Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 20
Like Tree64Likes

tema: Alpina nekad i sad

  1. #1
    Istaknuti član Avatar korisnika piksi
    Član od
    9.7.2014.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.287
    Lajkovi
    29467
    Reputacioni uticaj
    691

    Određen forumom Alpina nekad i sad

    U poslednjim decenijama proteklog veka prva asocijacija na Alpinu u pokojnoj nam državi dolazila je direktno sa julijskih Alpa, imala je itekako veze sa planinama, sportom zimskim, ali skoro nikakve sa horologijom. Ne sporim, dobra je bila i ona slovenačka, ali smo je nosili na nogama a na ruci uglavnom jeftin japanski kvarc.
    Tragovi slavnog časovničarstva ostali su jedino u sećanjima starijih, zaljubljenika i kolekcionara jer je horološka Alpina hibernirala i proživljavla dubok zimski san, zamrznuta i zavejana u debelom ledu Alpa, onih švajcarskih.
    Naziv: 1883.jpg, pregleda: 2457, veličina: 39,4 KB

    Priča o Alpini započinje u Švajcarskoj kada časovničarski vizionar Gottlieb Hauser osniva Alipna Swiss Watchmakers Corporation, ujedinjujući pri tom vodeće švajcarske nezavisne časovničare koji postaju poznati pod nadimkom “Alpinisti“.
    U početku, korporacija je razvijana za optimizaciju proizvodnje mehanizama i časovnika formiranjem udruženja proizvođača i dobavljača, ali ubrzo Alpina počinje sa proizvodnjom in house mehanizama i hronometara. Godine 1901. registrovan je zaštitni znak Alpina koji se po prvi put pojavljuje na high - end mehanizmima i satovima koje proizvodi Gottlieb Hauser.
    Tokom 1920 ih Alpina se već prodaje u 2.000 radnji širom sveta, što je za to vreme bio izuzetan broj. Nije preterivanje ako se kaže da je u to doba Alpina bila jedan od vodećih proizvođača švajcarskih satova.
    1883 Gottlieb Hauser osniva “Alpina Union Horologere S.A.(UH) / Sweizerishe Uhrmacher-Genossenschaft (SUG) “ (Korporacija švajcarskih časovničara) Njegova vizija je bila“ Princip Alpinist“ ujedinjenje švajcarskih proizvođača satova kako bi se ostvario vrhunski kvalitet i tehničke inovacije u proizvodnji pod što povoljnijim uslovima. Ubrzo je ovo udruženje počelo sa proizvodnjom sopstvenih mehanizama.

    1890. udruženje menja svoje sedište u Biel/Biene gde je jedan od važnih članova Jacob Straub imao svoju manufakturu mehanizama( J.Straub & Co. ) Proizvodnja ebaucha bila odvijala se u Ženevi u Alpina Ebauch Factory, u vlasništvu Duret & Collonaz koji su imali važnu ulogu u proizvodnji satnih mehanizama.
    Naziv: 1890.jpg, pregleda: 2371, veličina: 61,4 KB

    1900. “Alpina Union Horologere“ učestvuje na svetskom sajmu u Parizu i izlaže svoje mehanizme i proizvode uvaženom, kosmopolitskom auditorijumu.
    Naziv: 1900.jpg, pregleda: 2370, veličina: 83,7 KB

    1901. registrovan je zaštitni znak Alpina da bi se zaštitili mehanizmi serije 12 i 19 koji su do tada bili neobeleženi.Kako je J.Straub & Co glavni snabdevač udruženja skoro svi high-end časovnici udruženja sada nose čuveni znag Alpininog trougla na svojim mehanizmima. Alpina, kao samostalna marka postaje jedan od prvih proizvođača koji predstavlja znak za kvalitet za satove sa izuzetnim mehanizmima.
    Naziv: 1901.jpg, pregleda: 2352, veličina: 58,3 KB

