Strana 74 od 84 PrvaPrva ... 2464707172737475767778 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 731 do 740 od ukupno 836
Like Tree597Likes

tema: Zanimljivi linkovi i novosti iz sveta časovničarstva

  1. #731
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.898
    Lajkovi
    13149
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Zanimljivi linkovi i novosti iz sveta časovničarstva

    Zabavan tip. Prvi put ga vidim, jer ne pratim YT privatne komentatore ali za ovo što je rekao, iako sam poštovalac Tag Heuera, čovek je sasvim u pravu.
    Tag Heuer je sa kvarčnom linijom i smart smećem znatno izgubio na visokoj reputaciji, koja ga je nekada pratila. On ovde ispostavlja Rondu u izrazito negativnom smislu ali istovremeno ne primećuje, da Ronda hronografski kalibri dizajnerima daju znatno više slobode prilikom stvaranja izgleda sata, kao što bi to bilo u slučaju, kada bi kupovali mehanizme od ETA u višem kvaltitetnom razredu. A kolikom delu kupaca kvarčnih satova je važnije, da li ih pokreće ETA ili Ronda? U najboljem slučaju 1 %. Oni to razumu kao Tag Heuer. I nije Tag Heuer jedini, koji za kvarc traži masne sume. Ima in nekoliko i u višem luksuznom razredu od TH. Kvarc je daleko najprofitabilnija grana horologije.
    Isotvremeno, sa prodajom kvarca i smarta, Tag Heuer izgleda, kao da je izgubio kompas. I tu se slažem. Juri preširoki krug kupaca i puno puta mi se čini, da izgleda kao patuljasta Swatch grupacija.

    Ceo video je pravljen u jednom smeru - naglašavanje negativne konotanacije Tag Heura. Na primer ovo sa recikliranjem značajnih modela iz vlastite istorije. Pa ko to danas ne radi? Neka mi pokaže jedan brend, koji beži od toga. Da, Oris, koji je do 1965 godine proizvodio šifterice. Hvala bogu, ako imaš tako bogatu istoriju kao (Tag) Heuer, koja predstavlja nepresušan izvor za spajanjem sa modernim vremenima. Ali tip, istovremeno ne priča o tome (verovatno i ne zna), da najprodavanija linija modernog Tag Heuera - Aquaracer dolazi iz 2004 godine.

    Što se tiče mehanizma Tag Heuer 1887 odnosno Heuer 01, kako se sada zove, tu je sasvim u pravu. Mislim i da već one ptice, koje se ne sele znaju, da se radi o Seiko Credor kalibru 6S37, kojeg je kupio 2010 godine i predstavio ga kao In House. Ta priča ga je koštala ogromnog ugleda iako je kupio samo nešto, što je Edourad Heuer patentirao još 1887 godine (oscilator) a Seiko ga je naravno "legalno prisvojio". Bez obzira na to, nehigijenski potez Heuera. Ali ovaj tip manipuliše sa gledaocima naglašavanjem samo jedne strane medalje. Ne spominje, Heuer 02, potpuni In House kalibar, ne spominje da je Tag Huer još 2005 godine na ETI 2895-2 (TH calibre 360) prvi u istoriji na mehaničkom satu dostigao tačnost izmerenog vremena do 1/100 sekunde, ne spominje da je TH još 2010 sa modelom Pendulum predstavio prvi mehanički sat u istoriji, kod kojeg nije potrebna glavna opruga, ne pominje Mikrograph, Mikrotimer i Mikrogirder sa kojim je TH napravio revoluciju na području visokih frekvencija mehaničkih satova, pa čak i ne pominje, da je TH Calibre 16 uz Breitling 13 i IWC 79320, koji su oživeli Valjoux 7750, najzaslužniji za potpuni remake automatskih satova od početka 21. veka do danas.
    Da li je to namerno ili zato, što ne zna, to je posebna priča. Ali kada neko svoj javni poduhvat nazove [COLOR=var(--ytd-video-primary-info-renderer-title-color,var(--yt-spec-text-primary))]Why Tag Heuer Will NEVER Be A Respected Watchmaker! , a baš taj Tag Heuer je član Haute Horlogerie razreda, onda je prosečnom poznavaocu horoloških događanja poptuno jasno, da je moguće, da se radi o šarlatanu, koji nema pojma o tome što priča, manijaku koji vrhunac doživljava sa brojem pogledanih spotova ili treće - klasičnom Seiko obožavaocu.
    Poslednja ispravka: Haifisch23 (3.12.2021. u 15:13)
    sima hrabri, BucaJr. and piksi like this.

  2. #732
    Stariji član Avatar korisnika mihajlons
    Član od
    11.6.2021.
    Poruke
    1.164
    Lajkovi
    6341
    Reputacioni uticaj
    14

    Određen forumom Re: Zanimljivi linkovi i novosti iz sveta časovničarstva

    Video mu nije otisao u sirinu, dao je samo negativne ocene na racun Taga.
    Da li je TAG brend za respekt, jeste. Ima izuzetno bogatu istoriju i boga mi se pokazao. Da li su sada izgubili kompas, jesu. Ja se licno nadam da ce sa novim kalibrom 02 da se vrate na stare staze.
    Gledam dosta video zapisa o satovima pa mi je i ovo bio jedan od predloga i imao sam zivaca da pogledam. Realno samo su sebi zabili nekoliko autogolova i trebace im vremena da se vrate. Sad je trenutno Seiko u tako nekoj poziciji.
    Misljenja sam da je TAG podvukao crtu i da je krenuo od nule. I pocetak deluje dobar


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  3. #733
    Stariji član Avatar korisnika BucaJr.
    Član od
    9.8.2011.
    Lokacija
    New Now
    Poruke
    596
    Lajkovi
    4314
    Reputacioni uticaj
    15

    Određen forumom Re: Zanimljivi linkovi i novosti iz sveta časovničarstva

    Ovaj lik je totalni smeško, smem da tvrdim da je rešio da pljuje Tag zato što mu nisu dali nešto besplatno kad im je kukako i tražio... čist primer ljudskog online smeća današnjice.
    eee and Haifisch23 like this.

  4. #734
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.898
    Lajkovi
    13149
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Zanimljivi linkovi i novosti iz sveta časovničarstva

    Mihajlo,

    Ne razumem zašto misliš, da je Tag Heuer sada krenuo od nule. Ispada, kao da su bili u nekoj velikoj krizi i da sada (kao možda Fortis), pokušavaju da se vrate na površinu. Realna slika je sasvim drugačija. Heuer je bio u krizi samo na kraju kvarčne krize, kada je Jack Heuer bio prisiljen da brend proda Piguetu. Pošto ni Piguet nije bio sposoban da savlada sve ekonomske okolnosti tako velikog imena, u igru ulazi Mansour Ojeh, vlasnik grupacije Technicues D'Avantgarde. Već sledeće godine izlazi nova linija Formula 1, a potpuni poslovni uspeh predstavlja linija satova S/EL, čiji je ambasador bio Ayrton Senna na vrhuncu slave.
    Kada se 1996 godine brend osamostaljuje izlazkom iz Ojehove grupacije i lansira liniju Kirium, krivulja uspeha postaje još strmija. Tada ga u grupaciju uključuje Louis Vutton, gde je i danas (LVMH), a na mesto počasnog CEO vraća Jack Heuera. 2004 izlaze sa najprodavanijom linijom Aquaracer, godinu dana kasnije revitaliziraju liniju Carrera i uvode famozni Calibre 16, što ih već dve godine kasnije postavlja, odnosno vraća na mesto najvećeg švajcarskog prodavača hronografskih satova, gde se nalaze i danas.

    Današnji Tag Heuer je standardan član Top 10 najprodavanijih Swiss brendova, proizvodi i sastavlja satove i veoma je značajno, što za mehaničku liniju sam proizvodi kućišta, koje dobavlja i drugim članovima LVMH, odnosno Zenithu i delomično Hublotu. Sam proizvodi čelične/alu i keramičke bezele. Od 2018 godine je otvorio posebno odeljenje u kojem nudi kompletan servis svojih vintage satova. Uz neprekidan rast zanimanja na vintage tržištu i rast cena starih modela na aukcijskim tržištima zbog ogromne zaostavštine u horologiji, sve ovo navedeno (osim činjenice, da je ujedno i assember - sastavljač satova), donelo mu je tu prestižnu titulu, da ga je 46 nezavisnih stručnjaka, 2017 godine priključilo u Haute Horlogerie razred. Taj status većini javnosti nije bitan podatak ali svakom aktivnom učesniku na horloškoj sceni on je od izuzetnog značaja.

    Što se tiče kreativnosti, današnji Tag Heuer je puno bogatiji nego nekadašnji Heuer, koji nije nikada nosio status fabrikanta. Jack je lepo rekao, da nije samo njegova ljubav i pripadnost auto moto sportu dovela do ikona, kao što su Autavia, Carrera, Monaco, Camaro, Silverstone...nego i jednostavna ekonomska računica. Te 1962 godine, bilo je samo 11 švajcarskih brendova, koji su imali sposobnost sastavljanja hronografskih satova, dok je 3-handere pravilo ili sastavljalo preko 3000 različith brendova.

    Ogromna razlika je samo u odnosu današnjeg tržišta prema horološkoj sceni. Pre 50 godina, niko se nije opterećivao, da li je sat koji je kupio delo fabrikanta ili assemblera. Tada se sat kupovao, kao kućni aparat, odnosno kao nešto preko potrebno. Bilo je važno, da dobro radi i da je bilo koliko-toliko privlačan. Autavia je 1968 godine koštala 119 $. To bi danas iznosilo 950 $. Cena njenog reizdanja, 2017 godine je iznosila 5300 $. To samo svedoči, kakva je diferenciacija današnjeg tržišta.
    Ta diferenciacija je u svet satova udomaćila nekada potupno egzotičke kriterijume: mehanički vs quartz vs smart sat; fabrikant ili sastavljač (In House vs Generičnost) ; finiširanje vs mašinsko vs ručno finiširanje; industrija vs nezavisni časovničari; standardan vs vertikalno integrisani proizvođač, pa sve do mogućnosti servisiranja sopstvenih vintage satova, kao i statusa brenda na vintage tržištu. Sve to je odraz činjenice, da je veliki deo mehaničkih satova postao luksuzna i ekstra luksuzna roba, gde možda naizgled sitne pojedinosti prave ogromne razlike.

    Tag Heuer u poslednjih 30 godina nije bio u nikakvoj ekonomskoj ili kreativnoj krizi. Njegov jedini problem, koji se odnosi na masovnu percepciju je preširoka ponuda odnosno prevelika razlika u kvaliteti, gde će se neuki You Tuberi uvek spoticati na taj kamen, koji im je najlakše uočljiv i predstavlja odlično oruđe za skandalozna adresiranja za podizanje gledanosti.
    Poslednja ispravka: Haifisch23 (4.12.2021. u 8:59)
    BucaJr. and piksi like this.

  5. #735
    Stariji član Avatar korisnika mihajlons
    Član od
    11.6.2021.
    Poruke
    1.164
    Lajkovi
    6341
    Reputacioni uticaj
    14

    Određen forumom Re: Zanimljivi linkovi i novosti iz sveta časovničarstva

    Aj da se ispravim, da ne bude da su krenuli od nule. Al da se jesu prepakovali i doneli neke mudrije odluke jesu. Nisu generalno krenuli od nule, al duboko negde u samoj kompaniji nesto je krenulo ispocetka, onako kako je i pre islo. Dal nije valjao tim u dizajnu, proizvodnji, menadzment, logistika, negde je nesto bilo zapelo sto su oni prepoznali i promenili. Nisam ni mislio da su totalno krenuli od nule, tada bi verovatno promenili i ime i logo


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  6. #736
    Stariji član Avatar korisnika mihajlons
    Član od
    11.6.2021.
    Poruke
    1.164
    Lajkovi
    6341
    Reputacioni uticaj
    14

    Određen forumom Re: Zanimljivi linkovi i novosti iz sveta časovničarstva

    Legenda

    https://youtu.be/5ynbw9uO7Ag


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Dzigilibonglica and mizzy like this.

  7. #737
    eee
    eee je offline
    Moderator Avatar korisnika eee
    Član od
    27.1.2009.
    Lokacija
    privremeno u Beogradu :)
    Poruke
    3.637
    Lajkovi
    7449
    Reputacioni uticaj
    162

    Određen forumom Re: Zanimljivi linkovi i novosti iz sveta časovničarstva

    Naleteh na ovo. Još samo štampač da nađem

    https://www.damasko-watches.com/en/size-advisor

    Sent from my RMX2155 using Tapatalk
    mizzy likes this.

  8. #738
    Stariji član Avatar korisnika Nešoni
    Član od
    26.9.2017.
    Poruke
    718
    Lajkovi
    4566
    Reputacioni uticaj
    48

    Određen forumom Re: Zanimljivi linkovi i novosti iz sveta časovničarstva

    Seiko u 2021 godini. 408 je broj "novih" modela koji su predstavljeni u prethodnoj godini od čega 110 ima oznaku "limited edition". Običan čovek bi mogao da zaključi da nam ostali proizvođači satova nisu potrebni

    https://www.plus9time.com/blog/2022/...1-seiko-models

    Sent from my LYA-L29 using Tapatalk
    don Alberto likes this.

  9. #739
    Moderator Avatar korisnika sima hrabri
    Član od
    16.12.2009.
    Lokacija
    Zemun
    Poruke
    2.556
    Lajkovi
    3874
    Blogovi
    2
    Reputacioni uticaj
    140

    Određen forumom Re: Zanimljivi linkovi i novosti iz sveta časovničarstva

    Citat eee kaže: Pregled poruke
    Naleteh na ovo. Još samo štampač da nađem

    https://www.damasko-watches.com/en/size-advisor

    Ima i ovde, pa jos 36-55 mm

    https://www.laco.de/en/watch-sizing-guide
    Citat jole777 kaže:
    Ne pali me marketing, placeni oglasi ni sportasi/glumci. Daj mi kakvu vintage Omegu, in house Seiko ili Sinn-a i meni je to sasvim dosta.

  10. #740
    Stariji član Avatar korisnika mihajlons
    Član od
    11.6.2021.
    Poruke
    1.164
    Lajkovi
    6341
    Reputacioni uticaj
    14

    Određen forumom Re: Zanimljivi linkovi i novosti iz sveta časovničarstva

    Nije horologija u pitanju al ko voli ovakve uredjaje, Garmin je izbacio Fenix 7

    https://www.garmin.com/en-US/p/735611


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Nešoni likes this.

Slične teme

  1. Korisni linkovi i sajtovi o satovima
    By Vladan Stevanovic in forum Svet Satova za neupućene
    Odgovora: 21
    Poslednja poruka: 1.3.2016., 13:55
  2. Zanimljiva lista Top 10 brendova iz sveta satova
    By Vladan Stevanovic in forum Opšti forum
    Odgovora: 9
    Poslednja poruka: 10.1.2010., 23:10
  3. 14. međunarodna izložba zlatarstva, časovničarstva i optike "Sjaj"
    By dragon in forum Sajmovi i izložbe satova
    Odgovora: 28
    Poslednja poruka: 10.11.2009., 18:05
  4. Odgovora: 3
    Poslednja poruka: 8.2.2009., 22:34

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •