Prikaz rezultata 1 do 4 od ukupno 4
Like Tree28Likes
 • 18 Post By Neša
 • 8 Post By HADzI DALIBOR
 • 2 Post By araphel

tema: Hans von Kung Fu ili lažni Nemac sa kineskim srcem, plućima i zadnjicom

 1. #1
  Moderator Avatar korisnika Neša
  Član od
  21.1.2011.
  Lokacija
  Novi Beograd
  Poruke
  6.265
  Lajkovi
  13077
  Blogovi
  9
  Reputacioni uticaj
  598

  Određen forumom Hans von Kung Fu ili lažni Nemac sa kineskim srcem, plućima i zadnjicom

  Ideju za ovaj tekst dobio sam tokom Vladanovog predavanja o nemačkim satovima, odnosno tokom diskusije i pitanja po njenom završetku. Tokom izlaganja Vladan je spomenuo relevantne nemačke proizvođače, ali smo se u razgovoru dotakli i crnih ovaca nemačke industrije ili proizvođača koji žele da ukradu deo nemačke časovničarske tradicije. Evo kratkog spiska tih crnih ovaca:

  Breytenbach
  Burgmeister
  Engelhardt
  Feinwerk
  Glaswerk
  Graf von Monte Wehro
  Graf von Sponheim
  Heinrichssohn
  Ivens & Söhne
  Karl Breitner
  Königswerk
  Kronwerk
  Krug-Baümen
  Loewenstein
  Meisterkrone
  Meisterzeit
  Raschke Glashütte
  Sachmann & Benz
  Scheffler & Soehne
  Wagner since 1948
  Windgassen


  Iako sam proveo neko vreme prikupljajući podatke, kada sam pogledao temu sa crnom listom proizvođača satova, shvatio sam da sam se uzalud trudio – svi proizvođači sa ovog spiska nalaze se na crnoj listi. Zbog čega sam ih nazvao crnim ovcama i koja je svrha ovog teksta?


  Svrha teksta je da upozori sve potencijalne kupce ovih sokoćala i mlađe članove foruma zbog čega bi ih trebalo izbegavati u širokom luku.

  Naime, ukoliko se pogledaju nazivi sa spiska, i laik bi mogao zaključiti da su pomenuti nazivi nemački, ili da bar tako zvuče. Ukoliko se, međutim zagrebe ispod njihove površine, lako se može shvatiti u čemu je problem. Kupci širom sveta su navikli na to da od nemačkog proizvoda očekuju kvalitet, a poznato je da firme kao što su Mercedes, BMW, Bosch, Siemens, Grundig ili Blaupunkt jesu ili su bar nekada bili sinonim za kvalitet. Poučeni ovom analogijom, kupcima će nemački nazivi kao što su Burgmeister, Königswerk ili Meisterzeit nagoveštavati kvalitet. S druge strane vesela ekipa koja se našla na spisku je zloupotrebila nemački jezik, poneka firmica je i registrovana u Nemačkoj, ali je kvalitet ovih poluproizvoda veoma upitan. Naime, mehanizmi se sklapaju u Kini bez ikakve kontrole kvaliteta, odakle potiču i ostali delovi sata. Ne treba ni govoriti o tome kako bi izgledala nabavka rezervnog dela ili bilo koja ozbiljna popravka. U nekim slučajevima, stovi će zaista biti sklopljeni u Nemačkoj, ali nekoliko okreta zavrtnja ne obezbeđuju nikakvu garanciju kvaliteta. Ima i firmi koje nisu registrovane u Nemačkoj, ali nazivom sugerišu da to jesu.

  Za mnoge je karakteristično da satovi podsećaju na skuplje modele, tako da kućište može delovati kao da je pozlaćeno, na nekim modelima će se čak i videti deo mehanizma kroz brojčanik, dok će cena delovati primamljivo. Mnogi od pomenutih proizvođača su dospeli na crnu listu zbog jeftinih trikova, npr. tako što će uz cenu staviti i naznaku da je popust ogroman, recimo od hiljadu na sto evra i slično, premda je realna vrednost ovih igračaka maksimalno desetak evra.

  Neki od ovih proizvođača zloupotrebljavaju deo imena ozbiljnih kompanija, pa se tako mogu videti Ivens & Söhne, Raschke Glashütte i slično. Osim toga, kako je ljudska taština neiscrpna, pojedini nazivi nagoveštavaju i da su namenjeni plemstvu ili krunisanim glavama, pa ćemo tako zateći kojekakve grofove, kao što su Graf von Monte Wehro ili Graf von Sponheim ili čak i dašak kraljevskog dostojanstva, kao u nazivima Königswerk ili Kronwerk. Da ironija bude veća, neki nazivi, kao što su Graf von Monte Wehro ili Ivens & Söhne bodu uši izvornom govorniku nemačkog jezika kao strano telo koje ne pripada ovom jeziku.

  Jedan relativno čest gost oglasnih sajtova, Königswerk, nedavno je ispustio (ne)plemenitu dušu, imajući u vidu da je bankrot, o čemu svedoči i natpis na službenoj stranici: Die Marke für Könige und solche die es werden möchten - Königswerk

  Nadam se da sam ovim tekstom uspeo da odvratim potencijalne kupce od bacanja novca, jer se dotična čuda tehnike (čudo je da uopšte i rade) sve češće mogu naći u ponudi domaćih oglasnih sajtova.
  Shmizla, RUS, vladas and 15 others like this.
  Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

 2. #2
  Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
  Član od
  27.10.2009.
  Lokacija
  Doboj,R.SRPSKA
  Poruke
  4.981
  Lajkovi
  4373
  Reputacioni uticaj
  136

  Određen forumom Re: Hans von Kung Fu ili lažni Nemac sa kineskim srcem, plućima i zadnjicom

  Ma zar je moguće da je Königswerk "puka"?!
  Čovječe,pa to je već tektonski poremećaj u časovničarskoj industriji!
  RUS, vladas, Neša and 5 others like this.

 3. #3
  Stariji član Avatar korisnika araphel
  Član od
  1.8.2012.
  Poruke
  1.693
  Lajkovi
  11801
  Reputacioni uticaj
  117

  Određen forumom Re: Hans von Kung Fu ili lažni Nemac sa kineskim srcem, plućima i zadnjicom

  Meni ovo pre deluje kao varijanta "napravi firmicu, prodaj dok se prodaje, kad krenu ozbiljne žalbe, a ti lepo obaveštenje na sajt da si pukao, sa naglaskom da ne primaš nazad isporučenu robu i ne vraćaš novac, i lepo begaj s onim što si do tada ulovio."

  Nije to neuobičajena praksa u svetu tih sumnjivih kompanija.

 4. #4
  Stariji član Avatar korisnika DrAgod
  Član od
  3.6.2011.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  1.218
  Lajkovi
  7806
  Blogovi
  2
  Reputacioni uticaj
  148

  Određen forumom Re: Hans von Kung Fu ili lažni Nemac sa kineskim srcem, plućima i zadnjicom

  Sa glavnom razlikom što u Nemačkoj pobegneš u zatvor...
  Being an engineer is a state of mind and therefore cannot be learned or forgotten!


Bookmarks sajtovi

Vaš status

 • Ne možete postavljati teme
 • Ne možete odgovarati na poruke
 • Ne možete slati priloge uz poruke
 • Ne možete prepravljati svoje poruke
 •