    1903. Gottlieb Hauser i njegov sin odlaze u avanturističku misiju u Rusiju, kako bi raširili posao u carevini. Uspevaju u tome: na kraju pedesetodnevnog puta njihove poslovne knjige su ispunjene imenima iznenađujuće velikim brojem novih klijenata, od kojih su nekih bili veoma slavni. 1955. Gottlieb Hauser mlađi napisao je izveštaj sa ovog putovanja “Od Biena do Astrahana Avanture predstavnika švajcarskih časovničara u Rusiji pre pedeset godina “
    Naziv: 1903.jpg, pregleda: 2395, veličina: 38,6 KB

    1908. povodom dvadesetpetogodišnjice, Udruženje registruje marku Alpina i za satove. Iz razloga prestiža članovi su se dogovorili da znak Alpina nose samo satovi sa odabranim vrhinskim kalibrima. Obzirom da predstavljaju jednog od predvodnika epohe bio je potreban i upečatljiv zaštitni znak i tako je rođen amblem sa legendarnim crvenim trougalom.
    Naziv: 1908.jpg, pregleda: 2343, veličina: 59,5 KB

    1909. Proširuje sa proizvodnja u Nemačku I osniva se Praecisions-Uhrenfabrik Alpina Glashutte. Fabrike Udruženja smeštene su u Bilu, Ženevi, Bezansonu i Glashutteu.
    Naziv: 1909.jpg, pregleda: 2334, veličina: 63,9 KB

    1910. Alpina Union Horologere kreira perpetual kalendar džepni sat , značajno tehničko dostignuće za to vreme.
    Naziv: 1910.jpg, pregleda: 2421, veličina: 90,1 KB

    1912. Alpina proizvodi svoj prvi hronometar u fabrici u Glashutteu. Poznati majstor struke W.A. Dubois vrši fina podešavanja ovih satova u Švajcarskoj. Na brojčanicima i mehanizmima nalazio se natpis Praecisions-Uhrenfabrik Alpina Glashutte I.S. a ovi skupi satovi prodavani su sa garantnim sertifikatima.
    Naziv: 1912 - Copy.jpg, pregleda: 2397, veličina: 55,8 KB

    1913.Proizveden je novi model 21 mornaričkog sata. Nemačka mornarica kupije Alpinine hronometre, koji postaju standardna oprema da zadovolje njihovu potrebu za preciznim mernim instrumentima. U nadmetanju za ugovor sa nemačkom mornaricom Alpina je pobedila Lange & Sohne. Osetivši se ugroženim, Lange & Sohne pokreću postupak pred sudom, kako bi osujetili ugovor sa Alpinom, zato što nisu svi delovi proizvedeni u Glasshuteu. Ovaj postupak se vukao nekoliko godina pred sudom, da bi tužba bila odbačena kao neosnovana i doneta presuda u korist Alpine.
    Naziv: 1913.jpg, pregleda: 2328, veličina: 52,5 KB

    1915 Osvojena zlatna medalja na Švajcarskoj nacionalnoj izložbi.
    Naziv: 1915.jpg, pregleda: 2347, veličina: 73,0 KB

    Tokom I svetskog rata savezničke snage nisu bile zadovoljne zbog poslovnih veza koje su nastavljene između Švajcarske i Nemačke. Alpina Glasshute je takođe bila u problemima jer su poslovni odnosi ove dve zemlje bili pod velikom prismotrom i pritiskom. Konačno, pred kraj rata 1917. Udruženje Union Horologere je i formalno rasformirano. Osnovana su dva posebna društva Union Horologere SA u Bienu u Švajcarskoj i Alpina Deutsche Uhrmacher Genossenschaft G.m.b.H u Berlinu, u Nemačkoj. Poslovnica, koja je bila u nadležnosti švajcarske članice izrasla je u treće samostalno društvo pod imenom Alpina Association des Horologers Suisses. Po okončanju rata aktivnosti ovih kompanija beleže snažan rast.

