Prelepo izgleda ali 17mm debljine...bas preterali. I sa cenom preterali - obican spirit mi se cini da je dobar odnos cene/kvaliteta. Kako se priblizavamo na 5k, vec postaje dosta losiji deal.
Prelazak u višu klasu je definitivno cilj Longinesa. Svakim potezom u zadnjih par godina to pokazuju, počevši sa keramičkim bazelom na Hidroconquestu.
Послато са SM-G960F помоћу Тапатока
Ne znam, ali moj utisak da se ovaj model nudi po jako ugodnoj ceni sa obzirom na ono što nudi a posebno u odnosu na konkurenciju. Potpuno novi ekskluzivni L791 kalibar, flyback, hronometar, column wheel, vertikalno kvačilo, nova monocristalna silicujum spirala, dvosmernno rotirajući kerjamički bezel,vrlo dobrar mašinski finiš mehanizma, 68 sati rezerve rada, 5 godina garancije. Sat koji je samo za 500 € skuplji od Orisovog hronografa, sa Sellitom 500, bez hronometar statusa, bez flybacka, slabije završne obrade mehanizma, sa dvogodišnjom garancijom....
Za 500 € je jefitniji od Tudorovog hronografa od kojeg nudi nešto više: flyback, bolja završna obrada mehanizma, iako visina ide na stranu Tudora.
Još uvek je best buy u svome konkurentnom razredu. Mislim, da je više "problem" u tome, što je prošli Spirit hronograf bio smešno jeftin sa obzirom na ono što je nudio. 1000 € jeftiniji ali bez flybacka, keramičkog bezela a samo 0,5 mm tanji od novog modela.
Čak i kada ga uporedim sa svojom Autaviom...osim potpuno In House klaibra 02, ne vidim neku ogromnu prednost, koja bi prevagnula na stranu 1600 € skupljeg Tag Heuera.
Osim toga, moramo uzeti u obzir, da će većina satova nakon ovogodišnjeg Watches & Wonders poskupeti a Longines je sa ovim modelom izašao sa cenom za ovu godinu. Iako Swatch grupacija na eksibiciji ne nastupa i ima običaj da u kasno proleće podigne cene, ne verujem, da će Longines na ovom modelu to učiniti. Tako će se cenovne razlike još više okrenuti u korist Longinesa.
Da, obican chrono, a pogotovo 3-hander varijanta je odlican deal. Mozda ne cenim dovoljno flyback i ostale dzidza bidze. Pre bih uzeo 3-hander spirit i hamilton pandu zajedno umesto ovog i ostalo bi kusura za neki seiko![]()
Naravno, svako ima svoje afinitete. Za ljubitelje hronografa opcija flybacka nije to što pominješ, nego prilično dragocen dodatak. Nije sve u svrhi upotrebe, nego i u stepenu određenog dostignuća.
Ok, razumem da bi umesto jednog kupio rađe tri sata. Ali po toj logici, zašto onda ne bi umesto Spirita kupio dva 3-hander hronometra i umesto Hamilton Pande dva Steinhart hronografa a ostalo bi ti i za neki Seiko....evo, 5 satova umesto 3Ili možda zašto ne jednostavno 8 Seika? 1,5 kg satova umesto pola kile.
Pošto se tema odnosila na hronograf, logično je da ih poredimo sa tim segmentom a ne sa 3 handerima.
Nije mi logika da treba da se kupuju satovi na kilo, valjda je to do sada jasno. Ali isto tako i ne romantizujem komplikacije za koje nemam nikakvu upotrebnu vrednost. Komplikacija zarad komplikacije mi nema smisla, sa rizikom da ces me targetirati kao neznalicu i ne-ljubitelja satova. I nema potrebe da se vredjamo Steinhartima
I da se ne razumemo pogresno, prelep mi je novi spirit. Lepi su mi i stari, da im nisu napravili one kljove od lugova, do sada bi se verovatno nasla neka 40ca u kolekciji.
Bookmarks sajtovi