Svima je poznato da ETA polako smanjuje isporuke svojih mehanizama nezavisnim proizvođačima. O tome se već dosta diskutovalo, ali naišao sam na jedan zanimljiv tekst sa novim informacijama. Tekst je inače objavljen na sajtu Prometheus satova, jednog manjeg proizvođača, kojeg će ovakve promene najviše pogoditi. Naravno tekst se odnosi i na sve ostale mikro brendove.

ETA mehanizmi i nezavisni proizvođači - najnovija dešavanja-eta-stopped-supplying-movements-1024x1024.png

Kao rezultat ETA-ine odluke, broj isporučenih mehanizama je opao, a cene su značajno skočile. Ove godine veliki broj porudžbina je otkazan, a cene kod preprodavaca ETA mehanizama su se povećale za preko 70%!

Očekuje se da će naredne godine situacija biti još gora, pa čak i da će ETA u potpunosti prestati da isporučuje svoje mehanizme samostalnim proizvođačima.

Kada govorimo o Prometheus-u, oni su ove godine uspeli da obezbede dovoljan broj ETA mehanizama, za svoje modele u ograničenim serijama. Ipak sve im je teže da predstave nove modele sa ETA mehanizmima, kao i svim ostalim kompanijama koje nisu u sastavu Swatch grupacije.

Prometheus proizvodi dve linije satova - jednu sa švajcarskim i jednu sa azijskim (kineskim i japanskim) mehanizmima. Kako ne bi ugasili liniju satova sa švajcarskim mehanizmima, morali su pronaći alternativu, i to:

1) Sellita - SW200 i SW220 mehanizmi, klonovi ETA-e 2824-2 i 2836-2. Ipak Sellita trenutno nema dovoljne proizvodne kapacitete. Određene količine mehanizama pojavljuju se kod preprodavaca, ali se ne može obezbediti kontinuitet isporuke.

2) Soprod - Mehanizam A10, koji je napravljen kao zamena za ETA 2892-A2, sa poboljšanim karakteristikama. Ipak cena ovog mehanizma je visoka, a vreme isporuke je 12 meseci.

3) Valanvron - Relativno nova kompanija, sa mehanizmima VAL24, VAL36, VAL92, koji su klonovi ETA 2824-2, 2836-2 i 2892-A2 mehanizama. Oni svoje mehanizme zasnivaju na eboš Seagull mehanizmima, na kojima se veliki broj komponenti promeni u švajcarskoj, gde se i kompletno sklapaju.


U Aziji takođe postoje alternative:

1) Hangzhou - Kineska kompanija koja proizvodi klonove ETA 2824-2, 2836-2, Unitas 6497 i 6498 mehanizama.

2) Miyota - Japanska kompanija koja proizvodi mehanizme za svoju grupaciju i nezavisne proizvođače. Najpoznatiji su Miyota 8215, 8205, 9015 mehanizmi. Iako se do mehanizma 9015 teško dolazi.

3) Seagull - Kineski samostalni, ali i proizvođač koji svoje mehanizme prodaje drugim nezavisnim proizvođačima. Najpoznatiji su po klonovima ETA 2824-2, 2836-2, 2892, Unitas 6497 i 6498 mehanizama.

4) Shanghai - Kineski proizvođač koji samostalno pravi satove, ali i prodaje mehanizme drugim proizvođačima. Najpoznatiji po klonu ETA 7750 mehanizma.

5) Time Module Seiko - Japanska kompanija koja proizvodi mehanizme za upotrebu u okviru grupacije, ali i prodaju drugim proizvođačima. Najpoznatiji su mehanizmi NE15 (Seiko 6R15), NH35 (Seiko 7S35) i NH36 (Seiko 7S36). Ipak nije lako doći do ovih mehanizama, a vreme isporuke je 12 meseci.

Prometheus planira da u budućnosti koristi Soprod mehanizme, kao i povremeno Sellita-u, takođe ni Valanvron neće biti smetnut sa uma.

U Prometheus-u smatraju da su ETA klonovi dobra stvar. Ovi mehanizmi omogućavaju korišćenje postojećih alata, kućišta i kazaljki, kao i to da mušterije uvek mogu sa lakoćom doći do rezervnih delova.

Navode da se kvalitet kineskih Seagull i Hangzhou mehanizama u poslednjih par godina značajno poboljšao i da se ta tendencija nastavlja. Iako je Seagull poznatiji proizvođač od Hangzhou-a, zbog činjenice da Seagull proizvodi kompletne satove, po kvalitetu su na istom nivou.

I proizvođač Shangai sa svojim 3LZF2 mehanizmom (7750 klon), dokazao je svoj kvalitet. Ipak ne radi se o potpunom kopiranju 7750, već postoje po neke razlike u pogledu konstrukcije i dimenzija.

U Prometheus-u prihvataju ove promene otvorenog uma, i očekuju da će se po ljubitelje satova odraziti povoljno. Doći će do veće raznovrsnosti i inovativnosti na tržištu.

LINK