Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 34
Like Tree50Likes

tema: Kako ostvariti potrošačko pravo?

  1. #1
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Kako ostvariti potrošačko pravo?

    Pišem ovo u nadi da će mi neko pomoći da rešim problem sa mobilnim telefonom koji sam nedavno kupio. Marka telefona, naziv trgovine i servis nisu bitni, a osim toga, neću ih imenovati da forum ne bi imao problema, premda nijedan od spomenutih nema veze sa satovima niti sa firmama u kojima rade forumaši. Imena ću navesti ukoliko zatreba, ali ću prethodno tražiti dozvolu od vlasnika sajta.

    Elem, kupio sam telefon koji me je (ne)verno služio cele dve nedelje. Otišao sam u prodavnicu kako bih uložio reklamaciju. Na telefonu je pokvaren zvučnik u slušalici, pa sam zato i odneo telefon. Prodavci su uzeli telefon i otpremili ga u servis 4. decembra, kako bi servis potvrdio kvar i otklonio ga. Iako sam u međuvremenu zvao sa molbom da mi kažu u čemu je problem, sve se završilo njihovim obećanjima da će mi javiti. U međuvremenu sam zvao servis, koji je prvo tvrdio da se pomenuti kvar može rešiti za dva dana, zatim da ne mogu da mi daju informacije iako sam vlasnik (navodno, takav zakon, premda postoje i drugi zakoni koji kažu da svojom imovinom mogu da raspolažem kako hoću, al' dobro sad).

    Konačno, posle deset dana saznajem da je potvrđen kvar, ali da gospoda nemaju deo na lageru i da moraju da ga poruče, što znači da ću se debelo načekati. Zamolio sam prodavce da povuku telefon iz servisa, kako bih ga odneo u neki normalan, makar i o svom trošku, ali opet nastaje problem. Telefon će iz servisa, koji je čak 2,5 km od radnje, putovati do utorka. Pretpostavljam da im dostavu radi Puž express ili Kornjača trans.

    Mogu da sačekam i do utorka, ali šta dalje? Pitao sam da li mogu da uzmem novac nazad, na šta su odgovorili da ne mogu. S druge strane, čuo sam od drugih da je ovo sasvim moguća solucija koja stoji u zakonu. Ako ne žele da poslušaju slovo zakona, ima li svrhe ići preko tržišne inspekcije? Da li postoji još neko rešenje, osim povraćaja novca ili eventualne zamene za novi primerak telefona, što bih najradije izbegao?
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  2. #2
    Istaknuti član Avatar korisnika backarelli
    Član od
    27.11.2011.
    Lokacija
    Bg-Lipovačka Šuma
    Poruke
    3.045
    Lajkovi
    10895
    Blogovi
    1
    Reputacioni uticaj
    137

    Određen forumom Re: Kako ostvariti potrošačko pravo?

    Bata-Nele , evo mog predloga...

    Prvo, pogrešio si što povlačiš telefon . Posle 90 dana (ako ga ne vrate ispravnog), radnja je dužna da ti taj isti model da NOV ! Znači, ostavi u njihovom "ovlašćenom" servisu. Ako se desi da ti vrate iz servisa ponovo ne ispravan telefon, vraćaš ga ponovo u servis, ali se proteklo vreme ne ukida, već je i dalje uračunato . Dao si pare za aparat, te ti moraju rešiti problem , ili ti dati NOV isti model.

    Vidiš li bilo kakvo oštećenje po povratku iz servisa (čak i najmanju ogrebotinicu) opet su dužni da ti daju NOV telefon.

    Nikako ga nemoj povlačiti iz servisa i lezi im na grbaču, sve dok ne dobiješ ono što si platio !!!!

    Sve ti ovo govorim iz iskustva, koje u tom smeru imam na pretek, veruj mi....
    Varga likes this.
    Victorinox - real steel with mechanical soul

  3. #3
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Kako ostvariti potrošačko pravo?

    Mogu da otkažem povlačenje, ali problem je kada ću dobiti telefon. Sada koristim neki krš koji samo što se ne raspadne. Znam da imaju zakonski rok od 45 dana da ga poprave, ali u pitanju je sitan kvar koji se otklanja za veoma kratko vreme, kako su mi potvrdila čak dva servisera. Jeste da im zakon daje toliko vremena, ali ovo je bezobrazluk. Ako je uvoznik uvezao neki proizvod i garantuje servis, valjda treba da ima delove, a čekanje od deset dana za pregled koji traje nekoliko minuta je malo preterano.
    anbeast likes this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  4. #4
    Stariji član Avatar korisnika Zenith
    Član od
    9.1.2012.
    Lokacija
    Smederevo
    Poruke
    1.252
    Lajkovi
    2295
    Reputacioni uticaj
    55

    Određen forumom Re: Kako ostvariti potrošačko pravo?

    Prijatelju,naravno da je moguca solucija da ti vrate novac koji si dao za telefon ali je to krajnja mera jer se uvek drustvo vodi time da ugovor bude izvrsen pa makar i sa izvesnim zakasnjenjima.To je zbog nacela pacta sunt servanda.
    Pretpostavljam da imas garantni list i da je sto se toga tice sve ok.
    Medjutim,imaju zakonski rok da to poprave.Ne mogu oni sutra ili za 3 dana da poprave telefon iako ce ti mozda neki majstor reci da bi to popravio za 5 minuta.
    Ako ti je hitno niko ti ne brani da telefon odneses tom koji kaze da bi sredio za 5 minuta,ali ako on nesto dodatno pokvari ovlasceni servis nema veze nikakve zeze sa tim.
    Ukoliko ti ovlasceni telefon ne poprave kada su rekli mozes da doplatis odredjeni iznos novca za neki bolji od tog telefona ili neki manje bolji od tog pa da ti oni vrate jedan deo novca u zavisnosti od cene.
    Tek ako to ne ispune mozes da trazis povracaj svog novca.
    To da li oni imaju ili nemaju delove u to ne bih da ulazim.Kao ovlasceni distributeri trebalo bi da imaju.
    U svakom slucaju nije nikakva tragedija ako 10-15 dana koristis krs od telefona.
    Poslednja ispravka: Zenith (14.12.2012. u 22:05)

  5. #5
    Stariji član Avatar korisnika tiha
    Član od
    17.7.2011.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    1.027
    Lajkovi
    2628
    Reputacioni uticaj
    132

    Određen forumom Re: Kako ostvariti potrošačko pravo?

    Taj rok od 45 dana je bio u starom zakonu. Novi zakon od 1.1.2011 nema jasno definisane rokove (pominje se neki "razuman rok" ma sta to znacilo) i to prodavci cesto koriste kako njima odgovara. Isto tako i Trzisna inspekcija se vise ne bavi time nego moras da kontaktiras Centar za zastitu potrosaca koji je samo savetodavno telo bez zakonskih ovlascenja.
    vlajo likes this.

  6. #6
    Moderator Avatar korisnika sima hrabri
    Član od
    16.12.2009.
    Lokacija
    Zemun
    Poruke
    2.556
    Lajkovi
    3874
    Blogovi
    2
    Reputacioni uticaj
    140

    Određen forumom Re: Kako ostvariti potrošačko pravo?

    drugim recima, mogu da rade sta hoce.

    moja sva iskustva sa ovlascenim servisima su losa, bez izuzetka, bilo da je rec o telefonu ili autu.
    prosle godine su mi u servisu izvadili bateriju za mob. koja je trajala 3 dana, i stavili neku staru koja ne drzi ni dan, + unistili su ulaz za slusalice (iskrivili ga). naravno da nista od toga nisu priznali kao svoju gresku i na kraju je ispalo da treba da budem srecan sto su mi popravili pokvaren telefon koji su mi prodali.
    Citat jole777 kaže:
    Ne pali me marketing, placeni oglasi ni sportasi/glumci. Daj mi kakvu vintage Omegu, in house Seiko ili Sinn-a i meni je to sasvim dosta.

  7. #7
    Stariji član Avatar korisnika Zenith
    Član od
    9.1.2012.
    Lokacija
    Smederevo
    Poruke
    1.252
    Lajkovi
    2295
    Reputacioni uticaj
    55

    Određen forumom Re: Kako ostvariti potrošačko pravo?

    Razuman rok je pravni standard i ocenjuje se prema konkretnom slucaju.
    Razuman rok u nekim slucajevima iznosi svega nekoliko dana a nekad i cak nekoliko godina.

  8. #8
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Kako ostvariti potrošačko pravo?

    Meni je problem što uskoro neću imati čime da telefoniram, pa mi je zato stalo da ovaj problem rešim. Krš koji koristim daje znake života, ali uskoro će i on da crkne.