    1920. Oko 2.000 prodavaca širom Evrope prodaje Alpina satove. Mogli su se kupiti u Lisabonu, Amsterdamu, Kopenhagenu, Londonu, Stokholmu, čak i u Satiago de Čileu.
    Naziv: 1920.jpg, pregleda: 2434, veličina: 80,1 KB

    1921. Alpina postaje renomirani proizvođač i dobavljač mernih instreumenata za vojne pilote.
    Naziv: 1921.jpg, pregleda: 2310, veličina: 44,8 KB

    1926. Uspostavlja se međunarodna garancija za satove. Garancija je prvenstveno uvedena u Švajcarskoj 1908. a 1926. postaje validna širom sveta. Alpinin sveobuhvatni garantni sistem, prvi svoje vrste potvrđuje internacionalnost i marketinško priznavanje marke, kao i visok kvalitet i pouzdanost Alpininih satova.
    Naziv: 1926.jpg, pregleda: 2380, veličina: 51,6 KB

    1929. Sa američkom kompanijom Gruen ulazi u zajednički poduhvat sa ciljem ostvarenja pristupa zajedničkim distributivnim mrežama i proizvodnji. Iz ovog partnerstva proizašao je Tecno, snabdeven čuvenim 877 kalibrom. Tecno ručni sat reklamiran je kao hronometar koji pokazuje tačno vreme u sekundama namenjen lekarima, inženjerima, tehničarima, službenicima trgovcima i sportistima. Novoosnovano društvo Alpina Gruen Glide SA predstavljala je najveće zajedničko preduzeće koje je postojalo u časovničarskoj industriji. Fabrike koje su pripadale kompaniji su optimizirane i racionalizovane za proizvodnju standardnih mehanizama, samim tim poboljašan je i kvalitet Alpina i Gruen satova. Jedan od proizvoda je bio i “doktorski“ sat proizveden u Aegler fabrici. Međuti, početni uspesi ovog udruživanja bili su kratkog daha. Iako je Gruen praviio satove dobrog kvaliteta oni su bili nepoznanica I slabo prihvaćeni u Evropi. Štaviše, Gruen je želeo da prodaje satove po višim cenama od Alpininih, što nije prihvaćeno blagonaklono od evropskih članica, koje su imale problem da prihvate Gruen. Istovremeno Alpina je imala restriktivan pristup u Americi. Na kraju je ova kooperacija pretrpeka velike gubitke, pa su se članice razišle 1937. Godine i Alpina Union Horologere nastavlja sama
    Naziv: 1929.jpg, pregleda: 2325, veličina: 83,9 KB

    1933. Alpina predstavlja svoj prvi sportski sat Block Uhr, sa kompletno čeličnim kućištem i patentiranim novim tipom krunice Brevet 1464. koja je sprečavala ulazak prljavštine. Štaviše inovacija je sprečavala mogućnost da se krunica istrgne i izgubi.
    Naziv: 1933.jpg, pregleda: 2381, veličina: 86,9 KB


    1938.Predstavljena je legendarna Alpina 4, što aludira na 4 osnovna kvaliteta sportskih satova 1. Antimagnetik, 2. Vodootpornost, 3. Anti šok i 4. Robustno kućište od nerđajućeg čelika. Alpina 4 je napravila revoluciju sportskih satova i postaje izbor za sportske i profesionalne aktivnosti u neprirodnim I potencijalno opasnim uslovima i okruženjima za čoveka; na planini, u vazduhu i na moru. Alpina 4 bila je opremljena jednim od najizdržljivijih mehanizama Alpina 592.
    Naziv: 1938.jpg, pregleda: 2392, veličina: 57,9 KB

    Kao i tokom prvog, i za vreme Drugog svetskog rata saradnja među članicama udruženja bila je veoma otežana, usled evidento otežanog protoka roba i usluga i kapitala. Konačno, krajem rata saveznici su primorali Alpinu da se odrekne upotrebe imena Alpina u svojoj fabrici u Nemačkoj. Nemački ogranak se preimenuje u Dugena (Deutsche Uhrmacher Genossenschaft Alpina) koja postaje nova trgovačka marka.
    Nakon rata kooperacija se veoma intenzivno obnavlja. Promena naziva u Dugena čak donosi i neke dobre efekte, jer su članice mogle da prodaju i satove proizvedene u Nemačkoj. Švajcarci su prodavali samo svoje luksuzne satove, a prodaji se pridružuju i proizvodi iz nemačke, pod jakom Alpininom markom.
    1945. Proizveden je prvi automatski mehanizam, samonavijajući 582 kalibar, poznat i kao P82 sa podbrojčanikom za sekunde na poziciji 6 sati i rezervom snage od 40 časova.
    Naziv: 1945.jpg, pregleda: 2358, veličina: 44,8 KB

