Prikaz rezultata 1 do 4 od ukupno 4
Like Tree3Likes
  • 2 Post By Shmizla
  • 1 Post By Shmizla

tema: Orijentacija u prirodi pomoću sata

  1. #1
    Administrator Avatar korisnika Shmizla
    Član od
    25.2.2008.
    Lokacija
    Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
    Poruke
    7.360
    Lajkovi
    11832
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Orijentacija u prirodi pomoću sata

    Poznavanje orijentacije nekada zaista može predstavljati granicu između života i smrti. Sigurno je da ste čuli priče o ljudima koji su zalutali u divljini i zato što nisu umeli da se orijentišu i odrede pravac kretanja, više se nikada nisu vratili. U prirodi se vrlo lako zaluta, naročito ako su nepovoljne vremenske prilike: magla, kiša, mrak… Nemojte misliti da se to dešava samo početnicima ili neiskusnima - i vrlo iskusnim poznavaocima se dešava da se izgube, ali to nije ništa strašno ako znate kako da se orijentišete.

    Pronaći pravi put zna biti priličan izazov ali je moguće ukoliko vladate sobom i ostanete prisebni… u suprotnom, hvata vas panika i pravite greške. Prvi savet je: ostanite koncentrisani i pokušajte da otkrijete gde ste. Osmotrite okolinu.

    Određivanje strane sveta pomoću sunca i časovnika

    Časovnik položite na dlan ruke, držite ga vodoravno i okrećite tako da malu kazaljku upravite prema suncu. Lakše je okretati sat ako posmatrate sunce na staklu sata, a okretati treba sve dotle dok se pravac sunca ne poklopi sa malom kazaljkom. Potom prepolovite ugao između male kazaljke i broja 12 na časovniku i dobićete - jug. U tom smeru se odabere pogodan orijentir prema kome se treba kretati. Sever je u produžetku zamišljenog pravca koji spaja časovnik i i izabrani orijentir prema jugu. Ako ostanemo okrenuti prema jugu, desno nam je zapad, a levo - istok.



    Geografska orijentacija pomoću sunca, sata i senke

    Da bi ste na ovaj način odredili strane sveta, ručni ili džepni časovnik stavite vodoravno (na dlan, panj, zemlju…) i u centar vertikalno postavite olovku, drvce šibice, slamku… Predmet će bacati voju senku u smeru suprotnom od sunca. Kada ste to uradili, rolex replica kellot časovnik valja okretati sve dok senka ne pokrije malu kazaljku časovnika. Potom ugao između pravca male kazaljke (to je sada pravac senke) i brojke 12 prepolovite zamišljenom linijom i ona će u produžetku pokazivati pravac severa. Treba znati da će taj pravac pre podne biti desno od pravca kazaljke, a popodne će biti levo od njih.



    Orijentacija pomoću sunca i tačnog vremena

    Može se smatrati da je sunce u 6 sati ujutro na istoku, u 12 sati na jugu, a u 18 sati na zapadu. Za tih 12 sati ono pređe jedan polukrug, ili izraženo u stepenima – 180 stepeni. Ako tih 180 stepeni podelimo na 12 sati (vreme trajanja puta) dobićemo da sunce za 1 sat pređe 15 stepeni.

    Kako to praktično izgleda? Na primer, 9 je sati ujutro i želite da u tom trenutku odredite geografsku orijentaciju. Rekli smo da će sunce u 12 sati biti na jugu, a to je za tri sata. Sunce se znači sada nalazi na 3x15 stepeni tj. 45 stepeni od tog pravca. Na parčetu papira treba nacrtati ugao od 45 stepeni, pa levi krak toga ugla usmeriti prema suncu. Desni krak ugla pokazaće nam gde će sunce biti kroz tri sata, replika satova a to je pravac juga.

    Ako se orijentacija vrši po podne u 15 časova, sve je isto sem što se tada desni krak usmeri u pravcu sunca a levi će pokazati gde se sunce nalazilo pre tri časa, tj. u 12 časova. Već smo rekli da je tada u pravcu juga.
    Ovaj način ne bi bio posebno zanimljiv kada ne bi omogućavao da se tačan pravac severa odredi u bilo koje doba dana ako nam je poznato tačno vreme.

    Pretpostavimo da je 16 časova. Od 12 do 16 časova su protekla četiri časa. Za to vreme senka drveta, fabričkog dimnjaka, telegrafskog stuba i sl pomerila se za 60 stepeni (4x15). Ostaje nam samo da na parčetu papira konstruišemo ugao od 60 stepeni i da njegov desni krak poklopimo sa senkom izabranog predmeta. Levi krak će pokazivati gde se nalazi sever.



    Izvor: http://www.ciklonaut.com

  2. #2
    Novi član
    Član od
    7.9.2008.
    Poruke
    19
    Lajkovi
    0
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re:Orijentacija u prirodi pomoću sata

    Lepo stvarno lepo, objasnjenje za nas koji su to vec zaboravili a ucili smo to negde u 5-om razredu osnovne skole iz predmeta geografije, a za one koje neznaju lep mali tutorijal sa slikama.
    Ali sta je sa erom mobilne telefonije i GPS tehnologije.
    Znam da je divljina, divljina i da nema signala mobline telefonije i mesta gde bi se na istom napunila baterija.

  3. #3
    Mlađi član Avatar korisnika zdragana
    Član od
    20.4.2008.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    71
    Lajkovi
    14
    Reputacioni uticaj
    17

    Određen forumom Re:Orijentacija u prirodi pomoću sata

    Ma trebalo bi se koristiti i HI TECH uredjajima (dokle rade) i klasicnim nacinima snalazenja u prirodi, bitno je da se nekako izbavimo iz zabiti...

    Pozz!
    Kisses!

  4. #4
    Administrator Avatar korisnika Shmizla
    Član od
    25.2.2008.
    Lokacija
    Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
    Poruke
    7.360
    Lajkovi
    11832
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re:Orijentacija u prirodi pomoću sata

    Orijentacija pomoću tačnog vremena

    Znajući da se Sunce pomeri za 15 stepeni na svakih sat vremena, nekome će biti lakše da se orijentiše računanjem broja stepeni.

    Matematika je prosta: izračunajte za koliko sati se trenutno vreme razlikuje od podneva i pomnožite to sa 15. Dobićete broj stepeni za koliko je jug pomeren u odnosu na trenutni položaj Sunca.

    Ako je vreme pre podneva, onda je jug izračunati broj stepeni desno od položaja Sunca, a ako je vreme posle podneva, onda je jug izračunati broj stepeni levo od Sunca.



    Izvor: http://pedja.supurovic.net

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •