82Likes
-
Re: Nije original ali je ipak vredno (?)
Nisi me baš najbolje shvatio. Nije razlika samo iz pravnog gledišta.
Replika je stvar kriminalnog karaktera jer se onaj, koji sklopi takav sat, potpisuje kao originalni proizvođač
Moderni Homage u najnižoj kategoriji (Steinhart, Tissel, Parnis, Pagani Design) je legitimno kopiranje i više je stvar moralnog pogleda. Ili da još više pojednostavim. Prvo je lopovluk a drugo bezobrazluk.
Sovjetska scena nije moj cup of tea zbog nekih početaka i kopiranja. Jedan sam već naveo sa odnosom Strela - Venus, drugi je odnos Molnija - Cortebert, treći je nasilno prisvajanje opreme od Tutime, prevoz iste u Moskvu i nastanak modela 1MČZ Kirov. Winners take it all - sa time se nikad nisam slagao ali to je samo moj ličan stav i zbog toga ništa manje ne poštujem zaljubljenike (rusofile) i njihovu pripadnost sovjetskoj horlogiji.
U kolekciju sam dodao Volmaxov Poljot Okean i Sturmanksie hronograf jer:
1. 1976 godine, Poljot od švajcarske ETA s.a, legalno kupuje mašine i opremu za proizvodnju mehanizma na bazi Valjouxa 7734, koji transformiše u kalibar Poljot 3133 (Okean) i njegovu verziju Poljot 31659 (Sturmanskie). Poljot je Valjouxu povećao frekvenciju iz 18.000 b/h na 21.600 poluoscilacija i broj umetnih rubina podigao iz 17 na 23. Ovo možda ne izgleda ništa posebno ali predstavlja dokaz kvaliteta tadašnjih Poljotovih časovničara
2. Volmax - odnosno bivši radnici Poljota su od Sergeja Pugačova legalno odkupili mašine na kojima su još pre nekoliko godina sami proizvodili Poljot satove i time pravo, da proizvodnju nastave na tim istim mašinama u istim proizvodnim prostorijama. Mehanizme kupuju od Maktima, koji je od Poljota legalno kupio opremu, recepturu i materijale za proizvodnju mehanizama. Sve to ima dovoljnu težinu, da se može smatrami legalnim nasledstvom Poljota ali naravno nema sjaj (šmek) proizvednih modela iz razdoblja 1976-1986, kad je Poljot ove modle pravio samo za Crvenu Armiju. To sam i naveo u vezi sa moja dva modela.
Vaš status
- Ne možete postavljati teme
- Ne možete odgovarati na poruke
- Ne možete slati priloge uz poruke
- Ne možete prepravljati svoje poruke
-
Pravila foruma
Bookmarks sajtovi