Voleo bih da ozivim ovu temu jednom dilemom koja me kao novajliju u svetu satova jako muci.
Zanemarimo da je granica izmedju modnog i 'pravog' sata cesto jako tanka, da postoje dobri (skupi) modni satovi i da je uopste termin modnog vrlo upitan. Mene interesuje sta to neke brendove (od kojih se poneki i ovde spominju) koji nisu direktno iz sveta mode, vec prevashodno satni brendovi, cini manje vrednim od ostalih? Tu ne mislim direktno na kvalitet sata (ili je mozda to jedini faktor), dakle ne zasto je neki konkretno sat sa jeftinim kvarcnim mehanizmom manje vredan od nekog dobrog automatika, vec zasto pojedine marke apriori upadaju u segment 'losih' satova?
Razumem argument da je Diesel ili Armani modni brend, jer sta bi drugo mogao da bude, ali zasto je Fossil toliko omrazen?Meni je on oduvek bio najpre sinonim za satove, pa tek potom neko ko brendira naocare, ili nakit. Ili sta je sa Swatch satovima? Da ne pominjem da se imenom vezuju za Swatch group (nisam bas siguran sta je u tom slucaju starije-kokoska ili jaje i da li jedno ima direktne veze sa drugim). Zasto Festina nije renomirani proizvodjac? Ili Casio? Da ne pominjem naveliko nevoljeni Timex, koji je apsolutno firma sa izvesnom tradicijom? Siguran sam da u ovom domenu ima jos mnogo brendova (Sector, Jaques Lemans, Skagen...)