    1953 Alpina proslavlja sedamdesetogodišnjicu i predstavlja Alpina 70 sportski sat opremljen kalibrima 592 i 598 koji je posedovao 4 osnove sportskog sata( anti šok, anti magnetik, vodootpornost, kućište od nerđajućeg čelika ), a njegov brojčanik krasio je lep logo zlatni Alpiner.
    Naziv: 1953.jpg, pregleda: 2311, veličina: 57,8 KB

    1957. Predstavljen Alpina President, prvi sportski automatik, u koji je ugrađivan 584 Hammerautomatik, samonavijajući mehanizam sa 17 rubina.
    Naziv: 1957.jpg, pregleda: 2330, veličina: 75,1 KB


    1959. Predstavljen je Alpina 4 hronograf. Brojčanik sadrži telemetar i units-metar, što ga čini idealnim za sport i industrijske primene.
    Naziv: 1959.jpg, pregleda: 2340, veličina: 89,3 KB

    1963. Proizveden je automatski mehanizam za ženske satove, kalibar 362; najmanji i najsnažniji do tog vremena. Radio je na princiou rotora, sa okretima u oba smera. Iste godine predstavljena je i linija za dame “Comtesse“.
    Naziv: 1963.jpg, pregleda: 2316, veličina: 76,5 KB

    1968. Predstavljen je Alpina Tropic Proof. Ovah elegantni sportski sat sa Qualite Geneve kućištem posedovao je 4 Alpina sport karakteristike: anti šok, anti magnetik, vodootpornost i kućište od nerđajućeg čelika. Tropic Proof reklamiran je kao Gran Tourisme sportskih satova.
    Naziv: 1968.jpg, pregleda: 2264, veličina: 36,4 KB

    1969. Lansiran je Alpina 10 Seastrong ronilački sat. Ovaj profesionalni diver pokretao je samonavijajući automatski mehanizam sa 17 rubina. Seastrong je bio opremljen sa dve krunice, od kojih se jedna koristila za određivanje vremena dekompresije pomoću 1-60 minuta rotirajućeg bezela. Seastrong je bio vodootporan do 200 m i imao antimagnetik funkciju.
    Naziv: 1969.jpg, pregleda: 2352, veličina: 61,2 KB

    1970. Alpina predstavlja Dispomatic automatski sat sa alarmom opremljenim modifikovanim Lemania 2980 mehanizmom sa 19 rubina koji je radio na 21.600 A/h. Iako već tada počinje povećana tražnja za jeftinim kvarcnim satovima, alpina ostaje verna mehanici.
    Naziv: 1970.jpg, pregleda: 2290, veličina: 45,3 KB

    1971-2002. Kvarcna kriza veoma pogađa časovničarsku industriju u Evropi i Americi, samim tim i Alpinu, koja trpi teške udarce, ali I dalje ostaje nezavisna kompanija. Nakon katastrofalnih finansijskih gubitaka pretrpljenih usled kvarcne krize Alpina propušta vreme renesanse maehaničkih satova iz sredine devedesetih, moguće i usled toga što su novi, nemački vlasnici, sa novim sedištem u Kelnu bili previše udaljeni od epicentra u Švajcarskoj. Alpina je sada prodavana od manjeg broja specijalizovanih dilera,što dovodi do postepenog rasturanja jedinstva kompanije. Skoro sve od poznatog duha Alpine je nestalo. Kreacijaom novih proizvoda delom je upravljano iz Kelna, pa sve ovo rezultira lansiranjem slabijih kolekcija i smanjenju značaja na tržištu. Na kraju satovi su prodavanu u samo tridesetak radnji u Nemačkoj
    Naziv: 19712002.jpg, pregleda: 2287, veličina: 56,2 KB

