Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 14
Like Tree28Likes

tema: Istorijat digitalnih satova - I deo (LED)

  1. #1
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Istorijat digitalnih satova - I deo (LED)

    Iako smo mnogo diskutovali o digitalnim satovima, do sada se nismo ozbiljnije pozabavili njihovim istorijatom, pa tekstom koji sledi želim da ispunim ovu prazninu. Digitalni satovi su obeležili jednu epohu, odnosno poslednje tri decenije dvadesetog veka, ali i danas su prisutni na tržištu i neprekidno se razvijaju. Pošto je materijal obiman, rešio sam da ga podelim na više tekstova, pa će ovde biti reči pre svega o satovima zasnovanim na LED tehnologiji.

    Ukoliko se strogo držimo podele na analogne i digitalne satove, možemo reći da su se mehanički preci današnjih digitalaca pojavili još u devetnaestom veku, iako im je poreklo čak i starije. Ipak, pošto je o njima već pisano, u ovom tekstu neće biti posebno obrađeni, a svako ko želi, može pogledati pomenuti tekst na sledećem linku: Digitalni mehanički (jump-hour) satovi

    Za 'prave' digitalne satove najbitnije su dva tehnološka dostignuća – svetleća dioda (LED, light-emitting diode) i tečni kristal koji se upotrebljava u ekranima, odakle potiče i engleska skraćenica LCD (liquid crystal display). Iako postoje podaci o pretečama ovih dveju tehnologija, njihov razvoj u drugoj polovini dvadesetog veka omogućio je da postanu relativno široko dostupne i jeftine i da se nađu na mnogim elektronskim uređajima. O njihovom razvoju i karakteristikama može se naći dovoljno podataka u stručnoj literaturi, a ovde ćemo se baviti isključivo satovima.

    Prvi elektronski digitalni sat u savremenom smislu bio je protoptip iz 1970. godine sa potpisom Pulsar, a razvili su ga Hamilton Watch Company i Electro-Data, a za njegov nastanak zaslužni su George H. Thiess i John Bergey. Kao inspiracija im je poslužio jedan digitalni sat koji je Hamilton napravio za potrebe fima Odiseja u svemiru 2001, koji se u bioskopima pojavio 1968. godine. Posle prototipa trebalo je sačekati još dve godine da se sat konačno pojavi u prodaji. Prvi ovakav pulsar bio je izrađen u zlatu od 18 karata, a koštao je tadašnjih 2.100 dolara. Zanimljivo je spomenuti da su se ovaj prvi sat i film pojavili gotovo istog datuma: premijera filma održana je 4. aprila 1968. godine, a sat se pojavio 2. aprila 1972. Konačno, evo i slike tog prvog Pulsara:

    Istorijat digitalnih satova - I deo (LED)-pulsar1970.jpg
    Ovaj sat uveo je zajedničku karakteristiku budućih LED satova – da bi se videlo vreme, bilo je potrebno pritisnuti dugme, što je bilo neophodno radi uštede energije, odnosno očuvanja baterije, ali što je i otežavalo upotrebu sata.

    Iako je prvi sat bio veoma skup, elektronski gigant Texas Instruments je samo tri godine kasnije počeo da prodaje slične satove u plastičnom kućištu po cenama od dvadeset dolara, koje je brzo uspeo da još više snizi, dok je Pulsar izgubio ogroman novac, pa ga je otkupio Seiko. Evo kako je izgledao i prvi sat Texas Instrumentsa:

    Istorijat digitalnih satova - I deo (LED)-texas-instruments-first-led-watch.jpg
    U međuvremenu, mnogi proizvođači se uključuju u tržišnu utakmicu. Za početak bih spomenuo Sinclair Research, odnosno tadašnji Sinclair Radionics, britansku firmu koja je kasnije postala čuvena po računaru ZX Spectrum, a koja se na tržištu pojavila sa modelom The Black Watch.

    Istorijat digitalnih satova - I deo (LED)-sinclair-black-1.jpgIstorijat digitalnih satova - I deo (LED)-sinclair-black-2.jpgIstorijat digitalnih satova - I deo (LED)-sinclair-black-watch-ad.jpg
    Kao i mnogi proizvodi Sinclaira, i ovaj sat je imao mnoge mane – preciznost je varirala, baterija je kratko trajala, a statički elektricitet iz odeće moga je da mu dođe glave. Osim toga, bilo je problema i sa komandama na kućištu, kontaktima i mnogim drugim delovima. Kao kuriozitet bih spomenuo i to da je Sinclair prodavao i modele koje su kupci sami morali da sklapaju, premda sam naišao i na podatak da im je razlika u ceni od samo nekoliko funti kasnije presela. Ipak ovaj proizvođač je imao i još neke modele koji zaslužuju da budu spomenuti, bilo zbog dizajna, bilo zbog tehničkih mogućnosti.

    Istorijat digitalnih satova - I deo (LED)-sinclair-blackwatch2.jpgIstorijat digitalnih satova - I deo (LED)-sinclair-calculator.jpg
    Na tržištu digitalnih satova zasnovanih na LED tehnologiji veoma brzo su se pojavili i drugi igrači, bilo da su u pitanju renomirani proizvođači satova, elektronske opreme ili manje poznate kompanije koje su pokušale da se njima bave, ali su relativno brzo doživele neuspeh.

    U prvoj grupi slika nalaze se satovi renomiranih proizvođača, koji uglavnom i danas postoje:

    Istorijat digitalnih satova - I deo (LED)-breitling_navitimer_0.jpgIstorijat digitalnih satova - I deo (LED)-bulova-5.jpgIstorijat digitalnih satova - I deo (LED)-girard_perregaux.jpgIstorijat digitalnih satova - I deo (LED)-longines-lcd-led.jpgIstorijat digitalnih satova - I deo (LED)-longines.jpgIstorijat digitalnih satova - I deo (LED)-omegatc2.jpgIstorijat digitalnih satova - I deo (LED)-timex.jpgIstorijat digitalnih satova - I deo (LED)-wittnauer.jpg
    Naravno, ovde ima i kompanija koje se ne bave primarno satovima, ali su ostavile pečat na časovničarskoj industriji:


    Istorijat digitalnih satova - I deo (LED)-hp_calculator.jpgIstorijat digitalnih satova - I deo (LED)-hp01_proto.jpgIstorijat digitalnih satova - I deo (LED)-hp-lip.jpgIstorijat digitalnih satova - I deo (LED)-hughes-aircraft.jpg
    Ovde bih posebno istakao HP, koji je i danas poznata i snažna kompanija, ali se ne bavi satovima.

    Pošto je u to doba bilo i mnogo džepnih kalkulatora, mnogi proizvođači su se setili da ih integrišu sa ručnim satovima, pa će slike koje slede dodatno ilustrovati ovu tendenciju:

    Istorijat digitalnih satova - I deo (LED)-pulsar_calculator_18k_euro.jpgIstorijat digitalnih satova - I deo (LED)-pulsar_calculator_902.jpgIstorijat digitalnih satova - I deo (LED)-pulsarcalculator.jpg
    Istorijat digitalnih satova - I deo (LED)-calcalcron.jpgIstorijat digitalnih satova - I deo (LED)-uranus2.jpg
    Poslednji sat u nizu, Uranus, po svoj je prilici prvi saat sa integrisanim kalkulatorom.


    Uskoro se pojavio i prvi solarni LED sat (Synchronar 2100):


    Istorijat digitalnih satova - I deo (LED)-sychronar_2100-solar.jpg
    Zanimljivi su i satovi koji kombinuju LCD i LED tehnologiju:

    Kliknite za sliku za veću verziju

Ime:	Longines lcd led.jpg
Viđeno:	297
Veličina:	113,6 KB
ID:	73934Istorijat digitalnih satova - I deo (LED)-witt_led_lcd_ss.jpg
    Neki od ovih satova pojavili su se i u filmovima. Već 1973. godine neponovljivi Roger Moore ga koristi u filmu Live and Let Die (Živi i pusti druge da umru).

    Istorijat digitalnih satova - I deo (LED)-early-digital-watches.jpgIstorijat digitalnih satova - I deo (LED)-roger-moore-pulsar.jpg
    Iako su LED satovi obeležili sedamdesete godine, koje su poznate i kao Space Age, relativno brzo padaju u zaborav usled pojave satova sa ekranom koji sadrži tečni kristal (LCD), jer su se pokazali kao mnogo praktičniji i štedljiviji. Ipak, LED satovi nisu nestali, tako da se i danas mogu naći na tržištu, a u produžetku možete videti slike nekih novijih modela, koji su često dizajnirani u skladu sa zahtevima novog doba, ali među kojima se mogu naći i oni inspirisani klasičnim modelima.

    Istorijat digitalnih satova - I deo (LED)-1223_02_1.jpgIstorijat digitalnih satova - I deo (LED)-boxyblue1.jpgIstorijat digitalnih satova - I deo (LED)-lleda_led-watch_819b.jpg
    Istorijat digitalnih satova - I deo (LED)-tank_black.jpgIstorijat digitalnih satova - I deo (LED)-vibe_blue.jpg
    Iako se ovi satovi i danas mogu naći na tržištu, može se konstatovati da je njihov ugled išao silaznom putanjom. Kada su se pojavili, imali su status skupog predmeta, koji se odmah izgubio, ali su bili popularni kao što je to danas tablet. Međutim, najnoviji LED satovi nemaju više ni status relativno dostupnog uređaja koji nam daje moderan izgled, već su na estetskoj lestvici negde ispod jeftinih modnih satova. Iako im se ugled srozao, i dalje čine bar jedan segment tržišta, a kako će proći u borbi sa savremenim satovima i uređajima koji na njih podsećaju, ostaje da se vidi.



    Izvori:

    Watch - Wikipedia, the free encyclopedia
    Watchismo Times: Calculating the History of LED Calculator Watches
    1970s LED LCD digital watches Content
    About this site. | The LED Watch
    The World’s Earliest Digital Watches
    Pulsar LED Watches - The Official Time Computer Digital Wrist Watch Website
    Shmizla, RUS, vladas and 12 others like this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  2. #2
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Istorijat digitalnih satova - I deo (LED)

    Lep i informativan tekst o satovima koji su obeležili jednu epohu, istoriju časovničarstva i nečije detinjstvo.
    Nešo, hvala na ideji i izdvojenom vremenu.
    Neša and Dragojlovic Darko like this.

  3. #3
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Istorijat digitalnih satova - I deo (LED)

    Hvala na lepim rečima i lajkovima.

    Pssst, biće još...
    RUS, VLADAN P and skydrummer like this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  4. #4
    Istaknuti član Avatar korisnika Dragojlovic Darko
    Član od
    4.12.2012.
    Lokacija
    Kotor, Crna Gora
    Poruke
    3.190
    Lajkovi
    9742
    Reputacioni uticaj
    247

    Određen forumom Re: Istorijat digitalnih satova - I deo (LED)

    Hvala na izdvojenom vremenu i lijepom tekstu.
    Neša likes this.

  5. #5
    RUS
    RUS je offline
    Moderator Avatar korisnika RUS
    Član od
    17.4.2009.
    Lokacija
    PA
    Poruke
    12.495
    Lajkovi
    43550
    Reputacioni uticaj
    576

    Određen forumom Re: Istorijat digitalnih satova - I deo (LED)

    Dobar tekst, cekamo drugi deo...
    Neša likes this.
    "I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna

  6. #6
    Istaknuti član Avatar korisnika Serb
    Član od
    14.2.2012.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.460
    Lajkovi
    3723
    Reputacioni uticaj
    189

    Određen forumom Re: Istorijat digitalnih satova - I deo (LED)

    Profesorski
    Neša likes this.

  7. #7
    Moderator Avatar korisnika Zagor
    Član od
    9.2.2012.
    Lokacija
    Markovac
    Poruke
    6.988
    Lajkovi
    58291
    Reputacioni uticaj
    217

    Određen forumom Re: Istorijat digitalnih satova - I deo (LED)

    5+ bata Neso,ajmo na drugi deo.
    Neša likes this.

  8. #8
    Član Avatar korisnika somy
    Član od
    11.7.2012.
    Lokacija
    nis
    Poruke
    441
    Lajkovi
    409
    Reputacioni uticaj
    14

    Određen forumom Re: Istorijat digitalnih satova - I deo (LED)

    Neso odlicno,nema sta. Ajde nastavak 1.dela,nemoj jos na drugi
    Neša likes this.

  9. #9
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Istorijat digitalnih satova - I deo (LED)

    Daj mi malo vremena, k' boga te molim

    Mislim da ću uspeti da dovršim drugi deo teksta tek sutra, pošto sam se očigledno malo preračunao, mada je i ovo nategnuto. Našao sam dosta podataka i imam dosta teksta u sirovom obliku, a o slikama sada ne bih ni govorio. Pošto se trudim da tekst bude urađen hronološki koliko je to moguće, moram da ga dobro ukomponujem i da pazim koja slika gde ide. Pošto su digitalni satovi praktično preci današnjih tableta, uz ogradu da im je primarna uloga bila kazivanje vremena, treba ispratiti sve one dodatke na koje smo navikli - melodije, kalkulator, štoperica, video-igra i slično, zatim deo istorije pojedinih proizvođača i slično.

    Ne znam kako će se forumu dopasti krajnji proizvod, tj. budući tekst, ali da bih ukomponovao samo nekoliko redova potrebno mi je sat-dva. Nadam se da će sledeći tekst biti bolji i informativniji od ovoga i da ćete njime biti zadovoljni.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  10. #10
    Istaknuti član Avatar korisnika Serb
    Član od
    14.2.2012.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.460
    Lajkovi
    3723
    Reputacioni uticaj
    189

    Određen forumom Re: Istorijat digitalnih satova - I deo (LED)

    Samo polako , ovakvi studiozni tekstovi se ne pisu preko noci , ponekad nije lose da odlezi par dana

    edit:Mislim i ja budala pisem Nesi, kao da ne zna on to ne zna

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •