Prikaz rezultata 1 do 2 od ukupno 2
Like Tree1Likes
  • 1 Post By Shmizla

tema: Satovi i drago kamenje

  1. #1
    Administrator Avatar korisnika Shmizla
    Član od
    25.2.2008.
    Lokacija
    Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
    Poruke
    7.360
    Lajkovi
    11832
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Satovi i drago kamenje

    Već duži niz godina se u satove ugrađuje i drago kamenje, a sve u cilju dobijanja lepšeh modela sata, prestižnijeg izgleda i veće novčane vrednosti. Takođe se rubini ugrađuju u mehanizme satova.

    U daljem tekstu vam navodimo kraće tekstove o dragom kamenju.

    Dijamant

    Naziv dijamant potice od grčke reci adamas, sto znači nepobediv. Ovaj naziv dijamant je dobio zbog svoje izuzetne tvrdoce. Dijamant je sačinjen od cistog grafita i ima izuzetno pravilnu strukturu kristala. Zbog toga je dijamant najtvrdji od svih minerala. Istrazivanja pokazuju da su se dijamanti formirali na dubinama do 200 km (125 milja) unutar zemljine kore. Neki dijamanti su stari neverovatnih 3,000 miliona godina. Dijamanti su otkriveni pre oko 2,000 godina i to najvise u koritima reka u Indiji. 1725. dijamanti su pronadjeni u Brazilu koji ce narednih 100 godina biti najveci izvoznik dijamanata, sve do 1870. kada je Juznaoafricka Republika stupila na scenu. Danas se dijamanti proizvode u 20-tak zemalja sveta. Najveci proizvodjac je Australija, koja zadovoljava cetvrtinu svetske traznje.

    Čaroban je i misteriozan, od davnina cenjen i trazen. Simbol je autoriteta i privilegija. Najcenjeniji su bezbojni, ali mogu biti zuti, plavi, pink, zeleni pa cak i crveni.

    Smaragd

    Smaragd je simbol lepote, zdravlja, sreće i preporoda. Boja je presudna kada se odredjuje kvalitet smaragda - što je zelena boja intenzivnija, to je bolji. Najkvalitetniji smaragdi na svetu dolaze iz Kolumbije, gde je visok procenat ilegalnog ekspolatisanja, pljački i sverca. U davna vremena, kolumbijski Indijanci su ekspolatisali smaragde koji su robnom razmenom stizali cak do Inka u Peruu i Asteka u Meksiku. Znacajna nalazista su na obalama Crvenog Mora, a najstariji rudnici poticu iz 1500 godine pre nove ere. Najpoznatiji su Kleopatrini rudnici otkriveni pocetkom 20 veka.

    Zelena boja smaragda simbolizuje osnovnu boju zivota i jedina je koja u potpunosti smiruje psihu. Smaragd je simbol lepote, zdravlja, srece i preporoda. Najvaznije je da je preci1zno i proporcionalno isecen, jer se tako istice njegova boja i duboka raskoš.

    Corundum

    Rubin i safir predstavljaju vrste minerala corunduma i po sastavu su aluminijum oksid. Rubinima se nazivaju samo savrseno crveni dragulji dok se safir koristi za plavu boju. Safir se javlja i u drugim bojama, na primer zuti safir ili roze safir. Corundum je po tvrdoci odmah posle dijamanta, tako da kristali dragulja odolevaju zubu vremena. Pleohoričan je, što znači da se boja kamena menja zavisno od ugla posmatranja. Ovi dragulji poticu iz Myanmar-a, Kasmira i sa Sri Lanke. Danas je medjutim Australija najveci proizvodjac plavog i zlatnog safira. Znacajni proizvodjaci su takodje Tajland i istocnoafricke zemlje.

    Rubin je najcenjeniji obojeni dragi kamen. Njegov crveni sjaj pogadja svakog, jer to je boja strasti i ljubavi. Veruje se da nosenje rubina leči probleme krvotoka, cirkulacije i melanholije. Kod nas crvena boja znaci radost.

    Topaz

    Mineral topaz je dobio ime tek u prvoj polovini 18. veka. Pre toga, ne postoje pisani tragovi o ovom mineralu. Tvrdoca je 8, a specificna tezina 3.52 - 3.56. Naziv Topaz potice od Topazius, grckog ostrva u Crvenom Moru. Danas je ovo ostrvo izvor minerala peridota.

    Cirkon

    Naziv cirkon potice od arapske reci zargoon (obojen zlatno). Sri Lanka je preko 2,000 godina bila glavni snabdevač cirkona, dok se danas cirkon takodje proizvodi na Tajlandu, u Australiji i Brazilu. Bezbojni cirkon se koristi kao zamena dijamantima.

    Tirkiz

    Naziv potice od francuskog Pierre Turquoise, sto znaci turski kamen, obzirom da je uglavnom prodavan u Turskoj. Nalazi se u zilama zelene ili plave boje. Prisustvo bakra daje mu plavu boju dok ga gvozdje cini zelenim. Specificna težina je 2.6 2.9 a tvrdoća 5 - 6. Tirkiz se retko javlja u velikim komadima, vec se najčešće nalazi u vidu mozaika. Najfiniji plavi tirkiz potice iz Irana (ranije Persije), gde se koristi za dekoraciju već 6,000 godina.

    Lapis Lazuli

    Lapiz Lazuli nije jedinstven mineral, već stena koja se sastoji od plavog lazurita sa promenljivim kolicinama cicita i pirita. Najkvalitetniji potice iz Afganistana a sasoji se uglavnom od lazurita i tamno je plave boje. Ima 5.5. na Mohovoj skali tvrdoce a specificna tezina je 2.7 - 2.9. Nalazista postoje u Rusiji i Cileu.

    Koral

    Korali su skeletoni kalcijum karbonata sačinjeni od kolonija finih životinjica koje žive u tropskim i suptropskim vodama. Boja, koja variraj od crne do plave, oker ili crvene, zavisi od uslova rasta i organskog sastava.

    Biseri i Skoljke

    Sjaj bisera i unutrasnjosti nekih skoljki potiče od prelamanja svetlosti na sićušnim naslagama kalcijum karbonata. Biseri koji se nalaze u nekim morskim ili slatkovodnim skoljkama, nastaju tako sto strano telo kao na primer zrnce peska prodre u skoljku. Da bi zaustavila iritaciju, rolex replica kellot skoljka polako zarobi zrno sicusnim naslagama kalcijum karbonata.

    Ovaj kamen je kralj svih dragulja. Jedini koji se nalazi u prirodi onakav kakav jeste. Oni su jako osetljivi i zato ih cuvati od udaraca i ogrebotina. Ne treba stavljati parfem na kozu tamo gde su biseri, jer mogu da potamne. Njihovu vrednost odredjuju 4 karakteristike: sjaj, oblik, velicina i boja.

    Tekst o dragom kamenju preuzet sa sajta: http://www.satovi.rs


  2. #2
    Novi član
    Član od
    5.7.2010.
    Poruke
    2
    Lajkovi
    0
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Satovi i drago kamenje

    Da li neko zna vrednost Lapis Lazuli poreklom iz Cilea velicina je 4cm uvo i slikice

    Prilog 2153
    Poslednja ispravka: dragon (5.7.2010. u 17:51)

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •