Prikaz rezultata 1 do 3 od ukupno 3
Like Tree3Likes
  • 3 Post By Haifisch23

tema: Radijum na kazaljkama satova

  1. #1
    Novi član
    Član od
    16.4.2016.
    Poruke
    14
    Lajkovi
    4
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Radijum na kazaljkama satova

    vojnih satovaSad sam procitao jedan zanimljiv clanak,a tice se radijuma na starim vojnim satovima.<br>Americka kompanija United States Radium Company je 1917 god.angzovala zene da cetkicom<br>nanose boju  u koju je dodat radijum.Radi se o prozvodnji  satova za potrebe vojske.<br>Plata je bila tri puta vece od prosecne tog vremena.Nije bilo nikakve zastitne opreme,niti upozorenja o <br>stetnosti.Zene su cak mazale usne tom bojom pre vecernjeg izlaska.<br>Uskoro su mnoge obolele  od raka i umirale.<br>Ptam se obzirom da imam vecu kolekciju starih vojnih satova i perioda 30 ili 40tih god.proslog veka<br>da li je opasno drzati ih u kuci.

  2. #2
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.911
    Lajkovi
    13196
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Radijum na kazaljkama satova

    Radijum je u industriji satova zabranjen zbog štetnog učinka na one koji su ih proizvodili a ne zbog mogućeg štetnog učinka na kupce. Problem je bio u tome, da su ženske koje su nanosile radijum na brojčanike to radile vrlo tankim četkicama, koje su navlaživale usnicama, da bi kvalitetno obavile zadatak. Sličnu sudbinu su doživeli i mnogi slikari iz tog vremena. Radijum deluje slično kalcijumu. Slaga se na kostima. Pošto se radilo o izuzetno malim količinama, bio je potreban direktan kontakt sa tim radioakvitnim materijalom, da bi počeo da pravi štetu. Nošenje sata ili satova nije predstavljalo rizik.

    Opasniji je bio tritijum, koji se masovno upotrebljavao sve do 1998 godine, kada ga je časovna industrija u potpunosti zabranila. Danas je dozvoljen samo u obliku takozvanog GTLS. Radi se o malim, vrlo uskim staklenim cevčicama, koje su znatno manje propusne od boje na brojčaniku a pored toga, korisnika štiti i staklo brojčanika, kao i poklopac sata. Ali čak i kao takav, ne sme na primer, da se upotrebljava u Nemačkoj.
    marko14, Zagor and piksi like this.

  3. #3
    Stariji član Avatar korisnika Baron
    Član od
    19.3.2009.
    Lokacija
    Podgorica
    Poruke
    1.587
    Lajkovi
    5192
    Reputacioni uticaj
    23

    Određen forumom Re: Radijum na kazaljkama satova

    Pisao sam i ja u nekoj temi o ovome. Moguće je otkriti tragove tricijuma u mokraći vlasnika sata. Ovo je dokaz tehnologije i niskog praga detekcije. Fizičari ne kažu da je ovo štetno, već da je moguće detektovati, ipak...

    Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •