Strana 10 od 16 PrvaPrva ... 67891011121314 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 91 do 100 od ukupno 156
Like Tree190Likes

tema: Diskusije o mehanizmima... satovima...

  1. #91
    Počasni član Avatar korisnika milan zmaj
    Član od
    20.12.2008.
    Lokacija
    SRBIJA.Beograd
    Poruke
    9.492
    Lajkovi
    36956
    Blogovi
    2
    Reputacioni uticaj
    159

    Određen forumom Re: Diskusije o mehanizmima... satovima...

    Kad vidim 3133 odusevim se inadam se da cu ga uzeti....
    Dado prpaaa a??

    next year at this time I'll be a millionaire




  2. #92
    Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    26.10.2009.
    Lokacija
    Doboj,R.SRPSKA
    Poruke
    4.981
    Lajkovi
    4375
    Reputacioni uticaj
    139

    Određen forumom Re: Diskusije o mehanizmima... satovima...

    Pa dobro, 7s je trenutno najjeftiniji Seiko automatik i pravi se na kilo.
    Ne čudi me ako je kvalitet opao u odnosu na prije 30 -40 godina kada sus e probijali na svjetsko tržište.
    Moj utisak je da im je 7s i ustoj grupi kao i 7N kvarc - jeftini,a dovoljno kvalitetni.

    Kliknite za sliku za veću verziju

Ime:	Screenshot_1.jpg
Viđeno:	196
Veličina:	22,0 KB
ID:	77767
    (sa chronograph.com)

  3. #93
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.048
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Diskusije o mehanizmima... satovima...

    Tema kao tema je problematična , od načina kako je otvorena pa do toga kako se nastavila. Previše ironije i bockanja, upoređivanja svega i svačega itd.

    Ruska industrija satova je na kolenima, od velikih igrača ostao je samo Vostok a i on je daleko od blistavog stanja što ne znači da su mu mehanizmi loši. U vreme SSSR-a ruska časovničarska industrija bila je sila po obimu proizvodnje, po broju "in-house" mehanizama, po broju proizvođača, po raznovrsnosti dizajna satova itd ( ne kažem da su bili jedini ) a po mom mišljenju njihov najveći problem je to što su kućišta retko pravljena od čelika . Zatim su došli crni dani, mnogo toga je propalo, mnogi se nisu prilagodili tržišnom načinu poslovanja, tu je i poznata ruska privatizacija itd. Nije bilo nekoga ko će videti potrebu da se časovničarstvo zaštiti . U Švajcarskoj su to davno prepoznali pa kada je nastao konglomerat ( ETA, ESA ) onda su i banke priskočile u pomoć , onda je država priskočila u pomoć - zakonom je zabranjeno osnivanje novih malih časovničarskih radionica kako se časovničarski potencijal nebi rasipao ( toliko o tržišnoj ekonomiji ), onda je usisano skoro sve što je podno Alpa pravilo kazaljke i zupčanike pa su tako neke kompanije kupljene i ugušene da nebi bile konkurencija , neke da bi se prisvojio njihov asortiman itd. U Rusiji se to nije dogodilo.
    Što se tiče opadanja kvaliteta . Ja kao korisnik tih satova to nisam primetio, bar kada su mehanizmi u pitanju. Sasvim solidna odstupanja nekada čak zapanjujuće dobra, dobra rezerva snage, dug servisni interval pritom delova ima , jeftini su a sami Vostokovi mehanizmi koštaju 15-20 evra , kao karta za Cecin koncert. Do skoro se nov MakTajm -Poljot 3133 mogao kupiti za oko 60 evra kod Kampmann-a, to je smešna cena ( to je cena koja je bila aktuelna pre par meseci , možda je još uvek , nisam proveravao ). Ono što recimo svako zna ko voli ruske satove je to je da hrom na SSSR modelima Komandirskih bio neuporedivo bolji. Što se Vostokovih mehanizma tiče , citiraću samog sebe : " Vostokovi mehanizmi ne predstavljaju stvar luksuza i prestiža, njihovi satovi takođe. O njima se ne snimaju skupe reklame sa holivudskim glumcima ili vrhunskim sportistima, čiji budžet prevazilazi ukupnu godišnju zaradu svih zaposlenih u Vostoku. Oni ne sponzorišu Olimpijske igre niti Svetska prvenstva i za šire narodne mase su više-manje potpuno nepoznati. Oni samo prave satove čiji mehanizmi u miru i tišini, često decenijama neservisirani i zanemarivani ili različitim predrasudama osporavani, mere vreme. Kada se crta podvuče to je jedino i bitno." , ostatak teksta pročitajte ovde http://www.svetsatova.com/forum/f116...ja-5790-2.html . Ne bih upoređivao kineske Parnis i ruske mehanizme. Na našem forumu malo ko je kupio njihove ( Parnis ) satove a još je manji broj onih koji nisu imali neki problem sa njihovim mehanizmima. Ume Vostok da napravi i tačnije i dekorisanije mehanizme ali ih ne ugrađuje u satove od 30 evra.

