70Likes
-
Re: Prirodan med naspram falsifikata ( saveti, fotografije...)
Hvala.
Ta tegla koju si bacio je možda bila prirodan med.
Možda.To što je kašika teško ulazila u med nije garancija orginalnosti meda.
Recimo suncokretov med sa fotografija još će kristalisati, tj. još će se stegnuti, stvrdnuti. Naravno nije problem uraditi dekristalizaciju. Meni je ovakav kakav je sada najlepši jer ne curi, ne kaplje, brzo se topi, lako se maže kao neka krema a opet nije previše tvrd.
-
Istaknuti član
- Reputacioni uticaj
- 29
-
uh kakva tema
sky, možeš li napisati
-koje sve vrste meda postoje na ovom podneblju i koje su im prednosti (ovde vidimo dve vrste i jedan pseudo med)
-načini kojim možemo prepoznati kukuruzni sirup, poznatiji i kao med od pravog meda (dakle pravi kristališe, nit se ne prekida i tako dalje)
-koliko prirodan med može biti zagađen antibioticima
-zašto je naš med na ceni (da li je to neko osvedočenje da nam zemlja ipak nije toliko zatrovana)
Ono što ja znam je da ima i pčelara koji vole da mešaju med sa pseudo medom, nisu ni oni oličenje poštenja, najbolje je od pčelara kojeg bolje poznajete uzeti med
No, dobar linak, a sad da ne tražimo, objasni šta je analog
Poslednja ispravka: Милан Милановић (24.9.2017. u 21:59)
-
Za ovo sam cuo, hvala na objasnjenju i vizuelnom prikazu razlika, kao i savetima. Sto se tice statistike nase organizacije, to mi vec ne zvuci logicno. Nas vazduh je zloglasno zagadjen (zbog zaostale industrije i energetike, na primer struju pravimo vecinom ugljem kao orci u Warcraft-u), to je koliko znam jedan od najbitnijih faktora. Da ne pricamo o nepropisnom bacanju smeca, sto opet dospeva u podzemne tokove, u biljke, pa opet nazad do prvobitnih vlasnika ali i onih razumnijih i kulturnijih koji svoje plasticne kese ne daruju Dunavu. Na linku ispod se na primer vidi da Hrvatska, koja ima skoro duplo manje stanovnika, proizvede ugrubo 50% vise tona meda godisnje. Meni se cini da ova organizacija hoce subvencije, pa im je nauka vidno fleksibilnija od zvanicne (jedne jedine) fizike.
https://www.mapsofworld.com/world-to...countries.html
Takodje, glavna hranljiva materija u medu po zapremini i masi je, svakako, secer. On pregrevanjem ne gubi svoju hranljivu vrednost, osim ako se ne ugljenise ili tako nesto. Ako u medu ima npr. proteina i aminokiselina (ne bih znao, verovatno ih ima), oni se mogu unistiti grejanjem i to na relativno niskim temperaturama (60ak stepeni). Pretpostavljam da se na to mislilo.
Zvanicna prodaja je inace puna analoga, gde ce ti velikim slovima reci npr. "sir" a malim slovima "analog sira". E, sad, ako prosecni gradjanin Srbij, u utopijskom slucaju gde to zapravo prvo procita, koji ne razlikuje ginekologa od ombudsmana zna sta je analog, ja sam deda Vuka Karadzica.
Poslednja ispravka: No42 (24.9.2017. u 22:00)
-
Ukratko da odgovorim.
Svaki prirodan med je dobar. Teško je reći e ovaj med je najbolji. Treba kupiti prirodan med i koristiti ga kako je opisano u prvoj poruci.
Što se tiče vizuelnog prepoznavanja falsifikata sve što sam znao napisao sam u prvoj poruci i to što sam napisao su moja zapažanja jer sam vrcao nekoliko različitih vrsta meda i znam kako koji med izgleda kada je tečan a kako izgleda kada kristališe. U skladu sa tim dao sam par saveta kako vizuelno prepoznati falsifikovan med naglasivši da nisu svi falsifikati isti jer se ne prave od istih sirovina i na isti način pa se i vizuelno razlikuju. Naravno da je laboratorijska analiza najmerodavnija. Opet neki falsifikati su toliko očigledni da kupac bez problema može posumnjati da nešto nije u redu. Takav falsifikat prikazao sam u prvoj poruci.
Takođe, određeni potrošači imaju strah ili nepoverenje kada je u pitanju kristalisan med. Verovatno misle da se med pokvario time što je kristalisao. To je pogrešno razmišljanje i zato sam na to skrenuo pažnju u prvoj poruci.
Kada je reč o najčešćim vrstama meda kod nas to su bagrem, lipa, suncokret, livada, šumski (medljikovac). Naravno ima još dosta vrsta meda ali ovo su najčešće vrste.
Jedan interesantan članak:
https://www.tehnologijahrane.com/enc...pcelinjeg-meda
Poslednja ispravka: skydrummer (25.9.2017. u 14:27)
-
Lookicu i drugi put.
Buco sokole ne kupuju se propolis kapi u apoteci. Potraži prodavnicu pčelarske opreme i pčelarskih proizvoda. Vidim da si iz NS. Na uglu Stražilovske i Maksima Gorkog imaš takvu prodavnicu. Takođe ima jedna u Jovana Subotića.
-
-
Zanimljiva tema, za mene pogotovu jer imam dvoje mlađe dece. Meni je više muka da ama baš svaki proizvod koji kupujem u ovoj ..benoj zemlji, moram da prostudiram i postanem doktor nauka (ove godine sam morao da postanem doktor za protočni bojler, pelet, frižider i izolacione materijale). Da skratim priču, da li imamo nekog člana ko se bave prozivodnjom "pravog" meda ili da li neko ima preporuku gde se može kupiti pravi med (mene prvenstveno interesuje Beograd i okolina) a da ne gledam granulaciju, kristalizaciju i radim "hemijske analize" itd...Pozdrav
-
Nema na čemu Nešo.
Danas svako može da komentariše na internetu, nemaju svačije reči ili podaci istu težinu, nisu svi podaci tačni, treba znati gde pogledati, nekada uzeti podatke sa dozom rezerve, uporediti pročitano sa rezultatima iz prakse... Da ne govorim da treba čitati literaturu, razmeniti iskustva sa kolegama, saslušati mišljenje iskusnijih itd. Kada bi samo Gugl bio dovoljan ne bi nam trebale škole, univeziteti, biblioteke itd.
Da se vratim na temu. Video koji ću postaviti je interesantan iako je naslov malo obmanjujuć jer gledajući video nećete saznati kako da prepoznate pravi med ali ćete saznati dosta drugih stvari. Vredi pogledati.
-
Mlađi član
- Reputacioni uticaj
- 15
A šta mislite o Timomed-u iz Knjaževca? Pošto ne poznajem ni jednog pčelara lično, pomalo nemam poverenja da kupujem sa tezge, čak ni na sajmovima meda.
Timomed Knjaževac - O nama
Vaš status
- Ne možete postavljati teme
- Ne možete odgovarati na poruke
- Ne možete slati priloge uz poruke
- Ne možete prepravljati svoje poruke
-
Pravila foruma
Bookmarks sajtovi