premazom koji se proteže kroz sredinu. Sekudna kazaljka svojom diskretnom crnom bojom doprinosi ukupnoj preglednosti.

U duhu sedamdesetih - March LA.B AM3-march-la.b-am3-1.jpg
Shelby Cobra 50th Anniversary verzija

Zamerka bi se mogla uputiti širini lugova, koja iznosi 19mm. Radi se o nesvakidašnjoj dimenziji, te će kasnija nabavka zamenskih kaiševa biti problem. Mada se i kaiš širine 20mm da ušuškati između lugova. Kožni kaiševi koji dolaze uz sat izrađeni su od vrhunske aligatorske kože u Francuskoj, te su u potpunosti u duhu sedamdesetih. Tu je i odgovarajuća kopča, sa širinom od 16mm i kombinacijom brušenih i poliranih površina. Postoji verzija i sa metalnom narukvicom.

U duhu sedamdesetih - March LA.B AM3-march-la.b-am3-package.jpg

Kako je ogromna pažnja posvećena samom satu, logično je to očekivati i od pratećeg pakovanja.
AM3 dolazi u seriji kutija i futrola, tako da će samo otpakivanje potrajati, ruke zadrhtati, a uzbuđenje porasti.

U duhu sedamdesetih - March LA.B AM3-march-la.b-am3-movement-eta-2892.jpg

Za kraj treba obavezno spomenuti ono što je možda i najvažnije - srce sata. To je dobro poznata ETA 2892-A. Ne previše ekskluzivan mehanizam, ali svakako izuzetno pouzdan i precizan. Osnovne karakteristike podrazumevaju frekvenciju od 28,800 vpč, rezervu snage od 44 časa, 21 rubin. March LA.B izveo je odličnu dekoraciju mehanizma. Pogledajte samo ovaj rotor, kroz zeleno safirno staklo!

U duhu sedamdesetih - March LA.B AM3-march-la.b-am3-back.jpg

March LA.B AM3 spada u nešto višu cenovnu kategoriju (1190-1990 evra). Ali kvalitet i jedinstvenost koštaju. Detalji su sve! Pa... Možda ipak i nije toliko skup.

Izvor: March LA.B