    Koga interesuje tematika interesantno je poslušati i mišljenje jednog od najvećih autoriteta kada je sovjetska - ruska horologija u pitanju.
    Poslednja ispravka: skydrummer (31.10.2013. u 20:37)

  4. #94
    Počasni član Avatar korisnika milan zmaj
    Član od
    20.12.2008.
    Lokacija
    SRBIJA.Beograd
    Poruke
    9.492
    Lajkovi
    36956
    Blogovi
    2
    Reputacioni uticaj
    159

    Određen forumom Re: Diskusije o mehanizmima... satovima...

    Nije zamisao teme bila losa ovo treba da je diskusija. .. kad je diskusija onda ima i razlicitih misljenja pa i glupih usporedjivanja...
    U svakoj temi bude ironije i meni smeta...cak i kad predstavim svoj sat pogledaj neke komentare. Pa ajde šta da radim?
    Uzgred u pravu si za ovo sto si napisao.
    Shmizla and Dragojlovic Darko like this.

    next year at this time I'll be a millionaire




  5. #95
    Istaknuti član Avatar korisnika tolarbo
    Član od
    11.11.2008.
    Poruke
    4.528
    Lajkovi
    30323
    Reputacioni uticaj
    83

    Određen forumom Re: Diskusije o mehanizmima... satovima...

    Nisam stigao ranije da se uključim pa se necu vraćati unazad, ali moraću da kazem i ja koju:


    @sky tebe treba proglasiti za emeritusa ruske casovnicarske industrije! Ali nemoj da preterujes

    Prvo:Rekao si: "U vreme SSSR-a ruska časovničarska industrija bila je sila po obimu proizvodnje, po broju "in-house" mehanizama, po broju proizvođača.. " - Ja mogu da se slozim sa tobom da je bila sila samo po obimu proizvodnje.
    Drugo: "N
    jihov(misli se na ruske proizvodjace satova) najveći problem je to što su kućišta retko pravljena od čelika". - Ovde se slazem sa tobom. Ali kako onda mozemo da pricamo o kvalitetu ruskih satova, zar ne?!
    Trece: "(Drzavni intervencionizam i osnivanje ETA-e), a
    onda je usisano skoro sve što je podno Alpa pravilo kazaljke i zupčanike pa su tako neke kompanije kupljene i ugušene da nebi bile konkurencija." - Nije drzava ugusila te kompanije, već je cela casovnicarska industrija bila u krizi, i mnogo firme su vec bile ugasene. ETA je usisala sve sto je mogla, da bi se pre svega spasio i koliko toliko sacuvao potencijal švajcarske časovnicarske industrije. U tim trenutcima konkurencija je dolazila spolja sa dalekog istoka, iz Japana.
    Cetvrto: "
    O njima se ne snimaju skupe reklame sa holivudskim glumcima ili vrhunskim sportistima, čiji budžet prevazilazi ukupnu godišnju zaradu svih zaposlenih u Vostoku." - A zasto je tako? Da li je sve u skupim reklamama ili Vostok nema dovoljno kvalitetan proizvod da bi imao i veći profit, pa samim tim i dovoljno veliki budzet za reklamu?

    Volimo mi ruske satove, ali moraju mnogo da poboljsaju kvalitet, da bi mogli da se porede sa švajcarskim satovima!

  6. #96
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.048
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Diskusije o mehanizmima... satovima...

    Kada pišem o ruskim mehanizmima niti ih poredim sa švajcarskim niti sa japanskim mehanizmima ili bilo čijim drugim mehanizmima. Takođe nije nužno složiti se samnom.
    Poenta je bila da ruska časovničarska industrija nije opstala posle raspada 90-tih jer nije bilo zaintersovanih za tako nešto , drugim rečima nije država niti neko drugi intervenisao kao što je to bio slučaj u Švajcarskoj. Primena mesinga za izradu kućišta nije bila strana ni švajcarskoj časovničarskoj industriji . Stvaranje švajcarskog konglomerata počelo je decenijama pre kvarcne krize odnosno pretnje sa istoka. Klasičan primer gušenja jednog odličnog proizvođača mehanizama jeste Lemania. Ima ime , ima istoriju, paletu mehanizama itd., malo ko je nije ugrađivao a mašine čame u Breguet-u. Konkurencija je Valjouxu , ne pada im napamet da mašine prodaju jer bi neko sa tim mehanizmima napravio bum . Kao što rekoh , klasično gušenje jednog odličnog proizvođača mehanizama.
    Zašto Vostok ili neki drugi proizvođač iz SSSR nije ili još uvek ne troši ogroman novac na reklame? U jednoj rečenici, ta vrsta nekomercijalnog ponašanja je tipična za države takvog uređenja odnosno dogovornu ekonomiju. Sada i da hoće da troše , kasno je. Nije to direktno povezano sa kvalitetom.
    Kao što rekoh na početku, a kao odgovor na poslednju rečenicu, nisam ni poredio švajcarske i ruske mehanizme, nema potrebe ( na videu je paralelu između ruskih i švajcarskih mehanizama povlačio Mark Gordon ) .

    Ovo za emeritusa ću shvatiti kao kompliment .
    Poslednja ispravka: skydrummer (1.11.2013. u 2:47)

  7. #97
    RUS
    RUS je offline
    Moderator Avatar korisnika RUS
    Član od
    17.4.2009.
    Lokacija
    PA
    Poruke
    12.495
    Lajkovi
    43550
    Reputacioni uticaj
    577

    Određen forumom Re: Diskusije o mehanizmima... satovima...

    Sky izvini, znam da te nervira citiranje u poslednje vreme, ali moram.
    Citat skydrummer kaže: Pregled poruke
    ...
    Zašto Vostok ili neki drugi proizvođač iz SSSR nije ili još uvek ne troši ogroman novac na reklame? ...
    Zaista mislis da oni ne trose zato sto su kao posteni ili sta vec? Oni te pare jednostavno nemaju, a pitanje je imaju li i kadar koji bi to mogao da uradi.

    Ja sam siguran da kad bi oni imali mogucnosti za to, da bi radili potpuno isto, nisu ni oni gadljivi na pare.
    milan zmaj and HADzI DALIBOR like this.
    "I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna

  8. #98
    Istaknuti član Avatar korisnika tolarbo
    Član od
    11.11.2008.
    Poruke
    4.528
    Lajkovi
    30323
    Reputacioni uticaj
    83

    Određen forumom Re: Diskusije o mehanizmima... satovima...

    Citat skydrummer kaže: Pregled poruke

    Ovo za emeritusa ću shvatiti kao kompliment .
    Naravno, ti si davno doktorirao rusku casovnicarsku industriju. Ali "Rusi" moraju mnogo da se poprave.
    Sto se tice ETA-e, znam odlicno kada je nastala, ali se ne slazem da je ona unistila Lemaniju. Lemanija je pravila stvarno kvalitetne mehanizme, ali je i cinjenica da je prodaja isla dosta lose u odnosu na tadasnji obim proizvodnje. Takodje bila su im i skupi mehanizmi. Ima tu jos razloga, o nekima smo vec pricali, ali jednostavno i pored nekoliko akvizicija i prodaja Lemanija se nije odrzala. Na nasu zalost.

    Reklama: Jednostavno se uvek navodi ona kao nesto negativno i "velika prevara". Reklama je sastavni deo poslovne politike svake firme koja posluje na trzisnim osnovama. Dogovorna ekonomija ni u kom slucaju nije mogla da pruzi dobar ambijent za stvaranje kvalitetnog proizvoda, jer se tu uvek tezilo samo sto vecem obim proizvodnje, a ne i boljem kvalitetu proizvoda!
    Poslednja ispravka: tolarbo (1.11.2013. u 10:21)
    milan zmaj likes this.

  9. #99
    Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    26.10.2009.
    Lokacija
    Doboj,R.SRPSKA
    Poruke
    4.981
    Lajkovi
    4375
    Reputacioni uticaj
    139

    Određen forumom Re: Diskusije o mehanizmima... satovima...

    Sky,
    Kažeš da ne bi upoređivao Parnis mehanizme i ruske.
    A zašto?
    Parnis uglavnom koristi Seagul mehanizme. Dali su gori od ruskih? Ne bih rekao.
    Kažeš imaju problema sa njima. A koliko je problema sa rusima?
    Govoriš o preciznosti rusa, a u specifikacijama dozvoljeno odstupanje od -20 do +60 ,pa do -10 do +30s/d. Ja ne znam za veće.
    Rezerva snage oko 30h kod većine Vostoka!
    Razumijem da voliš ruse i stvarno nemam ništa protiv niti postoji kakva zla namjera ali pričati o nekakvoj kvaliteti je baš pretjerivanje.
    tolarbo likes this.

  10. #100
    Istaknuti član Avatar korisnika 23jewels
    Član od
    9.10.2010.
    Poruke
    2.174
    Lajkovi
    7987
    Reputacioni uticaj
    230

    Određen forumom Re: Diskusije o mehanizmima... satovima...

    Imao sam i Parnis, imam i Vostok (da ne uvlacimo sada Poljot, sturmanskie, Buran...). Razlike ima, i prilicno je opipljiva. Sto se deklarisanih odstupanja tice, ne vidim problem sve dok je moguce podesiti mehanizam za korisniku prihvatljivo.

    Prva razlika je u tome sto Vostok dobijate u fabrickoj kutiji, sa kakvom takvom (za nas neupotrebljivom zbog troskova) garanciom. Tu je i uputstvo, u vidu ispresavianog parceta papira, ali svakako bolje nego kod Parnisa koga dobijate u kesici bez icega. Ni jedna rec o mehanizmu, o oznaci, o proizvodjacu...apsolutno nista.

    Kuciste. kvalitetnije bilo kod Parnisa, lepse uradjeno, lepsi prelazi. Staklo u odnosu na pleksi kod vostoka nekom mozda nije prednost, kod mene jeste. Detalji na brojcaniku su bolji kod Parnisa (mada od svih satova koje sam imao, Fortis je sampion u aljkavosti detalja na ciferu) Kais je bio bolji kod kineza.

    Mehanizam. Kada kupujemo kineski sat, koliko vidim, gomila ljudi ide sa predumisljajem "ma, za te pare cu se kockati". Znaci, bar polovina njih i ne ocekuje da ce taj sat uopste raditi. Kod Vostoka nije tako. Sve i da se desi da ne radi, Vostok ce servisirati svaki casovnicar kod nas, Parnis nece.

    Moj parnis je imao problem sa sinhronizaciom mehanizma. Opruga koja treba da drzi zubcanike uzubljene nije dovoljno cvrsta bila i u nekom trenutku, zubcanici su se razdvajali, sto je dovodilo do zaustavljanja sekundare. Zamena nije bila komplikovana, ali je problem bio sto delova za njih uopste nema. Mozda taj mehanizam, u sea gull-ovoj izvedbi i nije los, ali ovi u Parnisu, moguce je da su samo po licenci, su jako loseg kvaliteta, kao od lima da su pravljeni (po recima casovnicara), da mora da pazi na srafove kada ih doteze,da ne popucaju, a neretko mora i turpija da radi, pri sastavljanju delova.

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •