Nešo,

ja sam koristio iPad 1 više od godinu dana i mogu reći da je zaista odličan uredjaj, ali bih istakao jednu veoma bitnu činjenicu - tableti su uredjaji koji prevashodno služe za konzumiranje sadržaja. Drugim rečima, raditi na njima i biti produktivan je pravo mučenje i puno sporije od rada za klasičnim laptop računarom. Sa druge strane, za surfovanje Internetom, čitanje knjiga/časopisa, igranje igrica i sl. su savršeni.

Multitasking i dalje nije na nivou desktop operativnih sistema, a najjednostavnije funkcije tipa copy-paste oduzimaju dragoceno vreme.

Citat Neša kaže: Pregled poruke
Veliki ekran bi značio zbog proste obrade teksta (prevodi), a koristio bi se za ono što je potrebno prevodiocu (pretraga interneta, potreban WiFi, instalacija rečnika i sličnog softvera enciklopedijske/rečničke sadržine i sl.).
Ukoliko baš želiš ovakvu igračku ovo je moje mišljenje:
  • Pretraga Interneta - OK (za to su odlični)
  • WiFi - OK (ovo svi imaju)
  • Instalacija rečnika / enciklopedije - Ovo moraš proveriti da li postoji u prodavnici aplikacija za iOS ili Andorid pre nego se odlučiš za kupovinu
  • Preporučujem kupovinu bluetooth tastature za lakši rad i veću iskorišćenost ekrana
  • Što se tiče samog uredjaja, preporučujem iPad 2 koji u Nemačkoj košta 400 EUR (~355 EUR TAX FREE) ili 3G verziju za 519 EUR (~460 EUR TAX FREE). Ukoliko želiš jeftinu a dobru varijantu sa Androidom onda je novi Google Nexus 7 jako dobar izbor.



Ukoliko želiš moje iskreno mišljenje, predlažem da kupiš neki polovan ultrabook (nikako NETbook), pošto pretpostavljam da ti je bitno da bude lagan i manjih dimenzija. Napominjem ultrabook jer oni imaju dosta jače performanse, dok mali i slatki netbookovi nisu ni za obično surfovanje Internetom.