Nekoliko godina unazad Nomos u svoje modele ugrađuje "in-house" mehanizme, ali su tek na ovogodišnjem Baselworld-u prikazali nešto što pojam "in-house" diže na jedan sasvim novi nivo. Radi se o Nomos Metro modelu, sa novim zaprečnim sklopom mehanizma koji su razvili u saradnji sa tehničkim univerzitetom. Ovo možda i ne zvuči toliko značajno, ali činjenica je da svega nekoliko proizvođača može napraviti zaprečni sklop u okviru kuće!

Naziv: nomos-metro-watches-satovi-2014-2.jpg, pregleda: 467, veličina: 87,9 KB


Kako se lanac nabavke steže, sve je teže i skuplje nabaviti komponente i eboš mehanizme, mali proizvođači dovedeni su u opasnost. Nomos se ipak pokazao kao ozbiljan igrač, imajući u vidu da je u razvoj sopstvenog zaprečnog sklopa koji je trajao sedam godina, uložio čak dvanaest miliona evra!

Naziv: nomos-metro-watches-satovi-2014-5.jpeg, pregleda: 322, veličina: 75,5 KB


Zaprečni sklop je bez pogovora najsloženiji deo mehanizma. Sastoji se od balansnog točka, spirale, zaprečnog točka i ankera. Sve su to delovi koji moraju biti izrađeni izuzetno precizno, kako bi mehanizam radio dugo i tačno.

Nomos planira da polako ugradi novi zaprečni sklop u sve svoje mehanizme. Nastoje da to urade u periodu od dve godine.

Naziv: nomos-metro-watches-satovi-2014-4.jpg, pregleda: 401, veličina: 74,0 KB


Prvi model iz Nomos manufakture sa novim "Swing System" zaprečnim sklopom, napravljenim u Glashiteu, je Metro. Svoj pečat po pitanju izgleda sata, dao je i berlinski dizajner Mark Braun.

Naziv: nomos-metro-watches-satovi-2014-1.jpg, pregleda: 335, veličina: 70,2 KB


Kućište sata ima prečnik od 37mm, sa visinom od svega 7,65mm. Zakrivljeno safirno staklo pruža pogled na galvanizovani brojčanik, presvučen srebrom. Kombinacija boja zaista je zanimljiva, a s druge strane ne previše nametljiva. Monotonija je razbijena sa crvenom sekundnom kazaljku, kao i nežno zelenim indikatorom rezerve snage i pojedinim markerima. Veliki prikaz datuma postavljen je simetrično na "6h", dok je indikator rezerve snage pomalo zalutao negde oko "1h".

Naziv: nomos-metro-watches-satovi-2014-3.jpg, pregleda: 312, veličina: 89,8 KB


U modelu Metro kuca ručno navijani DUW 4401 kalibar, sa 23 rubina i rezervom snage od 42 časa.

Cena iznosi 2600 evra.

IZVOR: Nomos