Fortis Space Art takmičenje-fortis-zero-g.jpg

Švajcarski proizvođač satova Fortis pokrenuo je Space Art takmičenje, kako bi se obeležila stogodišnjica postojanja ovog brenda.

Fortis je i odranije poznat po učešću u svemirskim misijama. Tako je tematika ovog takmičenja upravo svemir.

Fortis Space Art takmičenje-fortis_zero-g-qrcode-en-8711e.jpg

U nagradnoj igri mogu učestvovati sva lica širom sveta, starija od 18 godina. Sve što trebate da uradite jeste da pošaljete neko vaše delo, koje obrađuje temu svemira. To može biti fotografija, video snimak, pesma... Odmah posle slanja vašeg rada, glasanje počinje. Onlajn zajednica širom sveta svojim glasovima doneće odluku o pobedniku, 31. marta 2013. godine.

Glavna nagrada je let sa simuliranjem bestežinskog stanja i Fortis B-42 Official Cosmonauts Chronograph sat. Pobednik će se pridružiti grupi naučnika u avionu koji simulira bestežinsko stanje i pomoći će im u njihovim eksperimentima.

Fortis Space Art takmičenje-fortis-b-42-official-cosmonauts-chronograph-titan.jpg

Unutrašnjost aviona obložena je sunđerima, kako bi se sprečile povrede putnika. Avion se podiže na veliku visinu i počinje naglo da ponire, pod uglom od 45 stepeni. Tokom pada putnici doživljavaju bestežinsko stanje, zahvaljujući tome što avion propada brže nego čovek u njemu. Kada se avion spusti na najniži tačku, gravitacija se ponovo uspostavlja. Međutim u tom trenutnku dolazi do gravitacije od 3-G, što dovodi do toga da se putnici jednostavno zalepe za zidove aviona, obložene sunđerom. Ovo se ponavlja više puta tokom jednog leta.





Fortis