Tag Heuer F1 G.D.


evo još jedna reciklaža.
Znam da Tag nije baš popularan među satoljupcima zbog svojih raznih eksperimenata što nije slučaj sa starim i klasičnim Heuerom, ali eto Heura još nemam pa evo malo o quartznoj formuli. Znam da večina nevoli quartz, ali ja imam svoje razloge. Zapravo bez qaurtznog sata nebi ni mogao funkcionirati baš najbolje.


Eto došo je i Tag na red da ga piknem. Pošto već par godina dolazi u uži izbor, ali uvijek je u finišu odabir pao na nešto drugo.
Ove godine tj. prošle godine kad je ovaj model došao na tržište je konačno dobio adut koji meni puno znaći, a dosad nije bio taj slučaj u seriji F1, a to je da je model dobio koji mm u promjeru tj. došao je sa 41mm na meni omiljenih 44mm. Kad sam odlućio da je to ono kaj želim nametnulo se drugo pitanje, bijeli cifer ili crni. Sat s bijelim ciferom nemam, a htijo bi imati i bijelo, makar to štedim za Breitlingovog Avengera.
Odluka je pala na crni iz jednostavnog razloga prvo nije ga bilo za kupit bez naručivanja i čekanja a drugi razlog je kaj mislim da bi mi bijeli kroz neko vrijeme dojadio i posto ružnjikav. Crni s druge strane nije toliko napadan i više je klasičan model, osim toga crno je uvijek "in".



Sat je dosta težak za quartza ( Ronda 6004B ) ali vrlo ugodan za nosit. Nisam ga izvagao, ali sat se lijepo osjeti na ruci i vjerojatno onima koji vole one satove od 50 g. nebude po volji (oni koji me znaju od prije znaju na kaj mislim )
Ako sat od 250 g. dobije ocijenu 10 ( po meni, jer volim teške komade željeza) ovaj F1 ocijenjujem solidnom: 8

Ogroman plus je u luneti koja je stvarno fenomenalana i u rangu pa slobodno mogu reći Omege Semastera koja ima lunetu bez ikakvog pogovora, ali je razlika u gripu. Kod Omege lunetu nemožeš tako lako namjestit na željenu poziciju kao kod formule koja ima duboke zareze na luneti pa radi toga ima odličan grip i dok su ruke recimo vlažne od znoja. Zapravo luneta je opčenito robusnija i ima jaći i čvršći klik, ali isto tako točnih 120 klikova bez praznog hoda tako da tom segmentu dajem ocijenu: 9



Sad idemo na narukvicu. Možda bi bio i bolji izbor gumena, ali eto odlućio sam se na čelik iz dva razloga. Prvi je da imam već nekoliko satova sa gumom i kojima ta guma najbolje odgovara tako da sam od toga u startu odusto, a drugi razlog je u tome što ova j F1 sa čelićnom narukvicom užasno slići na meni omiljeni Heuer pilot koji je jako, jako teško nabaviti, a pogotovu u odlićnom stanju i osim toga duplo je skuplji od ove formule. Da se vratim na narukvicu. Linkovi su dosta debeli i čvrsti, ali isto tako se lijepo formiraju po ruci i radi toga je sat ugodan za nosit bez obzira na težinu koja možda nekima i nebi odgovarala. Narukvica je brašovana i zapravo na cijelom satu nema niti jednog poliranog dijela što je odlićno jer sve micro ogrebotine rješavaš sa par poteza viledinom spužvicom.
Dakle narukvica bi dobila ocijenu 7 ili čak 8 ali nebude, a nebude jer sat ima kopču od prešanog lima kakvu recimo imam na Sectoru 280. doduše ne kažem da nevalja, ali ako na Zodiacu od 500 kn ( cca 70 eur) nije prešani lim onda i na satu od 5 500 kn (cca 750 eur) isto tako nije mjesto takvoj kopći.
dajem ocijenu:6,5 ajde 7 jer nema poliranih dijelova



Ukupno gledano ovaj sat sam si kupio jer sam želio quartzni brendirani sat za svaki dan jer jeftilena za svaki dan već imam u vidu Festine ali ona ne ispunjava normu WR-a koji mi mora imati 200m WR-a za ljetne radosti i mora biti robustan za sportske aktivnosti.
Da skratim, da nekom nesrečom ostanem bez svih svojih ljubimaca moram priznat da bi uz naravno meni neprikosnovenu Omegu i ovaj Tag bi opet našo mjesto na mojoj ruci, zapravo moram priznat da bi mogo ostat samo na Omegi i Tagu i nebi mi bila nikakva drama

Ukupni dojam: 8


Cal: Ronda 6004B
Dimenzije: 44mm x 13mm
težina: budem izvago
Staklo: naravno Saphir
WR: solidnih 200m

Slike nisu nešto, ali kome se sat svidi i na ovakvim slikama u živo se bude oduševio