jure17, taj Poljot, po mom mišljenju ima neke veze sa Jurijem Levenbergom.
Evo fotke sa nemačkog foruma i na sertifikatu (ili garantnom listu) piše Juri Levenberg
https://uhrforum.de/poljot-traveller-alarm-watch-t34561
Čitao sam na Wus-u da su se ljudi čudili otkud to da Juri daje sertifikate za satove čiji proizvođač više ne postoji. Poljot je bankrotirao 2004. a recimo sertifikat sa fotke je iz 2008.
Meni je još jedna stvar čudna, ako je to Poljotov proizvod a Poljota nema od 2004. kako to da ti satovi nisu uveliko rasprodati za sve ove godine s obzirom da se radi o maloj seriji (999 kom). Širom sveta ima dovoljno ljubitelja ruskih satova koji bi za 10-15 godina pokupovali te satove ili se možda zalihe dopunjuju.
Što se mehanizma tiče, ne sumnjam da je Poljotov. Mehanizama je bilo kao pleve ali satovi su uglavnom pravljeni u serijama od 999 i odavno bi nestali.
Malo o ceni. Nažalost mehanizmi (3133, 2612 ) se više ne proizvode pa će i cene verovatno ići na gore, do neke granice, jer je mehanizama sve manje. Treba uporediti cene Strela satova od pre 2 godine i danas. Pre par godina prosečna cena je bila oko 400 evra,zavisno od modela, a danas je blizu 600 evra pa i preko 600 evra za određene modele.
Mehanizam 3133 se kod Kampmann-a mogao kupiti za 50 evra ali već 1,5-2 godine nema 3133 mehanizma na stanju. Zašto? Maktajm ga više ne proizvodi a veća je zarada ako se mehanizam upakuje u sat nego da se zasebno prodaje kao kada ga je bilo ,što bi se reklo, na lopate.
Na tu temu sam se malo dopisivao sa Kampmanomm (poruka broj 57):Poljot Strela 3017 (istorija, zanimljivosti, reizdanja)
U svakom slučaju pitaj za popust (samo nemoj biti začuđen ako ga ne dobiješ) jer Kampmann kupuje recimo Strele od Levenberga a ukoliko je Poljot koji te interesuje Levenbergovo čedo onda to znači da je i za taj sat Kampmann druga ruka pa ima manje prostora za popust od Levenberga.
.................................................. ....
E da, ako imaš nekih kataloga imamo temu i za to:Katalozi sovjetskih i ruskih satova
Arch_m to i za tebe važi .![]()
Poslednja ispravka: skydrummer (6.6.2016. u 17:10)
Puno hvala Veberz, Skydrummer i Arch_m! Katalozi koje imam su skenirani u PDF i jpeg formatima i rado ću ih podijeliti s vama. Jedini problem je što toga imam gomilu, pa nema smisla da sve tu podižem. Zato evo fotka s svime što imam, pa ako vidite nešto što vas zanima javite se bez ustručavanja.
Poljoti su moji omiljeni ruski satovi, a po mome skromnom mišljenju vrhunac i "labuđi pijev" Poljota je katalog iz 2002. g., pa ću ga podići u rubrici "Katalozi sovjetskih i ruskih satova".
Još nisam dobio odgovor od Levenberga, možda mi čovjek da ponudu koju ne mogu odbiti :-) A i javit ću se Veberzu na PM, možda njegov sistem upali!
..auuuuu, svega imas...bravo![]()
....vreme ce pokazati ili ce on pokazati vreme....
Moj odgovor bi bio i fali i ne fali. Ako je stvarno Poljot lepo je da piše ali ako nije nema smisla.
Ima satova sa natpisom Poljot a nisu Poljoti tj. proizvedeni su nakon zatvaranja Poljota.
Primer jednog takvog sata koji je sigurno proizveden 2005. godine ili kasnije:
THE PASSAGE OF TIME: BANG FOR BUCK PILOT CHRONOGRAPH
Poslednja ispravka: skydrummer (10.6.2016. u 1:58)
Potpuno se slažem s tobom Skydrummer.
Ono što je ostalo od "Poljota" kasnije je otišlo nekim čudnim, pa i ružnim putevima i bespućima.
Govorili smo o "Aviator" satovima koji su još i bili u redu.
Međutim, prošlo ljeto sam pričao s jednim Amerikancem koji kaže kako voli ruske satove i hvali mi se sa svojim "Aviator diverom".
Kasnije je s tim "diverom" otišao plivati, pa mu se promočio, sva sreća bilo je to u bazenu sa slatkom vodom. Otvorio sam mu ga da se osuši... a unutra umjesto "Poljotovog" 3105, mehanizam od "Molnijinog" džepnog sata 3602 bez "shock protection-a". Nisam mu ništa rekao...![]()
Poslednja ispravka: jure17 (10.6.2016. u 10:43)
Pozdrav!
Ponosni sam vlasnik Poljota sturmanskie civil (neki ga nazivaju i traveller).
Već duže vrijeme tražim neki Poljot alarm i onda sam naletio na "Poljot traveller alarm" koji je sličan mome "sturmanskome civil" i baš bi činili nekakav komplet. Prodaju ga J. Kampmann, J. Levenberg itd.
Međutim muči me to što "Poljot traveller alarm" za razliku od npr. moga Poljota sturmanskie civil, nisam našao u Poljotovim katalozima, mislim na one do 2002.
Je li ovo originalni Poljot? Mislim na prave Poljote koji su proizvedeni prije MakTime, Volmax-a i sl.?
Zna li netko više o ovom satu... ili ga netko možda ima?
![]()
Poslednja ispravka: jure17 (6.6.2016. u 0:56)
Pozdrav Jure! Imam bas takvog sturmana kataloskog broja 3133/1741457 i imam jako slicnog automatika sa ETA 2824-2. Treci iz tog kompleta bi bio taj alarm koji si postavio.
Kada je sat bio na servisu, majstor je na kraju rekao da kazaljke nisu za taj tip mehanizma ali da to nije problem. Po misljenju kolege skydrumera to je maslo Juri Levenberga. I ja sam misljenja da je u proizvodnju ta dva sata (Poljot Traveller Alarm i Poljot Traveller Automatik) na neki nacin umesan Juri Levenberg. A mogu ti reci da je moj automatik jako dobar. Kupio sam ja od Levenberga vec i sat koji nije bio dobar.
Pa ti sada vidi ... a satovi su divni!
Puno hvala na odgovoru Veberz!
Tvoje mišljenje nekako potvrđuje moje sumnje. Kad se spremam kupiti nekoga "rusa" najprije pregledam kataloge koje imam, a ovoga nisam nigdje našao.
A opet... vidim da je unutra originalni Poljotov mehanizam 2612.1, kućište, staklo, krunice itd. su identični kao na "našim" šturmanima 3133, koji su originalni Poljoti i koji su po mome mišljenju vrlo kvalitetno izrađeni, pogotovo za ruske satove.
Cijena se kod Kampmanna i Levenberga kreće oko 350 eura što baš i nije malo. Kampmann me je na moje pitanje ima li mjesta nekom popustu već "otkačio", a trenutno čekam Levenbergov odgovor...onda ću lakše odlučiti
Molim i druge kolege da se jave ako imaju nekih informacija o ovom satu.
Poslednja ispravka: jure17 (6.6.2016. u 12:48)
Tek ce Levenberg da te otkaci, bojim se... i to ako se smiluje pa ti se uopste javi.
Kampmann se, sto se saradnje i razumijevanja na liniji prodavac-kupac, i u mom slucaju i u slucaju jos par ljudi koje poznajem, a koji su imali posla s njim, pokazao kao jako korektan, cak i nagodan, dok je ovaj drugi... bolje da ne lajem.
Он сказал: "Поехали!"
Bookmarks sajtovi