    Srećom, u poslednjem trenutku, kada je izgledalo da Alpina nezaustavljivo grabi ka istoriji časovničarske industrije, holandski preduzetnik Peter Stas stupa na scenu uviđajući vrednost tradicionalnih švajcarskih sportskih satova i njihovu značajnu horološku prošlost i nasleđe.
    26. februara 2002. Alpinu kupuju Aleta i Peter Stas, vlasnici Frederique Constanta. U to vreme mlada kompanija u razvoju, proizvođač uglavnom mehaničkih satova klasičnog stila želela je da se oproba u proizvodnji sportskih satova. Identifikujući se sa Alpininim principima oni počinju sa unapređivanjem vizije Gottlieba Hausera u proizvodnji švajcarskih sportskih satova. Obzirom na konstantno loše odnose sa Swatch grupacijom povodom smanjivanja isporuke nezavisnim proizvođačima prinuđeni su da se posvete unapređenjima u proizvodnji sopstvenih mehanizama.
    Naziv: 2002.jpg, pregleda: 2237, veličina: 61,3 KB

    2003. na Bazel Worldu predstavljena je prva sportska kolekcija proizvedena u manufakturi pod rukovodstvom novih vlasnika.
    Naziv: 2003.jpg, pregleda: 2234, veličina: 60,3 KB

    2005. uveden je novi AL-650 samonavijajući mehanizam sa regulatorom, zasnovan na čuvenom Unitas Ebauche, koji je originalno bio namenjen za ugradnju u džepne satove. Lansiran je profesionalni Alpina Extreme diver, sat vodootporan do 1.000 metara. Extreme diver je opremljen helijumskim ventilom, i, što je bilo neuobičajeno za satove namenjene za ekstremne dubine, providnim safirnim poklopcem kućišta.
    Naziv: 2005.jpg, pregleda: 2402, veličina: 54,6 KB

    2006. povodom 123-godišnjice kompanije, Alpina seli svoju proizvodnju u novu manufakturu u Plans-Les-Oates, Ženeva. Istovremeno, predstavljen je Avelanche Extreme, koji Alpinu vraća među proizvođače satova namenjenih za ekstremne sportske izazove. Takođe je predstavljen i automatski mehanizam AL-950, kompletno razvijen in house od strane Alpininih inženjera.Delovi za njega su proizvedeni na CNC mašinama i sklopljeni od strane veštih i posvećenih časovničara u spostvenoj manufakturi. Ugrađivan je u Startimer Pilot Manufacture i Avelanche Extreme Regulator.
    Naziv: 2006.jpg, pregleda: 2318, veličina: 60,0 KB

    2009. Predstavljen je sopstveni Extreme Tourbillion koji je sastavni deo kompletno razvijenog i proizvedenog in house mehanizma. AL- 980. Ovo je prvi Tourbillion proizveden u više od sto godina dugoj istoriji Alpine. AL- 980 sadrži dve bitne nove tehnologije; silikonski zupčanik i anker omogućavaju mehanizmu poboljšanu preciznost čak i u ekstrmnim uslovima, jer nije potrebno ulje za podmazivanje zaprečnog sklopa. S.M.A.R.T sistem omogućio je dodatna poboljšanja u preciznosti mehanizma. Alpina postaje zvanični merač vremena na legendarnoj trci 12 časova Sebringa u Floridi, SAD.
    Naziv: 2009.jpg, pregleda: 2329, veličina: 69,4 KB

    2011. Predstavljen je Extreme Sailin Yacht Timer opremljen novim AL- 880 mehanizmom, baziran na SW 500 hronografu. Alpina je dizajnirala specifičan mehanički modul za petominutno i desetominutno odbrojavanje do polaska regate. U slučaju odlaganja polaska, mrhanizam AL- 880 omogućava da se zaustavi odobrojavanje i da se zatim ponovo nastavi. Takođe je predstavljen i automatski mehanizam AL- 710.
    Naziv: 2011.jpg, pregleda: 2264, veličina: 48,2 KB

    2012. Alpina predstavlja Startimer Pilot Worldimer Manufacture opremljen kompletno in house razvijenim i proizvedenim AL- 718 World time mehanizmom. Ovaj mehanizam baziran je na AL- 710 i Poseduje 24 časovnu vremensku zonu, noć/dan indikator i datum na poziciji 6 sati. Veoma je jednostavan za upotrebu, sve funkcije podešavaju se samo jednom krunicom.
    Naziv: 2012.jpg, pregleda: 2294, veličina: 70,3 KB

    2013. Proslavljena je 130. Godišnjica firme i predstavljen model Alpina 130.
    Naziv: 2013.jpg, pregleda: 2297, veličina: 61,3 KB

    2014. Nakon što je proteklo 76 godina od predstavljanja svog koncepta modernih sportskih satova u modelu Alpina 4, 1938. godine, Alpina se ponovo vraća konceptu 4 u svojoj Alpiner kolekciji sa karakteristikama antimagnetik, anti šok, vodootpornost irobustno kućište od nerđajućeg čelika.

    Naziv: 2014.jpg, pregleda: 2373, veličina: 50,6 KB
    Poslednja ispravka: piksi (16.12.2015. u 22:20)
    ivourar1, marko14, RUS and 22 others like this.

  2. #2
    Član Avatar korisnika aviator
    Član od
    1.12.2009.
    Lokacija
    Zrenjanin
    Poruke
    342
    Lajkovi
    1241
    Reputacioni uticaj
    16

    Određen forumom Re: Alpina nekad i sad

    Svaka čast za tekst!!
    piksi likes this.

  3. #3
    Stariji član Avatar korisnika Misic M.
    Član od
    23.12.2011.
    Lokacija
    Niš
    Poruke
    1.016
    Lajkovi
    5050
    Reputacioni uticaj
    150

    Određen forumom Re: Alpina nekad i sad

    Krajnje interesantna istorija... Sve pohvale za ovaj opis Piksi.
    piksi likes this.
    Mišić M.

  4. #4
    Moderator Avatar korisnika VLADAN P
    Član od
    18.10.2010.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.629
    Lajkovi
    18033
    Reputacioni uticaj
    281

    Određen forumom Re: Alpina nekad i sad

    Piksi


    Zahvaljujem na velikom trudu!
    piksi likes this.
    ZAJEDNO SMO SKUPA!

  5. #5
    Član
    Član od
    9.6.2015.
    Lokacija
    Subotica
    Poruke
    251
    Lajkovi
    438
    Reputacioni uticaj
    10

    Određen forumom Re: Alpina nekad i sad

    Bravo...i hvala
    piksi likes this.

  6. #6
    Član Avatar korisnika tihomirov
    Član od
    30.10.2014.
    Poruke
    385
    Lajkovi
    2818
    Reputacioni uticaj
    188

    Određen forumom Re: Alpina nekad i sad

    Lijepo obrađeno, čestitam
    piksi likes this.

  7. #7
    Stariji član Avatar korisnika nele
    Član od
    23.2.2011.
    Lokacija
    Lazarevac
    Poruke
    534
    Lajkovi
    2222
    Reputacioni uticaj
    16

    Određen forumom Re: Alpina nekad i sad

    odlično
    piksi likes this.

  8. #8
    Stariji član Avatar korisnika veberz
    Član od
    5.10.2013.
    Lokacija
    H-Kečkemet
    Poruke
    1.021
    Lajkovi
    2564
    Reputacioni uticaj
    107

    Određen forumom Re: Alpina nekad i sad

    Zaista odličan tekst! Sa uživanjem sam ga čitao.
    piksi likes this.

  9. #9
    Stariji član Avatar korisnika Dukin
    Član od
    28.3.2014.
    Lokacija
    Bijeljina-Beograd
    Poruke
    730
    Lajkovi
    6859
    Reputacioni uticaj
    14

    Određen forumom Re: Alpina nekad i sad

    Čestitke i od mene. Pročitao sam tekst u jednom dahu i usput naučio dosta toga. Hvala na tome!
    piksi likes this.

  10. #10
    RUS
    RUS je offline
    Moderator Avatar korisnika RUS
    Član od
    17.4.2009.
    Lokacija
    PA
    Poruke
    12.495
    Lajkovi
    43550
    Reputacioni uticaj
    577

    Određen forumom Re: Alpina nekad i sad

    Stvarno odlican tekst, uzivao sam citajuci.

    Svaka cast
    piksi likes this.
    "I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •