Prikaz rezultata 1 do 4 od ukupno 4
Like Tree23Likes
  • 5 Post By Dzoni
  • 9 Post By Dzoni
  • 4 Post By Dzoni
  • 5 Post By Dzoni

tema: Razlika izmedju Garmin Instinct 2x Solar Tactical i Garmin Fenix 5x

  1. #1
    Stariji član Avatar korisnika Dzoni
    Član od
    26.1.2011.
    Lokacija
    Sarajevo
    Poruke
    1.261
    Lajkovi
    7643
    Reputacioni uticaj
    22

    Određen forumom Razlika izmedju Garmin Instinct 2x Solar Tactical i Garmin Fenix 5x

    Znači ovako, pošto sam skoro kupio nov Garmin Instinct 2x Solar Tactical mogu neki kratak pregled satova ovdje da napišem "iz prve ruke" kao što bi rekli....Naime, očekivao sam od novog sata sa solarnim panelom brže punjenje baterije, ali u stvarnosti i nije baš tako. U recenzijama piše da sat treba biti direktno okrenut prema suncu najmanje 3h da bi se dobio poneki procenat baterije. Tačno je tako. Mislim da bi sat nakon cjelodnevnog pješačenja trebao cijeli dan sljedeći provesti na direktno okrenut prema suncu da bi se dobilo maksimalno 10-15% napunjenosti baterije. Malo razočaravajući zar ne? Ali.....sat Garmin Instinct 2x Solar Tactical ima nevjerovatno dugo trajanje baterije, koga interesuje može naći u recenzijama na internetu koliko baterija može izdržati, tako da ipak mislim da se isplati kupiti ovaj sat. U Sarajevu košta oko 1100 KM (oko 550 eura), a mislim da je i u susjednim državama nešto slično. Ono što me posebno iznenadilo na ovom satu je preciznost pokazivanja barometra i visine. Mnogo bolje nego nego kod Garmin Fenix 5x. Na Fenix 5x sam često morao kalibrisati visinu, ovdje tačno pokazuje visinu i kad izadjem i kad se vratim kući. Valjda zato što ima naprednije sezore od starijeg Garmin Fenix 5x. I bilježenje koordinata je mnogo preciznije kod Garmin Instinct 2x Solar Tactical u odnosu na Garmin Fenix 5x. Ono što nema Garmin Instinct 2x su precizne karte. Ima karte kao kod starog Garmin Fenix 3, neko ih na internetu zove hljebne mrvice, gdje vam do cilja pokazuje strelicom kuda trebate ići i koliko km i metara vam je još preostalo. Ali dobro....uglavnom obavlja funkciju na ovom Garmin Instinct 2x. Garmin Instinct 2x je lakši od Garmin Fenix 5x, "na ruci lijepo leži", a meni lično je i bolje što je sve monohrom, tj. uopšte nema boja, postoji samo bijelo i crno. Garmin Instinct 2x (samo ovaj model!) ima i svjetiljku koju je lako aktivirati ako se 2 puta pritisne gornje lijevo dugme, može se mijenjati i boje, zelena i crvena, mada mene lično toliko ne oduševljava ta svjetiljka (kao neke čitajući na specijalizovanim forumima za satove). Što se tiče spratova, tu je isto mnogo bolji Garmin Instinct 2x Solar od Garmin Fenix-a 5x. jer na Fenixu je znalo pogriješiti za 1 sprat. ovdje pokazuje tačno kolikon ste se spartova popeli. Za sada toliko iz prve ruke mala usporedba, planiram u nastavku teksta napisati još prednosti Garmi n Instinct 2x u odnosu na Garmin Fenix 5x. Subskraib....ma šalim se.....
    VLADAN P, StariAS, Giurra and 2 others like this.

  2. #2
    Stariji član Avatar korisnika Dzoni
    Član od
    26.1.2011.
    Lokacija
    Sarajevo
    Poruke
    1.261
    Lajkovi
    7643
    Reputacioni uticaj
    22

    Određen forumom Re: Razlika izmedju Garmin Instinct 2x Solar Tactical i Garmin Fenix 5x

    Pošto je već 13 dana kod mene Garmin Instinct 2x solar tactical mogu reći da je sat odličan, jeste da nema ekran u boji kao sto ima Fenix serija, i nema detaljne mape, ali mu je GPS mnogo precizniji nego kod Garmin Fenix 5x (kojeg imam još). Ono što me oduševljava je da solarno punjenje stvarno radi, mada ne onako kako bi mnogi očekivali, ali ipak funkcioniše. Sat se može puniti i na štednu sijalicu, ostavio sam ga ispred sijalice tacno 3 sata i 50 minuta, napunio se za 4%. To je ipak super, mislim da nijedan Fenix Solar sat ne može tako brzo napuniti sat, jer mu je traka (ili solar kod Fenix-a mnogo manja površina nego kod ovog Instinct-a). Kad sam juče bio na Igmanskom maršu sat je pokazivao tačnu preostalu udaljenost, pratio je detaljno rutu (već sam ranije ukucao stazu i prebacio je u sat), kao i tačno vrijeme dolaska na cilj. Mnogi su mobilnim telefonima "pokušavali" da mi kontriraju u koloni pa se preostala udaljenost nikako nije slagala;moj sat i neki mobilni-naravno da je pobjedu odnio moj Garmin Instinct 2x solar tactical, u metar tačno mjereci koliko km i metara ima do cilja. Sat ni u jednom trenutku nije gubio gps signal, jer sam u satu podesio da "hvata" sve satelite, mjerenje rute svake sekunde.Jeste da tada piše da troši više baterije ali sam se iznenadio kad sam na cilju vidio da je potrošio samo 8% baterije (pošao sa 78% napunjenosti a na cilju pokazalo 70%). Onda kad sam zaustavio aktivnost, tj. došao do cilja Igmanskog marša, sat vise nije trošio bateriju. Sat sam stavio direktno okrenut prema suncu ispred planinarskog doma i za 1h koliko sam tu sjedio napunio se suncem za 1%. To je odlično, makar meni.Sinhronizovao sam odmah sat sa programom Garmin Connect i pogledao malo bolje rute koje sam prošao, nevjerovatno da nije pokazao ni na jednom dijelu netačno liniju/rutu. Odličan sat, preporučujem ga ko mnogo planinari.



    eee, dule bg, VLADAN P and 6 others like this.

  3. #3
    Stariji član Avatar korisnika Dzoni
    Član od
    26.1.2011.
    Lokacija
    Sarajevo
    Poruke
    1.261
    Lajkovi
    7643
    Reputacioni uticaj
    22

    Određen forumom Re: Razlika izmedju Garmin Instinct 2x Solar Tactical i Garmin Fenix 5x

    Znači ovako, sad će blizu mjesec dana kako imam Garmin Instinct 2x Solar Tactical Coyote tan, (kupio ga 15.01.2024) baterija je bila kad sam ga tek kupio na 95%, danas (14.02.2024), baterija pokazuje 81%,(preostalo 68 dana sa ovim procentom baterije) punio sam ga pomalo na suncu kad je bilo sunca, što u hodu, što izlaganju sata prema suncu, oko 1h dnevno (sjedenje u kafiću). Tako da Solar dobro radi svoj posao, mogu ga preporučiti ko želi da nadopunjava bateriju na satu pomoću sunca (mada se dobro puni i sa štednom sijalicom, probao sam), ako ste negdje na nepristupačnom terenu gdje nemate struje da napunite sat, sunce može pomoći. Na Igmanskom maršu sam uključio "Aktivnost"-praćenje staze, staza je duga tačno 8km i 800m, hodanje je trajalo 2h 24min, krenuo sam započinjanjem aktivnosti sa 78% baterije, na cilj stigao sa 70%. Znači potrošio je samo 8% za 2h 24min. U medjuvremenu sam uspio doći do danas na 81% napunjenosti baterije. Ovo "iz prve ruke" pišem, bez nekog uvijanja i hvaljenja sata samo zato što ga posjedujem. Odprilike ako ga ostavite direktno prema suncu nekih 3h možete dobiti oko 3-4% napunjenosti baterije. Bukvalno, i zaboravio sam na kabal za punjenje, jer solar dobro radi posao.
    eee, StariAS, Giurra and 1 others like this.

  4. #4
    Stariji član Avatar korisnika Dzoni
    Član od
    26.1.2011.
    Lokacija
    Sarajevo
    Poruke
    1.261
    Lajkovi
    7643
    Reputacioni uticaj
    22

    Određen forumom Re: Razlika izmedju Garmin Instinct 2x Solar Tactical i Garmin Fenix 5x

    Opet ja, samo da iznesem testiranje mog Garmin Instinct 2x Solar Tactical Coyote tan. Nakon 1 mjesec i 17 dana od kad sam ga kupio novog-kad sam ga tek kupio bio je na 95% napunjenosti baterije. U medjuvremenu sam išao na par izleta od po 3-4h korišćenja-uključivanja GPS-a (tada najviše i troši bateriju, ali ne mnogo!), bio je spao na 68%, opet sam danas "došao" na 95% napunjenosti baterije samo korišćenjem solarnim napajanjem. (Kabal za punjenje sam samo probao da li radi kad sam ga tek kupio, i odmah sam ga isključio iz sata). Znači-može da se puni putem svjetla. Ono što mi se svidja u satu je neki čip koji služi da se sat ne pregrije na jačem suncu, iako je sada mart mjesec, i temperatura napolju kad punim sat je oko 10-13'C, sat postigne unutar kućišta temperaturu od 37'C (direktno je bio danas na suncu a napolju je bilo 15'C u Sarajevu). U nekom trenutku punjenja pojavio se znak da se sat više ne puni, da ne bi došlo do pregrijavanja baterije. Kad se sat ohladio stavio sam ga ponovo na sunce i ponovo je punio. To su baš dobro smislili. Na direktnom suncu dijagram punjenja pokazuje da najbrže puni, a kad sam ga stavio kasnije u hladovini ali nije bilo sunca- isto je punio ali mnogo sporije. Kao što sam nekad gore napisao mnogo dobro puni sa štednom sijalicom, doduše dijagram je manji kao kad je okrenut direktno prema suncu, ali nema veze-opet se puni.Sve u svemu, ako neko mnogo planinari, ili ide na višednevne ture, a nema utičnice da se napuni sat kad se prilično isprazni upotrebom GPS-a-može obnoviti bateriju putem sunca.
    Poslednja ispravka: Dzoni (3.3.2024. u 21:28)
    eee, dule bg, Giurra and 2 others like this.

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •