Stowa satovi – Info-stowa-logo.png

Stowa je nemački proizvođač satova čije se sedište nalazi u Engelsbrandu, mestu blizu Pforzheima, odnosno između Stuttgarta i Karlsruhea. Stowa je kompanija koja od svog osnivanja posluje bez prekida i koja ima za cilj da što kvalitetnije ručno izradi časovnike. Naziv Stowa je nastao usled kombinacije nekoliko početnih slova imena i prezimena osnivača firme STO (Storz) i WA (Walter).

Stowa satovi – Info-stowa-satovi-info.jpg

1927. godine Walter Storz osniva kompaniju.
1935. godine se sedište firme seli u novu iznajmljenu zgradu u Pforzheim.
1938. godine je započeta gradnja sopstvane zgrade na adresi Bismarckstraße 54 u Pforzheimu. Iste godine su predstavljeni Bauhaus satovi, na kojima je danas bazirana kolekcija satova Antea.
1939. godine počinje proizvodnja Stowa Marine Beobachtungsuhra (tj. ono što poznajemo i kao B-Uhr, pilotski sat) i pilotskih satova velikog prečnika (55mm).
1945. godine, 23. februara, u bombardovanju je uništena Stowina zgrada. Iste godine počinje izgradnja nove fabrike satova u Rheinfeldenu.
1947. godine Walter Storz osniva udruženje časovničara
1951. godine izgrađena je nova zgrada u Rheinfeldenu, koja je naknadno proširena 1954. i 1966. Istovremeno je renovirano i sedište kompanije u Pforzheimu.
1954. godine sa radom počinje RUFA (Rheinfelder Uhrteilefabrik, fabrika delova za satove u Rheinfeldenu), koja proizvodi protivudarne delove za mehanizme PUW i DUROWE
1960. godine u kompaniju dolazi Werner Storz, osnivačev sin, i biva zadužen za prodaju satova u inostranstvu.
1963. godine je zaštićeno tržišno ime Stowa Seatime, prototip za današnju kolekciju satova Seatime.
1970. godine na sajmu satova u Hannoveru Stowa predstavlja najmanji budilnik na svetu.
1974. godine je preminuo osnivač kompanije Walter Storz. Iste godine Stowa postaje partner i članica nemačkog časovničarskog udruženja „Pallas”, čija je glavna namena da distributerima i trgovinama ponudi kolekcije prilagođene tržištu i koje postavljaju nove trendove, ali i da pruži sve ostale vrste usluga.
1996. godine Jörg Schauer preuzima kompaniju i sva prava na istoimeni brend od Wernera Storza.
1997. godine obeležena je sedamdeseta godišnjica osnivanja kompanije i u tu čast je predstavljena ograničena serija pilotskih satova sa mehanizmom Unitas 6300 N.
1998. godine preminuo je Werner Storz.
2002. godine je obeleženo 75 godina postojanja, a tim povodom predstavljena je ograničena serija pilotskih satova Bremen D 1167. Ova serija izrađena je u čast istoimenog modela aviona, prvog vazduhoplova koji je u neprekidnom letu prešao Atlantik 1928. godine. Trasa ovog leta bila je komplikovanija od one koju je godinu dana ranije preleteo Charles Lindbergh krećući se od zapada ka istoku.
2005. godine model Stowa Antea osvaja nagradu Goldene Unruh za najbolji sat.
2007. godine proslavljeno je osamdeset godina poslovanja kompanije. U tu čast su predstavljene ograničene serije satova Flieger Automatic i Flieger Original.
2008. i 2009. godina su protekle u znaku preseljenja u novu fabriku, gde se nalazi i muzej kompanije.
2010. godine predstavljen je Stowa hronograf koji je baziran na jednom starijem modelu džepnog sata,a predstavljen je i Flieger Baumuster B.
2012. godine Stowa Flieger Chronograph dobija nagradu Goldene Unruh kao najbolji sat na svetu u cenovnoj kategoriji iznad 2500 EUR. Iste godine je podignut i drugi sprat Stowine zgrade, koji je namenjen proširenju proizvodnih kapaciteta.

Stowa satovi – Info-stowa-watces-totem.jpg Stowa satovi – Info-stowa-watches-company-1.jpg Stowa satovi – Info-stowa-watches-company.jpg
Stowa zgrada

Izvor: Stowa

Zahaljujem se članu Neši na pomoći oko kreiranja ovog teksta.