    Što se tiče roka, upravo su u ovlašćenom servisu rekli da se kvar može popraviti za nekoliko minuta, što je potvrdio i drugi servis, premda su rekli i da cela priča traje dva dana zbog isporuke i ostalih gluposti, da bi se na kraju ispostavilo da ću problem rešavati danima. U međuvremenu sam dobio neke članove tog zakona koji glase ovako:

    Član 54

    Ako isporučena roba nije saobrazna ugovoru, potrošač ima pravo da zahteva od trgovca da se otkloni nesaobraznost, bez naknade, opravkom ili zamenom, odnosno da zahteva odgovarajuće umanjenje cene ili da raskine ugovor u pogledu te robe.
    ...
    Svaka opravka ili zamena se mora izvršiti u primerenom roku i bez značajnijih neugodnosti za potrošača, uzimajući u obzir prirodu robe i svrhu zbog koje ju je potrošač nabavio.
    Najviše me zanima boldovano. Telefon sam kupio samo zato što je stari na izdisaju, a priroda robe je takva da ga koristim za privatnu i službenu komunikaciju. Ovih dana sam učestvovao u organizovanju jedne stručne konferencije, pa sam kukao i molio kolege da mi pozajme svoj uređaj kada bi me telefon izdao. Ne bih da gnajvim o propuštenim pozivima koji su bili bitni i slično, pa bih zato najviše voleo da dobijem lepo pare nazad i da kupim drugi telefon od drugog proizvođača i u drugoj prodavnici. Koliko znam, serviser je dužan da ima delove za ono što prodaje, a imajući u vidu koliko sam čekao da se njihova veličanstva udostoje da potvrde kako je crkla slušalica, do kraja cele priče ću sigurno dobiti unuke.

    Za savet sam prvo pitao kuma, koji radi u firmi koja se bavi drugom vrstom uređaja, na šta je odgovorio da ne zna tačno zakon, ali da mu se više isplati da odmah vrati novac, ako to kupac zatraži, nego da ga neko olajava da prodaje krš. Delove za to što prodaje, naravno, poseduje i kaže da brže odrađuju posao. Nažalost, nisu u pitanju telefoni.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  9. #9
    Moderator Avatar korisnika VLADAN P
    Član od
    18.10.2010.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.628
    Lajkovi
    18033
    Reputacioni uticaj
    281

    Određen forumom Re: Kako ostvariti potrošačko pravo?

    Zakonska praksa i sada kao razuman rok ,uglavnom,tretira 45 dana.
    Imao sam mnogo sličnih iskustava,ali me mrzi da pišem.
    Savet-ostavi njima telefon da se igraju a ti koristi rezervni ili kupi drugi.
    Ovaj kada ti stigne sa servisa-prodaj (da bar izvučeš neku štetu)
    Znam kako ovo zvuči,ali veruj da je najbezbolnije.
    I bez nerviranja.
    Nemaju oni ništa lično protiv tebe.
    Čak i ne razmišljaju o tebi.
    Nemoj ni ti o njima.

    EDIT-Sada sam video tvoj novi post.
    Kupi bilo koji polovni telefon za 15-20 evra dok se ovo ne završi.
    Poslednja ispravka: VLADAN P (14.12.2012. u 22:43)
    sima hrabri and backarelli like this.
    ZAJEDNO SMO SKUPA!

  10. #10
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Kako ostvariti potrošačko pravo?

    Izgleda da mi jedino preostaje da kupim neku igračku, kako Vladan savetuje. S jedne strane čitam o nekakvim evropskim zakonima, ali trgovački moral i etika su na nivou prvobitne zajednice.

    Jedna crtica sa nedavnog puta u Austriju:

    U prodavnici sam kupio tri košulje (cena 7€ po komadu). Pošto sam stigao pred kraj radnog vremena, košulje sam kupio bez probanja, jer nisam imao vremena da odem u kabinu. Nisam bio siguran da li sam dobro izabrao i pitao sam da li mogu da je eventualno vratim ako sam se prevario oko broja, na šta je prodavačica odgovorila potvrdno. Inače, kod njih imam pravo da robu vratim bukvalno ako mi se ne sviđa boja ili dezen, pošto sam je prethodno raspakovao, a što podrazumeva oštećenje ambalaže. Pomenute tri košulje su oko 10% cene telefona i donose mnogo manju zaradu.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •